Vágólapra másolva!
Kedden este rendezik a labdarúgó Bajnokok Ligájában az előrehozott döntőnek is beillő párosítás, a címvédő Real Madrid és az angol bajnok Manchester City elődöntős párharcának első felvonását.

Az ezúttal házigazda madridiak a bajnokságban a listavezető Barcelona tetemes előnye miatt hetek óta pihenhetnek - be is csúszott így egy-egy gyengébb eredmény -, azonban szombat este igazi tétmérkőzést játszott a gárda és a Király Kupa döntőjében 2-1-re nyert az Osasuna ellen, ezzel története során 20. alkalommal hódította el a trófeát.

A Manchester City az angol bajnokságban néhány hét leforgása alatt az Arsenal elé került, Josep Guardiola együttese szombaton a Leeds Unitedet győzte le 2-1-re, ezzel egymást követő tizedik bajnokiján gyűjtötte be a három pontot és vezeti a Premier League-et.

A két csapat tavaly is az elődöntőben találkozott egymással, akkor az első mérkőzést Angliában rendezték, ahol a házigazdák Kevin De Bruyne és Gabriel Jesus góljaival 11 perc után már 2-0-ra vezetettek, végül azonban "csak" 4-3-ra diadalmaskodtak, a vendégeknél Karim Benzema duplázott.

Rodrygo volt a hős az előző szezonban rendezett elődöntőben Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A madridi visszavágó az előző idény legdrámaibb csatáját hozta, a City Rijad Mahrez révén a 73. percben előnybe került, a Realt gyakorlatilag belga kapusa, Thibaut Courtois tartotta meccsben. A hazaiaknak egészen a 90. percig nem volt kaput eltaláló próbálkozásuk, amikor Rodrygo egyenlített, majd egy perc múlva a hosszabbítás érő gólt is befejelte. A ráadásban pedig Benzema büntetőjével harcolta ki a továbbjutást a Real.

Guardiola még a Barcelona edzőjeként 15 alkalommal meccselt a Real Madrid ellen, ezeken a találkozókon 9 győzelem, 4 döntetlen és mindössze 2 vereség volt a mérlege, imponáló, 33-15-ös gólkülönbséggel.

Ancelotti számára a City sem ismeretlen rivális, hiszen 2009 és 2011 között a Chelsea, 2019 és 2021 között pedig az Everton gárdáját irányította, ezekben az időszakokban kilencszer került szembe a manchesteri alakulattal, hétszer szenvedett vereséget - ebből ötször "Guardiolától" - és kétszer nyert.

A páharcának egyik kulcsszereplője Erling Haaland, az angol bajnokcsapat támadója lehet, aki a Bajnokok Ligájában is megdönthet egy újabb rekordot.

A norvég csatár már 12 gólt szerzett a jelenlegi kiírásban, öt találatra lenne szüksége ahhoz, hogy beállítsa a portugál Cristiano Ronaldo 2013/14-es BL-rekordját. Ez egyáltalán nem lenne váratlan teljesítmény Haalandtól, aki még a Salzburg színeiben mesterhármassal mutatkozott be az elitsorozatban, amelyben azóta már ötgólos meccse is volt.

Haaland elképesztő számokat produkál az idei szezonban Forrás: AFP/Odd Andersen

Amennyiben Haaland teljesítené ezt a feladatot, akkor egy másik rekordot is átírna, ugyanis a BL történetében Kylian Mbappé, a Paris Saint-Germain francia világbajnoka lépte át a leggyorsabban a 40 gólos határt. A legutóbbi vb-döntőben mesterhármast szerzett csatár 23 évesen és 317 naposan érte el ezt mérföldkövet, míg a norvég támadó 27 BL-fellépésén már 35-ször köszönt be és még nem töltötte be a 23. életévét.

A Borussia Dortmundtól tavaly nyáron szerződtetett Haaland első Premier League-ben töltött szezonjában már történelmet írt, ugyanis múlt szerdán szezonbeli 35. bajnoki találatát jegyezte, amivel Alan Shearer és Andy Cole csúcsát adta át a múltnak.