Vágólapra másolva!
December 2-án délután rendezik meg a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság sorsolását, addig lehet tehát izgulni, hogy milyen csoportba kerül Magyarország. Marco Rossi csapata sorozatban harmadszor jutott ki a foci Eb-re, a kijutás most sem nélkülözte a drámai pillanatokat, a nagy izgalmakat. A magyarok minden bizonnyal a második kalapból várják majd a sorsolást, ez pedig azt jelenti, hogy egy sztárcsapatot biztosan megkapunk a csoportunkban.

Szavazzon!

Meddig juthat el a 2024-es labdarúgó Eb-n Magyarország

Bár nincs még vége az Eb-selejtezőknek, mégis nagy öröm kimondani, hogy

Magyarország alanyi jogon, egyenes ágon jutott ki a 2024-es kontinensbajnokságra.

Először érdemes áttekinteni, mi a helyzet a mi selejtezőcsoportunkban.

Szoboszlai Dominik, a magyar válogatott csapatkapitánya Fotó: Csudai Sándor - Origo

Nem gálameccs lesz vasárnap

Az utolsó fordulóban a szerbek hazai pályán játszanak Bulgáriával, Magyarország pedig - 63 ezer néző előtt - a Puskás Arénában lép pályára Montenegró ellen. A bolgárok és a litvánok semmiképpem sem juthatnak tovább, Magyarország semmiképpen sem eshet ki.

A másik továbbjutó helyért verseng tehát Szerbia és Montenegró.

A montenegrói csapat csak abban az esetben lehet Eb-résztvevő, ha Szerbia otthon kikapnak a bolgároktól, a magyarok pedig vereséget szenvednek Montenegró ellen. Ennek azért kicsi a valószínűsége, éppen ezért a csoportból a legnagyobb esélye a magyarok mellett a szerbek továbbjutásának van.

A monetengrói csapat elleni vasárnapi Eb-selejtező hatalmas téttel bír. Amennyiben ugyanis a magyar csapat megszerzi a csoport első helyét, akkor biztosan a második kalapba kerül, ellenkező esetben ez egyáltalán nem garantálható.

Helyzetjelentés

Lássuk akkor most a többi csoportot, mi ott a helyzet!

  • A-csoport: A spanyol és nagy megeleptésre a skót válogatott vitte el a két egyenesági kijutó helyet. Norvégia - Erling Haaland csapata - alanyi jogon biztosan nem lesz Eb-résztvevő.
  • B-csoport: Itt a francia csapat már biztos kijutó, a másik helyért Hollandia és Görögország csatázik.
  • C-csoport: Az angolok már csoportelsőként kijutottak, a második helyért az ukránok és az olaszok futnak versenyt.
  • D-csoport: Törökország kijutott, Wales és Horvátország meccsel a másik kijutó helyért.
  • E-csoport: Itt a legnagyobb a káosz. Négy csapat is kijuthat még: Albánia, Csehország, Lengyelország és Moldova is.
  • F-csoport: Ausztria és Belgium vitte el a két kijutó helyet, Svédország hoppon maradt.
  • H-csoport: Szlovénia és Dánia jó eséllyel pályázik az Eb-re, de Kazahsztán is versenyben van még.
  • I-csoport: Svájc és Románia versenyeznek az Eb-részvételért, de Izraelt sem lehet még leírni.
  • J-csoport: Portugália és Szlovákia már kijutott az Európa-bajnokságra.

Ez tehát a helyzet a csoportokban, a hét végén zárulnak le a selejtezők, de a pótselejtezőket csak 2024 márciusában rendezik majd meg.

Ennek ellenére az Eb-sorsolást már idén december 2-án megejtik, mégpedig 18.00-tól Hamburgban.

Magyarország a második kalapban?

A sorsolás előtti kiemelés még nem ismert. Annyit lehet tudni, hogy a rendező Németország az első kalapba kerül és mindenképpen az A-csoportban játszik az Eb-n.

Marco Rossi csapata a második kalapból várhatja az Eb-sorsolást Forrás: MTI/Illyés Tibor

A magyar válogatottnak sokáig esélye volt arra, hogy az első kalapba kerüljön, de Csányi Sándor, az MLSZ elnöke Szófiában a Nemzeti Sport kérdésére azt mondta, hogy ennek a lehetősége azzal elszállt, hogy Litvánia ellen idegenben nem tudtunk győzni. Végül is a második kalapos besorlás is remek lenne, ez azt is jelenti, hogy az első kalapból mindenképpen kapunk egy nagyon jó csapatot. De ehhez meg kell szerezni az Eb-selejtezően az 1. helyet.

Mit tudunk az Eb-ről?

A tornát 2024. június 14. és július 14. között rendezik meg Németországban. 2016 után (akkor Franciaország volt a házigazda) most ismét egy egyországos rendezés következik tehát. Németország harmadik alkalommal rendez Eb-t,

a címvédő most az olasz válogatott.

Az Eb-meccseket jól ismert helyszíneken rendezik meg. Ezek a következők lesznek:

  • München - Allianz Aréna
  • Berlin - Olimpiai Stadion
  • Dortmund - Signal Iduna Park
  • Stuttgart - MHP Aréna
  • Gelsenkirchen - Schalke Aréna
  • Frankfurt - Deutsche Bank Park
  • Hamburg - Volksparkstadion
  • Düsseldorf - Merkur Spiel Aréna
  • Lipcse - Red Bull Aréna
  • Köln - Rhein Energie Stadion

A magyarok számára a legközelebbi helyszíni a müncheni (a 2021-es Eb-n itt játszottunk a németekkel döntetlent), a legtávolabbi pedig Hamburg.

2021-ben már összecsapott egymással az Eb-n a magyar és a német válogatott Münchenben Forrás: Getty Images/Soccrates Images B.V./Laurens Lindhout

A nyitómérkőzést az A-csoportban a németek 2024. június 14-én 21 órakor játsszák le Münchenben. A döntőre július 14-én kerül sor Berlinben. A két elődöntőt München és Dortmund rendezi majd meg.

Mi vár még a magyarokra 2024-ben?

Nagyon fontos dátum 2024. február 8. Ezen a napon Párizsban rendezik meg a Nemztek Ligája sorozat sorsolását.

Itt a magyar csapat az A-osztályban szerepel,

hiszen a legutóbbi sorozatban az olaszok, a németek és az angolok mellett játszottunk a legfelső osztályban és nem estünk ki onnan. A csoportmeccseket 2024. szeptember és november 19. között lezavarják. A Nemzetek Ligája végküzdelmeire 2025 márciusában kerül sor, de ekkor már zajlnak majd a 2026-os vb-selejtezői is Európában.

Az A-osztályban a magyarok mellett a következő csapatok szerepelnek: Spanyolország, Horvátország, Olaszország, Hollandia, Dánia, Portugália, Belgium, Svájc, Németország, Lengyelország, Franciaország, Izrael, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Skócia.

Ebben a rangsorban Magyarország a 8. helyen áll, így aligha jöhet össze egy olyan halálcsoport az NL-ben, mint a legutóbbi kiírásban volt.

Egy emlékezetes meccs a Nemzetek Ligájából az angolok ellen Forrás: The FA via Getty Images/Michael Regan/Michael Regan

A Nemzetek Ligája jó szereplés azért is nagyon fontos a magyar csapatnak, mert az itteni eredmények beleszámítanak a 2026-os vb-selejtezőkbe, azaz az NL-ből át el lehet jutni a pótselejtező mezőnyébe.

A végső cél a 2026-os világbajnokság

Nem kell mondani, mennyire várja már az egész ország, hogy a magyar labdarúgó-válogatott kijusson a sportág legnagyobb eseményére, a világbajnokságra.

A következő vb-t 2026-ban Mexikóban, Kanadában és az Egyesült Államokban rendezik meg.

Európából 16 csapat juthat ki, ebbe kellene bekerülnie a magyaroknak. Ezért végképp nem mindegy, hogy a vb-selejtező sorsolásra melyik kalapból vág neki a magyar csapat.

Szavazzon!

Kijut-e a 2026-os világbajnokságra a magyar válogatott?