Soha ilyen nem fordult még elő Carlo Ancelotti egyetlen csapatával sem

fbl Horizontal
Real Madrid's Italian coach Carlo Ancelotti is pictured ahead of the Spanish league football match between Girona FC and Real Madrid CF at the Montilivi stadium in Girona on April 25, 2023. (Photo by LLUIS GENE / AFP)
Vágólapra másolva!
A világ legeredményesebb futballtrénerei közé tartozó Carlo Ancelotti 28 éves edzői pályafutása során 10 klub alkalmazásában összesen 1274 hivatalos meccsen ült a kispadon, de kedden esett meg vele először, hogy az ellenfél egy játékosa négyszer is bevette együttese kapuját - írta a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) szerdai értékelő anyagában.

Az összegzés az után látott napvilágot, hogy az olasz szakember által irányított Real Madrid 4-2-re kikapott a Girona otthonában, a spanyol labdarúgó-bajnokság 31. fordulójában úgy, hogy a hazaiak mind a négy gólját az argentin Taty Castellanos szerezte.

Az IFFHS statisztikája szerint a 24 éves Castellanos 75 éve az első játékos, aki egy meccsen ennyiszer tudott eredményes lenni a spanyol elitgárdával szemben a La Ligában. Hasonló bravúrra legutóbb a Bajnokok Ligájában, a 2013. április 24-én játszott elődöntőben akadt példa: akkor a Borussia Dortmund színeiben a jelenleg az FC Barcelonát erősítő lengyel támadó, Robert Lewandowski jegyezte a német csapat összes találatát a Real ellen (4-1).

A spanyol bajnokság mellett a Bajnokok Ligájában is címvédő, a mostani BL-idényben elődöntős fővárosiakra Castellanos második argentin futballistaként mért ilyen csapást, előtte Diego Milito vette be négyszer is a madridiak hálóját 2006 augusztus másodikán, amikor a Zaragoza a Király Kupa elődöntőjében 6-1-re kiütötte a királyi gárdát.

A csúcsot azonban mindmáig egyedülálló módon az a spanyol Esteban Echevarría tartja, aki 1947. december 21-én az Oviedo 7-1-es bajnoki sikere alkalmával egymaga öt gólt szerzett a Real Madrid ellen.

Echevarríával együtt a blancókkal szemben mesternégyeseket jegyző labdarúgók összesen kilencen vannak, közülük időrendben az első a spanyol Josep Samitier volt, aki a Barcelona játékosaként jeleskedett az 1926. április 18-án rendezett és 5-1-es katalán diadallal zárult bajnoki összecsapáson.