Vágólapra másolva!
A brazil Vasco da Gama a hivatalos honlapján tudatta, hogy a klub történetének legjobb focistája, Carlos Roberto de Oliveira, közismertebb nevén Roberto Dinamite 68 éves korában bélrák következtében meghalt.

Carlos Roberto de Oliveira 1971. november 14-én, 17 évesen mutatkozott be a Vasco da Gama csapatában. Egy három hónapos barcelonai kitérőt, valamint két kölcsönidőszakot leszámítva a pályafutása nagy részét a Vasco da Gamában töltötte, amelyben 1109 tétmérkőzésen lépett pályára, ezzel pedig a brazil csapat rekordere. A korábbi brazil válogatott támadó 708 gólt lőtt a Vasco da Gama csapatában, ezzel is a klub csúcstartója.

Roberto Dinamite a Vasco da Gama legnagyobb legendája Forrás: AFP/Daniel Ramalho

A riói klub honlapján hangsúlyozzák, hogy Roberto Dinamite góljai kellettek ahhoz, hogy a csapat az 1973/74-es szezonban megnyerje fennállása első bajnoki címét. A Vasco legendája ott volt az 1978-as és az 1982-es világbajnokságon is. Az Argentínában rendezett 1978-as tornán Dirceuval holtversenyben ő volt a Selecao házi gólkirálya három találattal.

2008-ban Roberto Dinamite-ot választották meg a Vasco da Gama elnökévé, és egészen 2014-ig töltötte be ezt a pozíciót.

2021-ben, Roberto Dinamite első góljának 50. évfordulója alkalmából a klub szavazást indított, hogy szobrot állítsanak a legendás támadónak Sao Januário városában. 2022. április 28-án, a Roberto Dinamite születésnapja tiszteletére rendezett eseményen a Vasco felavatta a klub történetének legjobb játékosának a szobrát.

Roberto Dinamite szobrának felavatása a Sao Januario stadionban Forrás: AGIF via AFP/Thiago Ribeiro

Roberto Dinamite 38-szor lépett pályára a brazil válogatottban és 20 gólt lőtt. Pályafutása során egyszer nyert bajnoki címet, kétszer pedig gólkirály volt.