Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A tavalyi BL-finálé visszavágójával folytatódtak a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntői, és az ottanihoz hasonló módon a Real Madrid ezúttal is győzni tudott a Liverpool ellen – egy nem is akármilyen találkozón. A nap másik meccsén a Napoli Frankfurtban tett hatalmas lépést a továbbjutás felé. Lássuk, hogyan reagáltak a keddi meccsekre a főszereplők, és mik voltak a játéknap további érdekességei.

Szörnyű kezdés után történelmi fordítás

Egészen 2023. február 21-éig sosem nyert még 3 góllal az a csapat a Bajnokok Ligájában, amely a meccs során volt kétgólos hátrányban is. A Real Madrid ezt megtette, méghozzá éppen az Anfielden, azok után, hogy a 14. percre előbb Darwin Núñez sarokkal szerzett egy csodálatos gólt, majd Thibaut Courtois követett el egy hihetetlen hibát: egy hazaadás után elpattant tőle a labda, Mohamed Szalah pedig azonnal lecsapott rá. A madridiak azonban akárcsak a tavalyi szezonban, úgy ezúttal is megmutatták, hogy nem szabad leírni őket.

Kísértetiesen hasonló gólok (egy nagyszerű egyéni megmozdulás Vinícius révén, majd egy kapitális kapushiba Alisson jóvoltából: belelőtte a honfitársába a labdát, akiről az a hálóba hullott) után a félidőre már meg is lett az egyenlítés, majd a Pool-játékosok bennmaradtak az öltözőben Luka Modric szabadrúgásánál, végül pedig az aranylabdás Karim Benzema duplája lényegében el is döntötte a továbbjutás kérdését a 67. percre. A francia támadó nem is titkolta, hogy mit érzett a pályán a mérkőzés közben.

A tavalyi gólkirály Benzema az első góljait lőtte az idei sorozatban Forrás: AFP/Paul Ellis

„Mindenki nagyon odatette magát, mert ismét meg akarjuk nyerni a Bajnokok Ligáját, ez pedig gólokat és egy olyan mérkőzést jelentett, amelyet játszani és nézni is jó volt. Elég rosszul kezdtük, noha tudtuk, hogy az Anfield hazai szurkolói nyomás alá fognak helyezni minket, de az első 15 perc után megmutattuk az igazi Real Madridot.

Szeretnék köszönetet mondani a szurkolóinknak ma este, ők voltak a 12. emberünk. Újra szükségünk lesz rájuk a visszavágón, és egy nagyszerű meccset kell produkálnunk a Bernabéuban" – mondta Benzema, aki a győzelmet a kedd hajnalban meghalt Real-legendának, Amancio Amarónak ajánlotta.

„A második kapott gólnál eléggé balszerencsés voltam. Kontrolláltam a labdát, és azonnal el akartam passzolni. Viszont

– idézte fel a potyagólját Courtois. – Vinícius gólja szelet adott a szárnyaink alá, majd Alisson Beckernek is volt egy olyan rossz pillanata, mint nekem. Mindenki tudja, hogy a kontrákban erősek vagyunk, ez pedig ezúttal kétszer is segített abban, hogy felálljunk.

Ez volt az első alkalom, hogy nézők előtt játszottam BL-meccset az Anfielden, és az a tény, hogy a Liverpool szurkolói megtapsolták Lukát és Karimot, bizonyítja, hogy az itteniek tudják, miként kell értékelni a nagyszerű játékosokat" – zárta mondatait a Real belga kapusa.

Thibaut Courtois hibája nem bizonyult végzetesnek Forrás: AFP/Paul Ellis

„Nem könnyű így nyerni, pláne a mérkőzést megelőző történések után. Nem veszítettük el az önbizalmunkat, és fokozatosan átvettük az irányítást. Hatékonyak voltunk elöl,

Ám szeretném dicsérni Rodrygót is, mert ő is nagyszerű munkát végzett a pályán elöl és hátul is, éppen amit kértem tőle. Ez még csak az első meccs volt és ugyan előnyt szereztünk, de a visszavágón is keményen kell dolgoznunk. Nyilvánvalóan nem számítottunk arra, hogy úgy kezdünk, ahogy, de

– nyilatkozta Carlo Ancelotti, a Real Madrid vezetőedzője.

Jürgen Klopp a Liverpool második félidőben nyújtott játékával elégedetlen volt Forrás: AFP/Paul Ellis

„A meccs kezdete kiemelkedően jó, szinte tökéletes volt, mert pontosan úgy alakult, ahogy szerettük volna.

2-3 után úgy kellett volna játszanunk, mint az első félidőben, de ez pont fordítva volt – értékelt Jürgen Klopp, a Liverpool trénere, majd a visszavágóról beszélt. – Odamegyünk és játszunk egyet. Hatalmas kihívás lesz, de előbb a Premier League-ben kell meggyőződnünk arról, hogy tanulunk ebből a meccsből.

Ám három hét van még a visszavágóig, ott pedig bármi lehet. Azért megyünk oda, hogy nyerjünk, ennyit tudok mondani róla."

„Az első félidő nagy részében jól játszottunk és helyzeteket alakítottunk ki, de nem volt szerencsénk, és kiegyenlítettek a szünet előtt.

Volt egy jó lehetőségünk 2-0-nál [valójában 2-1-nél], a dulakodás a gólvonal előtt: ha az bemegy, az mindent megváltoztathatott volna. A második kapott gól nyilvánvalóan hiba volt, de a harmadik okozta az igazi csalódást, és azzal csúszott ki a kezünkből a meccs. [A visszavágóig] még néhány hét hátra van, most gyorsan tovább kell lépnünk. Addig vannak Premier League-meccseink, szóval azokra kell koncentrálnunk, és majd akkor foglalkozunk a visszavágóval, amikor aktuális lesz" – nyilatkozta a Liverpool csapatkapitánya, Jordan Henderson.

Kétgólos előnyben Henderson sem gondolt háromgólos vereségre Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Federico Titone

Folytatódott a Napoli menetelése

A játéknap másik meccsén a Napoli az Európa-liga győztes Eintracht Frankfurt otthonában esélyeshez méltóan győzni tudott, ezzel tovább folytatta az immáron hatos győzelmi sorozatát, és nagy lépést tett története első BL-negyeddöntője felé.

A német klubnak mindössze egyetlen kaput eltaláló lövése volt Európa legjobb formában lévő topcsapata ellen, és még egy (jogos) kiállítás is sújtotta a hazaiakat a második félidő elején.

A két gólt kapó Kevin Trapp is pályázhatott volna a meccs legjobbja címre, mert összesen 8 védést mutatott be, köztük egy büntetőt is fogott még 0-0-s állásnál. Ám végül némileg meglepő módon Hirling Lozanót választották a legjobbnak, a szép gólpasszt adó mexikói pedig el is mondta, miként látta a mérkőzést.

Hirving Lozano remek teljesítményt nyújtott az egész meccsen Forrás: AFP/Daniel Roland

„Nagyon jól szerepeltünk egy erős csapat ellen. Nehéz volt az elején, de összességében egy nagyszerű meccset játszottunk. Keményen kell dolgoznunk, hogy ezt folytatni tudjuk, ám meccsről meccsre kell gondolkodnunk" – nyilatkozta Lozano.

„A csapat már a meccs elejétől jól teljesített, mindezt egy taktikailag jól felkészült rivális ellen, úgyhogy fontos volt a labdabirtoklás és az ellenfél letámadása.

– mondta a Napoli vezetőedzője, Luciano Spalletti.

Luciano Spalletti még nem nyugodt a továbbjutást illetően Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Uwe Anspach

A Frankfurt mestere, Oliver Glasner sem írta még le teljesen a továbbjutási esélyeket.
„Volt egy nagyon jó 20-25 percük amit ki is használtak. Túl sok hibát követtünk el, és az emberhátrány különösen nehézzé tette a dolgunkat. Ezt figyelembe véve a 0-2 nem is rossz eredmény, és a visszavágón így még maradt esélyünk, még ha nem is sok. Kiharcolhatjuk a továbbjutást, ha nem hibázunk ennyit, de legalábbis

– nyilatkozta Glasner.

„Mindent megpróbáltunk, de a játék menete nagyon hátrányosan alakult számunkra.

Nem kellett volna elveszítenem azt a labdát [az első gól előtt]. Mindenképpen el kell kerülni ezeket a helyzeteket, különösen a Napoli ellen, akik nagyon jók a kontrákban. Kontrollálnom kellett volna a labdát és nyugodtnak maradni – mondta a Frankfurt világbajnok játékosa, Mario Götze.

Mario Götze magát hibáztatja az első nápolyi gólért Forrás: AFP/Daniel Roland

A játéknap érdekességei

  • Stefan Bajcetic 18 évesen és 122 naposan a Liverpool történetének legfiatalabb játékosa lett, aki kezdőként lépett pályára a BL-ben
  • Darwin Núñez 3 perc és 11 másodperc után szerzett találata a Liverpool eddigi leggyorsabb Bajnokok Ligája-gólja lett, amit a csapat az Anfielden ért el
  • Mohamed Szalah lett az első, aki egy angol klub színeiben legalább 8 BL-meccsen szerzett gólt és adott gólpasszt is
  • Szalah a 44. találatát szerezte a BL-ben, ezzel ő lett a sorozat történetének legeredményesebb afrikai játékosa – jelenleg Didier Drogbával áll holtversenyben
  • Johan Cruijff után a 22 éves és 224 napos Vinícius Júnior lett a második legfiatalabb vendégjátékos, aki duplázni tudott az Anfielden
  • Lionel Messi után Karim Benzema a második játékos, aki sorozatban a 18. BL-szezonjában is gólt tudott szerezni
  • Benzema így már 6 BL-gólnál jár a Liverpool ellen, amiből négyet az Anfielden lőtt – mindkettő rekordnak számít (az előbbi mutatóban a 36. és a 67. perc között az ötgólos Vinícius tartotta a csúcsot)
  • a Real a Celtic után a Liverpoolnak is 5 gólt lőtt, ezzel 1998 óta először szerzett 5 találatot egymás utáni két BL-meccsén
  • az elmúlt 20 évben a Real az egyetlen csapat, amely 10-nél kevesebb (9) lövésből szerzett 5 gólt egy BL-meccsen
  • a Liverpool először kapott 5 gólt európai kupameccsen az 1966-os BEK-ben elszenvedett Ajax elleni 1-5 óta
  • a Liverpool története során először kapott 5 gólt európai kupameccsen hazai pályán (ezelőtt még 4-et sem kaptak)
  • az elmúlt 70 évben ezelőtt csak az Arsenal lőtt legalább 5 gólt az Anfielden vendégként (2007-ben 6-ot, 2019-ben 5-öt)
  • a 2020-as BL-nyolcaddöntő és egy abban az évben lejátszott BL-csoportmeccs után harmadszor vesztette el a kétgólos előnyét a Liverpool a BL-ben – azokon a meccseken is madridi csapat, az Atlético volt az ellenfél
  • Kloppnak ez volt a hatodik veresége a Real ellen a BL-ben – senki ellen nincs több veresége a sorozatban
  • Kloppnak ez volt az ötödik veresége Ancelotti ellen a BL-ben – senki ellen nincs több veresége a sorozatban
Kloppnak továbbra sem megy Ancelotti ellen Forrás: AFP/Paul Ellis
  • a Napoli ezelőtt Németországban még soha nem nyert európai kupamérkőzést: eddig öt vereség és három döntetlen volt a mérlege
  • a Napoli először lőtt gólt a Frankfurt ellen, az eddig két meccsükön (az 1994-es UEFA-kupa nyolcaddöntőjében) egyaránt 1-0-ra nyert a német klub
  • Khvicha Kvaratskhelia a szezonban a legfiatalabb játékos lett, aki legalább 6 gólban szerepet vállalt (a 2 gólja mellett immár 4 gólpassza van)
  • Victor Osimhen sorozatban a hatodik mérkőzésén talált be a Napoli színeiben, ilyen hosszú sorozata még sosem volt a nigériai játékosnak
  • a meccs során a dél-koreai Kim Mindzse szinte minden mutatóban a mezőny legjobbja volt: labdaérintésből, sikeres passzból, sikeresen megvívott párharcokból és szerelésből sem volt olyan, aki nála többet produkált
  • a Napoli 11 év után először nyert meccset a BL egyenes kieséses szakaszában, amivel nagy lépést tett története első negyeddöntője felé
  • a Napoli 22 gólnál jár az idei BL-szezonban, ami a legtöbb – a második helyen a Real Madrid áll 20 találattal

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzések:
Liverpool (angol) – Real Madrid (spanyol) 2-5 (2-2)
gólszerzők: Núñez (4.), Szalah (14.), illetve Vinícius Júnior (21., 36.), Militao (47.), Benzema (55., 67.)
Eintracht Frankfurt (német) – SSC Napoli (olasz) 0-2 (0-1)
gólszerzők: Osimhen (40.), Di Lorenzo (65.)
piros lap: Kolo Muani (58.)

A visszavágókat március 15-én rendezik meg.

Mindent egy helyen az Eb-ről