A kispénzű focicsapatok is képesek olykor pénzbombát robbantani

fbl Horizontal
KI Klaksvik players celebrate after winning the penalty shootout against BK Hacken during the UEFA Champions League second leg of the second qualifying football match between BK Hacken and KI Klaksvik at the Bravida Arena in Gothenburg on August 2, 2023. (Photo by Adam IHSE / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT
Vágólapra másolva!
A kis foci kis pénz, nagy foci nagy pénz mondat a siker szóra átültetve biztosan nem állná meg a helyét. Kis focival is lehet ugyanis nagy sikert elérni, mindezt a feröeri Kí Klaksvík, valamint az angol Barnsley és a Brentford története is igazolja. Igaz ugyan, hogy egyelőre egyik klub sem tudta meglovagolni a diadal hullámait, de egy-egy villanásnyit mind kaptak a reflektorfényből.

A Bajnokok Ligája főtáblájára ugyan végül nem került fel, a selejtezőben mutatott teljesítménye azonban így is a nagyok közé emelte a feröeri Kí Klaksvík csapatát. Ami már csak azért is becsülendő, mert esetükben nem csupán az alacsony költségvetés határozza meg kicsinységüket, hanem az is, hogy részben amatőr játékosok alkotják a klubot, mely egy lépésnyire megközelítette az európai kupasorozatot. Így bár történelmet végül "csak" a BL selejtezőköréből az Európa-ligába kerülve írtak, de így is példaképpé váltak.

Európa egyik legkisebb költségvetésű csapata, a KÍ 2023 őszén írt focitörténelmet Forrás: AFP/Adam Ihse

A mindössze 53 ezres lakosságú Feröer-szigetek második legnagyobb, mégis aprócska városa, Klaksvík csapata a BL selejtezőjében előbb a magyar bajnok Ferencvárost, majd a svéd bajnokot is kiejtette, a norvég bajnok elleni első győzelemnél pedig úgy tűnt, közel az elképesztő bravúr, ám a visszavágón a Molde - nem könnyen, de - elbánt a feröeri szupercsapattal. Az 1904-ben alapított klub eddig húszszor nyerte meg a bajnokságot, hatszor a feröeri kupát is elhódította. A kék-fehér csapat takaros kis stadionja mindössze kétezer főt képes befogadni.

A főleg polgári foglalkozást űző, civil játékosokból álló csapat kerete mindössze 2,7 millió eurót ér. Vagyis század annyit, mint például Kerkez Milos csapata, a Premier League egyik kis klubjának számító AFC Bournemouth, mely 272 millió eurós keretértékkel büszkélkedhet. A focisták között van élelmiszeripari cégnél üzletkötő és villanyszerelő is. Egyikük, René Joensen, aki nyolc órányi villanyszerelés után jut el az edzésekre, a Ferencváros elleni győzelmet élete legnagyobb sikerének nevezte, és beszélt arról is, hogy a jó stratégia és egy kis szerencse együtt kellett a győzelemhez. Azt mondta, szerinte attól működik a Klaksvík, hogy nemcsak a pályán, hanem azon kívül is jó a kapcsolat a játékosok között, akik ráadásul sokan ugyanazon a munkahelyen dolgoznak.

A Klaksvíkkel nagyjából egyidős, 136 éves Barnsley története is tündérmesének indult, de hamar valóság lett belőle. A 2018-2019-es szezont a harmadosztályban töltötte az angol klub, majd visszakerültek a másodvonalbeli Championshipbe, ahol egy új igazgató, az amerikai Dane Murphy új, adatelemzésen alapuló stratégiájától várták a megváltást. Az akkor mindössze 32 éves szakember azonban nem hozta a várt eredményeket, amiben nem feltétlenül a sokszor emlegetett és kifogásolt életkora és tapasztalatlansága volt a legfőbb tényező, hanem a sorozatos és szerencsétlen edzőváltások. Daniel Stendel, akivel a Bransley kivívta az előrelépést, a másodosztályban már nem tudta biztosítani a jó szereplést, ezért távozott a kispadról. Utódja Gerhard Struber lett, akit a francia Valérien Ismaelre cseréltek. Irányításával 2021-ben egészen a rájátszásig jutottak. Karnyújtásnyira voltak attól, hogy az 1997-1998-as idény után történetükben másodszor is feljussanak az élvonalba, ez végül azonban nemhogy nem sikerült, de akövetkező idényben olyan csúnyán eltaktikázták magukat, hogy a másodosztályú tabella utolsó helyén végeztek.

A Barnsley története igzi tündérmese Forrás: NurPhoto via AFP/MI News/NurPhoto/Mi News

A Bransley veszte a vezetőség szétszéledése lett. A klubigazgató, Dane Murphy a Notthingham Foresthez, Valérien Ismael edző pedig a West Bromwich-hoz igazolt. Ráadásul három létfontosságú játékos, Michael Sollbauer, Alex Mowatt és Daryl Dike is elhagyta a keretet. A csapatnál tomboló fejetlenség a másodosztályú tabella utolsóelőtti helyére száműzte az együttest, melyet még a Wayne Rooney vezette Derby County is meg tudott előzni úgy, hogy 21 pontot levontak tőlük.

A Bransley esetében is felbukkanó adatelemzést elsőként a szintén angol Brentfordnál használták és vitték is sikerre. Méghozzá nem is akármilyen sikerre! A negyedosztályból előbb a másodosztályba, majd onnan a 2021-es rájátszásból a Premier League-be jutó "Méhek" becenevű csapat a feljutásától számítva 2023 októberéig hibátlan az élvonalban úgy, hogy sorozatban háromszor verte meg idegenben londoni riválisát, a Chelseat, melynek keretértéke amúgy háromszorosa a Brentfordénak.

Rasmus Ankersen, a 2020-ig a klubizgatatói tisztséget betöltő szakember volt az, aki a tulajdonossal együttműködve, új hozzáállással vitte egyre előrébb a klubot. A 2009-ben még a negyedosztályban játszó csapatot egyik régi szurkolója, Matthew Benham milliomos kezdte megtámogatni, 2012 óta kizárólagos tulajdonosként birtokolja a csapatot. A két szakember 2015-ben kezdett együtt dolgozni, egyetértve abban, hogy a kis költségvetésű klubok nem működhetnek olyan elvek mentén, melyek a nagy csapatokat tartják életben, emiatt az átigazolási politikájukat - elsők között - formálták át: alulértékelt játékosokat vettek és vesznek meg a lehető legolcsóbban, hogy aztán többszörösére srófolva az árakat keressenek rajtuk. A stratégiának köszönhetően előbb a másodosztály stabil középmezőnyét foglalták el, majd egészen a PL-ig jutottak.

A Brentford sztorija sem mindennapos Forrás: AFP/Oli Scarff

A módszer pofon egyszerű: ahelyett, hogy az utánpótlásba fektetnének be, az igazolásokra fordítják anyagi erőforrásaikat. Taktikájuk az, hogy az elsőosztályú csapatok akadémiáin szimatolnak, és megkeresik azokat, akiknek nem jött össze a nagy áttörés. Ezeket a főleg az életkori tapasztalatlanságuk miatt visszautasított játékosokat igazolják le. A sportfogadásban is járatos tulajdonos Benham és Ankersen közös munkája ugyan nem vetette el teljesen a hagyományos megfigyelést, mégis inkább az adatelemzésre fektették a hangsúlyt. Az új szemléletmód hatékonyságát bizonyítja a 2014-ben 750 ezer fontért igazolt Scott Hogan példája: 2017-ben 15 millióért adták el az Aston Villának.

Ma már teljesen természetes, hogy az adatalapú elemzés is számít az igazolásoknál a fociban, 10-12 éve ez még egyáltalán nem volt szokványos. A Brentford az elsők között nyúlt a módszerhez, és a hosszútávú munka igazolja döntésüket.

A cikket támogatta a Black November szervezője, a Media Markt."