Vágólapra másolva!
Kedden este két nyolcaddöntő visszavágót rendeztek a labdarúgó Bajnokok Ligájában. A német rekordbajnok Bayern München ledolgozta az első meccsen összeszedett egygólos hátrányát, a müncheni Allianz Arénában pedig 3-0-ra kiütötte az olasz Lazio csapatát. A másik mérkőzésen a francia bajnok Paris Saint-Germain kétgólos előnyből várhatta a spanyol Real Sociedad elleni találkozót, és végül 2-1-re nyert San Sebastianban, így a francia sztárcsapat kettős győzelemmel jutott tovább a legjobb nyolc közé. Hogy a két csapat meddig juthat az idei BL-szezonban, azt lehetetlenség megtippelni, mindenesetre a müncheni és a párizsi csapat is remek előjelekkel várhatja a következő ellenfelét. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a játéknap további érdekességei.

Tuchel stílusosan távozhat

A német rekordbajnok Bayern München idei szezonja nem egy diadalmenet. Thomas Tuchel együttese november elején a harmadosztályban szereplő Saarbrücken ellen esett ki a Német Kupából, a Bundesligában pedig annyira hullámzó a bajor csapat teljesítménye, hogy mostanra 10 pontos hátrányba került a listavezető Bayer Leverkusennel szemben. Az előzményeket tekintve senkit nem lepett meg, amikor a Lazio elleni BL-nyolcaddöntő odavágóján elszenvedett 1-0-s vereség után a Bayern vezetősége bejelentette, hogy Tuchel távozik a szezon végén. 

Azonban a bejelentés akár jól is elsülhet, mert a szezon hajrájában a szakmai stáb is nyomás nélkül dolgozhat, ebből pedig bármi kisülhet egy olyan sorozatban, mint a Bajnokok Ligája, ahol a mutatott teljesítmény mellett a szerencsének óriási szerepe van.

A Lazio elleni meccs előtt a fotósok folyamatosan Thomas Tuchelt keresték, úgy gyűltek köré mint a sáskák, hiszen a meccs előtt olyan hírek is napvilágot láttak, hogyha a csapat kiesik a Lazio ellen, akkor a vezetőség nem várja meg a szezon végét, hanem a meccs után azonnal szednie kell a sátorfáját. Azonban Tuchel és a Bayern nem adott sok munkát az újságíróknak, ugyanis a német rekordbajnok a visszavágón lemosta a pályáról a Laziót, és a könnyed 3-0-s győzelmével bejutott a legjobb nyolc közé, így Tuchelnek minden esélye megmaradt arra, hogy BL-döntőbe vezesse aktuális csapatát. 

Az újságírókat az idény végén távozó Thomas Tuchel érdekelte leginkább
Fotó: AFP

„Nagyon stabil, nagyon fegyelmezett teljesítményt nyújtottunk. 

Nem vesztettük el a fejünket. Kicsit bátrabban játszottunk és jobb volt a ritmusunk. Aztán az első góllal, majd a tökéletes időben jött második góllal javultak a dolgok. Ez önbizalmat adott nekünk, és megérdemelten nyertünk

 – mondta a találkozó után Thomas Tuchel, aki 2021-ben Bajnokok Ligáját nyert a Chelsea-vel, egy évvel korábban pedig a Paris Saint-Germain csapatával jutott be pont a Bayern München elleni fináléba. 

„A második góljuk után egy új mérkőzés kezdődött. Az első félidő magas színvonalú volt, és 

ma este ők voltak az a Bayern, akit mindannyian ismerünk. Ebben a sorozatban ezek a csapatok mindent kihoznak magukból, de nekünk sikerült meccsben maradnunk. 

A második gól után csalódottan mentünk az öltözőbe, nem hittük el helyre tudjuk hozni a dolgokat” – értékelt a kiesés után Maurizio Sarri, a Lazio edzője, aki hangsúlyozta, hogy csapata BL-kalandját pozitívan élte meg, mert több volt benne a győzelem, mint a vereség. 

Maurizio Sarri büszke csapata teljesítményére
Fotó: AFP

A mérkőzés legjobbjának a Bayern München sztárját, az angol válogatott Harry Kane-t választották, aki két góljával eldöntötte a továbbjutást. 

„Tökéletes este számunkra. Ez nyilvánvalóan nagy pillanat volt a szezonunkban, miután az első meccsen kikaptunk. Csúcsteljesítményt nyújtottunk. Ez nagyon fontos pillanat volt a szezonunkban. 

Mindenki ránk figyelt, hogy az első mérkőzés után hogyan fogunk reagálni, és ez egy nagyon-nagyon jó teljesítmény volt mindenkitől. Labdával, labda nélkül, az energia, amit hoztunk, nagyon fontos. Remélhetőleg ezt fordulópontként használhatjuk fel a szezon hátralévő részében. Ha a legtöbb meccsen így teljesítünk, akkor győzelmeket fogunk aratni

 – mondta 30 éves támadó, aki az idei szezonban 33 meccsen 33 gólnál jár a Bayern Münchenben. 

Harry Kane két góllal vette ki a részét a Bayern győzelméből
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

„Csalódottak vagyunk, mert az első félidőben volt néhány lehetőségünk, amiket ki kellett volna használnunk. A góljuk után egy kicsit elvesztettük az önbizalmunkat, és elszalasztottuk a lehetőséget. A futball a pillanatokról szól. Megszerezhettük volna a vezetést, de sajnos nem tettük meg” – mondta a meccs után csalódottan Mattia Zaccagni, a Lazio támadója. 

„Az első gólig kiegyenlített volt a meccs, aztán valami megváltozott, és már nem tudtunk annyi lehetőséget kialakítani és játékban lenni, mint korábban. Kár érte, mert a technikai fölényük ellenére addig a pillanatig sikerült valamit alkotnunk” – mondta a lefújás után Ivan Provedel, a Lazio kapusa, aki a csoportkör első fordulójában gólt fejelt az Atlético Madrid elleni meccsen. 

Ivan Provedel nézi, ahogy Thomas Müller fejese áthalad a gólvonalon
Fotó: AFP

„Negyvenöt percig jól játszottunk. Volt néhány helyzetünk, amit nem használtunk ki. Ilyen Bajnokok Ligája. Ismertük a Bayern erősségeit. Talán egy kicsivel több szerencsével másképp alakulhatott volna a mérkőzés. Talán ha nem kapjuk meg a második gólt az első félidő végén, akkor még lehetett volna esélyünk” – értékelt Danilo Cataldi, a Lazio középpályása. 

A Bajnokok Ligája-álom, amiben mindannyian osztoztunk, most véget ért. Szép lehetőség volt, hogy valami különlegeset tegyünk a klubért. Az első félidőben jól játszottuk, a második már nehezebb volt. 

A letámadásunk ellenére is nehéz volt visszaszerezni a labdát. A harmadik góllal eldőlt a meccs. Ha valami pozitívumot kell találnunk, akkor az első mérkőzésen nyújtott remek teljesítményt tartjuk szem előtt” – mondta a 36 éves Pedro Rodríguez, aki korábban háromszor nyert Bajnokok Ligáját az FC Barcelona csapatával. 

„Nagyon elégedett voltam azzal, ahogyan játszottunk. Az önbizalom a jó meccseken keresztül jön és ma kilencven percen keresztül koncentráltunk” – mondta a lefújás után Joshua Kimmich, aki ezúttal nem a középpályán, hanem a védelem jobb oldalán futballozott. 

Joshua Kimmich remekül futballozott
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

„Nehéz helyzetben voltunk, nagyon sok múlott ezen a meccsen, de nagyon jól kezeltük a helyzetet. Hosszú még a szezon és a Bajnokok Ligájában bármi lehetséges. Izgatottan várjuk a következő kört” – mondta a Tottenhamtől érkezett Eric Dier, aki azt is kiemelte, hogy remekül érzi magát Münchenben, a szurkolók pedig megkönnyítették a beilleszkedését. 

Mbappét úgy kezelik, mint Cristiano Ronaldót

A PSG remek szezonja van, hiszen Luis Enrique együttese kilenc pont előnnyel vezeti a francia bajnokságot, mellette pedig negyeddöntős a Francia Kupában és a Bajnokok Ligájában is jó esélyei vannak. A párizsiak hazai pályán 2-0-ra megnyerték a spanyol Real Sociedad elleni nyolcaddöntő első mérkőzését, a visszavágó pedig Kylian Mbappé duplájával simám lehozták az ellen a Real Sociedad ellen, amely a legutóbbi tíz meccséből csak egyet tudott megnyerni. 

Kylian Mbappé duplázott a Real Sociedad ellen
Fotó: AFP

A PSG háza táján a legújabb fejlemény, hogy a spanyol vezetőedző egyre többször ülteti le a kispadra vagy cseréli le a világbajnok Kylian Mbappét. Az edző és a játékos között állítólag semmiféle ellentét nincs, Luis Enrique azzal magyarázza a döntését, hogy mivel Mbappé nyáron biztosan távozik Párizsból, próbálja felkészíteni a csapatát arra, hogy nélküle is megtanuljon meccseket nyerni. 

A Paris Saint-Germain építkezésre rendkívül szimpatikus, ugyanis Lionel Messi és Neymar távozása után nem szupersztárokat vásároltak, hanem hatalmas potenciállal rendelkező fiatal játékosokat, mint Manuel Ugarte, Bradley Barcola, Randal Kolo Muani vagy Gonçalo Ramos. Nem mellesleg az Mbppé jegelésére kieszelt terv is jól sülhet el. Igaz, hogy a két sztárjátékos teljesen más életkorban van, de 

amikor a Real Madrid Zinédine Zidane irányításával 2016 és 2018 között egymás után háromszor nyert meg a Bajnokok Ligáját, akkor a francia edző rendszeresen megcsinálta azt, hogy csapata legnagyobb sztárját, Cristiano Ronaldót a kispadon jegelte a bajnoki meccseken.

Ronaldónak először nem tetszett az ötlet, de Zidane megértette vele, hogy a Bajnokok Ligája az ő terepe, és ott van a legnagyobb szükség a góljaira. 

Mbappé nyáron biztosan távozik Párizsból, a csapat bajnoki címe pedig egyáltalán nem forog veszélyben. Ha a Ligue 1-ben Luis Enrique továbbra is pihentetni fogja, az akár előidézhet egy Ronaldo-effektust, ami abban csúcsosodhat ki, hogy a világbajnok francia támadó pihenten és gólra éhesen játszhat majd a tavaszi BL-meccseken, ha pedig ez így lesz, bármeddig eljuthat a PSG a sorozatban. 

„Nagyon boldogok vagyunk, teljesítettük a célunkat. A továbbjutás volt a lényeg, de azért nyerni is akartunk. Volt egy világos meccstervünk, és sikerült korán gólt szereznünk. Nem volt rajtunk túl nagy nyomás, talán csak egy kicsi a meccs végén. 

Tudtuk, hogy nem aludhatunk el. Ha ők lőtték volna az első gólt, akkor a szurkolóik támogatásával továbbjutottak volna. Korán el kellett vennünk a reményeiket. 

Ez sikerült is, és nagyon boldogok vagyunk, hogy újra ott vagyunk a negyeddöntőben” – mondta a lefújás után a meccs legjobbjának megválasztott Kylian Mbappé

Luis Enrique lehet azt mondta Mbappének, hogy hétvégén megint kispados lesz
Fotó: AFP

„Jó érzés, hogy ott vagyunk a negyeddöntőbe. Azért jöttünk, hogy nyerjünk, és ez sikerült is. Mindent beleadtunk, végig nagyon jól játszottunk. Azt csináltuk, amit az edzőnk kért, és ez jól működött. Jól felkészültünk, és 

ezt kell folytatnunk annak reményében, hogy megnyerjük a következő mérkőzéseinket, legyen szó akár a bajnokságról, akár a Bajnokok Ligájáról. A szezon legfontosabb része vár ránk, és mindent meg fogunk tenni a győzelemért, ez a célunk

 – mondta Warren Zaïre-Emery, aki a héten ünnepli majd a 18. születésnapját, a jeles alkalomra pedig új szerződést kap majd a párizsi klubtól. 

„Mi edzők mindig megpróbálunk megoldást találni, de a játékosok jól játszottak. Mindannyian nagyon magas szinten játszottak. Szilárdan védekeztek és nagyon hatékonyan mentek előre. Ígéretes teljesítményt nyújtottunk mindkét mérkőzésen” – értékelt Luis Enrique, a párizsi csapat edzője, aki 2015-ben már nyert Bajnokok Ligáját az FC Barcelonával. 

„A mai és az első mérkőzésen tapasztalt nehézségek ellenére sem vesztettük el a stílusunkat. Megpróbáltuk tartani a PSG-t, függetlenül a góloktól és a helyzetektől. 

Elbuktunk, de emelt fővel. Lehetett volna egy kicsit több szerencsénk, de az emberek nem számítottak arra, hogy a csoportunk első helyén végzünk. A pozitívumokat kell nézni. 

Számunkra az is ajándék, hogy ez ellen a nagyszerű csapat ellen játszhattunk, és időnként felvettük velük a versenyt. Igaz, hogy határozottabbak, főleg a támadásokban, de nekünk meg kell őriznünk a jó dolgokat és tovább kell mennünk” – mondta a kiesést követően Alex Remiro, a Real Sociedad kapusa. 

Imanol Alguacil csapata remek futballt mutatott be az idei BL-szezonban
Fotó: AFP / Main Line Pictures 

„Először is szeretnék gratulálni a szurkolóinknak, mert ma tényleg Bajnokok Ligája-szintet képviseltek. Szeretnék gratulálni a játékosaimnak is, mert még ha nem is tudtunk egyenlíteni, a Bajnokok Ligája egyik legjobb csapata ellen játszottunk. Nagyon büszke vagyok erre a csapatra, és reméljük, hogy nem telik el sok idő, amíg újra a Bajnokok Ligájában játszhatunk. Mindent meg fogunk tenni azért, hogy a következő szezonban is Európában játszhassunk” – értékelt Imanol Alguacil, a Real Sociedad edzője, akinek a csapata jelenleg a hetedik helyen áll a spanyol bajnokságban.

Hosszabbítás

Végül jöjjenek a játéknap legfontosabb statisztikái és érdekességei:

  • Manuel Neuer a 136. BL-meccsén védett, és a Lazio elleni volt az 57., amelyiken nem kapott gólt, ezzel beállította Iker Casillas rekordját. A Real legendás kapusa 177 BL-meccsből hozott le 57-et kapott gól nélkül. 
  • Ousmane Dembélének a Reale Arena a kedvenc idegenbeli helyszíne. A francia támadó gólpasszt adott Kylian Mbappénak, ezzel pedig már négy gólban vállalt szerepet a baszk csapat stadionjában, ami a legtöbb a pályafutása során egy adott helyszínen. 
  • A Paris Saint-Germain Real Sociedad elleni kezdőjének átlagéletkora 23 év és 361 nap volt, ami a PSG történetének eddigi legfiatalabb kezdője a BL-történelemben. 
  • Kylian Mbappé 32 idegenbeli Bajnokok Ligája-mérkőzésen 35 gólban vállalt szerepet (24 góllal és 11 gólpasszal), ez legalább héttel több mint amennyit bármelyik más játékos fel tud mutatni Mbappé BL-ben való bemutatkozása (2016/17) óta. 
  • A katari hatalomátvétel óta (2011/12) a Paris Saint-Germain hetedszer kvalifikálta magát a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe - ez hárommal több, mint ahányszor a többi francia klubnak együttvéve (Monaco kétszer, Lyon és a Marseille egyszer) ez sikerült. 
  • A Lazio ellen duplázó Harry Kane a 27 gólnál jár a Bajnokok Ligájában, ezzel pedig beért Raheem Sterlinget az örökrangsorban. A Bayern támadója előtt már csak a 30 gólos Wayne Rooney van. 
  • Csak Erling Haalandnak (19) volt több kapura lövése a Bajnokok Ligájában ebben a szezonban, mint Kylian Mbappénak (18).