Vb-döntő helyett egy szaúdi sörmeccsen bohóckodhat Ronaldo Messi ellen

Barcelona v Real Madrid - La Liga FCB FC Barcelona Real Madrid CF Camp Nou Stadium Urbanandsport NurPhoto La Liga Horizontal FOOTBALL MATCH
Cristiano Ronaldo and Leo Messi during the match between FC Barcelona and Real Madrid CF, played at the Camp Nou Stadium on 06th May 2018 in Barcelona, Spain. Photo: Joan Valls/Urbanandsport /NurPhoto -- (Photo by Urbanandsport/NurPhoto) (Photo by Joan Valls / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Milliók reménykedtek abban, hogy a 2022-es katari focivébé döntőjében összejön a Messi-Ronaldo álomfinálé. Erre azonban Katarban nem került sor, mert a portugál válogatott már a negyeddöntőben kiesett. Messi csattanós választ adott a kérdésre, hogy ki is a jobb focista: ő eljutott a döntőig és fel is emelhette a trófeát Katarban 2022 decemberében. A sokak által várt randevú nem marad el, de vb-döntő helyett egy szaúdi sörmeccsen találkozik a két legenda. Könnyen lehet, hogy utoljára.

Két éve nem játszottak egymás ellen

Erre még egy hónappal ezelőtt sem számított senki, hogy a Cristiano Ronaldo-Lionel Messi rivalizálás következő felvonását Rijádban, Szaúd-Arábiában lehet majd megtekinteni, ráadásul úgy, hogy egyikük egy helyi csapat játékosa lesz. Arra már volt több példa is, hogy sztárcsapatok a Közel-Keleten hakniznak, így az első állítás nem lett volna példa nélküli, de a pikantériát az adja, hogy a szaúdi csapatnak már van egy ötszörös aranylabdás játékosa, Cristiano Ronaldo.

Cristiano Ronaldo pályafutása óriási lejtmenetbe került Manchesterben, majd akik az angolok holland menedzserében, Erik ten Hagban látták a patás ördögöt, meglepődhettek a portugál válogatott meccsein a katari labdarúgó-világbajnokságon. A Ronaldóval mindig nagyvonalú, őt talán a többiek elé is helyező szövetségi kapitány, Fernando Santos szép lassan építette le az egykori világsztárt a vb-n. Ronaldo a kezdőcsapatból a csoportmeccsek után a kispadra került. A nyolcaddöntőben Svájc ellen nélküle sziporkázott a csapat, igaz, meglepetésre Marokkó már megoldhatatlan feladat elé állította a portugálokat előbb Ronaldo nélkül, majd a csereként beállt portugál szupersztárral egyetemben is.

Miközben a vb alatt és a portugál csapat búcsúja után már mindenki azt találgatta, hogy ki meri még megkockáztatni Cristiano Ronaldo leigazolását

– azt követően, hogy a bajnoki szünet és a vb-rajt között egy olyan interjút adott a sértődött sztárfocista, amiben saját csapattársait és edzőit beszélte ki, csak azért, hogy kirúgassa magát onnan, ahol szerinte nem bánnak vele megfelelően – addig Lionel Messi és az argentin válogatott a világbajnokság legfontosabb meccseire készült.

Hosszú évekig rendszeres volt a Ronaldo-Messi párharc Forrás: AFP/Josep Lago

Miközben Messi már a világbajnokságra is viszonylag könnyedén hangolt – a Ligue 1-ben azért egy Messi-kaliberű focistának nem kellett szétszaggatnia magát a Paris Saint-Germain csapatában, addig a portugálnak egy jól sikerült első manchesteri szezon után kész szenvedés volt az ősz a United csapatában. Valamit megérezhetett vagy tudhatta, hogy Ten Hag esetében a név kevés lesz, mert az egész nyár azzal telt, hogy próbált elszerződni egy Bajnokok Ligája-induló csapathoz,

de végül maradt – és szenvedett. A bajnokságban és az Európa-ligában is.

Ha játszott, akkor erőlködött, mindenhonnan gólt akart szerezni, ha nem, akkor hisztizett, olyan is előfordult, hogy nem volt hajlandó pályára lépni. Az angol bajnokságban egy, az Európa-ligában két gólt szerzett összesen, mindkettőt a moldáv Sheriff ellen. Amikor már mindenki érezte, hogy ez így nem mehet tovább, jött a fent már említett interjú, Ronaldo gyakorlatilag kirúgatta magát a világbajnokság előtt, klubcsapat nélkül készült a tornára.

Végül a vb-n sem sziporkázott, Ghána ellen lőtt egy gólt egy általa kiharcolt véleményes tizenegyesből és hiába kereste – állítása szerint – rengeteg csapat, a portugál nem a visszatérést erőltette Portugáliába, nevelőegyesületéhez, a Sportinghoz, vagy egy amerikai hódítást az MLS-ben, hanem újabb rekordra hajtott, ő akart lenni a világ legjobban fizetett focistája, ezért eligazolt Szaúd-Arábiába, az al Naszr csapatához.

A szaúdiak saját elmondásuk szerint sem csak egy játékost igazoltak, annál sokkal többet.

A világ valaha volt egyik legjobb játékosa lett az övék, aki volt angol, spanyol és olasz bajnok és gólkirály is, nyert öt Bajnokok Ligáját, van öt Aranylabdája, 800-nál is több gólja pályafutása során, nyert Európa-bajnokságot, Nemzetek Ligáját, 196 válogatott meccsen 118 gólt szerzett. Felfoghatatlan teljesítmény.

Cristiano Ronaldo csak szenvedett a vb-n Forrás: Getty Images/2022 Getty Images/Francois Nel

A szaúdiak évi 200 millió dollárt sem sajnáltak azért, hogy leigazolják Ronaldót, aki az egész térség labdarúgására felfoghatatlan hatással lehet. A közösségi médiában óriási bummot okozott az átigazolás, pár ezres követői táborból a Twitteren 3,8, az Instagramon 11,9 millió követője lett az al Naszrnak úgy, hogy Ronaldo még pályára sem lépett.

Ronaldo egyébként ezt is magának köszönheti. Még Angliából hozott magával egy kétmeccses eltiltást, amiért kiütötte egy Everton-szurkoló fiú kezéből a mobiltelefonját.

Ronaldo tehát, ha nem is új csapatában, de egy amolyan All-Star csapatban debütál majd Szaúd-Arábiában, ráadásul a Paris Saint-Germain elleni bemutatómeccsen, úgy, hogy vélhetően ott lesz az ellenfél csapatában a világbajnok, Lionel Messi is.

Ronaldo és Messi eddig 36 hivatalos meccsen lépett pályára egymás ellen. Legutóbb a Bajnokok Ligájában találkoztak 2020 decemberében, amikor egy csoportban volt a Barcelona és a Juventus. Akkor a Juventus 3-0-ra nyert, Ronaldo két gólt szerzett. Azt megelőzően 2018 májusában találkoztak az El Clásicóban; akkoriban évente sokszor léphettek pályára egymás ellen, most tehát nagyjából öt év alatt harmadszor láthatjuk őket egymás ellen. Az eddigi mérleg: 16 Messi-győzelem, 11 Ronaldo-siker és 9 döntetlen. 22 gól Messi és 21 CR neve mellett.

Hihetetlen érdeklődés

A meccsre kis túlzással mindenki kiváncsi. Egy árverésen a szaúdi üzletember, Musref al-Hamdi átszámítva egymilliárd forintért vett VIP-belépőt. Az egymillió dollárról induló licit a szervezők bejelentése alapján 2,66 millió dollárral zárult, amellyel az AqarOne ingatlanbefektetési konzorcium ügyvezető igazgatója már múlt héten befutónak tűnt, és a megadott határidőig nem érkezett az övénél jobb ajánlat.

Az exkluzív jegy tulajdonosa részt vehet a mérkőzést követő ceremónián, beléphet az öltözőkbe, találkozhat és fotókat készíthet a játékosokkal, így a futball két emblematikus alakjával, Messivel és Ronaldóval is.

Bármit csinál, arra mindenki kíváncsi Forrás: AFP/Juan Mabromata

A Fahad Király Stadionban sorra kerülő bemutató meccsen Ronaldo új klubjának, az al-Nasszrnak és a szintén szaúdi al-Hilalnak a játékosaiból álló gárda csap össze Messi együttesével, a Paris Saint-Germainnel.

A hazai csapatnak már biztos, hogy Cristiano Ronaldo lesz a csapatkapitánya. A PSG soraiban tudja a katari vb-n döntős francia Kylian Mbappét, valamint a torna meglepetéscsapatának, a marokkói válogatottnak a kulcsemberét, Asraf Hakimit is, de ott lesz Rijádban többek között Neymar és CR korábbi madridi csapattársa, Sergio Ramos is.

Nem lett szép Ronaldo manchesteri búcsúja Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

A PSG tulajdonosi köre a katari kormányhoz köthető, amely 2022 végén megrendezte a világbajnokságot. A Riyadh Season Cup elnevezésű gálameccsre 170 országból több mint kétmillió jegyigénylés érkezett, ami nem csoda, hiszen Ronaldo hiába 37, Messi pedig 35 éves, még mindig mindenki rájuk kíváncsi, amit az is jól mutat, hogy a két szupersztár folyamatosan döntögeti a rekordokat az Instagramon a legtöbbet lájkolt képek és a legtöbb bevételt hozó fiókok kapcsán is.

A L'Equipe szerint a PSG nem kevesebb, mint 10 millió eurót kap majd a gálameccsért, amit magyar idő szerint 18.00 órakor rendeznek majd.

De ki a jobb?

Aki jót akar magának, nem ezzel foglalkozik, hanem egy közhellyel élve, élvezi, ameddig láthatja még focizni pár évig a két zsenit. A futballtársadalom egy része szerint Ronaldo éppen lerombolja azt, amit eddig kitartó és fáradhatatlan munkával felépített.

Azzal, hogy kvázi lesétált a futballtérképről, az ő kubkarrierje gyakorlatilag véget ért, kérdés, milyen szerepet kap még a válogatottban,

ahol új kapitánnyal, Roberto Martínezzel kell majd dolgoznia. Az biztos, hogy CR mindent megtesz majd azért, hogy elérje a 200 válogatottságot, de nagy kérdés, hogy az al Naszr játékosaként nagy világeseményre elviszik-e még valaha a heteken belül 38. születésnapját ünneplő Ronaldót, aki két és fél évre írt alá új klubjához, azaz a tervek szerint 2026 nyaráig focizni tervez legalább.

Az is kérdés, hogy Ronaldónak milyen tervei vannak Ázsiában, ahogy az is, mennyire játszhat majd úttörő szerepet a régióban, mint mondjuk tette azt pár éve David Beckham Amerikában.

Pár évvel ezelőtt még arról ment a vita, hogy ki a jobb focista, és mindig az volt Ronaldo előnye, hogy nyert nagy trófeát a válogatottal – ugyanis volt Európa-bajnok, majd nyert Nemzetek Ligáját is. Messi sokáig ebben a kritériumban volt lemaradva, ugyanis több elveszített Copa América- és egy elveszített vb-döntőt tudott felmutatni.

Ez másfél év alatt megváltozott, ugyanis Messi megnyerte a Copát, majd tavaly, szinte pontosan egy hónappal ezelőtt a világbajnokságot is, ráadásul mindkét alkalommal csapatkapitányként, a csapat vezéreként és legjobb játékosaként.

Sokak szerint ezzel az érinthetetlen Diego Armando Maradonát is felülmúlta, és ma már egyértelműen ő a valaha volt legjobb focista.

Messiről ma már minden idők legjobbjaként beszélnek Forrás: MTI/EPA/Ronald Wittek

Messinek ugyan van korban két és fél év előnye Ronaldóval szemben, de egyelőre nehéz azt elképzelni, hogy az argentin aktuális csapata terhére legyen vagy azt, hogy csak csereként számoljanak vele.

Más kérdés, hogy eljut-e majd eddig pályafutása során vagy hamarabb felismeri, hogy más elfoglaltságot kell keresnie, esetleg hamarabb keres egy alacsonyabb szintű bajnokságot, mintsem neki mutassanak ajtót.

A jövőt természetesen ma még nem látjuk, de az biztos, hogy mindkét focista a foci történetének aranyoldalaira kerül majd. Messi minden bizonnyal - a vb-címnek is köszönhetően pár sorral feljebb. Egy biztos, a két zsenit sokszor már nem fogjuk egymás ellen focizni látni, így aki teheti, keressen majd egy streamet csütörtök este 18.00 órakor.