Vágólapra másolva!
Vasárnap este a Nemzetek Ligája négyesdöntőjének fináléjában a spanyol válogatott gól nélküli rendes játékidő és hosszabbítás után tizenegyesekkel legyőzte a horvát csapatot a rotterdami Feyenoord Stadionban, ezzel Luis de la Fuente együttese nyerte a sorozat harmadik szezonját.

A Nemzetek Ligája idei döntőjében a legutóbbi világbajnokságon bronzérmes horvát és a spanyol csapat találkozott egymással. A horvátok minden bizonnyal önbizalomtól duzzadva várták a döntőt, mivel a házigazda hollandok elleni elődöntőben elképesztő izgalmak után, hosszabbításban tudták kiharcolni a fináléba kerülést. Ráadásul Zlatko Dalic együttese a legutóbbi 15 tétmeccséből mindössze egyet veszített el, akkor a katari világbajnokság elődöntőjében a későbbi világbajnok Argentína állította meg a horvát csapatot. A spanyolok szintén meggyőző teljesítményt nyújtottak a sorozat elődöntőjében, ahol egy korai és egy kései gólnak köszönhetően győzték le az Eb-győztes olasz csapatot.

A két együttes legutóbb a 2021-es Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében csapott össze, akkor a spanyolok egy emlékezetes meccsen, hosszabbításban nyertek 5-3-ra.

Ismét nagy küzdelmet hozott a horvátok és a spanyolok találkozója Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Veszélyesebben kezdtek a spanyolok, akik negyedóra után akár már két góllal is vezethettek volna, de Fabian beadását Livakovic a kapufára ütötte, majd Gavi bombázott a tizenhatosról milliméterekkel a bal alsó sarok mellé. A kiegyenlített küzdelem a fordulás után is folytatódott, hatalmas mezőnyharc folyt a pályán, de a kapuk nem igazán forogtak veszélyben.

A hajrában Ansu Fati dönthette volna el a meccset, de a közeli lövését a gólvonalon álló Perisic vágta ki, így hosszabbításra mentve a meccset a horvátoknak. A ráadásban is spanyol válogatott dominált, némiképp veszélyesebben is játszott, de kontrákból Zlatko Dalic együttese is meg tudott indulni.

Drámai tizenegyesbárbajban Spanyolország nyerte a Nemzetek Ligája döntőjét Forrás: JOHN THYS / AFP

Mivel a kétszer 15 perces ráadásban sem született gól, így a sorozat történetében először döntöttek büntetőrúgások a győztes csapat kilétéről. Az idegek harcát a spanyolok bírták jobban, ugyanis a horvátoknál Mayer és Petkovic tizenegyesét is kivédte Unai Simón, míg a túloldalon csak Aymeric Laporte hibázott, majd Dani Carvajal hanyagul középre emelt, megszerezve ezzel a végső sikert a spanyoloknak, akik történetük során először diadalmaskodtak a sorozatban. Luis de la Fuente pedig az első trófeáját nyerte a válogatottal.

Nemzetek Ligája, döntő:
Horvátország-Spanyolország 0-0 – tizenegyesekkel: 5-4-re nyertek a spanyolok.