Vágólapra másolva!
A Premier League 33. fordulójában eldőlhet a bajnoki cím sorsa, szerdán este ugyanis a bajnoki címvédő Manchester City a listavezető Arsenalt fogadja az Etihad Stadionban. A találkozóról hetek óta bajnoki döntőként beszélnek, azonban az észak-londoni csapat a szezon során először hullámvölgybe került, így könnyen megeshet, hogy Pep Guardiola csapata erődemonstrációt tart majd és edzőmeccset csinál az év egyik legjobban várt mérkőzéséből.

Eddig minden az Arsenalnak kedvezett

A szezon előtt a szakértők nagy része azt várta, hogy Erling Haaland érkezésével a címvédő Manchester City átgázol majd a teljes mezőnyön. A norvég gólgép szerződtetése beváltotta a hozzá fűzött reményeket, azonban sokáig úgy tűnt, az érkezésével nem lett jobb csapat a City, a szenzációt pedig az Arsenal szereplése jelentette, ugyanis féltávnál az észak-londoni csapat magabiztos előnnyel vezette a Premier League-et, és úgy tűnt, 19 év után ismét bajnok lehet.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Manchester City 38 28 3 7 96-34 62 91
GY
GY
GY
GY
GY
2.
Arsenal 39 28 5 6 91-29 62 90
GY
GY
GY
GY
GY
3.
Liverpool 38 24 4 10 86-41 45 82
V
D
GY
D
GY
4.
Aston Villa 38 20 10 8 76-61 15 68
GY
D
V
D
V
5.
Tottenham Hotspur 38 20 12 6 74-61 13 66
V
V
GY
V
GY
6.
Chelsea 38 18 11 9 77-63 14 63
GY
GY
GY
GY
GY
7.
Newcastle United 38 18 14 6 85-62 23 60
GY
GY
D
V
GY
8.
Manchester United 38 18 14 6 57-58 -1 60
D
V
V
GY
GY
9.
West Ham United 38 14 14 10 60-74 -14 52
V
D
V
GY
V
10.
Crystal Palace 38 13 15 10 57-58 -1 49
GY
D
GY
GY
GY
Teljes lista

Kora tavasszal minden afelé mutatott, hogy az Arsenal lesz a bajnok, ugyanis Mikel Arteta csapatának alig voltak riválisai. A Chelsea története egyik leggyengébb szezonját produkálja, a Liverpool pedig szintén borzalmas szezont fut, így a Mersey-partján annak is örülhetnek, ha a szezon végén sikerül megcsípni valamelyik európai kupaszereplést érő helyezést. A Tottenham szintén a földbe állt, míg a nyáron kinevezett Erik Ten Haag vezetésével pislákol a fény a Manchester United háza táján, de az már régen eldőlt, hogy a holland edző csapata nem fog a bajnoki címért futballozni.

Pep Guardiola csapata triplázhat az idei szezonban Forrás: AFP/Odd Andersen

A szezon előtt sokan minden idők egyik legkiélezettebb bajnokságát várták, mégis egymást múlták alul a sztárcsapatok, az Arsenal szárnyalását pedig senki sem jelezte előre. Nem mellesleg úgy tűnt, a Manchester City játékosai jóllakottak lettek, és már csak a Bajnokok Ligája-trófeával lehet motiválni őket.

– nyilatkozta januárban Pep Guardiola, amikor az újságírók arról kérdezték, hogy miért nincs idén akkora átütőerő a csapatában.

A City összeállt, az Arsenal szétesett?

A Manchester City az előző szezonban azért nem tudta lezárni a Real Madrid elleni Bajnokok Ligája elődöntős párharcot, mert hiányzott a csapatból egy vérbeli csatár, aki kíméletlenül belőtte volna a helyzeteket. Erling Haaland megszerzésével Lionel Messi után újabb generációs tehetség került Guardiola kezei alá,

a norvég támadó pedig nagy valószínűséggel gólrekorddal lesz gólkirály, hiszen 30 meccs után 32 góllal vezeti a góllövőlistát, így már csak három találatot kell összehoznia, hogy megdöntse Alan Shearer és Andy Cole rekordját, akik egyaránt 34 góllal végzetek a góllövőlista élén a 90-es években.

Ősszel még úgy tűnt, Haaland érkezésével nem lett jobb csapat a City. Guardiola együttese korábban attól volt igazán veszélyes, hogy a rengeteget mozgó középpályásai és támadói közül szinte bárki veszélyes tudott lenni az ellenfél kapujára. Ellenben az idei szezonban szinte minden figura Haalandra jött ki, egyedül a norvég támadó keresi a mélységet, így sokkal kiszámíthatóbb lett a csapat játéka. Minden bizonnyal ezért is hullajtott pontokat a City a szezon elején, mert a norvég csatár érkezésével az egész csapatnak egy új játékrendszerre kellett átállnia, ennek elsajátításához pedig időre volt szükség.

Haaland fontos gólt lőtt a két csapat első februári meccsén Forrás: AFP/Glyn Kirk

Mostanra azonban a Manchester City elképesztő formába került. Pep Guardiola csapata legutóbb február 5-én, egy Tottenham elleni bajnokin szenvedett vereséget, azóta 16 mérkőzést hozott le veretlenül, 49-9-es gólkülönbséggel.

A manchesteri csapat a szezon hajrájára érte el a csúcsformáját, míg az egész idényben bombaformában futballozó Arsenal pont a végjáték idejére került gödörbe.

Az Arsenal a legutóbbi három mérkőzésén egyaránt döntetlent játszott, mindezt úgy, hogy a Liverpool és a West Ham United otthonában is két góllal vezetett, a sereghajtó Southampton elleni találkozón pedig csak a hosszabbításban tudott pontot menteni. Az Arsenal támadójátékával nincs baj, de a védekezéssel komoly gondok vannak, ebben pedig nagy szerepe van William Saliba kiesésének.

Salibát 2019 nyarán 30 millió euróért vásárolta az Arsenal a Saint-Étienne-től, azonban a fiatal francia védő nem tudta meggyőzni a teljesítményével Artetát, így egy szezonra visszakerült a Saint-Étienne-hez, majd 2021 januárjában Nizzába került kölcsönben. Az előző szezont Marseille-ben töltötte, ahol olyan kimagasló teljesítményt nyújtott, hogy megválasztották a francia bajnokság legjobb fiatal játékosának, bekerült a francia válogatottba és az év csapatába is.

Saliba minden bizonnyal ott lesz az év csapatában Forrás: AFP/Filipe Amorim

Arteta ezek után tárt karokkal várt vissza Salibát, a 22 éves védő pedig az idei szezonban az első fordulótól kezdve március közepéig minden bajnoki meccs minden percét a pályán töltötte. Saliba azonban március 16-án hátsérülést szenvedett a Sporting elleni Európa-liga nyolcaddöntő visszavágón, és nagy valószínűséggel már nem is léphet pályára a szezon hátralévő részében.

Saliba helyét Rob Holding vette át a kezdőben, vele pedig öt meccsen kilenc gólt kapott az Arsenal a Premier League-ben.

Holding szerethető karakter, de a legnagyobb jóindulattal is csak középszerű futballistának nevezhető, az előző szezonban pedig bebizonyította, hogy komoly téttel bíró meccsen öngyilkossággal ér fel a játszatása.

Tavaly májusban az akkor még a negyedik helyért küzdő Arsenal a Tottenham otthonában játszott kulcsfontosságú meccset. A sérült Ben White helyére Holdingnak kellett beugrania, azonban az angol védő annyira gyengén futballozott, hogy 33 perc alatt két sárgát is összeszedett a szélvészgyors Szon Hung Min őrzése közben, így az Arsenal emberhátrányban simán elveszítette a mérkőzést, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a szezon végén lemaradt a BL-szereplésről.

Haalandnak jutalomjáték lenn ismét Holding ellen futballoznia Forrás: AFP/Oli Scarff

Holding januárban kezdett a Manchester City ellen 1-0-ra elveszített FA-kupa meccsen, de azon a találkozón is rendkívül gyengén játszott, így Arteta a félidőben lecserélte. Az Arsenal edzőjének az egyik legfontosabb feladata, hogy kitalálja, mihez kezdjen ezzel a kérdéssel, mert Holdingon kívül jelenleg nincs más jobb lábas belső védője. A baszk edző még beteheti a kezdőbe Jakub Kiwiort, azonban a Speziától igazolt lengyel védő eddig két meccsen 14 percet játszott a Premier League-ben, így meglepő lenne, ha Arteta pont a világ egyik legjobb csapata ellen dobná be először kezdőként a bal lábas játékost.

Az Arsenalnak nem csak a védelemben vannak problémái.

A Southampton ellen hiányzott a csapat vezére, a svájci válogatott Granit Xhaka, aki könnyen lehet, hogy a szerdai meccsre sem fog felépülni. A Szentek elleni találkozón Fabio Vieira helyettesítette Xhakát, azonban a portugál középpályás borzasztóan játszott, így ha a svájci középpályás nem épül fel, akkor ismét Vieira vagy pedig az olasz válogatott Jorginho kaphat lehetőséget, de ez minőségben óriási visszaesést jelentene az Arsenal középpályáján.

Aké az idei szezonban klasszisteljesményt nyújt a Cityben Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / firo Sportphoto/Marcel Engelbrecht

Manchesteri oldalon az okozhat problémát, hogy Nathan Aké, a csapat holland válogatott balhátvédje meghúzta a combhajlítóját a Bayern München elleni BL-negyeddöntőben, így a szezon egyik legjobb City-játékosa biztosan nem léphet pályára, ez pedig reményt adhat az Arsenalnak, hiszen a csapat legjobbja, az angol válogatott Bukayo Saka pont a megsérült Aké oldalán játszik.

A Citynek már a saját kezében a sorsa

Az Arsenal jelenleg öt pont előnnyel vezet a bajnokságban a Manchester City előtt, azonban Guardiola csapata két mérkőzéssel kevesebbet játszott, így a címvédő a vesztett pontok tekintetében eggyel jobban áll, így a saját kezében van a sorsa a bajnoki versenyfutásban.

Azonban, ha City nem nyerné meg a bajnoki döntőt, akkor sem kerülne lehetetlen helyzetbe, ugyanis az Arsenalnak kőkemény sorsolása van. Az észak-londoni csapat játszik még a dobogóért harcoló Newcastle Uniteddal, a világbajnokság óta a második legjobb formát mutató Brightonnal és a kiesés elől menekülő Nottingham Foresttel. Arteta csapatának csak a Chelsea és a Wolverhampton Wanderers elleni hazai meccse ígérkezik papírforma győzelemnek.

Az Arsenal hátralévő meccsei:

  • Chelsea (hazai)
  • Newcastle (idegenben)
  • Brighton (hazai)
  • Nottingham Forest (idegenben)
  • Wolverhampton Wanderers (hazai)

A Manchester City sorsolása sokkal egyszerűbbnek tűnik. Guardiola csapata még játszik a már tét nélkül futballozó Fulhammel, a Chelsea-vel és a Brentforddal, mellette pedig fogadja a pocsék formában lévő Leeds Unitedot, és megy idegenbe a szintén borzalmasan festő Evertonhoz.

A Manchester City hátralévő meccsei:

  • Fulham (idegenben)
  • Leeds United (hazai)
  • Everton (idegenben)
  • Chelsea (hazai)
  • Brentford (idegenben)

Az egymás elleni összevetés elképesztő manchesteri dominanciát mutat. Pep Guardiola 2016 nyarán történt érkezése óta a két csapat 18 meccset játszott egymás ellen, ebből 15-öt megnyert a City, míg az Arsenal egy döntetlen mellett csak kétszer tudta győztesen elhagyni a pályát, a történetet viszont árnyalja, hogy mindkét meccset az FA-kupában rendezték.

Az Arsenal a Premier League-ben a legutóbbi 11 Manchester City elleni meccsét elveszítette. Az észak-londoni csapat legutóbb 2015. december. 21-én tudta legyőzni a Manchester Cityt a bajnokságban, amikor még Arséne Wenger volt a csapat edzője, a Cityt pedig a chilei Manuel Pellegrini irányította.

Arséne Wenger idejében még nem volt ekkora különbség a két csapat között Forrás: AFP/Paul Ellis

Premier League, 33. forduló:
Manchester City-Arsenal
Manchester, Etihad Stadion, 20.30
Vezeti: Michael Oliver
Várható kezdőcsapatok:
Manchester City: Ederson - Akanji, Dias, Laporte - Stones, Rodri - Silva, De Bruyne, Gündogan, Grealish - Haaland.
Arsenal: Ramsdale - White, Holding, Gabriel, Zincsenko - Partey, Jorginho, Ødegaard - Saka, Jesus, Martinelli.