Vágólapra másolva!
Joseph Blatter, a FIFA korábbi elnöke a Tages-Anzeiger nevű svájci lapnak nyilatkozott arról, hogy hiba volt Katarnak ítélni a labdarúgó-világbajnokság rendezését.

A katari világbajnoksággal kapcsolatban rengeteg botrány volt abból, hogy állítólag 6500 indiai, pakisztáni, nepáli, bangladesi és Srí Lanka-i vendégmunkás halt meg az országban azóta, hogy Katar 2010-ben elnyerte a világbajnokság rendezési jogát.

Katart többször érte már bírálat a törvényei miatt is, amelyek szerint az azonos neműek szexuális tevékenységét akár hét évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatják.

"A Katarnak ítélt pályázat hiba volt, és ezért én voltam felelős akkori elnökként" - mondta a Tages-Anzeiger című svájci lapnak Joseph Blatter.

- tette hozzá a 86 éves sportvezető, aki megemlítette, hogy Katar túl kicsi ország, a futball és a világbajnokság viszont túl nagy.

Joseph Blatter, a FIFA korábbi elnöke miután Katar megnyerte a 2022-es vb-rendezést Forrás: Sputnik/RIA Novosti/Alexander Vilf

A Nemzeti Sport is idézi Blattert, aki arról is beszélt, hogy a 2018-as és a 2022-es rendezésről döntő kongresszus előtt egy héttel Michel Platinit, az UEFA akkori elnökét Nicolas Sarkozy, Franciaország akkori elnöke meghívta a rezidenciájára, ahol épp Tamim bin Hamad al-Táni sejkkel, Katar akkori trónörökösével beszélgetett. Blatter szerint Sarkozy nyomást helyezett Platinire, aki telefonon közölte vele, hogy megváltoztak a szavazással kapcsolatos tervek.

Blatter 1998-tól 2015-ig irányította a FIFA-t. Ezt követően korrupciós ügyek miatt eltiltották. A svájci szövetségi büntetőbíróság nyáron Platinivel együtt felmentette azon vád alól, hogy megkárosították a FIFA-t kétmillió svájci frankkal, amelyet Platini 2011-ben kapott az 1998 és 2002 között végzett tanácsadói munkájáért.