Elképesztő: Neymar megdöntötte a legendás Pelé gólrekordját - videó

fbl TOPSHOTS Horizontal FOOTBALL WORLD CUP
Brazil's forward Neymar celebrates after scoring a goal during the 2026 FIFA World Cup South American qualifiers football match between Brazil and Bolivia at the Jornalista Edgar Proença 'Mangueirao' stadium, in Belem, state of Para, Brazil, on September 8, 2023. Neymar became Brazil's all-time top scorer on Friday surpassing Pele's record. (Photo by CARL DE SOUZA / AFP)
Vágólapra másolva!
Szombat éjjel a brazil labdarúgó-válogatott nagyon sima, 5-1-es győzelemmel kezdte a dél-amerikai vb-selejtezősorozatot. Rodrygo és Neymar is duplázott, ráadásul utóbbi Pelé rekordját megdöntve írt történelmet.

A nyáron Szaúd-Arábiába igazoló Neymar az első félidőben még kihagyott egy tizenegyest, de a 61. percben, 3-0-s állásnál már ő is eredményes volt, ezzel megszerezte 78. gólját a válogatottban, amivel megdöntötte a háromszoros világbajnok Pelé rekordját. Sőt a bolíviaiak szépítő találata után még a 93. percben is betalált, így Neymar már 79 góllal egyedüli csúcstartó.

- nyilatkozta Neymar, amikor átvette a csúcsdöntés alkalmából kapott emlékplakettet a Brazil Labdarúgó Szövetség (CBF) elnökétől, Ednaldo Rodriguestől. "Ugyanakkor persze nagyon boldog vagyok - tette hozzá -, soha nem gondoltam volna, hogy megdöntöm ezt a rekordot."

Érdekesség, jegyezte meg az EFE spanyol hírügynökség, hogy a CBF-nél - amely néhány, klubcsapatok elleni barátságos mérkőzést is beszámít, melyeket viszont a nemzetközi szövetség, a FIFA nem vesz figyelembe - Pelé 95 gólt szerzett Neymar 79 góljával szemben. A FIFA statisztikája szerint a listán a harmadik Ronaldo Nazário 62 találattal, majd Romário (55), Zico (48), Bebeto (39), Rivaldo (35), Jairzinho és Ronaldinho Gaúcho (33) következik. A brazilok a következő fordulóban, kedden Peru vendégei lesznek. A brazilok a következő fordulóban, kedden Peru vendégei lesznek.

Neymar duplázott és rekordot döntött a brazil válogatottban Forrás: AFP/Carl De Souza

Uruguay is győzelemmel rajtolt a selejtezősorozatban, 3-1-re nyert Chile ellen az új szövetségi kapitány, Marcelo Bielsa első tétmérkőzésén.

A dél-amerikai kontinens tíz csapatából hat jut ki egyenes ágon a tornára, a hetedik pedig interkontinentális pótselejtezőt vívhat. A 48 válogatottat felvonultató világbajnokság társházigazdái az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó lesznek három év múlva.

Eredmények, vb-selejtezők, Dél-Amerika, 1. forduló:
Uruguay-Chile 3-1 (2-0)
Brazília-Bolívia 5-1 (1-0)