Meddig juthat a Hertha Dárdai Pállal?

Fortuna Dusseldorf - Hertha BSC Sports 2. Bundesliga soccer Horizontal GESTURES
29 July 2023, North Rhine-Westphalia, Duesseldorf: Soccer: 2nd Bundesliga, Fortuna Düsseldorf - Hertha BSC, Matchday 1, Merkur Spiel-Arena. Hertha coach Pal Dardai looks ahead to the match. Photo: Marius Becker/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the requirements of the DFL Deutsche Fußball Liga and the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. (Photo by MARIUS BECKER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
A hétvégén folytatódnak a másodosztályú német labdarúgó-bajnokság, azaz a Bundesliga 2. küzdelmei. A Hertha BSC Berlin továbbra is Dárdai Pállal a kispadon és három fiával (Palkóval, Mártonnal és Bencével) a játékoskeretben készül és a nyolcadik helyről várja a 19. fordulót. Az idény végén az első két helyezett jut fel az élvonalba, a harmadik pedig osztályozót játszik a Bundesliga 16. helyezettjével – a forma alapján nem kizárt, hogy a Hertha akár rögtön visszajut az első osztályba. A tavaszi szezon elején azonban sokk is érte a csapatot és Dárdai Pál vezetőedzőt, ugyanis január 16-án váratlanul elhunyt Kay Bernstein, a klub 43 éves elnöke. Mire lehet képes az idény hátralévő részében a berlini együttes, milyen lesz Dárdai és a Hertha bajnoki folytatása?

A Hertha kiesése a Bundesligából

Borzasztóan indult a 2023-as év a Hertha BSC számára. Az akkor még élvonalbeli berlini klub a bennmaradást érő 15. helyen várta a tavaszi szezont, ám abban az első négy meccsén 0 ponttal és 1-13-as gólkülönbséggel zárt, így visszacsúszott a kieső helyek közé. Onnan ugyan még rövid időre ki tudott lépni, a 25. fordulótól kezdve már egyszer sem állt bennmaradásra. A klublegenda Dárdai Pál április közepén, egy hatmeccses veretlenségi sorozat után vette át a csapat irányítását Sandro Schwarztól, de

a magyar vezetőedző 2015 és 2021 után harmadszor már nem tudott csodát tenni,

és a szezon utolsó hat fordulójában szerzett hét pont ellenére búcsúzott az élvonaltól.

Az Olympiastadion Berlin közönsége a kiesés után is kitartott a Hertha mellett Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Soeren Stache

A Hertha BSC így a 2012-13-as szezon után először kezdte meg az idényt a Bundesliga 2.-ben. Akkor – akárcsak két évvel korábban – bajnokként rögtön visszajutott a berlini klub, amely

legutóbb a kilencvenes évek közepén volt huzamosabb ideig a másodosztály tagja.

Dárdai Pál éppen abban az évben (1997-ben) csatlakozott a Herthához, amikor annak az időszaknak vége szakadt. Nos, a klubnál ez a Dárdai Pál továbbra is maradt Berlinben, sőt, a fővárosiakhoz a 2023-as évben is csatlakozott egy Dárdai Pál.

Dárdai Pál három fia – Palkó, Márton és Bence is a feljutásért küzd

A 2002 februárjában született, a napokban a magyar válogatottat választó Dárdai Márton 2012 óta folyamatosan a Hertha játékosának mondhatja magát, míg a január 24-én 18 éves, német válogatottal U17-es Európa-bajnok Bence szintén gyermekkora óta a berliniek játékosa. A korábbi magyar szövetségi kapitány, Dárdai Pál három fia közül a legidősebb gyermek, a 1999-es születésű Palkó 2011 és 2021 között már volt a Hertha játékosa, ezután viszont Székesfehérvárra igazolt. Nyáron, a kiesés után azonban visszatért Berlinbe, ezzel pedig a Dárdai család nemcsak a német labdarúgásban, de az egész világon történelmet írt: egy profi csapatban küzd az edző és három fia.

Dárdai Bence, Palkó és Márton egyaránt a Hertha BSC játékosa Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / firo Sportphoto/Jurgen Fromme

A szezonnyitó után azonban kevés olyan mérkőzés volt, amikor mindhárom Dárdai testvér a pályára lépett. Az addig alapember Palkó szeptember közepén bokaszalag-szakadást szenvedett egy Bundesliga 2-es meccsen, amelyből január közepén térhetett vissza; az addig főként csereként beálló Bencének pedig október végén sérült meg a bokája, amiből még mindig nem épült fel. Márton az egyetlen, akinek nem állták útját a sérülések, a 21 éves középhátvéd így pedig minden egyes mérkőzésen pályára is lépett. Nála csak a kapus Tjark Ernst, a védőtárs Toni Leistner és a keret legértékesebb focistája, Fabian Reese neve mellett szerepel több játékperc. Mellettük még mindenképp érdemes megemlíteni a Hertha BSC idei legjobb játékosai között a házi gólkirályjelöltet, Haris Tabakovićot. Ám a szezon elején az ő teljesítményeik sem hozták az eredményeket Berlinbe.

A Hertha eredményei a bajnokságban és a Német Kupában – jöttek a bravúrok egymás után

A Hertha BSC nagyon rosszul kezdte a másodosztályú német labdarúgó-bajnokságot: már a nyáron a rendőrség járt a csapat edzőtáborában, majd három forduló után pont és szerzett gól nélkül, az utolsó helyen állt. Dárdaiék és a Hertha számára a bajnoki folytatás azonban jobban sikerült, még úgy is, hogy tíz forduló után négy győzelem mellett hat vereséggel állt a csapat. Október végén aztán valami megváltozott.

Dárdai Pál kiváló sorozatban van a Herthával Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Andreas Gora

A szurkolók már a visszafogottabb idénykezdetnél támogatták a csapatot, olyannyira, hogy a Schalke és a Hamburg mögött a harmadik legtöbb néző a Hertha hazai meccsein volt jelen a ligában, és a teljes világon is a 28. legtöbb drukker az Olympiastadion Berlinbe látogatott ki. A Hertha szurkolói viszont még lelkesebbé váltak az utóbbi időszakban. Dárdai Pál csapata ugyanis

immáron tíz tétmérkőzés óta tartja a veretlenségét,

ezzel pedig feljött a tabella 8. helyére, és 18 forduló után mindössze 8 pont a lemaradása a Bundesliga 2. osztályozót érő harmadik helyétől. A Dárdai Pált eleinte kritizáló német lapok is elismerték, hogy a Hertha egyre jobban teljesít, pláne a kupaszereplést is elnézve.

A Német Kupában ugyanis a berlini együttes már a negyeddöntőig jutott el

úgy, hogy a negyedosztályú Carl Zeiss Jena után az élvonalbeli Mainzot is hatalmas fölénnyel győzte le, majd a legjobb 16 között a nagy rivális Hamburg ellen tizenegyespárbajt követően jutott tovább a Hertha – a Mikulás és a YouTube-sztár Nader El-Jindaoui segítségével.

Kay Bernstein nyilatkozata – Dárdait dicsérte halála előtt a klubelnök

A tavaszi szezonnak a Hertha BSC kiváló előjelekkel, nagyszerű hangulatban készült, egészen január 16-áig. Aznap ugyanis a csapat azt a szörnyű hírt kapta, hogy a klubelnök, Kay Bernstein 43 éves korában váratlanul elhunyt. A hírek szerint szívroham okozta a már ősszel is kórházban lévő Bernstein halálát, aki 2022 júniusától volt a Hertha első számú embere. Átmenetileg az eddigi alelnök, Fabian Drescher vette át a helyét az elnöki pozícióban.

Meghalt a Hertha BSC elnöke, Kay Bernstein Forrás: Hertha BSC

A Hertha elnöke a halála előtti utolsó interjújában a Dárdai családról is beszélt: arról kérdezték, hogy melyik Dárdai a legfontosabb a klub számára.

„Mindegyikük, még Pál felesége, Mónika is. Amikor ő a játékosok feleségeivel együtt szervez egy közös vacsorát, az is olyasmi, ami családias érzést kelt.

Ezért is bízom abban, hogy Bence meghosszabbítja majd a szerződését, amikor az lejár" – idézte a Bild Kay Bernstein nyilatkozatát.

A Hertha BSC elnökének halálhíre Dárdai Pált is sokkolta, a klub minden játékosnak is a rendelkezésére bocsátott egy pszichológust a történtek után. A tavaszi szezon első tétmeccsén, vasárnap, a Fortuna Düsseldorf elleni hazai bajnokin meg is emlékeztek Bernsteinről az Olympiastadion Berlinben. Az előzmények ellenére a Herthának sikerült bravúros, 2-2-es döntetlent elérnie a tabellán előtte álló riválisával szemben – a meccsen

Dárdai Palkó visszatért a csapatba, Dárdai Mártonra pedig először "csak" csereként számított az édesapja.

A szurkolók is lerótták a tiszteletüket Kay Bernstein, a Hertha elhunyt elnöke előtt Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sebastian Gollnow

Dárdai és a Hertha bajnoki folytatása – harc a feljutásért?

Mi várható Dárdaiékra és a Herthára a folytatásban? A Düsseldorf elleni mérkőzés a tavaszi szezon, egyben a bajnokság "visszavágó" körének első összecsapása volt, azaz még 16 forduló van hátra a bajnokságból. Szombaton kora délután az újonc Wehen Wiesbaden otthonában lép pályára a csapat, akitől az idény elején a hosszabbításban szenvedtek vereséget.

Jövő szerdán aztán a Német Kupa negyeddöntőjében egy kulcsfontosságú meccs vár a Hertha BSC-re.

A sorsolás kegyes volt, hiszen elkerülte mindhárom, még versenyben lévő élvonalbeli klubot, ráadásul hazai pályán találkozhat a szintén másodosztályú 1. FC Kaiserslauternnel.

A szebb időket is megélt Lautern a Hertha megtáltosodásával, azaz október végével kezdődően borzalmasan visszaesett,

a legutóbbi kilenc fordulóban 1(!) pontot szerzett,

és többek között a berliniektől is kikapott, így a 3.-ról a 15. helyre esett vissza a bajnokságban. A Német Kupa nyolcaddöntőjében azonban nyert, így 10 év után először jutott el a legjobb nyolc mezőnyéig. A Herthának szintén hasonló motivációja lehet, ugyanis

a fővárosiak nyolc éve nem voltak negyeddöntősök a kupában.

Ráadásul a legnagyobb esélyesek már mind kiestek, így nem reménytelen a döntőbe jutás sem, amit odahaza, az Olympiastadion Berlinben játszhatnának – korábban ilyenre még nem került sor.

Dárdai Pál csapata a bajnokságban hátrányból fordítva legyőzte a Kaiserslauternt Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Uwe Anspach

Februárban a Hertha BSC-re a Hamburg, a Fürth, a Magdeburg és a Braunschweig vár a ligában. Jelenleg a veretlenül éllovas St. Paulival szemben 10, a szintén feljutó helyen álló Holstein Kiellel szemben 9, az osztályozós pozíciót elfoglaló Hamburg mögött pedig 8 pont a fővárosiak lemaradása. A jó forma esetleges folytatásával tehát akár már márciust is a közvetlen élmezőnyben kezdheti meg Dárdai Pál csapata.

Hány Dárdaival folytatja a Hertha?

A magyar fociedzőnek a szerződése 2024 júniusáig szól a csapatnál,

de nagyon nehéz elképzelni a Hertha bajnoki folytatásának olyan kimenetelét, ami nem eredményez hosszabbítást a klub részéről a berlini szurkolók által rendkívül kedvelt Dárdai Pállal.

A Dárdai család a Hertha feljutásáért harcol Forrás: Török Attila

Az viszont nagyban függhet a feljutás meglététől, hogy hány Dárdai marad a játékoskeretben. Akár már a télen távozhat valamelyikük, de valószínűbb, hogy nyáron csaphat le egy nagyobb klub egyikükre-másikukra. A szintén idén nyáron lejáró szerződéssel rendelkező Dárdai Bencét édesanyja és idősebbik bátyja is marasztalná ugyan a Herthában, de már a Juventus, az AC Milan, az Ajax és a német Borussia Mönchengladbach is kiszemelte őt. Így,

ha jó teljesítménnyel tér vissza a sérülése után, a 18 éves tehetség könnyedén topcsapathoz kerülhet.

A középhátvédként és védekező középpályásként egyaránt bevethető Dárdai Márton jövője a nyári Európa-bajnokságon is múlhat – ha Marco Rossi egyáltalán behívja a magyar Eb-keretbe. A legkisebb esélye a távozásra talán Dárdai Palkónak van, aki tavaly 2026-ig kötelezte el magát a Herthánál. A legidősebb testvér viszont nagyon szeretne minél jobban játszani a sérülése után, és ő is vágyik arra, hogy ott legyen a magyar válogatottban az Európa-bajnokságon, azaz egy sikeres fél év után őt is viheti egy nagy csapat.

Arra tehát sok esély nincsen, hogy még fél év múlva is a Hertha BSC eredményességéért küzdjön mind a négy Dárdai(-férfi), de az idei szezonban még tovább írhatják a történelmet a berlini klubnál. Az elmúlt időszak alapján pedig nem kizárt, hogy az idény végén ez egy Bundesligába történő feljutásban, és akár egy saját stadionban rendezett kupadöntőben fog kicsúcsosodni.