Vágólapra másolva!
Kedden este két nyolcaddöntő visszavágót rendeztek a labdarúgó Bajnokok Ligájában. A német rekordbajnok Bayern München ledolgozta az első meccsen összeszedett egygólos hátrányát, a müncheni Allianz Arénában pedig 3-0-ra kiütötte az olasz Lazio csapatát. A másik mérkőzésen a francia bajnok Paris Saint-Germain kétgólos előnyből várhatta a spanyol Real Sociedad elleni találkozót, és végül 2-1-re nyert San Sebastianban, így a francia sztárcsapat kettős győzelemmel jutott tovább a legjobb nyolc közé.

A Bayern a szezonja megmentéséért játszott

Nem túlzás leírni, hogy a német rekordbajnok Bayern München idei szezonja borzalmas. Thomas Tuchel együttese november elején a harmadosztályban szereplő Saarbrücken ellen esett ki a Német Kupából, a Bundesligában pedig annyira hullámzó a bajor csapat teljesítménye, hogy mostanra 10 pontos hátrányba került a listavezető Bayer Leverkusennel szemben. Az előzményeket tekintve senkit nem lepett meg, amikor a Lazio elleni BL-nyolcaddöntő odavágóján elszenvedett 1-0-s vereség után a Bayern vezetősége bejelentette, hogy Tuchel távozik a szezon végén. 

Thomas Tuchel a szezon végén biztosan távozik
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A Bayern idei szezonja már csak akkor nem kerül teljesen a kukába, ha valami csoda folytán megnyerné a Bajnokok Ligáját. A Lazio elleni továbbjutás kiharcolásához pedig még csak csodára sincs szükség, ugyanis a római csapat is borzalmas formában van. Maurizio Sarri együttese a legutóbbi négy meccséből hármat elveszített, és csak a kilencedik helyen áll a Serie A-ban. 

Ahogy az várható volt, a Bayern München óriási lendülettel kezdte a mérkőzést, a Lazio pedig mélyen visszahúzódva a saját kapuja előtt védekezett. A bajorok már a hatodik percben megszerezhették volna a vezetést. Egy gyors támadás végén Thomas Müller tálalt remek labdát a kilépő Leroy Sané elé, de a német válogatott szélső nyolc méterről Ivan Provedel kezébe passzolta a labdát. 

A 14. percben már komolyabb védeni valója is akadt az olaszok kapusának. 

Egy kis szöglet után Jamal Musiala kapta meg a labdát, a német válogatott játékos 18 méterről kapura bombázott, de Provedel vetődve kiütötte a kapu bal oldalába tartó labdát. 

Luca Pellegrini és Leroy Sané párharca
Fotó: APA-PictureDesk via AFP

Három perccel később újabb komoly müncheni helyzet maradt ki. A csapat legnagyobb sztárja, Harry Kane vette át egy labdát a kapunak háttal, befordult majd 18 méterről megcélozta a bal alsót, de a lövése pár centivel elkerülte a kapufát.

A folytatásban a Bayern mezőnyfölényben játszott, de igazán nagy helyzetet sokáig nem tudott kialakítani, ráadásul a 37. percben majdnem megszerezte a vezetést a Lazio. Mattia Zaccagni bal oldali beadás megcsúszott Matthijs de Ligt fején, a hosszún pedig érkezett az első meccset eldöntő Ciro Immobile, azonban a Lazio csapatkapitány öt méterről kapu mellé fejelt. 

A kihagyott helyzet pedig megbüntette a Laziót, ugyanis a 38. percben ledolgozta a hátrányát a Bayern München. 

Egy középre nyesett labdát Thomas Müller fejelt vissza középre, az érkező Raphael Guerreiro kapásból eltörte a labdát, de pont így lett jó Harry Kane-nek, aki hat méterről még bele tudott csúsztatni, Provedel pedig már nem tudta időben lereagálni a fejest, ami így a jobb alsóba csorgott.  

Harry Kane az ötödik gólját lőtte az idei BL-szezonban
Fotó: AFP

A 40. percben kis híján növelte az előnyét a Bayern München. Egy újabb szépen kipasszolt akció végén Kane tette középre a labdát, az érkező Musiala pedig nyolc méterről a jobb alsó sarok mellé lőtt. 

A németek azonban így is elégedetten mehettek a szünetre, ugyanis a hosszabbítás második percében összejött a Bayern második gólja. 

Egy bal oldali szögletet Immobile kifejelt a hosszúra, azonban Matthijs de Ligt kapásból, elemi erővel visszalőtte a labdát, a kapu előtt ólálkodó Thomas Müller pedig belecsúsztatott a holland védő lövésébe, ezzel pedig esélyt sem adott Provedelnek. 

A 34 éves Thomas Müller a Bayern egyik legveszélyesebb játékosa volt
Fotó: AFP

A második félidőben is a németek fociztak fölényben, de a kétgólos vezetés tudatában a nagy rohamok elmaradtak. Az első komoly német helyzetre az 59. percig kellett várni. Ekkor egy kontratámadás végén Kane tette ki a labdát a bal oldalon érkező Guerreirónak, a portugál balhátvéd 15 méteres bombája azonban elsuhant a bal kapufa mellett. 

A 66. percben aztán a Bayern München óriási lépést tett a továbbjutás felé. 

A német válogatott Leroy Sané a müncheni holland legendát, Arjen Robbent idézve jobbról befelé húzott, majd 14 méterről ellőtte a labdát a hosszúra, Provedel hatalmasat védett, de balszerencséjére a kipattanó pont Kane elé került, az angol támadó pedig közelről az üres kapuba lőtt. 

Harry Kane megint jókor volt jó helyen
Fotó: AFP

A 71. percben lezárhatta volna a párharcot a Bayern München. Egy gyors átmenet végén Musiala tálalt remek labdát Müller elé, aki egyedül törhetett kapura, a közeli lövését azonban Provedel óriási bravúrral a kapufára ütötte. 

A Lazio teljesen elkészült a második félidőre. Az olasz csapat semmiféle veszélyt nem jelentett a Bayern München kapujára, így az utolsó húsz percre már csak az maradt kérdésnek, hogy mennyi lesz a különbség közte. Azonban a háromgólos vezetés tudatában a bajorok is csak kontrollálni akarták inkább a találkozót, így a hajrát labdatartással lehozták, és végül nagyon sima győzelmet arattak, amivel bejutottak a legjobb nyolc közé. 

Mbappét már csak a BL-menetelésre tartják

A párizsi csapatnak remek szezonja van, hiszen Luis Enrique együttese kilenc pont előnnyel vezeti a francia bajnokságot, mellette pedig negyeddöntős a Francia Kupában és a Bajnokok Ligájában is jó esélyei vannak. A párizsiak hazai pályán 2-0-ra megnyerték a spanyol Real Sociedad elleni nyolcaddöntő első mérkőzését, a visszavágó pedig ujjgyakorlatnak tűnt annak fényében, hogy a baszk csapat a legutóbbi kilenc meccséből csak egyet tudott megnyerni. A PSG háza táján a legújabb fejlemény, hogy a spanyol vezetőedző egyre többször ülteti le a kispadra vagy cseréli le a világbajnok Kylian Mbappét. Az edző és a játékos között állítólag semmiféle ellentét nincs, Luis Enrique azzal magyarázza a döntését, hogy mivel Mbappé nyáron biztosan távozik Párizsból, próbálja felkészíteni a csapatát arra, hogy nélküle is megtanuljon meccseket nyerni. 

Kylan Mbappé BL-győzelemmel távozna Párizsból
Fotó: AFP

A spanyol edző döntése akár pozitívan is hathat a Paris Saint-Germain BL-menetelésére, ugyanis a bajnoki meccseken jegelt Mbappé frissessége óriási előnyt jelenthet a legrangosabb európai kupasorozatban. 

A találkozó elején a párizsiak többek birtokolták a labdát, de nagy helyzetet sokáig nem alakítottak ki. A 16. percben aztán Ousmane Dembélé átadása után Mbappé tört be a tizenhatoson belülre, ott két csellel bolondot csinált Igor Zubeldiából, majd 11 méterről óriási erővel lőtt a kapu bal oldalába. 

Kylian Mbappénak ez volt az ötödik gólja az idei BL-szezonban
Fotó: AFP

Mbappé korai góljával a PSG összesítésben már három góllal vezetett, ezzel gyakorlatilag el is dőlt a párharc. A folytatásban a franciák óriási mezőnyfölényben futballoztak, a baszkok semmiféle veszélyt nem jelentettek. A 29. percben Mbappé majdnem megszerezte második gólját, de a Real Sociedad kapusa, Alex Remiro hatalmasat védett a világbajnok francia támadó ötméteres lövésénél. 

A folytatásban a PSG kontrollált a meccset, igaz a Real Sociedad az első félidő hosszabbításában majdnem egyenlített, de a japán válogatott Kubo Takefusza 22 méteres bombáját Gianluigi Donnarumma óriási bravúrral kiszedte a jobb felső sarokból.

A fordulás után is a párizsiak akarata érvényesült, az 56. percben pedig Mbappé megszerezte második gólját is. 

A félidőben csereként beállt dél-koreai támadó, I Kanging adott remek labdát a félpályáról kilépő francia világbajnoknak, aki elrobogott a kapuig, ziccerben bemutatta Remirónak a hosszút, végül pimaszul kilőtte a rövid alsót. 

Úgy tűnik, megérte Mbappét pihentetni a BL-meccsre
Fotó: AFP

A folytatásban a párizsiak nem szakadt meg az újabb gólért, játszották a szokásos labdatartós játékukat, a spanyolok pedig várták, hogy véget érjen a rémálom, különösen az után, hogy a 63. percben Ander Barrenetxea fejes gólját les miatt nem adta meg az angol Michael Oliver játékvezető.

A hajrában a baszkok még mentek előre az egyenlítésért, de a PSG kapusa, az olasz válogatott Gianluigi Donnarumma remek napok fogott ki, így sokáig nem jártak sikerrel. A 89. percben aztán egy jobbról belőtt labdát Donnarumma pont Mikel Merino elé ütött, a Real Sociedad játékosa pedig közelről a hálóba passzolta azt. A baszk csapatnak így meglett a becsületgólja, azonban a Paris Saint-Germain így is magabiztos játékkal, kettős győzelemmel jutott tovább a legjobb nyolc közé. 

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó:
Bayern München (német)-SS Lazio (olasz) 3-0 (2-0)
gólszerző: Kane (39., 66.), Müller (45+2.)
Továbbjutott: a Bayern München 3-1-es összesítéssel.


Real Sociedad (spanyol)-Paris Saint-Germain (francia) 1-2 (0-1)
gólszerző: Mikel Merino (89.), ill. Mbappé (15., 56.)
Továbbjutott: a Paris Saint-Germain 4-1-s összesítéssel.