Vágólapra másolva!
A három magyar válogatott futballistát is foglalkoztató RB Leipzig 4-0-ra legyőzte Varsóban az ukrán Sahtar Donyecket, ezzel biztosította helyét a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, míg a másik kora esti meccsen a címvédő Real Madrid 5-1-re ütötte ki a skót Celtic csapatával, sikerével pedig az F jelű négyes élén zárt.

A Bajnokok Ligája csoportküzdelmeinek szerdai zárónapján magyar szempontból a legérdekesebb összecsapást Varsóban rendezték, ahol a Szoboszlai Dominikot, Willi Orbánt és a jelenleg térdséüléssel bajlódó Gulácsi Pétert foglalkoztató RB Leipzig az ukrán Sahtar Donyeck ellen igyekezett kivívni a továbbjutást. Ehhez a német együttesnek már egy döntetlen is elegendő lehetett, ám mivel a lipcseiek az utolsó forduló előtt meglepetésre legyőzték a címvédő Real Madridot, így még akár a csoportelsőségben is bízhattak egy esetleges madridi pontvesztés esetén.

Marco Rose a Rea Madrid elleni kezdőcsapathoz képest két helyen változtatott, ám ezúttal is ott volt a kezdőben Szoboszlai Dominik és Willi Orbán.

Álomszerűen kezdődött a meccs a Lipcse szempontjából, ugyanis már a tizedik percben megszerezte a vezetést egy óriási védelmi hiba után. Egy labdaszerzés után Szoboszlaitól indult az akció, majd Werner lövését még védte Trubin kapus, de a kipattanót a középen érkező Christopher Nkunku laposan a kapuba lőtte. A francia támadó harmadik BL-gólját szerezte az idei szezonban.

Christopher Nkunku sorozatban negyedik meccsén talált be Forrás: AFP/Janek Skarzynski

Negyedóra után kényszerűségből kellett cserélnie a németeknek, ugyanis Timo Werner sérülés miatt nem tudta folytatni, a helyére Emil Forsberg állt be. A folytatásban is minden a Leipzig tervei szerint alakult, az ukránokon a teljes tanácstalanság érződött, a sok pontatlanság mellett pedig gyakorlatig megközelíteni sem tudták a németek tizenhatosát.

Bár az ukránok szeptemberben 4-1-re győzték le mostani riválisukat, ezúttal a lipcseiek sokkal fegyelmezettebben és tudatosabban játszottak, így a Sahtarnak az első félidőben csupán egy gyenge próbálkozás volt, de az sem talált kaput.

Aztán mindössze öt perc telt el a második félidőből és gyakorlatilag a semmiből megduplázta előnyét a Lipcse.

Raum bal oldali beadását Simakan fejelte vissza a kapu elé, André Silva pedig közvetlen közelről a rövid sarokba lőt.

Szoboszlai Dominik harcol a labdáért az ukrán Mihajlo Mudrikkal Forrás: AFP/Janek Skarzynski

Aztán a 62. percben Szoboszlai Dominik egy pazar találattal eldöntötte a mérkőzést és a továbbjutást.

Nkunku kiugratása utána a magyar válogatott középpályás kicselezte a kapust, és higgadtan az üres kapuba emelt. Szoboszlai először volt eredményes az idei kiírásban és pályafutása hatodik BL-gólját lőtte.

Szoboszlait a gólja után lecserélték, majd a helyére beállt Dani Olmo alig egy perccel a pályára lépése után megszerezte a Lipcse negyedik gólját.

A hátralévő idő túl sok izgalmat már nem hozott, a Leipzig magabiztosan őrizte előnyét, miközben nem sok esélyt adott csalódott ellenfelének, amelynek első kaput eltalált lövésére is 81 percet kellett várni.

Magabiztos sikerével végül a német együttes a címvédő mögött csoportmásokkiként kvaifikálta magát a legjobb tizenhat csapat közé, míg a Sahtar tavasszal az Európa-ligában folytathatja szereplését.

Dani Olmo pályára lépett, majd egy perccel később beállította a 4-0-s végeredményt a Lipcse javára Forrás: AFP/Janek Skarzynski

A csoport másik meccsén a BL-címvédő Real Madrid úgy léphetett pályára a Santiago Bernabéuban, hogyha legyőzi a Celtic Glasgowt, akkor biztos első helyen végez a csoportjában. Ennek megfelelően a spanyolok semmit nem akartak a véletlenre bízni és

a félidő derekára már két gólos előnyben voltak Luka Modric, illetve Rodrygo büntetőivel. A 37 éves horvát aranylabdás ezzel a BL történetének legidősebb játékosa lett, aki tizenegyesből szerzett gólt.

Luka Modric ezúttal sem hibázott Forrás: AFP/Thomas Coex

A 35. percben aztán a skótok is kaptak egy büntetőt, ám Juranovic próbálkozását hárította Courtois, így Carlo Ancelotti együttese magabiztos előnnyel vonulhatott szünetre.

A Real aztán a fordulás után sem állt le, húsz perc alatt három gólt szerzett, előbb Marco Asensio talált be, majd Federico Valverde előbb gólpasszt adott Vinícius Juniornak, aztán a 71. percben maga is bevette a skótok kapuját.

A Celtic erejéből csak egy hajrában szerzett gólra futotta, ami összességében csupán szépségtapasznak bizonyult, ugyanis nyeretlenül, két ponttal búcsúzott az európai kupaporondtól. Ezzel szemben kiütéses győzelmével a Real csoportelsőként jutott a nyolcaddöntőbe.

Gálázott a Real Madrid Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

A nyolcaddöntő párosításainak sorsolására november 7-én, hétfőn kerül sor.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. (utolsó) forduló:
F csoport:
Sahtar Donyeck (ukrán)-RB Leipzig (német) 0-4 (0-1)
gól: Nkunku (10.), Silva (50.), Szoboszlai (62.), Olmo (68.)

Real Madrid (spanyol)-Celtic (skót) 5-1 (2-0)
gól: Modric (6. - büntető), Rodrygo (21. - büntető), Marco Asensio (51.), Vinicius Junior (61.), Valverde (71.), illetve Jota (84.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Borussia Dortmund 6 3 1 2 7-4 3 11
D
GY
GY
GY
D
I
2.
Paris Saint-Germain 6 2 2 2 9-8 1 8
V
GY
V
D
D
3.
AC Milan 6 2 2 2 5-8 -3 8
D
V
GY
V
GY
4.
Newcastle United 6 1 3 2 6-7 -1 5
GY
V
V
D
V