Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Totális összeomlás, történelmi mélypont: borzalmas helyzetben a Barcelona

fbl Horizontal FULL LENGTH ACTION SPORT
Barcelona's Brazilian forward Raphinha reacts during the UEFA Champions League 1st round, group C, football match between FC Barcelona and Inter Milan at the Camp Nou stadium in Barcelona on October 12, 2022. (Photo by Josep LAGO / AFP)
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája 2022/2023-as szezonjában ismét olyan csúfos kudarc érte a Barcelonát, mint az előző idényben: a katalán sztárcsapat megint kiesett a csoportkörben és tavasszal csak az Európa-ligában folytathatja nemzetközi kupaszereplését. A katalán csapat kedd este teljesen tét nélküli BL-meccsen lép fel a csehországi Plzenben. Az ötszörös BEK/BL-győztes klub nemrég még a világ legerősebb csapatai közé tartozott, de az utóbbi két szezonban látványos összeomlást produkált, és hagyományaihoz, múltjához méltatlan teljesítményt nyújtott a legrangosabb európai kupasorozatban. A klub tavaly elveszítette valaha volt legjobb játékosát, majd rengeteg pénzt költve próbált kétségbesetten játékosokat igazolni, csapatot építeni. Egyelőre a várt eredmények helyett sorozatos kudarcok érik a katalán együttest, amelynek hatalmas változásra lesz szüksége ahhoz, hogy visszataláljon régi önmagához.

Újabb csúfos kudarc a Bajnokok Ligájában

A Barcelona sorsa tulajdonképpen már az idei BL-csoportkör negyedik fordulójában megpecsételődött, amikor a Camp Nou Stadionban 3-3-as döntetlent játszott az Inter ellen. Xavi együttese a Milánóban elszenvedett 1-0-s vereséget követően hazai pályán sem tudta legyőzni az olaszokat, így hatalmas lépéshátrányba került a továbbjutás szempontjából, és már csak a csodában bízhatott. A C csoportot fölényesen vezető Bayern München mögött a második helyet szerette volna elcsípni a katalán együttes, ám ehhez arra lett volna szüksége, hogy az Inter az ötödik fordulóban kikapjon a pont nélkül álló Viktoria Plzentől.

Ez a szenzáció nem történt meg, a milánói sztárcsapat 4-0-ra kiütötte a cseheket, így a Barcának abban a tudatban kellett fogadnia a Bayernt, hogy már biztosan kiesett a Bajnokok Ligájából.

Sorozatban másodszor.

A megalázó helyzetben lévő Barcelona tehetetlen volt a továbbjutását már korábban bebiztosító és felszabadultan futballozó Bayern ellen, és teljesen simán, 3-0-ra kikapott a bajor rekordbajnoktól. A mérkőzés után a katalán klub elnöke, Joan Laporta azt nyilatkozta, valóságos kínzás volt számára úgy nézni a mérkőzést, hogy tudták, már kiestek és egyáltalán nem reménykedhetnek a csodában. A Barca kudarcát és jelenlegi helyzetét csak súlyosbítja, hogy kaput eltalált lövés nélkül kapott ki a Bayerntől, és ez tavaly is megtörtént, amikor a csapat szintén azonos csoportba került a németekkel, és már akkor is ősszel kiesett a Bajnokok Ligájából.

A mostani szezonban öt forduló alatt csak 4 pontot gyűjtött Xavi együttese, amely a Bayerntől mindkétszer kikapott, és az Inter ellen is csak egy pontot tudott szerezni.

A Barcelonát hazai pályán is megalázta a Bayern München Forrás: AFP/Josep Lago

A Barcelona számára ez hatalmas bukás, a klub zsinórban másodszor búcsúzott már a BL-csoportkörben, ilyenre pedig legutóbb az 1997/1998-as és az 1998/1999-es idényben volt példa, még Louis van Gaal irányítása alatt. A spanyolok így tavasszal ismét az Európa-ligában folytathatják, amelynek erős lesz a mezőnye, hiszen többek között a FERENCVÁROS, az Arsenal, a Manchester United, a Sevilla, valamint a Juventus, az Ajax és az Atlético Madrid is ebben a sorozatban szerepel majd, ám ez aligha vigasztalja a katalánokat.

A Barcelona néhány éve még a világ legerősebb csapatai közé tartozott, a BL-ben pedig a végső győzelemre legesélyesebb együttesek egyike volt, jelenleg viszont hatalmas távolságra van az európai topklubok szintjétől.

Mi történt az elmúlt években az ötszörös BEK/BL-győztes klubbal? Hogyan fordulhatott elő 24 év után újra akkora szégyen a Barcelonával, hogy egymás után kétszer kiessen a Bajnokok Ligája csoportkörében?

Messi távozása és a féktelen költekezés totális összeomláshoz vezetett

A Barcelona legutóbb 2015-ben nyerte meg a Bajnokok Ligáját, azóta egyszer sem játszott döntőt és elődöntőbe is csak egy alkalommal jutott.

A 2015-ös együttes egy igazi szupercsapat volt, abban az évben triplázott, a BL mellett a La Ligát és a Spanyol Kupát is megnyerte Luis Enrique irányításával.

Akkoriban a csatársort Lionel Messi, Luis Suárez és Neymar alkották, a szintén zseniális Andrés Iniesta vezényelte a támadásokat a középpályán, a mostani edzőnek, Xavinak pedig az volt az utolsó idénye Barca-játékosként. Azóta több mint 7 év telt el, a játékoskeret kicserélődött, rengeteg sztár távozott vagy visszavonult. A Barca vezetősége nagyon sok pénzt költött új futballistákra, ám többségük nem azt a teljesítményt nyújtotta, amit vártak tőlük.

Suárez, Neymar és Messi - mindhárman távoztak Barcelonából Forrás: AFP/Lluis Gene

Neymar 2017 nyarán mai napig rekordot jelentő 222 millió euróért igazolt a PSG-hez, az érte kapott horribilis összegből, illetve annál is több pénzből Philippe Coutinhót és Ousmane Dembélét vette meg a Barcelona.

A brazil játékos csúnyán megbukott a katalán csapatban, sőt, minden idők egyik legrosszabb átigazolásának tekinthető, akit mintegy 140 millió eurós veszteséggel adtak el végül az Aston Villának. Dembélé 140 millió euróért érkezett a Dortmundtól, de rengeteget volt sérült és ingadozó formát mutatott. A nagyon gyors és jól cselező francia szélső Xavinál ugyan alapember, de a tartósan kiegyensúlyozott és kiemelkedő teljesítménnyel továbbra is adós. A jónéhány elhibázott átigazolás közé tartozik Antoine Griezmann is, aki 2019 nyarán 120 millió euróért érkezett, de a világbajnok focista megbukott, és kölcsönben visszakerült az Atlético Madridhoz, amely jövőre mindössze 20 millió euróért végleg visszavásárolhatja.

A 2015-ös BL-győzelem óta a Barcelona ugyan a nemzetközi kupaporondon nem alkotott emlékezeteset, de szinte mindig a végső győzelemre esélyes csapatok közé tartozott, és Spanyolországban is sikeres volt, a bajnokságot azóta háromszor, a Spanyol Kupát négyszer tudta megnyerni.

Az igazán sokkoló változás a klub életében tavaly nyáron következett be, amikor minden idők egyik legjobb futballistája, Lionel Messi több mint 20 év után távozott Barcelonából és a PSG-hez igazolt.

Az argentin világsztár - aki a klub történetének legeredményesebb játékosa 778 meccsen szerzett 672 góljával - és a katalán együttes hiába szeretett volna mindent megtenni a szerződéshosszabbítás érdekében, a spanyol bajnokság pénzügyi szabályai és a Barcelona hatalmas adóssága ezt nem tették lehetővé.

Lionel Messi zokogva jelentette be távozását, majd a PSG-hez igazolt Forrás: AFP/Pau Barrena

Messi távozása egy korszaknak vetett véget Barcelonában, várható volt, hogy a klublegenda hiánya megviseli majd a csapatot. A vezetőség megpróbálta rutinos támadókkal megerősíteni a csatársort, a holland válogatott Memphis Depay és a szívproblémái miatt szezon közben visszavonuló Sergio Agüero is ingyen érkezett, kölcsönben pedig Luuk De Jong is csatlakozott a kerethez, de az együttes pocsékul kezdte a 2021/2022-es évadot.

Az akkori edző, Ronald Koeman nem tudott egységet teremteni az öltőzőben, az eredmények nem jöttek, a szurkolók őrjöngtek, a trénert pedig október végén ki is rúgták.

A Barcelona akkor a La Ligában csupán a 9. helyen állt, a BL-csoportkörben három forduló után kiesőhelyen szerénykedett, a mutatott játék meg sem közelítette azt, amit az elmúlt években a drukkerek megszokhattak a csapattól.

A klub legendás középpályása, a játékosként négyszeres BL-győztes Xavi vállalta az embert próbáló feladatot és idény közben átvette a rendkívül nehéz helyzetben lévő együttest. A BL-ben a kevés edzői tapasztalattal rendelkező fiatal tréner sem tudott csodát tenni, a Barcelona a csoportkörben kétszer is kikapott a Bayerntől és a Benfica ellen két meccsen csak egy pontot tudott szerezni. A Barca csupán a Dinamo Kijevet tudta megelőzni, így a harmadik helyen zárt és tavasszal az Európa-ligában folytathatta nemzetközi szereplését, ami hatalmas csalódásnak számított egy ilyen hagyományokkal rendelkező klubnál.

Xavi nem tudott csodát tenni a BL-ben, de vezetésével feljavult a Barcelona teljesítménye Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Piero Cruciatti

A vezetőség télen újabb játékosokat igazolt, az Arsenalnál kegyvesztetté váló Pierre-Emerick Aubameyangot sikerült ingyen megszereznie, valamint 55 millió eurót fizetett a Manchester City-nek a spanyol válogatott Ferran Torresért. Visszatért a csapathoz a veterán Dani Alves, valamint kölcsönbe érkezett az erős testfelépítésű Adama Traoré is és az együttes tavasszal lényegesen jobb formát mutatott. A Barcelona az Európa-liga negyeddöntőjében ugyan kiesett a későbbi győztes Eintracht Frankfurt ellen, viszont a La Ligában ezüstérmes lett a bajnokságot fölényesen megnyerő Real Madrid mögött.

Az ősi rivális Real elleni tavaszi El Clásicón parádézott Xavi együttese, Aubameyang vezérletével 4-0-ra nyertek a Santiago Bernabéu Stadionban.

A bajnoki címre ugyan nem volt esélye a csapatnak, de ez az eredmény és a mutatott játék bizakodásra adott okot, és a klub a nyári átigazolási időszakba elképesztő lendülettel és töménytelen mennyiségű elköltött pénzzel vágott bele.

A klub hatalmas adósságai ellenére Joan Laporta klubelnök nem fogta vissza a költekezést és több mint 150 milió euróért igazolt új játékosokat.

A legnagyobb fogás és a nyár szenzációja az volt, hogy a Barcelona megszerezte a Bayern München lengyel világsztárját, Robert Lewandowskit.

A világklasszis csatár mellett a Leeds United brazil szélsőjéért, Raphinháért, valamint a Sevilla francia hátvédjéért, Jules Kounde-ért is komoly összeget fizetett a klub. A Barca többek között ingyen leigazolta az AC Milantól Franck Kessiét, az Arsenaltól Hector Bellerínt, a Chelsea-től Andreas Christensent és Marcos Alonsót, a vezetőség igyekezett minden csapatrészt jelentősen megerősíteni.

Robert Lewandowski volt a Barcelona nyári bombaigazolása Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

Xavi együttese a bajnokságban alapvetően jól szerepel, mindössze három ponttal lemaradva második az éllovas Real mögött, de a Bajnokok Ligájában ismét megesett vele az a csúfos kudarc, mint egy évvel ezelőtt. A katalán óriás egymás után másodszor esett ki a BL-ből, ami drámai bukásnak számít egy ilyen múlttal rendelkező sztárcsapatnál.

Az együttes drukkerei számára lehangoló, hogy a klasszikus nagycsapatok ellen eddig még egy mérkőzést sem tudott megnyerni ebben a szezonban a Barca.

Lewandowskiék hiába szerepelnek jól a spanyol bajnokságban, az első komoly rangadójukon, a Real elleni El Clásicón bántóan simán kikaptak, a BL-ben pedig még rosszabb a helyzet. A Bayern elleni két mérkőzésen nem tudtak gólt lőni, viszont ötöt is kaptak, és a játék minőségében fényévekre voltak a bajor rekordbajnok szintjétől.

Nehéz csoportba került ebben a BL-szenzoban a Barca, de a Bayernnél gyengébb játékerőt képviselő Intert legalább egyszer le kellett volna győznie ahhoz, hogy a második helyen továbbjusson. Az olaszok ellen egy vereségre és egy döntetlenre futotta a csapattól, így biztossá vált, hogy a harmadik helyen végez és ismét az Európa-ligában folytathatja tavasszal.

Hatalmas gödörben a Barcelona Forrás: NurPhoto via AFP/Urbanandsport/NurPhoto/Urbanandsport

"Szembe kell most néznünk a valósággal, és el kell fogadnunk a kudarcot. Nagy csapás ért bennünket. A Bayern sokkal jobb volt nálunk, de biztos vagyok benne, hogy lelkileg hatással volt a játékosokra, hogy már a meccs előtt kiestünk. Önkritikusnak kell lennünk.

mondta csalódottan a Bayern elleni vereséget és a BL-kiesést követően Xavi.

A Barcelona hatalmas bajban van jelenleg és rengeteg problémával kell szembenéznie. Úgy tűnik, az együttes még mindig nem heverte ki Lionel Messi távozását, valamint az elmúlt évek féktelen, sok esetben ésszerűtlen költekezését. A rengeteg új játékos közül sem mindenkit sikerült még beépítnie Xavinak, akinek a futballisták lelkiállapotával és motiválatlanságával is komoly feladata lesz.

Mit hoz a jövő?

Xavi egyelőre élvezi a vezetőség bizalmát, de ha a bajnokságban is hullámvölgybe kerül a Barcelona, akkor könnyen előfordulhat, hogy elfogy a türelem és szezon közben felültetik a kispadról. Mindenesetre a csapatnak van oka bizakodnia a jövőt illetően, még akkor is, ha a játékosokban mély nyomot hagyott az újabb csúfos BL-kudarc. Aubameyangot talán hiba volt elengedni nyáron a Chelsea-hez, Depay pedig sérüléssel bajlódik és alig játszott a szezonban, de Lewandowski személyében van egy olyan szupersztárja a Barcelonának, aki képes meccseket eldönteni. A lengyel klasszis nem tudott betalálni korábbi csapatának a BL-ben és a Real elleni El Clásicón sem alkotott maradandót, de továbbra is gólerősen futballozik, eddig 16 meccsen 17-szer volt eredményes a mostani idényben.

A középpályán két olyan tehetséggel rendelkezik a klub, akik hosszú távon meghatározhatják a csapat arculatát.

Tavaly a 19 éves Pedrit, idén a 18 éves Gavit választották a futballvilág legjobb 21 éven aluli játékosának, a két technikás futballista már most a jelen emberei és a jövő is rájuk épülhet.

Gavi és Pedri, a Barcelona legnagyobb értékei Forrás: NurPhoto via AFP/Urbanandsport/NurPhoto/Urbanandsport

A Barcelona jövőjét mindemellett számos aggály és bizonytalanság övezi. Gavi és Pedri mellett a Messi-utódnak tartott Ansu Fati is hatalmas tehetségnek számít, de a fiatal játékos fejlődése megrekedt, ráadásul Xavitól nem kapott eddig túl sok lehetőséget a szezonban. A Bissau-Guineában született támadó az utóbbi években rengeteget volt sérült, az előző idényben csak 15 mérkőzésen tudott pályára lépni, míg a 2020/2021-es évadot szinte teljes egészében kihagyta egy térdsérülés miatt. Fati egyelőre nem futotta be azt a pályát, amit jósoltak neki, és állítólag elégedtlen a kevés játéklehetőség miatt, ezért távozhat.

A Barcelona szurkolói - akik közül többen a Bayern elleni szerdai mérkőzés félidejében hazamentek - nehezen viselik a sorozatos kudarcokat, és a hírek szerint Lionel Messi visszatérését követelik. A hétszeres aranylabdás világsztár még most is kiemelkedő játékos, de a Barca gondjait legfeljebb rövid távon tudná enyhíteni, hiszen jövő nyáron már 36 éves lesz. A Real Madrid is alaposan megérezte Cristiano Ronaldo távozását 2018-ban, azonban ezen túllépett és újra hatalmas sikereket tudott elérni.

A Barcelona a világhírű akadémiájában, a La Masiában továbbra is okkal bízhat, a klub korábban olyan futballistákat nevelt ki, mint Gerard Piqué, Carles Puyol, Andrés Iniesta, Xavi és Lionel Messi.

Ha még több olyan fiatalt tudnak beépíteni a csapatba, mint Pedri és Gavi, továbbá a vezetőség ésszerű pénzügyi döntéseket hoz és okosan igazol, akkor elindulhat egy fejlődés és újra markáns arculata lehet a klubnak.

Az biztos, hogy Joan Laporta klubelnökre, Xavira és a futballistákra óriási kihívás vár, hogy véget vessenek a kudarcok sorozatának és visszatereljék a helyes irányba a futballtörténelem egyik legsikeresebb csapatát.

Mindent egy helyen az Eb-ről