Vágólapra másolva!
Szerdán este lezárult a labdarúgó Bajnokok Ligája-nyolcaddöntők első mérkőzéseinek sora. Az Arsenal FC csapata Portugáliában egy rendkívül eseménytelen meccsen a hosszabbításban kapott ki az FC Porto vendégeként, míg a másik BL-találkozón az edzőváltáson átesett SSC Napoli hazai pályán 1-1-es döntetlent ért el az első 70 percben nagy fölényben játszó FC Barcelona ellen.

Porto-Arsenal

A kirobbanó formában lévő (elmúlt öt meccsén 21-2-es gólkülönbséggel százszázalékos) Arsenal hét év után tért vissza a BL egyenes kieséses szakaszába, ahol 

utoljára 2010-ben jutott be a legjobb nyolc közé – akkor éppen a Portót ejtették ki az Ágyúsok a nyolcaddöntőben.

 A Barcelona mögött csoportmásodikként záró portugál klub november eleje óta veretlen volt otthon, és az 50 ezer szurkoló által keltett hangulat is pokoli volt, ami Mikel Arteta együttesét fogadta. Az Arsenal csapata Raya – Kiwior, Gabriel, Saliba, White – Trossard, Rice, Ödegaard – Martinelli, Havertz, Saka felállásban kezdte a meccset, a Portót irányító Sérgio Conceicao pedig a Diogo Costa – Wendell, Pepe, Otavio, Joao Mario – A. Varela, Nico González – Galeno, Pepé, F. Conceicao – Evanilson összetételű együttest küldte pályára.

Galeno, Porto, Arsenal, Bajnokok Ligája
Galeno (13) ordító helyzete volt a meccs első veszélyes próbálkozása
Fotó: MIGUEL RIOPA / AFP

A kezdő sípszó után inkább az Arsenal birtokolta a labdát, de azt is a mezőnyben, így a meccs első kapura lövéséig a 21. percig kellett várni. Akkor a Porto járt nagyon közel a gólhoz: 

Galeno elé pattant a labda, a brazil csatár pedig hat méterről előbb a jobb kapufát találta el, majd a kipattanót a bal oldali kapufa mellé bombázta

A vendégek először a 33. percben próbálkoztak, de Leandro Trossard lövése, majd William Saliba fejese sem jelentett veszélyt. A félidő hajrájában a Porto a kaput messzire elkerülő lövésekig, míg az Arsenal veszélytelen szögletekig jutott, így 0-0-s állásnál mehettek szünetre a csapatok.

A második félidő elején mintha lemásolták volna az első percekben látottakat: Arsenal-mezőnyfölény, de egyetlen helyzet vagy kapura lövés nélkül. Utóbbira az 56. percig kellett várni, de Trossard kapás lövése is a lelátón kötött ki. Az első nagyobb lehetőség viszont ezúttal is a Porto előtt adódott a játékrész közepén, egy beadás után Evanilson közeli ziccerét Declan Rice blokkolta.

Bajnokok Ligája, Porto, Arsenal, Alan Varela, Leandro Trossard
Inkább a mezőnyben, mintsem a kapuk előtt folyt a küzdelem a Porto-Arsenal BL-meccsen
Fotó: MIGUEL RIOPA / AFP

A teljes mérkőzés rendes játékidejében egyetlen kaput eltaláló lövés volt, abból viszont nem született gól, így úgy tűnt, 0-0-s állásról utazhatnak a csapatok három hét múlva Londonba. Ám a 94. percben jött Galeno, aki javította az első félidőben elkövetett hibáját, és 

20 méterről hatalmas gólt tekert a bal sarokba – a Porto így előnnyel várhatja az angliai visszavágót.

Napoli-Barcelona

Alig két nappal a kinevezése után rögtön egy Barcelona elleni BL-meccsen mutatkozott be a Napoli kispadján Francesco Calzona, aki Walter Mazzarrit váltotta a csapat élén. A klubnál korábban másodedzőként dolgozó Calzonának egy rossz formában lévő Napolit kellett volna győzelemre vezetnie úgy, hogy 

tétmérkőzésen még egyszer sem sikerült legyőznie a nápolyiaknak a Barcelonát. 

A csoportelsőséget nehezen megszerző Barca sem a legjobb hetein van túl, de a katalánok Robert Lewandowski 97. percben értékesített tizenegyesével győzelemmel hangoltak a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésére. A Napoli Meret – Olivera, Juan Jesus, Rrahmani, Di Lorenzo – Cajuste, Lobotka, Anguissa – Kvarachelia, Osimhen, Politano összeállításban kezdett, míg Xavi a Ter Stegen – Cancelo, Martínez, Araujo, Koundé – Christensen, De Jong, Gündogan – Pedri, Lewandowski, Yamal kezdőtizenegynek szavazott bizalmat.

Bajnokok Ligája, Napoli, Barcelona, Frenkie de Jong, Matteo Politano
Frenkie de Jong és Matteo Politano, a két 21-es többször egymásra találtak Nápolyban
Fotó: Tiziana FABI / AFP

Az edzők támadó felfogása közül a meccs elején a Barcelonáé látszott, a katalánok ugyanis letámadtak, és több hibára is kényszerítették a nápolyi védelmet. Az első veszélyes lövés Lamine Yamalé volt, aki minden idők legfiatalabb focistája lett, aki a BL egyenes kieséses szakaszában pályára lépett, de Alex Meret ki tudta bokszolni a bombáját. 

Az olasz kapusra a folytatásban is szükség volt: Robert Lewandowski lövését kispárgázta, Ilkay Gündogan távoli kísérletét pedig nyújtózkodva szögletre ütötte.

A Napoli ezzel szemben egy-két blokkolt lövésig jutott, de azokat is főleg lesállás után követték el a hazai játékosok. Az első félidő hajrájára azonban feljavult a nápolyiak játéka, akik főleg a jobb oldalon voltak aktívak, a pontos beadások viszont elmaradtak. A Napoli így végül lövés nélkül zárta le a Barcelona-gólt sem hozó első játékrészt.

Csak 15 másodperc telt el a második félidőből, de máris több Napoli-próbálkozás volt, mint az elsőben összesen – Matteo Politano fejese viszont jócskán elkerülte a Barcelona kapuját. A túloldalon Gündogan lőtt először, de a lapos lövését könnyedén fogta Meret. A folytatásban is felváltva történtek az események a két kapu előtt, de az utolsó passzok jellemzően pontatlanok voltak, így nagy helyzet egyik oldalon sem alakult ki. 

A 60. percben viszont jött Lewandowski, és Pedri passza után 15 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot, megszerezve a vezetést a Barcelonának.

Bajnokok Ligája, Napoli, Barcelona, Robert Lewandowski
Robert Lewandowski szeptember óta először talált be a Bajnokok Ligájában
Fotó: Tiziana FABI / AFP

Pedri nem sokkal később megduplázhatta volna a katalánok előnyét, de a távoli lövésébe rosszul belenyúló Meret kezéről végül a kapu mellé pörgött a labda. A következő percekben leginkább cserékkel és szabálytalanságokkal telt az idő, majd 

a 75. percben váratlanul, az első, kaput eltaláló lövéséből kiegyenlített a Napoli: 

Victor Osimhen nyert párharcot a tizenhatoson belül Inigo Martínezzel szemben, majd a balra dőlő Marc-André ter Stegen mellett a jobb alsó sarokba gurított. A gól egyértelműen jó hatással volt a hangulatra és a hazaiak játékára is, és a folytatásban a Napoli állt közelebb a vezetés megszerzéséhez. Főleg Giovanni Simeone volt veszélyes, de az ő lövései is elkerülték Ter Stegen kapuját. Az utolsó 25 percben Xavi csapatának egyetlen lövése volt, ám Gündogan hosszabbításbeli tekerése is elkerülte a kaput, így a hajrában már az időt is húzó Barcelona végül döntetlennel utazhat a hazai visszavágóra.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzések:
FC Porto (portugál) – Arsenal FC (angol) 1-0 (0-0)
gól: Galeno (94.)
SSC Napoli (olasz) – FC Barcelona (spanyol) 1-1 (0-0)
gól: Osimhen (75.), ill. Lewandowski (60.)

A visszavágókat március 12-én rendezik Londonban, illetve Barcelonában.

Kapcsolódó cikkek