Vágólapra másolva!
Szerdán lezárultak a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek odavágói. Az olasz SSC Napoli hazai pályán 1-1-es döntetlent játszott az FC Barcelona ellen, amely ugyan a meccs nagy részében nyomás alatt tartotta a találkozót nagyon gyengén indító nápolyiakat, mégis, az egész idényben egyszer sem volt még ennyire alacsony a katalánok várható góljainak a száma. A másik BL-meccsen az Arsenal FC váratlanul gyenge játékot mutatott be Portugáliában, és végül egy hosszabbításban kapott góllal 1-0-s vereséget is szenvedett az FC Porto vendégeként. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a szerdai játéknap további érdekességei!

Köszönjük válaszát.

A szerdán pályára lépett csapatok közül melyek jutnak be a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe?

    A Napoli és az Arsenal12%
    A Napoli és a Porto7%
    A Barcelona és az Arsenal64%
    A Barcelona és a Porto16%

Napoli-Barcelona

Mindössze két napja volt arra Francesco Calzonának, hogy megismerje a Napoli játékosait, a korábbi másodedző ugyanis hétfőn váltotta le Walter Mazzarrit a kispadon. A Napoli korábban tétmérkőzésen még egyszer sem győzte le a Barcelonát, amely ellen két és négy éve is elbúcsúztak Európától. A katalánok azonban szintén nem a legjobb formájukban érkeztek a nápolyi Bajnokok Ligája-összecsapásra, hiszen a Király-kupában kiesett és a spanyol bajnokságban is szenved (nyolcpontos lemaradással csak harmadik) a szezon végén távozó Xavi együttese. A BL-meccs első háromnegyedében ugyanakkor utóbbi nem feltétlenül látszott: a Barcelona nyomás alatt tartotta a hazaiakat, és leginkább Alex Meret kapus tartotta életben a védéseivel a Napoli továbbjutási reményeit. 

Bajnokok Ligája, Robert Lewandowski, Napoli, Barcelona,
A meccs emberének választott Robert Lewandowski az olykor fájós lábával is próbálkozott
Fotó: MTI/AP/Gregorio Borgia

A gól a 60. percig nem jött a Barcelonának, akkor viszont Pedri passza után Robert Lewandowski 15 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot, megszerezve a vezetést a Barcelonának. A gól után még Pedrinek volt egy (Meret hibája miatt) veszélyes lövése, de mégis a Napoli ébredt fel tőle, és a folytatásban szinte egykapuztak az olaszok. Inigo Martínez hibáját ki is használta Victor Osimhen, aki kiegyenlített, és ugyan ez maradt a nápolyiak egyedüli, kaput eltalált lövése, a Barca védelmének nagy szerencséje, hogy a Napoli nem utazhat előnnyel a visszavágóra. Az utolsó 25 percben Xavi csapatának egyetlen lehetősége volt, ám Lewandowski és Gündogan hosszabbításbeli helyzete sem volt igazán veszélyes. 

A Barcelona xG-mutatója (azaz a várható gólok száma) végül 0,72 volt a meccsen, ami a legalacsonyabb ebben a szezonban a katalán csapattól, és az eddigi legalacsonyabbnál (a Sahtar Donyeck otthonában elszenvedett 1-0-s BL-vereségénél) is 0,23-mal kisebb

– a Napoli egyébként 0,92-es xG-vel zárt.

Xavi és Calzona egymást is dicsérte a BL-meccs után

Többet érdemeltünk. A stratégiánk jól működött, és 1-0-ra vezettünk. Hiányzott belőlünk, hogy megnyugodjunk és irányítani tudjuk ezt a kemény meccset a gól után. Mivel nem így tettünk, és ez a Bajnokok Ligája, a riválisunk góllal meg is büntetettnyilatkozta Xavi Hernández, a Barcelona vezetőedzője. – Összességében a csapatom jó teljesítményt nyújtott. Többre is volt lehetőségünk, de örülök, hogy a mérkőzés nagy része úgy alakult, ahogy elképzeltük és elterveztük. Ez nem jó eredmény a Barcelonának, mert nyernünk kellett volna, de 

ez a szezonunk mottója is lehetne, hogy »nyernünk kellett volna, de nem sikerült«. 

Azonban így játszva sokkal többet nyerünk, mint amennyit veszítünk."

Bajnokok Ligája, Napoli, Barcelona, Xavi Hernández
Xavi Hernández nem volt teljesen elégedett
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto

„Elég szomorúan megyünk haza a végeredmény miatt. Nagyon úgy gondolom, hogy ezt megnyerhettük volna. Nagyon jól játszottunk, különösen az első 30 percben, de a Napoli egy topcsapat. Viszont most nekik kell a mi szurkolóink ​​elé jönni, és mi minden tőlünk telhetőt beleadunk Barcelonában, hogy bejussunk a negyeddöntőbe. Ma este megmutattuk, hogy erős és versenyképes csapat vagyunk" – mondta Ronald Araújo, a Barcelona védője a Movistarnak.

Sokat kell még dolgoznunk, de gratulálok a játékosoknak ehhez a teljesítményhez. Küzdöttünk, jó volt a második félidőnk és még nagyszerűbb az utolsó 15 percünk. 

Nagyon tetszett a szellemiség, hogy a végén elhittük, hogy meg tudjuk nyerni ezt a meccset. 

Az első fél órában küzdöttünk, de aztán reagált a csapat, és nagyon elégedett vagyok a cserejátékosokkal isértékelt a Prime Videonak a szlovák szövetségi kapitányi posztot is betöltő Francesco Calzona. – Xavi is megdicsért, azt mondta, nem lehetett könnyű két nap után ezt megcsinálni, de megdicsértem én is őt, amiért olyan focit játszanak, amit nézni is szép, hogy még tíz centire sem távolodik el a labda."

Bajnokok Ligája, Napoli, Barcelona, Xavi Hernández, Francesco Calzona
A Napoli-Barcelona meccs két vezetőedzője, Xavi Hernández és Francesco Calzona megdicsérte egymást
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

„Ez [az eredmény] egy jó kiindulópont, minden kérdést nyitva hagy. 

Jó teljesítményt nyújtottunk egy nagyszerű csapat ellen.

Fontos volt, hogy sikerült egyenlítenünk, emiatt most úgy utazunk [a visszavágóra], hogy tudjuk, hogy tudunk fejlődni. A szurkolókért is győzni akarunk, akik ma este mögöttünk álltak" – mondta Giovanni Di Lorenzo, a Napoli csapatkapitánya.

Porto-Arsenal

A BL szerdai játéknapjának másik mérkőzésén az Arsenal hét év után tért vissza a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszába, ahol utoljára 2010-ben jutott be a legjobb nyolc közé – akkor éppen a szerdai ellenfelet, a Portót ejtették ki az Ágyúsok a nyolcaddöntőben. A londoniak úgy érkeztek Portugáliába, hogy az elmúlt öt meccsüket megnyerték, méghozzá 21-2-es összesített gólkülönbséggel. Ugyan a Porto a hazai közönsége előtt mindig veszélyes, megdöbbentő volt, ahogy ennek az Arsenal-támadószellemnek nyoma sem volt szerda este a BL-ben. Sokat elmond a találkozóról, hogy az Opta szerint 

mindössze a mérkőzés teljes időtartamának 51,7%-ában volt a játékban a labda, és csupán két, kaput eltaláló lövés volt. 

Mindkettő a Porto csapatához fűződik, a másodikból pedig hatalmas gól született: Galeno a tizenhatoson kívülről tekert a bal sarokba, mindezt a 94. percben. A brazil csatár egy ennél sokkal nagyobb helyzetet hagyott ki az első félidőben, de a góllal javította a hibáját, és előnnyel várhatja a Porto a váratlanul halovány teljesítményt nyújtó Arsenal elleni visszavágót. Az Ágyúsok ráadásul történelmi vereséget szenvedtek, hiszen Galeno 93:22-nél lőtt gólja amellett, hogy a Porto történetének legkésőbb szerzett BL-találata, egyben 

az első, amit az Arsenal egy BL-meccs hosszabbításában kapott.

Bajnokok Ligája, Porto, Arsenal, Diogo Costa
A ritka pillanatok egyike, amikor Diogo Costának labdához kellett érnie az Arsenal ellen
Fotó: MIGUEL RIOPA / AFP

Arteta és Conceicao ellentétes értékelése a BL-meccset követően

„Sokkal jobban kellett volna menedzselnünk a meccset. Nem nyerhetünk úgy, ha háromszor eladjuk a labdát a mély területeken. Ha a negyeddöntőben akarunk lenni, akkor le kell győzni az ellenfelet, és most már ezt is kell tennünk az Emiratesben. 

Hiányzott belőlünk a fenyegetettség, az agresszió, különösen a pálya utolsó harmadában. Tudjuk ezt ennél jobban is csinálni

mondta Mikel Arteta, az Arsenal edzője. – [A Porto] egy olyan csapat, amely nagyon jól szervezett védekezésben, és folyamatosan megtöri az [ellenfél] ritmust. Vannak bizonyos dolgok, amelyeket sokkal jobban kell csinálnunk, de tudjuk, mire számíthatunk."

Bajnokok Ligája, Porto, Arsenal, Mikel Arteta
Mikel Arteta inkább csak kínjában nevethetett
Fotó: MIGUEL RIOPA / AFP

„Elajándékoztunk néhány labdát a tizenhatosunk környékén, és a végén gólt is lőttek egy ilyenből, ami nagyon kiábrándító. Nagyon pozitívak maradunk csapatként, mert olyan jól kezdtük 2024-et, hogy nem hagyjuk, hogy ez megtörjön minket – értékelt Declan Rice, az Arsenal középpályása a TNT Sportsnak. – A Porto egy igazán őszintén, keményen futballozó csapat, nagyszerű játékosokkal. Nekünk meg kell változtatnunk a hozzáállásunkat a hazai meccsen, és mindent bele kell adnunk."

„A játékosoknak örülniük kell annak, amit elértek. Kevés időnk volt felkészülni, de nagy volt az elszántság, a csapat tökéletesen megértette, melyik részen mit kell tennünk. Jó kis BL-szintű meccs volt, az ellenfél többet birtokolta a labdát, de mi veszélyesebbek voltunk. Nagyon jól mozgattuk a labdát a széleken, de középen is jól ment a játék: 

minden, amire felkészültünk, a pályán is megmutatkozott. 

Gratulálok a játékosaimnak, akik tökéletesen végrehajtották a tervünket"– nyilatkozta a DAZN-nek a Portót már 2017 óta irányító Sérgio Conceicao.

Bajnokok Ligája, Porto, Arsenal, Galeno, gólöröm
A Porto tökéletesen zárta le a párharc első meccsét
Fotó: MIGUEL RIOPA / AFP

Szerintem az egész csapat megérdemelte a gólt, azért, amit a 90 perc során csinált. Jól játszottunk, jól védekeztünk, minden energiánkat a pályán hagytuk. Én, amikor lehetőség nyílt, nem haboztam, és nagyon boldog vagyok. Megpróbáljuk megismételni Londonban azt, amit itt elértünk: szilárdnak maradni, és a legjobbunkat nyújtani, mint mindig" – mondta a meccs emberének választott gólszerző, a brazil Galeno.

Hosszabbítás

Végezetül jöjjenek a játéknap további érdekességei!

  • A BL egyenes kieséses szakaszában a Barcelona a legutóbbi 11 idegenbeli meccséből csak 1-et (a Manchester United ellen) nyert meg.
  • A nem spanyol focisták közül már csak Lionel Messi (149) játszott több BL-meccset a Barcelona színeiben, mint Marc-André ter Stegen (81).
  • A 2011-es, Real Madrid elleni BL-elődöntő óta először nem volt kapura lövése a Barcelona ellenfelének az első félidőben.
  • Robert Lewandowski 35 évesen és 184 naposan a Barcelona történetének legidősebb góllövője lett a BL egyenes kieséses szakaszában, korábban Lionel Messi tartotta a rekordot.
  • Robert Lewandowski a 14. játékos lett, aki három különböző csapat színeiben is betalált a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában.
  • Victor Osimhen már a 6. BL-gólját szerezte a Napoli stadionjában, ennél többre (11) csak Dries Mertens volt képes a klub játékosaként.
  • A barcelonai Lamine Yamal 16 évesen és 223 naposan minden idők legfiatalabb focistája lett, aki a BL egyenes kieséses szakaszában pályára lépett.
  • A hétfőn már a 41. születésnapját ünneplő Pepe (Porto) a Bajnokok Ligája történetének legidősebb focistája lett, aki az egyenes kieséses szakaszban pályára lépett. Yamalnál Pepe éppen 9634 nappal idősebb.
  • Aki a Portót kiejtette a BL-ből az egyenes kieséses szakaszban, az elmúlt 5 alkalommal egyaránt eljutott a fináléig.
  • A Porto az eddigi 8 olyan BL-párharcából, amelyet tavasszal, angol csapat ellen vívott, 7-szer kiesett. A kivételt a Manchester United 2004-es legyőzése jelenti, amikor később a Porto lett a Bajnokok Ligája győztese.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzések:

SSC Napoli (olasz) – FC Barcelona (spanyol) 1-1 (0-0)
gól: Osimhen (75.), ill. Lewandowski (60.)
FC Porto (portugál) – Arsenal FC (angol) 1-0 (0-0)
gól: Galeno (94.)

A visszavágókat március 12-én rendezik Barcelonában, illetve Londonban.

Kapcsolódó cikkek