Vágólapra másolva!
A spanyol labdarúgó Szuperkupa Rijádban rendezett második döntőjében a Real Madrid 4-1-re legyőzte az FC Barcelona csapatát, így a Királyi Gárda története során 13. alkalommal hódította el a trófeát.

Az első elődöntőben a Real Madrid elképesztő meccsen győzte le a városi rivális Atlético Madridot, míg a másik találkozón a Barcelona könnyed győzelmet aratott az Osasuna ellen, így összejött a várva várt Clásico a spanyol Szuperkupában. A fogadóirodák a Real Madrid győzelmére fizettek kevesebb pénzt, míg a Barcelona sikerére háromszoros volt az odds.

A Carlo Ancelotti vezette madridi csapat remek formában várhatta a meccset, hiszen legutóbb tavaly szeptemberben szenvedett vereséget, azóta 20 meccset vívott meg veretlenül.

Ezzel a szemben a Barcelona koránt sincs csúcsformában, hiszen Xavi Hernández együttese a legutóbb hét tétmeccséből csak négyet nyert meg, a La Ligában pedig a negyedik helyen áll, és nyolc pont a hátránya a Real Madrid mögött.

A szaúdiak megadták a körítést a spanyol Szuperkupa-döntőnek Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Az esélyesebb Real Madrid kezdte jobban a meccset, és már a 7. percben megszerezte a vezetést. Jude Bellingham egy gyönyörű csel után remek labdát tálalt a leshatárról kilépő Vinícius Júniornak, a brazil támadó ziccerben kicselezte Inaki Penát, majd közelről az üres kapuba gurított.

A rijádi Al-Awwal Park parkba kilátogató szaúdi Real-szurkolók úgy ünnepelték a Királyi Gárda első gólját, hogy elkezdték a szaúdi al-Nasszr játékosának, az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldónak a nevét skandálni, aki korábban négyszer vezette BL-győzelemre a Real Madridot.

A katalánoknak idejük sem maradt felocsúdni az első gól okozta sokkból, szűk három perc múlva már kapták is a másodikat.

Dani Carvajal adott egy szenzációs labdát a leshatáron kiugró Rodrygónak, a brazil támadó kilépett ziccerben, de lövés helyett a túloldalon érkező Vinícius Júniornak passzolt, akinek közelről már csak az üres kapuba kellett belsőznie.

Vinícius Júnior tíz perc alatt sokkolta a katalánokat Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A második bekapott gól után szépíthetett volna a Barcelona, de Ferrán Torres 15 méteres lövése a kapufán csattant, a kipattanót pedig Robert Lewandowski lőhette volna be, de Andrij Lunyin, a Real Madrid kapusa kitolta a léc alól a lengyel támadó bombáját.

A folytatásban a katalán csapat birtokolta többet a labdát, Xavi együttese magasan feltolta a védelmét, de az ott hordozta magában a veszélyt, hiszen a Barcelona mindkét gólt egy mélységi beindulásból kapta, a Real pedig a világ egyik legjobban kontrázó csapata.

A 27. percben újabb nagy helyzetet hagyott ki a Barcelona.

Pedri indítása után Ferrán Torres került helyzetbe, de a 10 méterről leadott lövését azonban Lunyin lábbal védeni tudta.

Lewandowski óriási gólt lőtt a Real Madridnak Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A 33. percben aztán szépíteni tudott a Barcelona.

Egy bal oldali beadás után Ferland Mendy középre fejelte ki a labdát, az érkező Robert Lewandowski pedig 17 méterről, kapásból lőtt védhetetlen gólt a kapu bal oldalába.

Sokáig azonban nem örülhettek a szépítésnek a katalánok, ugyanis a 37. percben tizenegyest kapott a Real Madrid.

Aurélien Tchouaméni beadására Vinícius Júnior érkezett, a brazil támadó azonban nem tudott fejelni, mert Ronald Araújo a nyakánál fogva visszarántotta, így jöhetett a büntető. A labda mögé Vinícius Júnior állt oda, és a kapu jobb alsó sarkába lőtt.

Ronald Araújo hibája sokba került a Barcelonának Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A második félidőben a Real Madrid birtokolta többet a labdát, a Barcelona teljesen súlytalan volt, így a 61. percben Xavi pályára küldte a portugál válogatott Joao Felixet, a 20 éves Fermin Lopezt és a spanyol válogatott legújabb reménységét, a 16 éves Lamine Yamalt.

A három csere azonban nem segített a Barcelonán, ugyanis a Real Madrid a 65. percben eldöntötte a meccset.

Federico Valverde keresztlabdáját Vinícius Junior vette le a bal oldalon, középre játszott, de Jules Koundé bele tudott pöcköli a labdába, azonban a Barca védője rossz helyre rúgta ki a labdát, az érkező Rodrygo pedig 11 méterről a bal alsóba lőtt.

A 71. percben aztán a Barcelona leghalványabb reménye is elszállt, ugyanis Araújo megkapta a második sárga lapját miután hatalmasat rúgott Vinícius Júnior bokájába, így az uruguayi védő mehetett az öltözőbe, a katalán csapat pedig tíz emberre fogyatkozott.

Frenkie de Jong reklamált a játékvezetőnél Araújo kiállítása után Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Az utolsó bő húsz percben már nem szakadtak a csapatok, mindkét oldalon akadtak még helyzetek, de az eredmény már nem változott, így a Real Madrid sima győzelmet aratott és története során 13. alkalommal nyerte meg a spanyol Szuperkupát.

Spanyol Szuperkupa, döntő:
Real Madrid-FC Barcelona 4-1 (3-1)
gólszerzők: Vinícius Júnior (7., 10., 39. – a harmadikat 11-esből), Rodrygo (65.) ill. Lewandowski (33.)
kiállítva: Araújo (71.)