Vágólapra másolva!
Lionel Messi, Kylian Mbappé vagy Erling Haaland lehet az év játékosa a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél (FIFA), amely csütörtökön szűkítette háromfősre a listát.

Messi, Mbappé és Haaland a szűkített listán

Ugyanez a három játékos került az első három közé októberben az Aranylabdáért zajló versengésben, melyet Messi nyert el, immár nyolcadik alkalommal. Az argentin válogatottal egy éve világbajnoki címet szerző támadó idén februárban a FIFA-nál is az élen végzett, hetedik elsőségét bezsebelve.

Idén is Lionel Messi lehet az év játékosa a FIFA-nál Forrás: AFP/Franck Fife

Az év folyamán bajnokságot nyert - a francia Mbappével együtt - a Paris Saint-Germainnel, míg a norvég Haaland a Manchester Cityvel a Bajnokok Ligájában, valamint az angol bajnokságban és az FA Kupában is győzött. Az európai szövetségnél (UEFA) augusztusban utóbbi lett a legjobb.

A nőknél két spanyol világbajnok Aitana Bonmatí és Jenni Hermoso, valamint a kolumbiai Linda Caicedo szerepel a szűkített listán. Bonmatí kapta októberben az Aranylabdát, illetve ő volt a legjobb a nyár végén az UEFA-nál.

Ők nyerhetik a Puskás-díjat

A FIFA-gálát, melyen az év legszebb góljáért járó Puskás-díjat is átadják, január 15-én Londonban rendezik. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség csütörtöki közleménye szerint az idei év legszebb góljáért járó trófeáért már csak a Brighton paraguayi játékosa, Julio Enciso, a brazil Guilherme Madruga és a portugál Nuno Santos maradt versenyben.

A FIFA 2009-ben története során először nevezett el díjat egy korábbi játékosról, mégpedig Puskás Ferencről, az Aranycsapat 2006 novemberében elhunyt futballistájáról. Eddig Cristiano Ronaldo mellett olyan szupersztárok érdemelték ki a díjat, mint James Rodríguez, Mohamed Szalah, Neymar, Szong Hung Min, vagy Zlatan Ibrahimovic.