Vágólapra másolva!
Szombat este a magyar labdarúgó-válogatott lejátszotta idei utolsó mérkőzését, amelyen 2-1-re legyőzte Görögországot felkészülési meccsen a Puskás Arénában. Marco Rossi együttese Sallai Roland góljával szerzett vezetést az első félidőben, majd a görögök egyenlítettek és már-már úgy tűnt döntetlennel zárul a meccs, amikor a csereként beállt Kalmár Zsolt a 93. percben szenzációs szabadrúgásgólt lőtt. A találkozó érdekessége, hogy ezen a meccsen búcsúzott el Dzsudzsák Balázs a nemzeti együttestől, ráadásul 109. fellépésével immáron egyedüli csúcstartó.

A luxemburgi 2-2-es döntetlen után a magyar válogatott célja egyértelműen az volt idei utolsó meccsén, hogy szépen búcsúztassa a szenzációs 2022-es évet, valamint a nemzeti együttestől elköszönő Dzsudzsák Balázst, aki - Király Gábort megelőzve - rekorder lett. A 35 éves játékos válogatottbeli pályafutásának tökéletes keretet adott az összecsapás, mivel 2007-ben éppen Görögország ellen debütált, egy évvel később pedig az első gólját is éppen a görögök ellen szerezte. Marco Rossi számára pedig kiváló lehetőséget teremtett a találkozó a tavaszi Eb-selejtezőkre.

A szövetségi kapitány ígérete szerint Dzsudzsák kezdőként és csapatkapitányként ölthette magára utoljára a címeres mezt. A luxemburgi meccshez képest négy helyen változtatott az olasz szakember a kezdőcsapatán, így

a magyar válogatott a Dibusz – Botka, Szalai, Orbán – Fiola, Nagy Ádám, Styles, Kerkez – Szoboszlai, Dzsudzsák - Sallai összeállításban kezdett.

Dzsudzsák Balázs csapatkapitányként vezette a válogatottat Fotó: Csudai Sándor - Origo

Már jóval a meccs előtt óriási volt a hangulat a stadion környékén, kezdésre pedig nagyjából 50 ezer szurkoló töltötte meg a lelátókat. A himnuszok előtt Csányi Sándor, az MLSZ elnöke köszöntötte a 109. válogatott mérkőzésén Dzsudzsák Balázst, akit az egész stadion felállva ünnepelt.

Bátran, lendületesen kezdte a meccset a magyar csapat, és a súlyos sérülése után visszatérő Sallai Roland gyakorlatilag a mérkőzés első helyzetét gólra is váltotta a 15. percben.

Egy nagyszerű támadás végén Sallai indította a leshatáron kilépő Styles-t, aki laposan visszagurított középre, Sallai pedig kilenc méterről a bal alsó sarokba lőtt.

A Bundesligában légióskodó magyar támadó a 38. válogatott mérkőzésén a 9. gólját szerezte.

Sallai Roland gyönyörű góllal szerzett vezetést Fotó: Csudai Sándor - Origo

A következő percekben is leginkább a mezőnyben folyt a harc, a kapuk nem forogtak veszélyben, ettől függetlenül a szurkolók nem unatkoztak, fantasztikus hangulatot teremtettek, és többször is Dzsudzsákot éltetették. A 29. percben éppen a debreceni játékos próbálkozott meg egy lövéssel 30 méterről, de pechjére Paszhalakisz kapus vetődve védeni tudott.

Fél óra a után ugyan a vendégek hajszállal többet birtokolták a labdát, de Dibusz kapujára egyáltalán nem voltak veszélyesek, miközben a remekül futballozó magyar csapat kis híján megduplázta előnyét az első félidő hajrájában. A 39. percben Dzsudzsák passza után Sallai lőtt kapásból, a kapus azonban kivédte a bal alsó sarokba tartó lövést.

Marco Rossi együttese meglehetősen agilisan játszott az első játékrészben, öt kísérletből négyszer találták el a kaput Dzsudzsákék, miközben a görögöknek nem volt kaput eltalált lövésük.

Dzsudzsák Balázs csapatkapitányhoz méltóan játszott utolsó válogatott meccsén Fotó: Csudai Sándor - Origo

Dzsudzsák-helyzettel indult a második félidő, a csapatkapitány a jobb szélről befelé indult, de a távoli lövése nem okozott gondot a kapusnak. Az 53. percben aztán Marco Rossi kettős cserével igyekezett frissíteni csapatán, Nagy Zsolt és Ádám Martin váltotta Kerkez Milost, valamint az immáron válogatottsági rekorder Dzsudzsák Balázst, aki vastapas közepette sétált le a pályáról.

A görög csapat a folytatásban sem okozott sok gondot a stabil magyar védelemnek, így a 71. percben Marco Rossi újoncot avathatott: Sallai Roland helyére beállt Dárdai Palkó. Két perccel később akár le is zárhatta volna a meccset a házigazda, Ádám Martin került gólhelyzetbe, 19 méterről meg is célozta a bal alsót, de Paszhalakisz hatalmasat védett így maradt az egygólos előny.

Dzsudzsák lecserélése után Szoboszlai Dominikhoz került a csapatkapitányi karszalag Fotó: Csudai Sándor - Origo

Tíz perccel a rendes játékidő vége előtt aztán szinte a semmiből hatalmas lehetőséghez jutottak a görögök. Styles teljesen fölöslegesen, nyújtott lábbal szabálytalankodott Bakaszetasszal szemben, amiért a játékvezető azonnal tizenegyest ítélt. A labda mögé a sértett állt, és nagy füttykoncert közepette értékesítette a büntetőt, amivel egyenlített a görög válogatott.

A bekapott gól után a magyar csapat fokozta a nyomást és a hajrában igyekezett megszerezni a győztes találatot, ami a 93. percben össze is jött. Szoboszlai Dominiket váltó Kalmár Zsolt egy perccel a beállása után egy zseniális szabadrúgásgóllal vette be a görögök kapuját. Kalmár így több mint másfél év kihagyás után szenzációsan tért vissza a válogatottba. Marco Rossi együttese pedig győzelemmel zárta a szenzációs idei évet.

Felkészülési mérkőzés:
Magyarország-Görögország 2-1 (1-0)
gólszerzők: Sallai (15.), Kalmár (90+3.), illetve Bakaszetasz (81.)

Kövesse velünk a 2022-es labdarúgó-világbajnokság híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!