Vágólapra másolva!
Hétfőn kora délután a svájci Nyonban kisorsolták a labdarúgó Európa Konferencia-liga első egyenes kieséses szakaszának párosításait. A magyar bajnok Ferencváros erős ellenfelet kapott, Dejan Sztankovics együttesének a görög Olympiakosz Pireusz csapatán kell átverekednie magát a nyolcaddöntőbe jutáshoz.

A Ferencváros labdarúgócsapata a második helyen végzett az olasz Fiorentina mögött a Konferencia-liga F-csoportjában, így a zöld-fehér együttesnek játszania kell majd a nyolcaddöntőbe jutásért.

A Ferencváros veretlenül jutott tovább a Konferencia-ligában Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A Ferencváros az Európa-liga csoportharmadikjai közül kap ellenfelet a hétfői sorsoláson. Az egyenes kieséses szakaszban rendezett első párharcnak az lesz a tétje, hogy bejut-e a Fradi a Konferencia-liga nyolcaddöntőjébe, azaz a legjobb 16 csapat közé.

A Ferencváros lehetséges ellenfelei:

  • Ajax Amszterdam (holland)
  • Makkabi Haifa (izraeli)
  • Molde FK (norvég)
  • Olympiakosz Pireusz (görög)
  • Real Betis (spanyol)
  • Servette (svájci)
  • Sturm Graz (osztrák)
  • Royale Union Saint-Gilloise (belga)

Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója szerint nehéz megmondani, hogy meddig juthat el az együttes a Konferencia-ligában, ez függ az ellenféltől és attól is, hogy a sérültek hogyan tudnak visszatérni.

- fogalmazott a sportvezető, emlékeztetve arra, hogy a múltban már többször is sikerült áthidalniuk a financiális különbségeket.

Orosz Pál az FTC Zrt. vezérigazgatója Fotó: Koncz Márton - Origo

A sorsolást ezúttal is Pedro Pinto, az UEFA korábbi kommunikációs igazgatója konferálta fel, majd bejátszották az őszi szezon legemlékezetesebb pillanatait, melyben a Ferencváros remeklése is helyet kapott.

Ezt követően megérkezett a színpadra Giorgio Marchetti, az UEFA főtitkárhelyettese, mellé pedig a görögök legendás Európa-bajnok focistája, Trajanosz Dellasz, aki az athéni döntő nagykövete. Dellasz mellé aztán megérkezett Tobias Hedtstück, az UEFA klubversenyekért és versenynaptárért felelős vezetője, így teljessé vált a sorsolásért felelős csapat.

Első körben Trajanosz Dellasz az osztrák Sturm Graz és a Slovan Bratislava párharcát sorsolta ki, majd Bolla Bendegúz együttesét, a svájci Servette-et sorsolta a bolgár Ludogorec csapatával. A harmadik körben a belga sztárcsapat, az Royale Union Saint-Gilloise neve került elő, amely a német Frankfurtot kapta. A negyedik körben a spanyol sztárcsapat, a Real Betis lett kihúzva, mellé pedig a horvát Dinamo Zagreb került.

Az ötödik körben a görög Olympiakosz Pireusz neve lett kihúzva a tálkából, és itt került elő a Ferencváros neve, így a magyar bajnokcsapat megkapta egyik legnehezebb ellenfelet.

A hatodik körben a holland Ajaxot és a norvég Bodø/Glimt párharcot sorsolták, ezt követte a norvég Molde és a lengyel Legia Warszawa párharca, végezetül pedig az izraeli Makkabi Haifa és a belga Gent párharca lett összesorsolva.

Európa Konferencia-liga, a legjobb 16 közé jutásért:
Olimpiakosz Pireusz (görög)-Ferencváros (magyar)
Sturm Graz (osztrák)-Slovan Bratislava (szlovák)
Servette (svájci)-Ludogorec (bolgár)
Union Saint-Gilloise (belga)-Eintracht Frankfurt (német)
Real Betis (spanyol)-Dinamo Zagreb (horvát)
Ajax Amsterdam (holland)-Bodö/Glimt (norvég)
Molde (norvég)-Legia Warszawa (lengyel)
Makkabi Haifa (izraeli)-Gent (belga)

A csoportelsőként nyolcaddöntős együttesek:
Aston Villa (angol), Club Brugge (belga), Fenerbahce (török), Fiorentina (olasz), Lille (francia), Makkabi Tel-Aviv (izraeli), PAOK (görög), Viktoria Plzen (cseh)

A zöld-fehérek február 15-én idegenben kezdik meg a párharcot, majd február 22-én a Groupama Arénában fogadják ellenfelüket.

A Ferencváros az F csoportban végzett másodikként, míg görög ellenfele az Európa-liga A csoportjának harmadik helyezettjeként került át a Konferencia-ligába.

A Konferencia-liga döntőjét május 29-én Athénban játsszák majd.