Folytatódik a foci BL, a Botránycsapatok Ligája

fbl Horizontal
Paris Saint-Germain's Argentine forward Lionel Messi (C) fights for the ball with Marseille's Bosnian defender Sead Kolasinac (L) and Marseille's French defender Samuel Gigot during the French Cup round of 16 football match between Olympique Marseille (OM) and Paris Saint-Germain (PSG) at Stade Velodrome in Marseille, southern France on February 8, 2023. (Photo by CHRISTOPHE SIMON / AFP)
Vágólapra másolva!
Február 14-én kedden két mérkőzéssel, egy rangadóval és egy szuperrangadóval folytatódik a labdarúgó Bajnokok Ligája idénye. A nyolcaddöntők párosításai telis tele vannak érdekességekkel, patinás klubok pikáns párharcaival, és alig van olyan csapat a 16 között, amelyik nem az idénye megmentéséért indul harcba. Ezúttal a szokásosnál is több botránytól hangos a közeg, és persze kihagyhatatlan ziccer a kérdés: véget ért a spanyol uralom a BL-ben? Röviden: nem. Bővebben pedig az alábbiakban válaszolunk.

A BL-ben a nyári szünetek hosszát idéző várakozáson vagyunk túl, mire újra elindul a küzdelemsorozat. A tavaly november 19-én rajtoló katari világbajnokság miatt feltubózott lebonyolítású csoportkör november 2-án ért véget, azaz három és fél hónapon át nem rendeztek ebben a ligában meccseket. A futball csúcsa ugyanis egyértelműen a Bajnokok Ligája, ezen kár vitatkozni.

Azonban nagy kérdés, hogy ezt meddig mondhatjuk el. A téli szünet, különösen a foci-vb utáni időszak ugyanis meglehetősen mozgalmas volt. A BL, mint termék szempontjából a legfontosabb hír, hogy február elején ismét előkerült az Európai Szuperliga ötlete. Az UEFA által villámgyorsan elfojtott 2021 tavaszi "puccskísérlet" után továbbra is aktív három fős mag, azaz a Real Madrid, a Barcelona és a Juventus nem nyugodott bele a vereségbe, ahogy az sem szegte a kedvüket, hogy december közepén az Európai Bíróság kimondta:

A hármak február elején újabb, az előzőnél is grandiózusabb tervvel álltak elő. Már nem 20, hanem több osztályban 60-80 csapat bevonását tervezik, melyek idényenként legalább 14 mérkőzést játszanak, és számos további érdekes pontot tartalmaz az A22 Sports nevű madridi szervezet égisze alatt kiadott közlemény.

Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke a Szuperliga egyik legfőbb szószólója Forrás: AFP/Franck Fife

Hogy ehhez mit szólnak Nyonban, az UEFA központjában, az viszonylag egyszerűen megjósolható (ugyanazt, mint 2021 tavaszán), azonban több mint jelzésértékű, hogy a terv nem, hogy nem került le az asztalról, de még nagyratörőbb lett.

Kérdés, hogy az UEFA-nak milyen eszközei maradtak, hogy megállítsa a folyamatot, és, hogy azok mennyire lesznek hatékonyak.

Az új sorozatban résztvevő játékosok válogatott tornákról való kizárása tűnik a legerősebb ütőkártyának, de azzal is inkább csak maga alatt vágja a fát a szervezet. Egyelőre csend van, mindenki emészti az újabb bejelentést, alighanem a jogi osztályokon van most a legnagyobb sürgés-forgás. Ha a Szuperliga valósággá válik, az UEFA-nak aligha marad más választása, mint kizárni a résztvevőket a saját sorozataiból, ami azt jelenti, hogy talán az idei az utolsó szezonja az éppen 30 éve indult Bajnokok Ligájának. Legalábbis úgy, ahogy megismertük.

Szavazzon!

Lesz-e Európai Szuperliga, befellegzik-e a BL-nek?

Botrány botrány hátán

Nem csak a BL, de számos nagy klub háza tája is botrányoktól volt hangos, ami ugyancsak nem a szokásos felvezetése a várva várt tavaszi idénynek. Idézzük a Szuperliga tervezetének 5. pontját:

Szóltunk fentebb, hogy vannak érdekes pontok a szövegben... Nos, ha ezt minden érintett betartaná, akkkor nem sokan állnának rajthoz az új sorozatban...

A legnagyobb bajban az angol bajnok Manchester City van, amelyik a gyanú szerint legalább tíz éve kap meg nem engedett tőkeinjekciókat az arab tulajdonosoktól. A City gazdálkodását most éppen nem az UEFA és a FIFA vizsgálja, hanem a Premier League, és a legharciasabb kritikusok szerint a Pep Guardiola csapatát ki kellene zárni az angol élvonalból.

BL-előkészületek a City stadionjában, az Etihadban. Nincs minden rendben. Forrás: NurPhoto via AFP/MI News/NurPhoto/Mi News

A Chelsea-t kreatív könyvelési módszerek alkalmazásával, és az UEFA Pénzügyi Fair Play szabályainak ravasz kijátszásával vádolják.

A londoniak nem szegték meg a szabályokat, azonban a 6-8 évre kötött szerződések nem szolgálnak más célt, csupán azt, hogy a csapat a hosszú távon, részletekben tudja elszámolni irdatlan mértékű költekezéseit.

Olaszországban az Európa-ligába kipottyant Juventus ütik ismét, miután bizonyítottnak látszik, hogy a torinóiak fiktív számokkal dolgoztak a könyvelésben a játékos eladások és fizetések terén. Az olasz rekordbajnoktól már levontak 15 pontot, de felmerült, hogy hasonló trükkel éltek az aktuális listavezető Napolinál is. A Milannál és az Internél nem jelent gondot a pénz - mert gyakorlatilag nincs nekik, így csalni sem igazán tudnak vele. (A Juventus nem tagja a BL 16-os mezőnyének.)

És - milyen furcsa ezt leírni - Münchenben is áll a bál, pedig lassan vége a farsangi időszaknak. A hullámokat főleg a klubikon, Manuel Neuer kelti, aki a világbajnoki lebőgés (búcsú a csoportkörben) után elment síelni, ahol eltörte a lábát. Egész idényre kidőlt, de arra volt ereje, hogy kritizálja a klubot, amiért az kirúgta a kapusedzőjét, egyben jóbarátját, Toni Tapalovicot, aki állítólag érzékeny információkat adott ki a csapatról.

Manuel Neuer beszélget Toni Tapaloviccsal Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / firo Sportphoto/Firo Sportphoto /J?Rgen Fromme

Izgalmas tavasz elé nézünk, de egyelőre maradjunk csak a BL-nyolcaddöntőknél és lássuk a párosításokat.

Paris Saint-Germain - Bayern München (február 14., március 8.)

Mindjárt a nyolcaddöntők első napján belecsapunk a közepébe, hiszen talán az összes párosítás közül a legpikánsabbal kezdünk.

Mindkét csapatot teljes joggal említik a végső győzelemre is esélyesek között, így bármelyik is fog búcsúzni, az óriási kudarc lesz, és könnyen lehet, hogy Christophe Galtier vagy Julian Nagelsmann állásába kerül majd.

Fentebb már írtuk, hogy a Bayernnél kivételesen nem stimmel minden, kicsit rendezetlenebbnek tűnik a klub a szokásosnál. Ettől még a keret bomba erős, ami akkor is igaz, ha a vb-n megsérült Lucas Hernandezre, valamint Sadio Manére biztosan nem számíthat Nagelsmann, és Thomas Müller játéka is kérdéses. A Bayern még mindig nem igazán heverte ki Robert Lewandowski távozását, pláne úgy, hogy Mané mindössze 14 bajnokin játszott, és ezeken csak hat gólt rúgott. A bajorok dominanciája sorozatban megnyert tíz bajnoki cím után a Bundesligában is megkopni látszik, 20 forduló után mindössze egy ponttal vezetnek az Union Berlin, és hárommal a Dortmund előtt.

Mbappé (7) és Messi vállát nyomja a teher, hogy megszerezze első BL-győzelmét a milliárdos sztárcsapat Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Jose Hernandez

Párizsban viszont éppen hogy megnyugodni látszanak a kedélyek. Nyári szerződéshosszabbítása óta Kylian Mbappé madridi (vagy barcelonai?) távozása sem jelent napi témát, és mintha a francia klasszis rendezte volna a viszonyát a két dél-amerikai szupersztárral, Lionel Messivel és Neymarral is. Messi kiünnepelte magát a vb-győzelem után, és

egész biztosan meg akarja mutatni, hogy nem csak a Barcával tudott BL-t nyerni.

A PSG viszonylag kényelmesen, öt ponttal vezet a Marseille előtt a bajnokságban, igaz, utóbbi öt bajnokijukból csak kettőt nyertek meg. Mbappé játéka kérdéses, de meglepetés lenne, ha nem kezdene. Viszont a legújabb hírek szerint a világbajnok Messi sérült, ennek elenére szinte biztosan játszani fog a Bayern ellen.

Szavazzon!

Melyik csapat jut tovább?

Ne felejtsük el, hogy 2020 tavaszán ez a két csapat játszotta Lisszabonban üres lelátók előtt a BL-döntőt, akkor éppen egy francia, Kingsley Coman góljával 1-0-ra nyert a Bayern.

AC Milan - Tottenham Hotspur (február 14., március 8.)

Az olasz bajnokságban váratlanul gyatrán szereplő Milannak (ahogy a többieknek is) már csak a BL-indulást érő 2-4. hely bebiztosítása maradt, amihez vélhetően az Atalanta, Roma, Lazio trióból kell két riválist megelőzni. Stefano Pioli csapata, amilyen kiegyensúlyozott volt az előző idényben éppen annyira kiszámíthatatlan most. A piros-feketék annyi gólt (30) kaptak, amennyit a tabella utolsó harmadában helyezkedő csapatok. A január 24. és február 5. között sorozatban elveszített három bajnoki kis híján Pioli állásába került,

sőt a Lazio elleni 0-4, de főleg a Sassulo elleni hazai 2-5 után a szurkolók már edzőbuktatásról beszéltek.

Miután a Milan nem tűnik egy végső sikerre esélyes társaságnak, könnyen lehet, hogy nem fognak megszakadni a továbbjutásért, és inkább a követkeő idény BL-szereplését biztosítanák be.

Tovább csökkenti a Milan esélyeit, hogy az őket igencsak jól ismerő Antonio Conte ül a Spurs kispadján, és a londoniak olaszos focija, megspékelve a továbbra is jó formában lévő, éppen a minap klubrekordot döntő Harry Kane csatárteljesítményével, biztos, hogy okoz majd kellemetlen perceket. Persze a PL-ben a Spurs is a BL-ért kapar, nekik a Newcastle-t kellene levadászniuk.

Szavazzon!

Melyik csapat jut tovább?

Borussia Dortmund - Chelsea (február 15., március 7.)

Ebben a párosításban nem könnyű okosnak lenni. Keretét tekintve az angol csapat lényegesen jobbnak tűnik, pláne azok után, hogy a nyáron érkezett új tulajdonos, Todd Boehly átvette a kormányt. Tavaly nyárom már elköltött a klub 300 millió eurót, majd idén januárban ezt megfejelte további 329,5 millióval. Brit rekordnak számító összeget fizettek az argentin világbajnok, Enzo Fernandezért, és nem sajnáltak 70 millió eurót kiadni az ukrán csodagyerekért, Mihajlo Mudrikért. Sőt, szeptemberben még a kirúgott Thomas Tuchel, Lőw Zsolt páros helyére szerződtetett Graham Potter edző is rekordösszegért írt alá a Stamford Bridge-re.

Mudrik és Fernández, azaz közel 200 millió euró melegít a Fulham elleni bajnoki előtt Forrás: AFP/Glyn Kirk

Ehhez képest a csapat 22 forduló során mindössze 31 pontot szerzett, és 10 pontra van a 4. helyen álló Newcastle-től.

Utolsó 13 bajnokijából csak kettőt nyert meg, és Boehly bármennyire is bízik Potterben, egy olyan eredmény, ami kvázi reménytelenné teheti a továbbjutást, biztos, hogy a kirúgását jelenti.

Dortmundban eközben úgy tűnik, minden rendben van: a csapat utóbbi öt bajnokiját megnyerte és nyolc közé jutott a Német Kupában. Mindössze három ponttal vannak lemaradva a listavezető Bayern mögött, azaz hosszú idő után először elérhetőnek tűnik a bajnoki cím. És ez egészen biztosan fontosabb, mint a BL. A csapatnak lelki erőt adhat a hererákból felépült csatár Sébastien Haller visszatérése, aki a Freiburg ellen első dortmundi gólját is megszerezte.

Szavazzon!

Melyik csapat jut tovább?

Club Brugge - Benfica (február 15., március 7.)

A belga csapat a csoportkör egyik legkellemesebb meglepetése volt, nem mindig szép, de szervezett, magabiztos focival jutottak tovább nagyon simán a második helyen a B csoportból. A csoportkör során a csapat ereje a védekezésében volt, egyetlen meccsen kapott gólt, igaz, akkor a csoportgyőztes FC Porto jól kitömte őket (0-4). Nincsenek a keretben sztárok, a legértékesebb játékos a dán Andreas Skov Olsen (20 millió euró).

A bajnokságban viszont már csak a BL-selejtezőt jelentő 4. hely megtartása maradt célként, az első három ugyanis igen messze van már.

Sorozatban megnyerte három bajnoki cím után az idei gyenge szereplés decemberben Carl Hoefkens állásába került, a helyére pedig nem kis meglepetésre a meglehetősen rutintalan korábbi angol válogtott focista, Scott Parker érkezett 2022. utolsó napján.

A Benfica háza táján van ok az örömre Forrás: AFP/Carlos Costa

A Benfica ebben az átigazolási időszakban is azt csinálta, amihez a legjobban ért: pénzt. A nyáron 44 millió euróért vett Enzo Fernándezt 120-ért passzolta el a Chelsea-nek, az ukrán Roman Jaremcsukot 17 millióért éppen a Brugge-nek adták tovább, míg Éverton 14 millióért költözött haza a Flamengóhoz. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy tavaly nyáron 80 milliót zsebeltek be Darwin Nunez Liverpoolba igazolásából, akkor elképzelhetjük, hogy sok gond nem lehet Lisszabon piros-fehér részén.

A Benfica a csoportmeccsek során idegenben lőtt több góllal (9-6) előzte meg a PSG-t, ami a sorsoláskor igen kifizetődőnek bizonyult.

Hacsak földindulás nem lesz a Benfica visszaszerzi 2019-ben elvesztett bajnoki címét, és még arra is marad ereje, hogy villantson valamit a BL-ben.

Szavazzon!

Melyik csapat jut tovább?

Cikkünk további négy párosítással folytatódik a következő oldalon!