Hogyan lett a világ legnagyobb tehetségéből bohóckapus?

Atletico de Madrid v Manchester United - UEFA Champions League Atleti Atletico Atletico de Madrid Champions Deporte England Espana Futbol Inglaterra Manchester Manchester United Metropolitano Octavos UCL UEFA Champions League United Wanda Wanda Metropolit
David de Gea during UEFA Champions League Round Of Sixteen First Leg One match between Atletico de Madrid and Manchester United at Wanda Metropolitano on February 23, 2022 in Madrid, Spain. (Photo by Rubén de la Fuente Pérez/NurPhoto) (Photo by Rubén de la Fuente Pérez / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
David De Geát, a Manchester United kapusát sokáig a világ egyik legjobbjaként tartották számon, és akadnak olyanok, akik még most is így gondolják. A 32 éves spanyol kapus 12 éve védi a Vörös Ördögök kapuját, ez idő alatt a klub legendája lett, azonban a labdarúgás teljesen elment mellette, így hiába van kapusként a legjobb korban, mostanra teljesen világos, hogy a Manchester United egyik kerékkötője lett, akitől mielőbb szabadulnia kellene a klubnak. Azonban a United az utóbbi időben korántsem arról volt híres, hogy jó üzleteket kötött, így könnyen lehet, hogy meghosszabbítja a szerződését a spanyol kapusnak, és marad az idei szezonban látott kínszenvedés.

Az utolsó legenda

David De Gea vitathatatlanul a Manchester United legendája. A 32 éves spanyol kapust 2011 nyarán 25 millió euróért igazolta le az angol csapat az Atlético Madridtól, az elmúlt 12 évben pedig négyszer választották meg Manchesterben a szezon legjobb játékosának, ötször pedig bekerült az év csapatába is a Premier League-ben.

De Geát még Sir Alex Ferguson vitte a Manchester Unitedhoz Forrás: AFP/Paul Ellis

De Gea mára az egyetlen megmaradt tagja a Manchester United utolsó bajnokcsapatának, amely 2013-ban még Sir Alex Ferguson irányításával nyert bajnoki címet, így nem túlzás azt állítani, hogy a jelenlegi keretben ő az egyetlen játékos, aki valóban klublegenda.

A spanyol kapus az idei Premier League-szezonban már 16 meccset hozott le bekapott gól nélkül, ezzel pedig biztossá vált, hogy ő nyeri az idény legjobb kapusának járó Aranykesztyű-díjat.

A díjak hazudnak, a számok viszont nem

A leírtak alapján könnyen azt hihetnénk, hogy David De Gea a mai napig világklasszis kapus, pedig ez koránt sincs így. De Gea jelen pillanatban a Manchester United egyik legnagyobb problémája, aki miatt Erik ten Hag vezetőedző nem tud továbblépni a csapatépítésben.

A spanyol kapus legnagyobb erőssége mindig is a reflexeiben rejlett, a vonalon éveken keresztül elképesztő dolgokat mutatott be. 2017 decemberében az Arsenal elleni meccsen 14 védése volt, amivel megdöntötte Tim Krul és Vito Mannone hárítási rekordját egy Premier League-mérkőzésen.

Azonban hiába vannak fantasztikus reflexei De Geának, ezen kívül jószerivel semmi sincs a fegyvertárában, amivel segíteni tudná a Manchester Unitedot, márpedig – még ha fura is ezt így kimondani - a modern labdarúgásban már nem az a jó kapus legfontosabb képessége, hogy jól védi a lövéseket, hanem az, hogy uralja a tizenhatost, és ugyanúgy be lehet vonni az összjátékba, mint egy technikás mezőnyjátékost.

A labdarúgás az elmúlt bő tíz évben elképesztő változásokon ment keresztül, köszönhetően Pep Guardiolának, aki azzal forradalmasította a játékot, hogy kapusát is mezőnyjátékosként használja.

A Bajnokok Ligája-döntőbe bejutó Manchester City kapuját a brazil válogatott Ederson Moraes védi, aki a klasszikus kapusképességekben jó indulattal is csak közepesnek mondható, azonban a labdával jobban bánik, mint a legtöbb mezőnyjátékos, ez pedig lehetővé teszi a csapatának, hogy hátulról építkezzen.

Egy Ederson, egy Alisson vagy Manuel Neuer szintű kapust bármikor be lehet vonni a játékba, ez pedig taktikailag rengeteg lehetőséget teremt egy edzőnek, mert ezek kapusok világklasszis szinten bánnak a labdával, és hatalmas nyomás alatt is meg tudják játszani a társaikat.

Ezzel szemben De Gea látványosan nem tud futballozni, és ha megkapja a labdát, az mindig magában hordoz egy életveszélyes szituációt, melyekből bőven akadt a Sevilla elleni Európa-liga meccsen.

Persze, ez csak egy kiragadott példa, hiszen De Gea nem veszíti el a labdát minden meccsen, azonban hatalmas mínuszt jelent, hogy a hazatett labdákból nem tud építkezni, mert rendre zavarba jön, ha nyomást kap egy támadótól. Ebből többnyire az következik, hogy a Manchester United nem tudja kihozni a labdát a térfeléről, mert De Gea folyamatosan fenékbe rugdossa a labdákat, amelyek az esetek nagy többségében a lelátón kötnek ki, vagy az ellenfél egyik középpályásánál.

Mivel De Gea nem tud futballozni, ezért a Manchester United védőinek kell kihozniuk a labdát, ez pedig mínusz egy embert jelent a top csapatok ellen, hiszen az Arsenal, a Manchester City vagy a Liverpool játékának is szerves részét képezi a kapus játékba való bevonása, és így van ez a spanyol válogatottnál is, amelybe De Geát az utóbbi három évben már csak tartaléknak hívták – de most már annak sem.

Sokat mondó statisztika, hogy a beadások lehúzásában De Gea a 20. helyen áll a Premier League-kapusok rangsorában, ez pedig nem túl hízelgő statisztika egy 20 csapatos bajnokságban.

De Geát újabban már a spanyol keretbe sem hívják be Forrás: AFP/Mladen Antonov

A spanyol kapust korábban még lehetett azzal védeni, hogy vannak hibái, de a vonalon kiemelkedően teljesít. Ez viszont már az Aranykesztyű megnyerése ellenére sem állja meg a helyét, ugyanis az idei szezonban már négy olyan hibája volt, amiből gólt kapott a csapata, ez pedig a legtöbb a Premier League-mezőnyben. És ez a statisztika csak a bajnokságra igaz, olyan gólok nincsenek is benne, mint a Sevilla ellen bekapott három gól az Európa-liga negyeddöntőben, amikor De Gea a háromból minimum kettőben ludas volt.

Hogyan raksz ki egy legendát a csapatból?

A Manchester United jó eséllyel meg fogja szerezni a Bajnokok Ligája-szereplést érő negyedik helyet, de ha továbbra is De Gea marad a kapus, akkor Ten Hag csapatának esélye sem lesz felvenni a versenyt a Manchester Cityvel, az Arsenallal vagy a Liverpoollal.

A United vezetősége most válaszút elé érkezett, hiszen a spanyol kapusnak a szezon végén lejár a szerződése, de könnyen lehet, hogy maradni fog a klubnál.

A United szívesen megtartaná a spanyolt, de állítólag a West Ham United elleni vereséget eredményező potyagólja után már jelezték neki, nem biztos, hogy a jövőben is ő lesz a klub első számú kapusa.

De Gea megtartásában azonban semmi logika nincsen, mert szakmailag már nem tud pluszt adni a Manchester Unitednak, és

a heti 375 ezer fontos fizetésével (157 millió forint) a Premier League egyik legjobban kereső játékosa. Az sem mellékes, hogy egy klublegendát, aki pályafutása csúcsán érzi magát, nem érdemes leültetni a kispadra, mert az csak feszültséget okoz az öltözőben,

erről pedig Ten Hagnak is élénk emlékei lehetnek Cristiano Ronaldo hisztijei után.

A sorsom nem nyugtalanít, csak az edzésekre és a játékra koncentrálok, de biztos vagyok benne, hogy az egyeztetések pozitívan fognak zárulni" – nyilatkozta De Gea, aki állítólag csökkentett alapbért és a teljesítményhez kötött bónuszokat kaphat, ha aláírja az új szerződését.

David De Gea az utolsó megmaradt tagja a 2013-as bajnokcsapatnak Forrás: AFP/Andrew Yates

Azt egyelőre nem tudni, hogyan ér véget De Gea története, de az angol lapok már lehozták, hogy a Manchester United a nyári átigazolási időszakban mindenképpen szeretne egy olyan kapust, aki kiemelkedő a lábbal való játékban, ez pedig nem sok jót jelent a korábbi spanyol válogatott kapus jövőjére nézve.

Ki lesz De Gea utódja?

Az utóbbi hetekben egyre többször emlegetik célpontként a belga Anderlecht holland kapusát, Bart Verbruggent.

Verbruggent óriási tehetségnek tartják Forrás: AFP/Virginie Lefour

A 20 éves kapus 2020 nyarán a NAC Bredától igazolt az Anderlechthez 300 euróért. A fiatal kapus már meghívót kapott a holland válogatottba,

februárban pedig elképesztő rekordot állított fel az Európa Konferencia-ligában, ugyanis 35 év után az első kapus lett, aki úgy hozott le egy európai kupameccsen egy tizenegyespárbajt, hogy egy gólt sem kapott.

Verbruggen szerződése 2025 nyaráig érvényes, a piaci értékét 5 millió euróra becsülik, de egy dúsgazdag Premier League-csapatnak biztosan a többszörösébe kerülne a megszerzése.

Az angol lapok sokat írnak az FC Porto 23 éves kapusáról, Diogo Costáról is. A Manchester United az idei szezonban már többször is küldött megfigyelőket a portugál csapat meccseire, azonban a válogatott kapus megszerzése nem lesz egyszerű feladat, ugyanis óriási érdeklődés van iránta, a Porto pedig 70 millió fontot szeretne kapni érte.

A portugál válogatott Diogo Costa a világ legdrágább kapusa lehet Forrás: NurPhoto via AFP/Valter Gouveia

A legvalószínűbb utódként a Brentford kapusát, a spanyol válogatott David Rayát emlegetik. A 27 éves kapus ugyan csak 183 centi, de remekül bánik a labdával, egészen elképesztő indításai vannak, és jól él együtt a játékkal. Nem mellékes az sem, hogy a szerződése jövő nyáron lejár a Brentfordnál, így ha pénzt akarnak látni belőle, akkor még idén nyáron el kell adniuk. A kétszeres spanyol válogatott kapus piaci értékét 25 millió euróra becsülik.