Vágólapra másolva!
Habár a Ferencváros az Európa-liga nyolcaddöntős párharcának első mérkőzésén 2-0-s vereséget szenvedett Leverkusenben, a mérkőzés összképe alapján mégsem szabad temetni a továbbjutási reményeket. A magyar bajnok a meccs nagy részében egyenlő ellenfele volt a Bajnokok Ligájából érkező Bundesliga-csapatnak, és jobb koncentrációval, valamint a Puskás Aréna 60 ezer szurkolójával a háta mögött igenis kiharcolhatja a továbbjutást.

Kiküldött munkatársunk helyszíni tudósítása Leverkusenből.

A sorsolás pilanatában mindenki tudta, hogy ez nem lesz egy könnyű párharc, ahogy azt is, hogy nem verhetetlen ellenfelet sodort a szerencse, illetve a párosításokat kihúzó Gera Zoltán keze a Fradi útjába. A zöld-fehérek ennek megfelelően készültek a Bayer Leverkusen elleni összecsapásra: magabiztosan, egyáltalán nem megrémülve a korábbi BL-döntős klub eredményeitől. Az okozhatott némi fejtörést, hogy a csapatból olyan meghatározó játékosok hiányoztak, mint a védelem oszlopa, Samy Mmaee, a védekező középpályás, Muhamed Besic, és a gólerős csatár, Tokmac Nguen. Sztanyiszlav Csercseszov a találkozó előtti szerdai sajtótájékoztatón külön hangsúlyozta, hogy szó sincs tartalékos Fradiról, a kiesett játékosok helyére lépők pontosan tudják a feladatukat.

Sztanyiszlav Csercseszov mindenkinek el fogja mondani, hogy mit vár tőle a visszavágón Forrás: MTI/Kovács Tamás

És tulajdonképpen így is történt minden, kétszer tíz percet leszámítva. A Fradi játszotta azt a célfutballt, amit Csercseszov megígért, és ebben nincs semmi rossz.

A magyar bajnok célja a továbbjutás, és ennek megfelelő eredmény elérése volt a feladat a BayArenában.

A németek persze agresszíven kezdtek, de abban, hogy megszerezték a vezetést a Fradi védelmének is komoly szerepe volt, hiszen Dibusz kirúgása után a saját térfelén vesztett labdát a Fradi, Demirbay pedig valóban jól eltalálta tizenhatról. Kellett tíz perc, hogy a Fradi magára találjon, de a félidő közepétől teljesen kiegyenlítetté vált a mérkőzés. Ha a 27. percben Kristoffer Zachariassen perdítésénél nem menti meg a felső léc a németeket, ki tudja, hogy alakul a mérkőzés.

Ha ennél a jelenetnél csak egy picivel nagyobb szerencséje van Kristoffer Zachariassennek... Forrás: MTI/Kovács Tamás

De így alakult, lehet mondani, és igaz, hogy a Leverkusen szinte minden mutatóban – passzok száma, hatékonysága, szögletek – jobb volt, mint a Fradi, a támadójátékok erejét mutató xG, vagyis várható gól mutatóban viszont alig volt különbség a két csapat között.

Abban a németek is alulteljesítettek.

De a Fradi támadójátéka, mindenek előtt annak hatékonysága is elmaradt ezúttal a csoportkörben megszokottól: akkor két komoly helyzetből egyet biztosan berúgtak Traoréék. Ezúttal mindkettő kimaradt, a hajrában pedig a Leverkusen ismét büntetett egy figyelmetlenséget – ők reagáltak gyorsabban egy kipattanóra – így többé-kevésbé kényelmes előnyről várhatják a visszavágót a németek.

Nem hiába mondta a lefújás után a Fradi kapusa, Dibusz Dénes, hogy "nagy kár az eredményért, több volt ebben a meccsben", majd még hozzátette:

A második félidőben nem volt benne jobban az ő játékukban a gól, mint a mieinkben. Nagyon elégedettek lehetnek ezzel az eredménnyel.

És, ahogy Csercseszov, úgy Dibusz is kiemelte, hogy a visszavágó egy egészen másmilyen meccs lesz, hiszen – és ezt már mi tesszük hozzá – a Fradi számtalanszor bebizonyította, hogy nem ismer elvesztett meccset és párharcot, ráadásul a Puskás Arénában nem kétezer, hanem mintegy 60 ezer drukker biztatja majd a zöld-fehéreket. Jegyek még kaphatók a március 16-i (kezdés 21 órakor) mérkőzésre, nem késő megvenni a belépőt. Csak Kubatov Gábort, a Ferencváros elnökét tudjuk idézni: Mindenki a Puskásba!

A Fradi-tábor párszor már megtöltötte a Puskás Arénát Fotó: Csudai Sándor - Origo

Cütörtök este a Leverkusen jobban játszott, mint a Fradi, és talán a kétgólos különbség is megvolt a csapatok között, de ugyanilyen eredmény - azaz két gólos hazai siker - a Puskás Arénában is születhet, mert a két csapat között nem látszott olyan tudásbeli különbség, ami ezt kizárná.

Pontosan ezt támasztják alá Sztanyiszlav Csercseszovnak a lefújás után mondott szavai:

"Nagyjából sikerült azt nyújtanunk, amit elterveztünk. Nem használtuk ki a lehetőségeinket, egy ilyen meccsen pedig ez nem fér bele.

Kétarcú német vendéglátás

Ami a mérkőzés rendezését illeti, nem mehetünk el szó nélkül a szurkolók kárára elkövetett, a németek által felhozott nevetséges magyarázatokkal aligha indokolható eljárást. A Budapestről induló szurkolói vonatot közel két órán át tartották fel a cseh-német határon (az osztrákok be sem engedték az országba), mindenkit leszállítottak a szerelvényről, és úgy átvizsgálták, mintha az évszázad bűnügyében nyomoznának.

Az indok: az induláskor készült képek alapján a vonaton utazókat veszélyesnek találták a német állam biztonságára.

A Fradi-tábor nem ministránsokból áll, ez tény, de semmivel sem durvább brigád, mint azok a német mobok – kölniek, frankfurtiak, dortmundiak – amelyek évről évre felforgatják azokat az európai városokat, ahol pályára lép a csapatuk. A magyar külügyminisztériumnak kellett erélyesen fellépni, hogy véget vessen a rendőri zaklatásnak, így a vonatos drukkerek is időben megérkezhettek a BayArenába, ahol mintegy kétezer magyar drukker szurkolt a fradinak.

Semmi és senki nem akadályozhatta meg, hogy drukkerek a helyszínen buzdítsák a Fradit Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Kovács Tamás

A vendéglátás másik arca pedig az, amit a stadionban tapasztaltunk: mindenki segítőkész volt, még akkor is, ha nem állt mindig a helyzet magaslatán.

A Ferencváros-Bayer Leverkusen párharc visszavágójára március16-án csütörtökön kerül sor a Puskás Arénában, 21.00 órai kezdéssel.