Vágólapra másolva!
2023. október 30-án Lionel Messi nyolcadszor is megkapta a France Football Aranylabda-díját, ezzel a 36 éves argentin klasszis minden idők második legidősebb győztese lett. Messi a szavazatok alapján 105 ponttal gyűjtött többet, mint a legnagyobb esélyesnek tartott Erling Haaland, aki idei szezonban triplázott a Manchester Cityvel, mellette pedig szinte minden lehetséges gólrekordot megdöntött. A végeredményt tekintve az argentin klasszis győzelme fölényesnek mondható, ennek ellenére a párizsi díjátadó után elárasztották az internetet az ilyenkor szokásos kommentek, miszerint, már megint ellopták valakitől az Aranylabdát. Cikkünkben felidézzük a Franca Football Aranylabda-díj legbotrányosabb végeredményeit.

Megváltoztak az Aranylabda-díj kritériumai

2022 márciusában megváltoztatták a France Football Aranylabda-díj kritériumait. A korábbi rendszerrel ellentétben nem naptári évre adják az elismerést, hanem az adott szezonra, ami azt jelenti, hogy az augusztusban induló fociszezontól a júniusban véget érő bajnoki és válogatott megmérettetések után derül fény a jelöltek kilétére.

Messit akár át is lehetne keresztelni Mr. Aranylabda névre Forrás: AFP/Franck Fife

1956-ban még csak 16 újságíró szavazata alapján dőlt el, ki nyeri az Aranylabdát, 2021-ben viszont már 170-en szavaztak. Ebben a rendszerben is volt változás, most már csak FIFA világranglista top 100 országának újságírói jogosultak szavazásra. A viták elkerülése végett a France Football pontos kritériumokat fogalmazott meg a díj kapcsán, ezzel is remélve azt, hogy kevesebb vitára fog okot adni a végső eredmény.

  • az első számú kritérium az egyéni teljesítmény
  • a második a csapattal elért teljesítmény és eredmények
  • a harmadik a játékos klasszisa, a csapatában betöltött szerepe és a fair playhez való hozzáállása

A France Football hangsúlyozta azt is, hogy az adott játékos eddigi karrierje nem lesz szempont és az elnyert trófeák száma is csak másodlagos lesz.

Messi vagy Haaland a jobb?

Ha a kritériumok alapján az egyéni teljesítmény a legfontosabb, akkor a díjat csakis Erling Haaland érdemelte volna. A norvég támadó a 2022/23-as szezonban 53 meccsen 52 gólt lőtt a Manchester Cityben, gólkirály lett a Bajnokok Ligájában, a Premier League-ben pedig úgy végzett az élen a mesterlövészek versenyében, hogy a 36 találatával megdöntötte az egy idényben szerzett gólok rekordját, amit Alan Shearer és Andy Cole tartott 34-gyel.

Erling Haaland a BL-trófeával Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton

Nem mellesleg Haaland lett az, akinek a leggyorsabban összejött a 15 gól a Premier League-történetében, ehhez pedig hozzájön, hogy már februárban klubrekordot döntött az egy idényen belüli bajnoki találatokat (26) tekintve. Hogy Haalandnak milyen idénye is volt, jól mutatja az a statisztika, hogy

19 bajnoki mérkőzés alatt négyszer jutott el mesterhármasig, míg előtte a leggyorsabban Ruud van Nistelrooy jutott el négy tripláig a Premier League-ben, azonban a holland csatárnak ehhez 65 mérkőzés kellett.

Persze, Lionel Messi is elképesztően kezdte a 2022/23-as szezont. Az argentin klasszis a katari világbajnokság előtt 18 meccsen 11 gólt lőtt és 14 gólpasszt adott a Paris Saint-Germainben, ezt követően pedig győzelemre vezette az argentin csapatot a vb-n, hét góljával és három gólpasszával a torna legjobb játékosának járó díjat is kiérdemelte. Ja, és persze, ami legfontosabb,

a vb-győzelemmel sikerült kilépnie Diego Maradona árnyékából és már vitathatatlanul ő minden idők legjobb futballistája.

Lionel Messi két gólt lőtt a franciák elleni vb-döntőben Forrás: MTI/EPA/Friedemann Vogel

A decemberi katari világbajnokság után Messi teljesen leeresztett, tavasszal már semmi extrát nem nyújtott a Paris Saint-Germain, májusban már a klub szurkolói is a háza előtt tüntettek és a távozását követelték. Ezzel szemben Haaland az egész szezonban konzisztensen kiemelkedett a futballvilágból, de ez sem volt elég ahhoz, hogy megnyerje az Aranylabdát, pedig az új kritériumrendszerben is jobb volt Messiénél.

Az Aranylabda már csak egy PR-díj!?

Erling Haaland rászolgált volna idén az Aranylabdára, mégis Messi kapta a díjat, ráadásul igen nagy fölénnyel. Ennek pedig az az oka, hogy a Franca Football díja mára már sokkal inkább szól a PR-ról, mintsem a valós eredmények díjazásáról. Ha ránézünk Haalandra, akkor egy 195 centis terminátort látunk, aki egy milliárdos arab sejk csapatban futballozik, melyet nem mellesleg akár ki is zárhatnának az angol élvonalból, miután a több mint száz esetben megszegte a pénzügyi fair play szabályait az utóbbi években.

Ezzel szemben ott van Lionel Messi, akiről már korábban is kiderült, hogy a labdarúgás történetének valaha élt legjobb játékosa, de akik ezt nem voltak hajlandók elismerni, mindig abba kapaszkodtak bele az érvelésnél, hogy Messi nem lehet a legjobb, hiszen sosem nyert világbajnokságot, márpedig az a labdarúgása csúcsa.

Messi lett a katari világbajnokság királya Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton

Messi 2022 decemberében hivatalos is felért a labdarúgás csúcsára, ráadásul mindezt 35 évesen, a pályafutásához végéhez közeledve sikerült elérnie. Hát kell ennél szebb történet a labdarúgásban?

Ellopott aranylabdák nyomában

Haaland és Mbappé egy napon megkapja az Aranylabdát.

Erling is nagyon megérdemelte volna, mert megnyerte a Premier League-et és a Bajnokok Ligáját, miközben minden sorozatban gólkirály lett. Ez a díj ma az övé is lehetett volna. Biztos vagyok benne, hogy a következő években ő is el fogja nyerni”

mondta Messi, aki nem először méltatta soros ellenfeleit, hiszen a hetedik Aranylabdájának megnyerése után rendkívül sportszerűen Lewandowskit dicsérte, és még azt is szorgalmazta, hogy utólag adják neki oda 2020-as évért járó Aranylabdát, amit annak idején a koronavírus-járvány miatt nem ítéltek oda senkinek.

Haalandnak idén be kellett érnie a Gerd Müller-díjjal Forrás: AFP/Franck Fife

Messi szavaiból érződik, hogy azért ő is sejti, hogy nem feltétlenül neki kellett volna kapnia a díjat, így most felelevenítjük azokat az eseteket, amikor nem feltétlenül azok kapták az Aranylabdát, akiknek nyerniük kellett volna.

Henry minden idők legjobb vesztese

Mindenkinek megvannak a maga kedvencei, de amikor arról van szó, kik azok a zsenik, akik sosem kaptak Aranylabdát, akkor mindig olyan nevek merülnek fel, mint Dennis Bergkamp, Alessandro Del Piero, Zlatan Ibrahimović, Éric Cantona vagy Thierry Henry. Utóbbi talán a Premier League-történetének legjobb játékosa, aki négyszer volt gólkirály az angol bajnokságban, és a Messi-Ronaldo korszak előtt vitathatatlanul ott volt a világ három legjobb játékosa között.

A francia világ- és Európa-bajnok támadó 2003-ban és 2004-ben kaphatott volna Aranylabdát.

Henry-nak 2003-ban fantasztikus szezonja volt, 24 gólt lőtt és 20 gólpasszt adott a Premier League-ben, statisztikailag a legjobb idénye volt, hiszen Arsenal 85 bajnoki góljának 50%-ában közvetlenül részt vett. Ráadásul a 2003-as Konföderációs kupa döntőjét is a franciák nyerték meg Henry aranygóljával, mellette pedig ő lett a torna legjobb játékosa és gólkirálya is. Ennek ellenére 62 ponttal maradt le a cseh Pavel Nedved mögött, aki abban a szezonban bajnok lett a Juventusszal, nem mellesleg BL-döntőbe vezette csapatát, miután az egyenes kieséses szakaszban kis túlzással egyedül verte meg a negyeddöntőben a Barcelonát, az elődöntőben pedig a Real Madridot. Az már más kérdés, hogy az Old Traffordon rendezett fináléban eltiltás miatt nem játszhatott, a Juventus pedig tizenegyesekkel elbukta a Milan elleni döntőt, amit a mai napig minden idők legrosszabb BL-döntőjének tartanak, és a "Rémálom az álmok színházában" jelzővel illették.

Thierry Henry a PL-aranycipővel és a szezon legjobbjának járó díjjal Forrás: AFP/Odd Andersen

Henry 2004-ben is nyerhetett volna, de egészen elképesztő, hogy csak a negyedik helyen végzett. A francia legenda a 2003/04-es szezonban 30 találattal gólkirály lett a Premier League-ben, megválasztották az év játékosának Angliában, az Arsenallal pedig veretlenül nyerte meg az angol bajnokságot, ami azért hatalmas tett, mert erre korábban csak a Preston North End volt képes, az is 1889-ben volt. Henry és az Arsenal elképesztő szezonja azonban hidegen hagyta az újságírókat, a győztes pedig az ukrán Andrij Sevcsenko lett, aki abban a szezonban "csak" egy szimpla bajnoki címet nyert a Milannal, mellette pedig 24 találattal gólkirály lett a Serie A-ban.

Minden idők legnagyobb rablása?

A 2009 nyarán a Real Madrid megszabadult két holland válogatott játékosától, Arjen Robbentől és Wesley Sneijdertől, hogy helyet csináljon a keretben az érkező aranylabdás sztároknak, Cristiano Ronaldónak és Kakának. Robben a Bayern Münchenhez került, míg Sneijder a José Mourinho vezette Internazionale játékosa lett. Előbbi az év játékosa lett a Bundesligában, csapatával megnyerte a bajnokságot, a Német Kupát, és ezüstérmes lett a Bajnokok Ligájában. Sneijder az Inter játékosaként bajnokságot, Olasz Kupát és Bajnokok Ligája-győzelmet ünnepelhetett, ráadásul a dél-afrikai világbajnokságon Robbennel együtt az ezüstérmes holland válogatott legjobbjai voltak, Sneijder még a torna társgólkirálya is lett. A megnyert trófeák és a mutatott játék alapján bármelyik holland megkaphatta volna az Aranylabdát.

Wesley Sneijder hatalmasat játszott 2010-ben, mégis semmibe vették Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Sneijder azonban a dobogóra sem fért fel, pedig szakírók szavazatai alapján ő kapta volna a díjat, míg a végső győztes Messi a dobogóra sem fért volna fel.

Akkoriban azonban a France Football Aranylabdája a FIFA égisze alatt futott és a szakírók mellett a szövetségi kapitányok és a válogatottak csapatkapitányai is szavazhattak, így esett meg, hogy abban a szezonban Messi megnyerte a második aranylabdáját úgy, hogy az argentin válogatottal csúfosan leszerepelt a világbajnokságon, de a győzelméhez elég volt egy bajnoki cím és egy gólkirályi cím.

A franciák rabolták ki Ribéryt?

A 2012/2013-as szezonban a Real Madridnak és a Barcelonának is az elődöntő jelentette a végállomást a Bajnokok Ligájában. A La Ligát a katalánok nyerték, míg a madridiak csak egy idény eleji spanyol Szuperkupát tudtak megszerezni. Lionel Messi 50 meccsen 60 gólt szerzett, míg Cristiano Ronaldo 55 találkozón 55-ször volt eredményes, azonban a BL-ben mindketten kudarcot vallottak. Ezzel szemben a Jupp Heynckes vezette Bayern München álomjátékkal megnyerte a Bundesligát, a Német Kupát és a Bajnokok Ligáját is, ráadásul az elődöntőben 7-0-s összesítéssel ütötték ki a Messit is soraiban tudó Barcelonát. A bajorok legjobbja a francia Franck Ribéry volt.

Franck Ribéry (jobbra) a 2013-as Aranylabda-gálán Forrás: MTI/EPA/Steffen Schmidt

A szakértők biztosra vették, hogy a Bayern játékosa fogja megkapni az Aranylabdát, azonban Messi és Ronaldo is előtte végzett a szavazáson. Ráadásul a portugál támadó diadalában komoly szerepet játszott, hogy a FIFA és a France Football meghosszabbította a szavazás határidejét, ez pedig elég volt Ronaldónak ahhoz, hogy a vb-pótselejtezőn mesterhármast szerzzen a svédek ellen és ismét hőssé válljon.

Olyan volt, mintha ellopták volna tőlem az Aranylabdát. Egyszerűen érthetetlen, hiszen minden trófeát megnyertem. Ennél többet nem tehettem"

nyilatkozta Franck Ribéry, aki a mai napig nem tette túl magát Cristiano Ronaldo 2013-as győzelmén.

Van Dijk a liverpooli csapattársai miatt veszített

2019-ben Messi hét ponttal előzte meg a Liverpool védőjét, Virgil van Dijkot. Ez a trófea történetének legszorosabb "befutója" volt. Messi a 2018/19-es szezonban megérdemelte az Aranylabdát, bár ha nem lett volna ekkora marketingértéke, sosem győzte volna le Van Dijkot – akit az sem segített, hogy Sadio Mané, Mohamed Szalah, Robert Firmino, Trent Alexander-Arnold, Georginio Wijnaldum és Alisson Becker is a jelöltek között volt, így a Liverpool-játékosokra leadott szavaztok is eloszlottak.

Virgil van Dijk megérdemelte volna az Aranylabdát Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Abban a szezonban nem volt olyan támadóstatisztika, amelyben Messi ne nőtt volna toronymagasan a világ fölé. Azonban a Barcával csak egy spanyol bajnoki címet nyert, míg a Bajnokok Ligája elődöntőjében pont a Van Dijk vezette Liverpool ellen mondott csődöt. Ezt követően jött az elveszített Király-kupa döntő, majd a nyári Copa Amércia, amelyen Messi és az argentin válogatott is csúnyán leszerepelt.

A Barca klasszisa csak egy gólt lőtt a tornán – azt is tizenegyesből. Ráadásul a Brazília elleni elveszített elődöntő után kritizálta a bíráskodást, majd kiállították a bronzmérkőzésen, ami után azt mondta, hogy a CONMEBOL egy korrupt szervezet, és azt állította, a Copát kizárólag a brazilok nyerhetik meg. Ezt követően Messit három hónapra eltiltották a válogatott mérkőzésektől.

A 2019-es sem Messi éve volt Forrás: AFP/Eitan Abramovich

Ezzel szemben Van Dijk csapatszinten megnyerte a Bajnokok Ligáját, a válogatottal pedig a döntőig menetelt a Nemzetek Ligájában. A Premier League-ben bekerült az év csapatába, míg a játékostársak szavazatai alapján megnyerte az Év Játékosa-díjat. John Terry után a második védő lett a Premier League-ben, aki kiérdemelte ezt az elismerést a díj 1974-es megalapítása óta.

Van Dijk ráadásul felállított egy egyedülálló rekordot, amit könnyen lehet, hogy soha senki nem fog megdönteni. 2018 márciusa és 2019 augusztusa között 65 meccset hozott le úgy, hogy senki sem tudta kicselezni.

A holland védő minden idők legszorosabb versenyében maradt alul a valaha volt legjobb futballistával szemben, és ha nincsenek a szavazatokat elszipkázó liverpooli csapattársai, simán győzött volna.

Lewandowskit kétszer is megalázták?

A 2019/20-as szezonban talán minden idők legegyértelműbb végeredménye lett volna az Aranylabda-szavazáson. Robert Lewandowski, a Bayern München lengyel támadója ipari mennyiségben termelte a gólokat. Minden sorozatot figyelembe véve 47 meccsen 55 gólt lőtt, minden lehetséges versenysorozatban gólkirály lett, csapatával pedig megnyerte a Bundesligát, a Német Kupát és a Bajnokok Ligáját is. Lewandowskinak nem lett volna ellenfele a szavazáson, azonban a France Football úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány miatt nem osztja ki az Aranylabdát, miközben csak a holland és a francia bajnokságnak vetett véget a járvány, onnan meg senki nem lett volna esélyes.

Lewandowski őszinte mosolya, miután kiszúrták a szemét egy kamu díjjal Forrás: AFP/Franck Fife

A szurkolók biztosak voltak benne, hogy ha Lewnadowski tartja az elképesztő formáját, a France Football a következő szezonban kárpótolni fogja őt a kellemetlenség miatt. A lengyel támadó mindent megtett az aranylabdáért, 40 meccsen 48 gólt lőtt, gólkirály lett a Bundesligában, mindezt úgy, hogy megdöntötte Gerd Müller 1972-ben felállított gólrekordját. A szezon végén mégis a Copa América-győztes Messi kapta meg hetedszer az Aranylabdát, mert akkor az volt a narratíva, hogy az argentin támadó "rangos" tornán vezette győzelemre a válogatottját

A lengyel támadó két szezon alatt 111 gólt lőtt, hét trófeát nyert és kilenc egyéni díjat zsebelt be, de 2020-ban és 2021-ben sem kapta meg az Aranylabdát, ezen felül még meg is alázták a neki kreált Gerd Müller-díjjal, amit azóta is minden évben kiosztanak a szezon legeredményesebb támadójának a párizsi Aranylabda-gálán.