Pelé hazug halálhíre pillanatok alatt bejárta az internetet

Horizontal
(FILES) In this file photo taken on December 8, 2005 Brazilian football legend Pele kisses a football during a presentation in Leipzig on the eve of the final draw of the Fifa football World Cup 2006. - Brazilian football legend Pele turns 80 on October 23, 2020. (Photo by Franck FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
December 25-én a közösségi médiában villámgyorsan terjedt el a hír, hogy meghalt a súlyos beteg futball-legenda, Pelé.

Az álhírláncot, úgynevezett hoaxot egy Facebook-oldal indította el, amelyik december 25-én tett közzé, hogy meghalt Pelé. A bejegyzés szerzője arra biztatta a követőit, hogy bátran fejezzék ki együttérzésüket. A bejegyzés alatt hamarosan egymilliónál is több "lájk", és több ezer szöveges üzenet volt. A hír persze szinte azonnal végigpörgött a Twitteren is.

Hírességek halálhírének keltése, sajnos évek óta bevett "lájkvadász" szokás, a számos hasonlóan pórul járt híresség után most a valóban súlyos beteg, egy Sao Paulo-i kórházban fekvő háromszoros világbajnok legendán volt a sor.

Szerencsére akadtak, akik nem dőltek be az álhírnek, és jól ráéreztek, hogy miután egyetlen komolyan vehető brazil híroldalon, vagy hírügynökség portálján nem jelent meg a hír, minden bizonnyal csak egy álhírről van szó.

"Pelé is felkerült a hírességek halálhírét keltő hosszú listára. De még él és jól van, ne higgyenek el mindent, amit az interneten olvasnak" - üzente 26-án Pelé szóvivője.