Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A magyar élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (OTP Bank Liga) május végén fejeződött be, és a Ferencváros 34. bajnoki címe, illetve a Vasas, valamint a Honvéd kiesése mellett ijesztő sérülések, elképesztő fordítások, bombagólok és botrányok miatt is emlékezetes marad a 2022/23-as szezon. Cikkünkben összeállítottuk az idény 10 legdrámaibb pillanatát, ám mint minden ilyen összeállítás, természetesen ez is szubjektív.

Újpest – Zalaegerszeg 1-1

Az idei és a tavalyi szezont is nagyon gyengén kezdő Újpest ugyan veszélyesebben kezdte a meccset, de az addig kevesebbet mutató ZTE szerzett vezetést a 32. percben. Tajti passza megpattant Ljujicon, ami megzavarta az újpesti védőket, Diaby és Kuusk közöttük pedig kibújt a 18 éves Németh Dániel és prédás gólt lőtt a bal alsóba. Még az első félidő hosszabbításában aztán emberhátrányba kerültek a vendég. Ahogyan azt várni lehetett, az emberelőnyben játszó Újpest támadólag lépett fel, sorra alakította ki a nagyobbnál nagyobb helyzeteket, de

hol az újpesti támadók szerencsétlenkedtek, hol Demjén kapus védett bravúrosan.

A 92. percben még egy tizenegyesgyanús szituáció is borzolta a kedélyeket, ám Vad II. játékvezető úgy ítélte meg, hogy Tajti kezezése nem ért büntetőt. Amikor már úgy tűnt, a ZTE elviszi a három pontot Újpestről, akkor jött Tallo és a 93. percben egy jobb oldali beadást a kapuba fejelt.

Újpest – Ferencváros 0-6

Az Újpest játékosai már a hetedik fordulóban megtapasztalhatták saját szurkolóik haragját, ugyanis a Ferencváros elleni derbin hatalmas vereségbe szaladtak bele. Alig tíz perc kellett a Fradinak, hogy feltörje az újpestiek védelmét és Zachariassen góljával meg is szerezte a vezetést. Az első félidőben a zöld-fehérek minden kaput találó kísérletéből gól született, így már a szünetre 4-0-s előnnyel mehetett Sztanyiszlav Csercseszov csapata.

Nemanja Antonov megsemmisülve az Újpest hatodik kapott gólja után Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A fordulás után sem állt le a Ferencváros, előbb Auzqui talált be, majd a legvégén Ryan Mmaee adta meg az újpestieknek a kegyelem döfést, amivel kialakult a 6-0-s végeredmény.

Az Újpest ekkor a tabella utolsó helyén állt, ugyanis sorozatban hetedik bajnokiján maradt nyeretlen, ráadásul 115 év után kaptak ki ismét 6-0-ra a Fraditól hazai pályán.

Nem csoda, hogy a lefújást követően a szurkolók hangot adtak a csalódottságuknak, Milos Kruscic edző távozását követelték, és alaposan kiosztották a játékosokat is, akikről még a mezt is levetették a szégyenteljes kudarc miatt.

Mol Fehérvár FC – Mezőkövesd 1-1

A tavasszal végig a kiesés ellen menekülő, akkor még MOL Fehérvár FC néven szereplő együttesnek gyakorlatilag a teljes idénye drámai és tragikomikus volt. A piros-kékeknek a Mezőkövesd elleni kiesési rangadón égetően szükségük lett volna a három pontra, és ennek megfelelően Dárdai góljával már az első félidő felénél megszerezték a vezetést. A Mezőkövesd viszont rögtön a második félidő elején egyenlített a szünetben csereként beállt Vajda Sándor első labdaérintéséből.

A fehérvári szurkolók nem sokszor örülhettek a szezonban Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Nyílt sisakos küzdelem folyt a pályán, a hajrában pedig a Fehérvár előtt adódott a legnagyobb sansz a győzelem megszerzésére:

a bosnyák Kenan Kodro a 91. percben tizenegyest rúghatott, de a lövése a kapu helyett az egekbe szállt,

ezzel pedig kieső helyen tartotta csapatát. A drámai végjátékban hibázó csatár egyből a földre rogyott, a társak rángatták fel a gyepről. A találkozó negatív hőse aztán a szégyenében a tüntető szurkolók elé sem mert odaállni a lefújás után, ehelyett egyből az öltözőbe sietett.

Debrecen – Paks 2-1

A hosszú téli szünet után tavasszal a bajnokság legkiegyensúlyozottabb csapata a Debrecen volt, amely ősszel még öt győzelemmel, öt döntetlennel és hat vereséggel állt a hetedik helyen, ám a 17. fordulótól kezdve magára talált a csapat, és tavasszal a legtöbb győzelmet érte el. Persze, volt hogy a sikerért alaposan meg kellett szenvedniük Dzsudzsák Balázséknak, ilyen volt például a Paks elleni mérkőzés a 19. fordulóban. A gól nélküli első félidőt követően a Paks hamar vezetést szerzett a későbbi gólkirály, Varga Barnabás révén. Sokáig úgy tűnt, hogy a debreceniek pont nélkül maradnak, ám a Loki óriásit hajrázott és a hosszítás 92. percében Meldin Dreskovic egyenlíteni tudott egy szöglet után. A hazaiak vérszemet kaptak, és az egalizálás után a győztes gólt is megszerezték: Dzsudzsák szabadrúgása után David Babunszki döntötte el a találkozó sorsát a 96. percben.

Ferencváros – Debrecen 1-3

A bronzéremért küzdő DVSC úgy látogatott az NB I utolsó előtti fordulójában a bajnok Ferencváros otthonába, hogy több mint tíz éve nem tudott ott nyerni. Az előjelek ezúttal sem vetítettek sok jót a hajdúságiak számára, mivel már félóra után egy sérülés miatt elveszítették a kapusukat, Megyeri Balázst, akit hordágyon kellett levinni. Ráadásul Pászka góljával a zöld-fehérek kerültek előnybe az első félidőben. A fölényben játszó ferencvárosiak még a szünet előtt könnyedén eldönthették volna a meccset, de Zachariassen öt méterről a keresztléc fölé bombázott, Marquinhos pedig lesről talált be.

Megyeri Balázst hordágyon kellett levinni a pályáról a Fradi ellen Forrás: dvsc.hu

A fordulás után aztán váratlanul egyenlített a Loki Babunszki góljával, sőt a macedón támadó négy perccel később a vezetést is megszerezte.

A Debrecen balszerencse-sorozata ugyanakkor nem ért véget: Dzsudzsák Balázst is hordágyon kellett levinni a pályáról,

miután a csapatkapitány kirohant a nézők elé ünnepelni, de olyan szerencsétlenül esett el, hogy eltörte a csuklóját.

A hajrában Bódi tizenegyesével biztosította be a Loki a győzelmet, s bár a Ferencvárosnak még a 93. percben is volt kapufája, végül először kapott ki hazai pályán két góllal a Debrecentől, és a szezonban először kapott három gólt egy hazai bajnoki mérkőzésen.

Zalaegerszeg – Budapest Honvéd 0-2

Nem mindennapi jelenetek zajlottak le az OTP Bank Liga 12. fordulójában megrendezett Zalaegerszeg-Budapest Honvéd összecsapásán, ahol 2-0-s Honvéd vezetésnél a játékvezető nem fújt le egy kispesti szabálytalanságot. A zalaiak felbőszült holland trénere heves reklamálásba kezdett az oldalvonal mellett, amiért piros lapot kapott, majd a Honvéd drukkerek állítólagos rasszista megnyilvánulásai miatt lehívta a csapatát a pályáról, és az öltözőbe is be akarta tessékelni a játékosokat, de Dragóner Attila sportigazgató megakadályozta ebben, nehogy pontlevonást kapjon a csapata.

Ezt követően a játék percekig állt, felvetődött a mérkőzés félbeszakítása is, de végül negyedórával később mégis folytatódott a bajnoki, ami a Honvéd győzelmével zárult.

Debrecen – Puskás Akadémia 0-1

A bajnokság 27. fordulójában nagy harcot vívott egymással a dobogóért harcoló Debrecen és a Puskás Akadémia. Óriási küzdelmet hozott a két együttes találkozója, amit leginkább a szabálytalanságok, műesések és kakaskodások jellemeztek. A 75. percben úgy tűnt a Debrecen tizenegyeshez jut, miután Varga Kevin nagyot eset Spandler mellett a tizenhatoson belül, de a percekig tartó videobírózás után Bognár játékvezető visszavonta az ítéletét, mivel a felcsúti védő nem ért hozzá a támadóhoz.

Debrecen győzött a Puskás Akadémia, de a végül a bronz a Lokié lett Forrás: MTI/Derencsényi István

Ez alaposan megzavarhatta a hazaiakat, akik a 88. percben ráadásul emberhátrányba kerültek: Ferenczi buktatta Colleyt, aki nekitámadt a hazai játékosnak, a lökdösődés és kisebb tömegverekedés után a válogatott futballistát kiállították.

A slusszpoén pedig a hosszabbításban jött,

ugyanis az első és valójában egyetlen komoly helyzetéből betalált a Puskás a 94. percben, így kissé váratlanul elvitte a három pontot Debrecenből. Ugyan a DVSC a szezonban egyszer sem tudta legyőzni a Puskás Akadémiát, de a két csapat bronzéremért folytatott harcát végül a Loki nyerte.

Mol Fehérvár – Kecskemét 2-1

Az NB I 6. fordulójában hatalmas meglepetésre a kiesőhelyen tanyázó Fehérvár az addig veretlen újonc Kecskemétet fogadta. Ahogy szinte az egész szezon során a Kecskemét masszív védekezésből igyekezett veszélyt teremteni, de ebből szinte semmi nem valósult meg. A Fehérvár viszont Nego Loic fantasztikus kapáslövésével megszerezte a vezetést félóra után, és úgy tűnt, hogy előnnyel vonulhat a szünetre, azonban a hazai kapus, Emil Rockov bődületesen nagyot hibázott. A szerb kapus a rátámadó Katona Bálintot próbálta meg becsapni egy lövőcsellel, azonban belebotlott a labdába, így elképesztően nagy potyagólt kapott.

A kudarcos szezon ellenére a 35 éves Stopira felfelé lógott ki a fehérvári csapatból Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A hajrában a kapujához szegezte a Fehérvár a Kecskemétet, Varga Ádám azonban mindent védett. Már-már úgy tűnt, Rockov hibája sokba fog kerülni a szebb napokat is megélt fehérvári csapatnak, amikor a 90. percben Stopira győztes gólt fejelt, így drámai hajrában vették el a dobogós helyen álló Kecskemét veretlenségét.

Kisvárda – Paks 2-2

Góloktól és izgalomtól sem volt mentes a NB I 17. fordulójában megrendezett Kisvárda-Paks találkozó. A tolnaiak Varga Barnabás góljával szereztek vezetést, miközben a Kisvárdának két kapufája és lesgólja is volt az első félidőben. A fordulás után sikerült is a hazaiaknak a fordítás. Ezzel azonban még nem volt vége a fordulatoknak,

a hosszabbítás első percében a Paks egy elképesztő potyagóllal tudott pontot menteni.

Skribek beadására Hindrich Ottó rosszul reagált, kijött a kapujából és arra várt, hogy majd a paksiak védője, Dominik Kovacic tisztázni fog, de nem így tett, a labda pedig végül a kapus lábai között a kapuba pattant.

Budapest Honvéd – Mezőkövesd 2-3

Bár a labdarúgó NB I utolsó játéknapja sok fontos kérdésről döntött, mégsem abból a fordulóból, hanem a 32. körből választottuk a Budapest Honvéd és a Mezőkövesd kiesési rangadóját, ami az év egyik legdrámaibb meccsét hozta, és gyakorlatig ott pecsételődött meg a kispestiek sorsa. A Honvéd a 11. kieső helyről várhatta az összecsapást, míg a 9. helyen álló Mezőkövesdnek legalább egy pontot kellett szereznie a biztos bennmaradáshoz. Az 1-1-es első játékrészt követően a Honvéd játszott lendületesebben, de ismét a Mezőkövesd szerzett vezetést.

A Honvéd csalódott játékosai hallgatják a szurkolókat a Mezőkövesd elleni kudarc után Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Honvéd-szurkolók "k*rva gyenge" rigmusa ébresztőleg hatott a hazai játékosokra.

A 71. percben pedig kis híján felrobbant a Bozsik Aréna, miután egy gyönyörű góllal egyenlített a Honvéd. Az egyenlítés után a Honvéd ment előre a győzelemért, de úgy ahogy az egész meccsen, a Mezőkövesd ismét a semmiből szerzett gólt, és a hajrában eldöntötte a három pont sorsát.

Az OTP Bank Liga 2022/23-as szezonjában tehát nem volt hiány drámai végjátékokból, nagy gólokból és elképesztő potyagólokból sem, így remélhetőleg a következő idényben is számos hasonló emlékezetes pillanatokkal örvendeztetnek majd meg bennünket a csapatok.

Mindent egy helyen az Eb-ről