Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján a Barcelona fordulatos mérkőzésen 3-1-re nyert hazai pályán a Napoli ellen, így 4-2-es összesítéssel jutott tovább a legjobb nyolc közé. A keddi játéknap másik meccsén az Arsenal hosszabbításra kényszerült a Porto ellen, majd drámai büntetőpárbajban tudta kiharcolni a továbbjutást.

Barcelona-Napoli

Három héttel ezelőtt a spanyol és az olasz bajnokság címvédője Nápolyban csapott össze egymással, az 1-1-es döntetlennel véget ért találkozó után kiélezett visszavágóra lehetett számítani a Camp Nou Stadionban. Hazája bajnokságában egyik klub sem szerepel túl jól, a La Ligában a Barcelona csak a harmadik helyen áll, és az már biztosra vehető, hogy a szezon végén az együttes vezetőedzője, Xavi távozik a posztjáról.

A Napoli még rosszabb helyzetben van, jelenleg BL-indulást érő helyen sem áll a Serie A-ban, ráadásul már a harmadik edzőt "fogyasztja" az idényben, miután Rudi Garcia és Walter Mazzarri sem volt túl sikeres a kispadon. A Bajnokok Ligája mindkét csapat számára jó lehetőséget kínált a szezon megmentésére, de természetesen csak egyik klub juthatott tovább a legjobb nyolc közé.

A sok sérültje miatt tartalékosan, rengeteg fiatallal felálló Barcelona lendületesen kezdett, a 16 éves Yamal azonban a 2. percben alaposan fölé lőtt Lewandowski lekészítése után. A 13. percben Fermin Lopez találhatott volna be, Cubarsi remek indítása után viszont a kifutó kapus mellett magát a kaput is jócskán átemelte. 

Két perccel később azonban már nem hibázott a 20 éves középpályás, Raphinha passzát követően állítgatás nélkül belsőzött gyönyörűen a jobb alsó sarokba.

Két perc sem telt el a hazai vezetés után és megint gólt szerzett a Barca, Raphinha lövése a kapufán csattant, majd a kipattanót Joao Cancelo egyből a kapuba vágta.

FC Barcelona
Alig több mint negyedóra alatt hatalmas lépést tett a továbbjutás felé a Barcelona
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

A 30. percben egy remek akció után szépített a Napoli, Politano lépett ki a jobb szélen, visszapasszolt labdáját pedig Rrahmani nagyszerűen helyezte a jobb alsóba. A gól után a Barcelona hátvédjét, Araujót kellett ápolni, az uruguayi védőnek egy ütközés után felrepedt a szemöldöke. 

A 34. percben kis híján egyenlítettek az olaszok, Di Lorenzo fejesét óriási bravúrral kellett kiszednie a léc alól Ter Stegennek.

A 40. percben Yamal passza után Lewandowski került lövőhelyzetbe, de a lengyel csatár a védők szorításában nem tudta eltalálni a kaput. A félidő hosszabbításában egy szöglet utáni kavarodásból még gólt lőhetett volna a Barcelona, ám végül felszabadítottak a vendégek. Xavi együttese jobban játszott és továbbjutásra állt, de a Napoli szépítése miatt nyílt maradt a párharc.

Napoli, RRAHMANi
Rrahmani gólja volt a Napoli reménysugara
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

Jól kezdte a második félidőt a Napoli, Kvaratskhelia hatalmas lövése kevéssel kerülte el Ter Stegen kapuját. Az 50. percben Osimhen esett el gyanús körülmények között a 16-oson belül, de nem kapott büntetőt az olasz csapat. Az 55. percben Cancelo és Raphinha szép összjátéka után utóbbi lőtt, Meret kapus azonban hárított a rövid saroknál. 

Egyre nagyobb elánnal támadtak az olaszok, a 63. percben Anguissa egyenlíthetett volna, de lövését blokkolni tudta a Barca-védelem.

A 67. percben Meret bravúrral védte Lewandowski fejesét, majd Yamal lőtt a kapuba, de lesen állt, így nem adták meg az újabb hazai gólt.

Barcelona, Napoli, Bajnokok Ligája
Hatalmas iramot és sok helyzetet hozott a második félidő
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto

A hajrához érve a Barcelona helyzetei sokasodtak, a 74. percben Gündogan kapáslövését kellett védenie Meretnek, nem sokkal előtte pedig Yamal alakított ki veszélyes lehetőséget. Xavi együttese egygólos előnyben még nem nyugodhatott meg, egy újabb találattal azonban lezárhatta volna a párharcot. A 78. percben Yamal állt közel ahhoz, hogy eldöntse a továbbjutást, Gündogan lekészítése után a 16 éves tinisztár ballábas lökete nagyon kevéssel zúgott el a kapu jobb oldala mellett. A 80. percben a túloldalon hatalmas egyenlítési lehetőség maradt ki, nem sok kellett ahhoz, hogy Lindström fejese a hazai kapuban kössön ki. 

A 83. percben aztán eldőlt a továbbjutás, egy végletekig kijátszott támadás után Sergi Roberto hozta kihagyhatatlan helyzetbe Lewandowskit, a lengyel támadó pedig közelről az üresen maradt kapuba passzolt.

Barcelona, Napoli, Bajnokok Ligája
Sergi Roberto önzetlensége kellett a Barcelona harmadik góljához
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

A 88. percben ismét szépíthetett volna a Napoli, de a felsőléc megakadályozta az újabb olasz gólt, majd Kvaratskhelia lövése suhant el a jobb kapufa mellett a hosszabbításban. 

Az utolsó percekben már nem esett gól, a Barcelona 3-1-re nyert, így 4-2-es összesítéssel jutott tovább a negyeddöntőbe.

A katalánok tinisztárjai remekeltek a meccsen, a 16 éves Yamal végig nagyon veszélyesen játszott, a védelemben kiemelkedő teljesítményt nyújtó 17 éves Cubarsit pedig megválaszották a mérkőzés emberének.

Arsenal-Porto

A Premier League-et jobb gólkülönbségének köszönhetően vezető Arsenal az utolsó pillanatban kapott góllal 1-0-s vereséget szenvedett Portugáliában, de így is Mikel Arteta csapata számított a továbbjutásra esélyesebbnek, ám nehéz meccsre készülhetett a masszív Porto ellen. A három héttel ezelőtti mérkőzésen nem volt kaput eltaláló kísérletük a londoniaknak, viszont remek formában várták a találkozót, utóbbi kilenc meccsükből nyolcat megnyertek, a portói volt az egyetlen kivétel. Ebben az időszakban öt mérkőzésen is négy vagy több gólt szereztek, és most is legalább két gólra volt szükségük, hogy a rendes játékidőben kiharcolják a továbbjutást. 

Kiegyenlített játékot hozott az első félidő, bár az Arsenal játszott kapura veszélyesebben, és a szünet előtt gólt is szerzett. 

A 41. percben Ödegaard zseniális passzal ugratta ki a bal oldalon befutó Trossard-t, a belga válogatott szélső pedig higgadtan helyezett a bal alsó sarokba.

Az angol sztárcsapat ezzel összesítésben kiegyenlített, és lélektani előnyből várhatta a második félidőt.

Arsenal, Porto, Bajnokok Ligája
Egy félidő alatt ledolgozta hátrányát az Arsenal a Portóval szemben
Fotó: AFP (Photo by Adrian DENNIS / AFP)

A 67. percben Ödegaard növelte a hazai előnyt, ám Havertz szabálytalan labdaszerzése miatt nem adták meg a londoniak újabb gólját. A folytatásban is Arteta csapatának volt több helyzete, de a rendes játékidőben nem esett több találat, így következhetett a kétszer 15 perces hosszabbítás, mert összesítésben 1-1 volt az állás.

A 110. percben láthatták a szurkolók a legnagyobb helyzetet a ráadásban, Saka lövésébe azonban Otávio nagyszerűen lépett bele. Újabb gól aztán a folytatásban sem esett, így 11-es párbajban kellett eldönteni a továbbjutást.

Arsenal, Porto, Jorginho
Óriási küzdelem után jöhettek a tizenegyesek
Fotó: AFP (Photo by Adrian DENNIS / AFP)

A gólpasszt adó Ödegaard kezdte a büntetőrúgásokat, a csapatkapitány be is lőtte a saját tizenegyesét. A túloldalon Pepé magabiztosan lőtt a kapuba, majd Havertz is simán betalált. Wendell lövését kivédte Raya, az Arsenal előnybe került, mert Saka sem hibázott. Grujic lövése a kapuban kötött ki, majd Rice is belőtte a büntetőjét, továbbra is jó helyzetben voltak az angolok. Galeno lövését aztán kivédte Raya, így az Arsenal 14 évnyi várakozás után továbbjutott a negyeddöntőbe a Bajnokok Ligájában.

Kapcsolódó cikkek