Vágólapra másolva!
Már csak kilenc forduló van hátra a labdarúgó OTP Bank Liga 2023/24-es szezonjából, és lassan választ kapunk a legfontosabb kérdésekre. A bajnoki címvédő Ferencváros ismét az élre állt, míg a két kiesőhelyen tanyázó Mezőkövesdnek és Kisvárdának valóságos csoda kellene a bennmaradáshoz. Igazából két nagy kérdés van: az egyik, hogy a második Paks komoly harcra tudja-e késztetni a 35. bajnoki címére hajtó Fradit, a másik pedig, hogy az alsóházban lesz-e bármelyik csapat részéről akkora összeomlás, hogy a kilátástalan helyzetben lévő Mezőkövesd, Kisvárda párosból valamelyik kiharcolja a bennmaradást.

Eddig tartott a Fradi és a Paks versenyfutása?

A Ferencvárosnak rendkívül megterhelő volt az őszi szezonja, ugyanis minden sorozatot figyelembe véve 2023. július 11. és 2023. december 17. kötött a bajnoki címvédőnek 33 meccset kellett lejátszania, ami egészen elképesztő meccsszám öt hónap alatt. A zöld-fehérek azonban mindent kihoztak ebből, hiszen az Európa Konferencia-ligában veretlenül jutottak tovább a csoportjukból, mellette talpon maradtak a Magyar Kupában, az NB I-ben pedig a listavezető Paks mögött egy pontos hátránnyal mehettek a téli szünetre. 

FTC, Ferencváros Fradi, labdarúgás
A Ferencváros a bajnoki cím legfőbb várományosa
Fotó: Polyák Attila - Origo

Voltak persze fanyalgók, akik azt mondták, hogy a Fradinak ezzel a kiemelkedő kerettel utcahosszal kellene vezetni a tabellát, azonban a bajnoki címet májusban osztják ki, ezt pedig pontosan tudják Tolna-megyében és Budapest IX. kerületében is. 

„Az öltözőben egyébként szóba sem kerül, hogy vezetjük a bajnokságot. Nincsenek ezek a játékosok elszállva maguktól, és én is figyelek arra, hogy én se legyek elszállva. Magas polcra tettük a Paksot, tavasszal mindenki minket akar majd legyőzni. 

A céljaink nem változtak, mindig a következő mérkőzésre koncentrálunk. Ezzel a győzelemmel bennmaradtunk. Hát 34 ponttal már csak benn lehet maradni az élvonalban, nem igaz?

 – mondta az Origónak a Paksot irányító Bognár György, miután csapata decemberben 3-2-re legyőzte a Ferencvárost, és ezzel őszi bajnokként mehetett a téli szünetre. 

Paks, Fradi, NB I
A Paks a szezon egyik legjobb meccsén győzte le a Fradit tavaly decemberben
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Tavasszal aztán rendkívül izgalmas versenyfutás kezdődött. Sokan azt mondták, hogy a Paks hamar ki fog pukkadni, a Fradinak pedig sétagalopp lesz a bajnoki cím megszerzése. Hogy az utóbbi egyáltalán összejön-e, az még kérdéses, mindenesetre az beszédes, hogy a címvédő a tavaszi szezonban lejátszott hat meccséből mind a hatot megnyerte, ezzel pedig komoly nyomást helyezett a Paksra. Bognár György csapata azonban beleállt a harcba, és az első három tavaszi meccsét megnyerte, majd jön egy balszerencsés vereség a Zalaegerszeg ellen, ami talán sosem következett volna be, ha a pálya talaja nem babrál ki a paksi válogatott kapussal, Szappanos Péterrel. A ZTE elleni bakit két paksi győzelem követte, azonban az előző fordulóban a Tolna megyei csapat 1-1-es döntetlent játszott a Debrecennel, a Fradi pedig a Fehérvárt legyőzve újra a tabella élére állt. 

A Fradi útban a 35. bajnoki cím felé

Varga Barnabás az idei szezonban talán a Ferencváros legfontosabb játékosává nőtte ki magát, pedig korántsem volt biztos, hogy a magyar válogatott támadó ilyesfajta űrszezont fog futni. 

Az az igazság, hogy szégyen és gyalázat, de sokat gondolkodtam rajta, hogy leigazoljuk-e. És olyan jó, hogy megtettük, és olyan jó, hogy meggyőztek Hajnal Tomiék, hogy idejöjjön, mert igazi Fradista, friss gondolkodású, soha nem adja fel, szóval nagyon jó, hogy itt van”

 – mondta Vargáról a Fradi elnöke, Kubatov Gábor. 

Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club elnöke
Fotó: Koncz Márton - Origo

A 29 éves Varga Barnabás az előző szezonban 31 meccsen 26 gólt lőtt a Paks színeiben, ezzel pedig gólkirály lett az NB I-ben. Nyáron aztán a Fradihoz igazolt, a fővárosi csapatban pedig minden sorozatot figyelembe véve 29 meccsen 26 gólnál és kilenc gólpassznál jár. 

A hétszeres magyar válogatott támadó ősszel a Diósgyőr elleni meccsen combizomszakadást szenvedett, ezért a bajnokságban hat, a Konferencia-ligában pedig három meccset ki kellett hagynia, az pedig beszédes adat, hogy ebből a kilenc meccsből csak hármat tudott megnyerni a Fradi. 

Varga azonban tavaszra felépült, és ugyanazzal a sebességgel kezdte termelni a gólokat, mint az őszi szezonban. A magyar válogatott támadó tavasszal hat NB I-es meccsen kilenc gólt lőtt, a góllövőlistát pedig 17 góllal vezeti, hat találattal előzi meg csapattársát, a Fehérvártól igazolt Kenan Kodrót, aki egyelőre epizódszerepet is alig kap a Fradiban.

Ha Varga Barnabás tartja a formáját, akkor minden bizonnyal két szezon alatt kétszer lesz NB I-es gólkirály, és 29 éves korára megnyerheti pályafutása első élvonalbeli bajnoki címét. 

Varga Barnabás szenzációs formában futballozik 
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Ami pedig a bajnoki versenyfutást illet: a Fradi jelenleg egy ponttal előzi meg a Paksot, de egy meccsel kevesebbet játszott, így a vesztett pontok tekintetében néggyel jobban áll, mint a tolnai együttes. A címvédő múlt hétvégén idegenben győzte le a Fehérvárt, igazán komoly rangadója pedig már csak kettő van a szezonban. Dejan Sztankovics csapata vasárnap a negyedik Puskás Akadémiát fogadja a Groupama Arénában, április 7-én pedig a második Paks látogat az Üllői útra. Ahhoz, hogy a bajnoki címért folyó harc újra éles legyen, az kellene, hogy a Fradi hullámvölgybe kerüljön, de az utóbbi hetek eredménysorát látva erre csekély esély mutatkozik. 

Bognár György az év edzője?

2022 májusában a RangAdó díjátadón Bognár Györgyöt, a Paks edzőjét választották meg az év legjobb NB I-es edzőjének. Mindezt úgy, hogy abban a szezonban a Paks a hatodik helyen végzett az OTP Bank Ligában, a Magyar Kupa-döntőben pedig kikapott a Fraditól 3-0-ra. 

Bognár György, Dejan Sztankovics
Várhatóan Bognár György és Dejan Sztankovics harcol majd az év edzője díjért
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Bognár Györggyel most aranyéremért küzdhet a Paks, de ha csak ezüst lesz belőle, az is történelmi siker, hiszen a Tolna megyei klub eddig csak egyszer, a 2010/11-es szezonban tudott érmet nyerni az NB I-ben, akkor a Kis Károly vezette együttes végzett ezüstérmes helyen az akkor még Monicomp Liga névre hallgató NB I-ben. 

Most ott tartunk, hogy Bognár György csapata sokkal sikeresebb, mint amikor a 62 éves szakembert megválasztották az év edzőjének, ha pedig ebből indulunk ki, akkor jó esély van rá, hogy idén is a Paks mestere végez majd az élen.

A Fehérvár célja a biztos bennmaradás volt

A székesfehérvári szurkolók az előző szezont egész biztosan elfelejtenék, hiszen a csapat csak az utolsó fordulóban, drámai körülmények között tudta kiharcolni a bennmaradást, ehhez ráadásul egy kapitálisan nagy bírói hibára is szükség volt, amit az MLSZ-nél is elismertek azóta. 

A szezon előtt aztán Garancsi István, a klub tulajdonosa arról beszélt, hogy értelmetlen lenne a Fehérvárnak bajnoki címről álmodozni, a biztos bennmaradás a lényeg. 

A szezon elején még úgy tűnt, borzalmas lesz a Fehérvár, hiszen Bartosz Grzelak együttese az első három bajnoki meccsét elveszítette, szeptemberben pedig jött az NB III-as ESMTK elleni kiesés a Magyar Kupából. Azonban a csúfos kudarc után valami megváltozott Fehérváron, és az azt követő 11 meccsből kilencet megnyert a csapat, a Vidi pedig a harmadik helyen telelhetett. A székesfehérváriak télen elveszítették leggólerősebb csatárukat, a hét tavaszi meccsükből pedig négyet elveszítettek, ennek ellenére továbbra is ott van a harmadik helyen, és négy ponttal előzik meg a Puskás Akadémiát. A második Paks jelenleg 11 ponttal előzi meg a Vidit, így az ezüstéremnek nincs realitása, azonban a bronzérem is remek eredmény lenne egy olyan csapattól, amely a szezon elején a bennmaradást tűzte ki céljául. 

Kenan Kodro holtversenyben vezette a góllövőlistát Varga Barnabással, amíg Fehérváron volt
Fotó: Polyák Attila - Origo

Azonban hiába van jó helyzetben a Fehérvár, a bronzérem megszerzése pokolian nehéz feladat lesz, ugyanis Bartosz Grzelak együttese még játszik a közvetlen riválisaival, ráadásul szinte mindegyik rangadója idegenben lesz. A Vidi a következő fordulóban az ötödik Kecskeméthez látogat, utána a negyedik Puskás Akadémia otthonában lesz jelenése, a 28. fordulóban Pakson vendégszerepel, a 32. fordulóban pedig Debrecenben. 

Lehet-e bronzérmes a borzalmas formában lévő Puskás Akadémia?

A negyedik helyen álló Puskás Akadémiának szintén megvan az esélye a bronzéremre. Hornyák Zsolt együttese azonban rendkívül kiszámíthatatlan. 

A felcsúti csapat úgy van ott a negyedik helyen, hogy borzalmas tavaszt produkál, miután a hét bajnoki meccséből csak kettőt tudott nyerni, azt is a kiesés elől menekülő Kisvárda és az újonc MTK ellen.

Ráadásul a Puskás hétvégén a Fradinál vendégeskedik, és valószínűsíthető, hogy nem a Groupama Arénában fog megszakadni a csapat rossz sorozata. A felcsúti csapatnak azonban van esélye a felzárkózásra, mert a 26. fordulóban még fogadja a közvetlen rivális Fehérvárt, ha oda akar érni a bronzérmes helyre, muszáj lesz nyernie. 

A Puskás Akadémia bárkit le tud győzni, de bárkitől ki is tud kapni
Fotó: Csudai Sándor - Origo

A senki földjéről bármerre vezethet az út?

Az ötödik Kecskemétnek és a hatodik Debrecennek 33-33 pontja van, míg a hetedik Diósgyőrnek és a nyolcadik MTK-nak 32-32. Az említett csapatoknak már akkora előnyük van a kiesés elől menekül Mezőkövesd és Kisvárda előtt, hogy nem nagyon kell hátra nézniük, az európai kupaindulást érő helyezésektől viszont tisztes távolságban vannak. 

Kizárni persze semmit sem lehet, hiszen sokan úgy tartják az NB I-ről, hogy van a Fradi, mellette pedig 11 hasonló erősségű csapat, így hétről hétre születnek meglepetések, és egy jó sorozattal még bármelyik csapat odaérhet a dobogó közelébe. 

Úgy tűnik, a Diósgyőrnek sem lesznek kiesési gondjai
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Márton Gábor, a zalai varázsló

A 2019/20-as szezonban az újonc Zalaegerszeg az idény nagy részében a kiesőzónában tanyázott. 2020 februárjában azonban kinevezték a csapat élére Márton Gábort, aki valóságos csodát tett a zalai együttessel. Az 57 éves edző 17 meccsen 31 pontot szerzett a ZTE-vel, a biztos kiesőnek titulált csapattal pedig a hetedik helyen zárta a bajnokságot. 

Az idei szezonban a ZTE ismét borzalmasan szerepelt, Márton Gábort pedig a 13. fordulót követően nevezték ki, amikor a csapatot egy pont választotta el a kiesőzónától. 

A régi-új edző kinevezése megint telitalálatnak bizonyult, ugyanis Márton érkezése óta 18 pontot gyűjtött a Zalaegerszeg, és már kilenc pont előnye van a kieső helyen álló Kisvárdával szemben, az utolsó Mezőkövesdtől pedig 10 pont választja el. 

Ezeknek a csapatoknak nem csak fel kellene támadniuk a bennmaradás kiharcolásához, hanem a Zalaegerszegnek is össze kellene zuhannia, amire elég kevés az esély. 

Márton Gábor úgy tűnik, megint megmenti a Zalaegerszeget
Fotó: ztefc.hu

Mészöly Géza megmentőként tért haza

Február 8-án az Újpest FC a hivatalos honlapján közölte, hogy menesztették az labdarúgócsapat vezetőedzői posztjáról Nebojsa Vignjevicset. A szerb szakember távozása azután vetődött fel, hogy a sajtóban elterjedt az Újpest FC tulajdonosváltásának a híre. Miután hivatalossá vált, hogy a MOL-csoport leányvállalata, a MOL Vagyonkezelő Zrt. többségi tulajdont szerez a labdarúgóklubot üzemeltető cégben, megköszönték Vignjevics munkáját.

Újpest - Debreceni VSC, OTP Bank Liga, 19. forduló, labdarúgás, foci, Budapest, Szusza Ferenc Stadion, 2024.02.06.
Vignjevics papíron még mindig az Újpest alkalmazásában áll
Fotó: Fotó: Csudai Sándor - Origo 

A tulajdonosváltás napján Vignjevics még ott ült a Debrecen elleni hazai bajnoki mérkőzésen a kispadon, amelyet csapata 2-1-re elveszített, két nappal később azonban bejelentették a kirúgását, majd nem sokkal pedig később Mészöly Géza érkezését. 

A szerb szakembernek azért kellett távoznia, mert a vezetésével az Újpest kilenc fordulón keresztül nyeretlen volt, ebben az időszakban mindössze egy pontot szerzett, és a kiesés szélére sodródott az OTP Bank Ligában. 

Hazaértem. Mindenki tudja, hogy a Vasasban nevelkedtem, de amit Újpesten átéltem, azt nem felejtem. Ebben a szellemben szeretnék helytállni újra

utalt Mészöly az előző két ciklusára a lila-fehéreknél, akiket 2004-ben és 2006-ban is ezüstéremre vezetett a bajnokságban. „Az a legfontosabb, hogy a hitet visszaadjam a játékosoknak, pont erre vagyok alkalmas. Korábban az Újpestnél és a Haladásnál is tudtam lökést adni az új együttesemnek.”

Mészöly Géza felrázta az Újpestet a visszatérésével
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az 56 éves tréner nem a levegőbe beszélt. Csapata már az első meccsén bravúrgyőzelmet aratott. Igaz, ezt követően bajba került a szabadszájú tréner, ugyanis a találkozót követő sajtótájékoztatón volt egy szerencsétlen mondata, ami miatt az MLSZ fegyelmi eljárást indított elleni. 

Tudtunk váltani egy picit és a beszálló játékosok is. Most Franklinre gondolok. Nem szerettem én se játszani ilyen nagydarab feka ellen, aki megtartja a labdát és megcsúsztatja

 – nyilatkozta Mészöly Géza, akit ezt követően 1+2 hónapos eltiltással sújtott a Magyar Labdarúgó Szövetség Fegyelmi Bizottsága.  

A kispadra ugyan nem ülhetett le, de a munkája elkezdett érződni a csapaton, ugyanis az irányításával a Fehérvár és a Puskás Akadémia elleni meccset is megnyerte az Újpest, utóbbin ráadásul Mészöly Géza már vissza is ülhetett a kispadra, mivel az MLSZ öt meccsre módosította az eltiltást, amiből hármat felfüggesztett. 

Egy nagyon jó ember, aki mindig pontosan elmondja, mit és hogyan csináljunk, és mivel anno ő is jó játékos volt, megért minket, és tisztában van az érzéseinkkel. Olyan, mint egy mentor vagy egy apa

mondta Mészölyről az Újpest nigériai támadója, Peter Ambrose. 

Peter Ambrose, Újpest
A nigériai Peter Ambrose remek embernek tartja Mészöly Gézát
Fotó: Víg Johanna/ujpestfc.hu

Márton Gáborhoz hasonlóan Mészöly Géza kinevezése is telitalálat volt, hiszen a vezetésével öt bajnokiból hármat megnyert az Újpest, ezzel pedig a lila-fehér csapatnak tíz pont előnye van a kiesést jelentő 11. helyen álló Kisvárda előtt. Az Újpest ráadásul hétvégén újabb óriási lépést tehet a bennmaradás felé, ugyanis a Mezőkövesdet fogadja a Szusza Ferenc Stadionban. Ha Mészöly Géza csapata megnyeri a meccset, szinte garantált lesz a bennmaradása. 

Már a kiesés miatt sem izgulhatunk?

A Fradi elképesztő dominanciája miatt az utóbbi években a kiesés elleni harc szolgáltatta a legtöbb izgalmat az NB I-ben. Most viszont kilenc fordulóval a vége előtt a Mezőkövesd és a Kisvárda kilátástalan helyzetben van. Előbbinek ráadásul még a sorsolása is borzalmas, ugyanis 

a borsodi csapat hétvégén Újpestre látogat, utána fogadja a Fradit, majd megy Fehérvárra, aztán fogadja a Puskás Akadémiát. 

A Mezőkövesd a tavaszai szezonban csak egy meccset tudott megnyerni, és igencsak élénk fantázia kell annak az elképzeléséhez, hogy ebből a négy meccsből bármelyiket is behúzhatja a szerb Milan Milanovics együttese. 

DRAZIC, Stefan
A 10 gólos Sztefan Drazics remeklése is kevés a Mezőkövesdnek
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Kisvárda a 2021/22-es szezonban történelmet írt, hiszen a klub 111 éves fennállása során először végzett a második helyen, és nyert érmet az élvonalban. A következő szezonban törvényszerű volt a visszaesés, de a szabolcsi együttes így is a hatodik helyen zárt az OTP Bank Ligában, ami teljesen stabil teljesítménynek mondható. Az idei szezon mélyrepülése azonban mindenkit váratlanul ért, bár a Várda gyenge szereplésében erősen közrejátszottak külső körülmények is. Nyáron ugyanis a Várkerti Stadion gyepszőnyege bakteriálisan fertőzött lett, ezért a Kisvárda októberben 21-én játszhatott először hazai pályán az NB I idei szezonjában.

Persze, a Kisvárda őszét nem csak a pálya alkalmatlansága tette nehézzé, hanem az is, hogy Révész Attila sportigazgató két edzőt is elfogyasztott. A Kisvárda Milos Kruscsics irányításával kezdte a szezont, de a korábbi újpesti edzőt már a harmadik fordulót követően kirúgták. Kruscsics helyét az ideiglenesen kinevezett Gerliczki Máté vette át, majd szeptember 3-án nevezték ki Mátyus Jánost, akinek hat bajnoki mérkőzésen egy győzelem és öt vereség volt a mérlege, így az előző szezonban a Budafokot Magyar Kupa-döntőig vezető edző november 7-én beadta a lemondását.

MÁTYUS János
Mátyus Jánosnak sem jött be a kisvárdai szerepvállalás
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az utolsó öt őszi mérkőzésen már Feczkó Tamás irányította a Kisvárdát, akivel a szabolcsi csapat kétszer is nyerni tudott, azonban tavasszal a hét meccséből ötöt hazai pályán játszó Kisvárda csak két meccset tudott megnyerni, miközben a téli szünetben Révész Attila azt mondta, ez minden idők legjobb kisvárdai kerete. 

A Kisvárda bennmaradásához csoda kéne, hiszen Feczkó Tamás együttese az utolsó kilenc fordulóban még utazik Diósgyőrbe, megy a Fradihoz, a Puskáshoz és a Pakshoz is. 

A 32. utolsó előtti fordulóban a jelenleg 11. Kisvárda az utolsó helyen álló Mezőkövesdet fogadja. Valami csoda folytán még megeshet, hogy a találkozónak komoly tétje lesz, de az eddig mutatott forma alapján hosszú évek óta először fog előfordulni, hogy az utolsó fordulókban már nem fogunk izgulni a kiesés miatt.

Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.