Vágólapra másolva!
A spanyol válogatott 7-1-re győzött Grúziában a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők ötödik fordulójának pénteki játéknapján.

Lendületesen kezdte a meccset a spanyol csapat, amely érezhetően javítani szeretett volna a márciusi skótok elleni váratlan vereség után. A meglehetősen egyoldalú első félidő derekán Álvaro Morata révén meg is szerezték a spanyolok a vezetést. A gól után lendületben maradtak a vendégek és néhány perc leforgása után megduplázták előnyüket egy öngóllal. A 30. percben Fabián Ruiz találatát érvénytelenítette a bíró les miatt, ám ez sem szegte a spanyolok kedvét, ugyanis a félidő hajrájában Dani Olmo és Morata révén két percen belül rúgtak két gólt, ezzel végleg eldöntve a három pont sorsát.
Olmót még a szünet előtt, a 44. percben le kellett cseréni sérülés miatt, a helyére pedig

a Barcelona 16 éves csodatinije, Lamine Yamal állt be, aki ezzel a spanyol válogatott történetének legfiatalabb pályára lépő játékosa lett.

Az eddigi rekordot Gavi tartotta, aki 2021 októbrében 17 évesen és 62 naposan lépett először pályára a spanyol válogatott mezében.

Lamine Yamal történelmet írt, hét gólt szerezve gáláztak a spanyolok Forrás: AFP/Vano Shlamov

A második félidőre tulajdonképpen csak a gólkülönbség maradt az egyetlen kérdés. A félidő elején Giorgi Csakvetadze szerencsés góljával kozmetikáztak az eredményen a grúzok, de a hazai feltámadás helyett előbb Morata triplázott, majd a csereként beállt Nico Williams szerezte a hatodik találatot. A 16 éves rekorder, Lamine Yamal is betalált első meccsén, a 74. percben kilőtte a jobb sarkot, így nemcsak debütánsként, hanem gólszerzőként is ő lett a legfiatalabb.

A spanyol csapat 2019 novembere óta először szerzett egy tétmérkőzés első félidejében négy gólt, akkor a románok elleni Eb-selejtezőn remekelt.

Európa-bajnoki selejtező, 5. forduló:
A csoport:
Georgia-Spanyolország 1-7 (1-4)
gólszerzők: Csakvetadze (49.), illetve Morata (22., 40., 65.), Kvirkvelia (27. – öngól), Olmo (38.), Williams (68.), Yamal (74.)