Vágólapra másolva!
A három magyar válogatott focistát foglalkoztató RB Leipzig meglepetésre 3-2-re legyőzte a címvédő Real Madridot kedd este a Bajnokok Ligája ötödik csoportkörében, így a lipcseieknek a továbbjutást illetően a saját kezükben van a sorsuk. A H csoportban a végső győzelemre is esélyesnek tartott PSG viszont már biztosan nyolcaddöntős, miután Lionel Messi vezérletével az idei szezon eddigi leggólgazdagabb meccsén kiütéses győzelmet aratott a Makkabi Haifa ellen. A csoport másik találkozóján a hetek óta pocsék formában lévő Juventus nem tudta elkerülni a totális szégyent, ugyanis kikapott a Benfica otthonában, ezzel biztossá vált a kiesése. Lássuk, hogy élték meg a főszereplők a kedd esti meccseket.

Csoda Lipcsében, Szoboszlaiék elvették a címvédő veretlenségét

Magyar szempontból a játéknap legizgalmasabb meccsét Lipcsében rendezték, ahol a Willi Orbánnal és a születésnapos Szoboszlai Dominikkal felálló RB Leipzig a címvédő Real Madridot fogadta. A németek számára volt fontosabb a mérkőzés, hiszen Carlo Ancelotti együttese már korábban biztosította helyét a nyolcaddöntőben, így az olasz mester megengedhette, hogy viszonylag tartalékos csapatot küldjön pályára. Többek között hiányzott a friss aranylabdás Karim Benzema és a szintén aranylabdás Luka Modric is. A Real játékán érződött a francia és a horvát klasszis hiánya, mi sem bizonyítja jobban, minthogy 35 percen keresztül egyetlen kaput eltalált lövése sem volt a spanyol sztárcsapatnak. Ám addigra már kétgólos hátrányban volt a Real, ugyanis

a hatalmas lelkesedéssel játszó Lipcse 18 perc alatt sokkolta a vendégeket. A Real szempontjából ez negatív rekord, ugyanis korábban még soha nem kaptak két gólt ennyire rövid idő alatt a BL-ben.

A Lipcse akár már az első félidőben eldönthette volna a meccset, de minden kimaradt, a Real Madrid viszont még a szünet előtt szépített Vinicius fejesével.

Szoboszlai főszerepet vállalt a Lipcse első két góljában Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Hendrik Schmidt

Ami a magyarokat illeti Willi Orbán és Szoboszlai Dominik is végig játszotta a meccset. Mindketten hatalmasat küzdöttek, Orbán szinte hibátlanul, a védelemben fantasztikus teljesítményt nyújtva játszott, Szoboszlai pedig szintén csapata egyik legjobbja volt, ráadásul a Lipcse első két góljában nagy szerepe volt.

– kezdte értékelését az M4 Sportnak adott interjújában Szoboszlai.

"Voltak nehéz időszakaink, de együtt átvészelünk mindent. Most éppen egy jó sorozatban vagyunk, Az elmúlt hét meccsen nem kaptunk ki egyszer sem, pedig elég neves csapatok ellen játszottunk. Úgy érzem magára talált a csapat" – mondta az ünnepelt magyar válogatott középpályás.

Szoboszaiék ünneplik Timo Werner gólját Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas

A hajrában a csereként beállt Timo Werner döntötte el a meccset, aki pályafutása során eddig a Real Madrid ellen talált be a legtöbbször a legrangosabb európai kupasorozatban, szám szerint háromszor.

"A Celtic nagy szívességet tett volna nekünk egy győzelemmel, de elértük, amit szerettünk volna, továbbra is a saját kezünkben van a sorsunk és a továbbjutáshoz még csak nem is kell nyernünk a Sahtar. Hasonlóan jól játszottunk Madridban is, csak ezúttal gólokat is sikerült szereznünk.

Tudtuk, hogy lesznek a meccsnek olyan periódusai, amikor beszorulunk a térfelünkre, de bátran játszottunk és ennek meg is lett az eredménye" – nyilatkozta a meccs után Timo Werner.

Rodrygo tizenegyese a végén már csak szépségtapasz volt a Realnak, amely így május óta, vagyis húsz meccs után először kapott ki, ráadásul megszakadt egy hosszú, 13 meccses veretlenségi sorozata is német csapatokkal szemben. Bár a spanyolok számára nem bírt nagy téttel a meccs, ezzel a vereséggel inkábbcsak a büszkeségükön esett csorba.

Az idei naptári évben mindössze a negyedik vereségét szenvedte el a címvédő a BL-ben, ennél csak egyetlen egyszer, 2001-ben kapott ki többször, szám szerint ötször.

Carlo Ancelotti nem volt csalódott, amiért megszakadt Lipcsében a Real veretlenségi sorozata Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Hendrik Schmidt

"Már a kezdőrúgásnál hiányoztunk a pályáról. A Lipcse egy olyan csapat, amely nagyon gyorsan képes védekezésből támadást indítani, és ma ez okozta a vesztünket. Voltak persze hiányzóink, akik nagyon fontos láncszemei a csapatnak, hiszen egytől egyig igazi világklasszisok, de ettől függetlenül megvan a csapatban a megfelelő minőség, hogy ezt kompenzáljuk. Ennél sokkal jobban kell teljesíteni a folytatásban" – mondta az osztrák válogatott védő, David Alaba.

"Amint kétgólos hátrányba kerültünk a Lipcse azt játszhatta, amit szerete és tud.

Nem vagyok dühös, egyszerűen csak elfogadom, hogy kikaptunk. Előbb-utóbb minden veretlenségi sorozat megszakad, ettől még nem dől össze a világ.

A Lipcsei Josko Gvardiol gólt lőtt a Realnak, Willi Orban pedig nagyszerűen védekezett Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas

A csapatra nem lehet egy rossz szavam sem, eddig nagyon jól szerepeltek, a vereségekből pedig többet lehet tanulni, mint a győzelmekből" – nyilatkozta Carlo Ancelotti, a Real Madrid vezetőedzője.

Sikerével a Lipcse nagy lépést tett a továbbjutás felé, amelyhez a jövő heti utolsó körben már egy döntetlen is elegendő lehet a Sahtar Donyeck ellen, amely a csoport másik meccsén 1-1-es döntetlent játszott a Celtic csapatával. Ezzel eldőlt, hogy a skót együttes kiesett, a Sahtar pedig csak abban az esetben szerepelhet tavasszal is a BL-ben, ha az utolsó fordulóban ismét legyőzi az RB Leipziget.

Fantasztikus Messi, beindult a sztártrió a PSG-ben

A H csoportban a Lionel Messivel, Mbappéval és Neymarral felálló Paris Saint-Germain gólparádét rendezett a Parc des Princes-ben, és bebiztosította a továbbjutását. A Makkabi Haifa ellen mindhárom klasszis támadó eredményes volt, de a mérkőzés legjobbjának megválasztott hétszeres aranylabdás Messi egészen tarthatatlan volt. Az argentin sztár 35 évesen és 123 naposan a Bajnokok Ligája történetének legidősebb játékosa lett, aki egy meccs alatt két gólt és két gólpasszt jegyzett, ráadásul az öt európai topligát figyelembe véve Messi az egyetlen játékos, aki ebben az idényben már túljutott a 10-es határon mind a gólokat, mind a gólpasszokat számolva (11 gól, 12 gólpassz).

Lionel Messi és Kylian Mbappé vezérletével nyert a PSG Forrás: AFP/Pascal Pochard-Casabianca

Mióta Messi bemutatkozott a Bajnokok Ligájában, vagyis a 2004/2005-ös szezon óta egyetlen játékos sem lőtt nála több gólt a tizenhatoson kívülről. Az argentin klasszis 23-szor bombázott távolról, ami eggyel több, mint ahányszor Cristiano Ronaldo talált be.

Az izraeli csapat becsülettel küzdött, kétszer is szépített, de végül elképesztően sima, 7-2-es vereség lett a vége, amivel a PSG beállította az egymeccses európai gólrekordját: korábban háromszor jutott el hét gólig a nemzetközi kupaporondon.

A kiütéses siker után érthető módon a francia lapok áradoztak a párizsi csapat teljesítményéről, és a félelmetes formában lévő csatársorról. Az RMC szerint a Messi, Mbappé, Neymar trió még soha nem játszott ennyire jól, amit nehéz lenne megcáfolni, mivel öt gól fűződik a nevükhöz. Az utóbbi heteket nézve pedig úgy tűnik, valami tényleg összeállt Párizsban, ugyanis minden sorozatot figyelembe véve mindhárom támadó már tíz gól felett jár a szezonban: Messi 11, míg Neymar 13-nál jár, Mbappé pedig már 16-szor vette be az ellenfelek kapuját.

Kylian Mbappé két góllal vette ki a részét a PSG fölényes győzelméből Forrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt

Hatalmas megtiszteltetés, hogy ilyen játékosaim vannak, és jó látni, hogy így képesek egymásért küzdeni. Azt láttam, hogy mindenki jól érzi magát a pályán, és ez nagyon fontos.

– mondta hálálkodva Christophe Galtier, a párizsiak edzője.

Juventus-katasztófa

A csoport másik meccsén a Juventus egy végletekig kiélezett mérkőzésen 4-3-ra kapott ki a Benfica otthonában, ezzel eldőlt, hogy a 2013/14-es idény óta először nem lesz ott a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában.

Az olaszok csak győzelemmel tudták volna életben tartani a matematikai esélyüket a továbbjutásra, ám nem indult jól a meccs számukra: a 18 éves António Silva pályafutása első BL-góljával már bő negyed óra után hátrányba kerültek. Gyorsan jött az egyenlítés, de Cuadrado kezezése miatt büntetőhöz jutott a házigazda és ismét megszerezte a vezetést. Majd Rafa Silva még szünet előtt sarokkal megszerezte a játéknap egyik legszebb gólját.

A Juventus játékosai csak a fejüket fogták Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

Az idei szezonban csalódást keltően teljesítő Juventus először kapott három gólt egy Bajnokok Ligája-mérkőzés első félidejében.

A portugálok a fordulás után még tovább növelték előnyüket, ekkor úgy tűnt a Juve számára kínos vereséggel ér véget a BL-szereplés, de Arkadiusz Milik és Weston McKennie találataival a hajrára visszajött a meccsbe. A pontszerzés végül nem jött össze a torinói együttesnek, sőt a házigazdának még a végén meccslabdája volt, de Rafa Silva a kapufát találta el.

A Juventus 1993 márciusa óta képtelen legyőzni a Benficát,

amely a PSG mellett már biztosan nyolcaddöntős, ráadásul az utolsó fordulóban megdöntheti a BL-csoportkörös pontrekordját, amihez már egy döntetlen is elég a Makkabi Haifa ellen.

Az olaszok számára viszont még az sem vált biztossá, hogy tavasszal az Európa-ligában folytatják. Massimiliano Allegri együttese története során még soha nem szerepelt ennyire gyengén a csoportkörben, öt kör után ugyanis mindössze 3 pontot gyűjtött, akárcsak a Makkabi Haifa.

A Juventus olasz válogatott sztárja, Manuel Locatelli csalódottan veszi tudomásul, hogy kiestek a BL-ből Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

– mondta csalódottan a Juventus Európa-bajnok középpályása, Manuel Locatelli.

"Ha azt mondom rosszul játszottunk, az nem fejezi ki eléggé, hogy mennyire. Az eső félidőben túlságosan könnyelműen és lazán védekeztünk. Természetesen a kiesés miatt most nagyon csalódottak és dühösek vagyunk. Viszont nem szabad szabad szétesnünk, még van egy meccsünk és Párizsban ki kell harcolnunk, hogy legalább az Európa-ligában szerepelhessünk. Túl sokat hibáztunk ma este, de felesleges erről beszélni. Annak örülök, hogy a csereként beállt fiatalok jól játszottak és olyan mentális energiával léptek pályára, amire nagy szükségünk volt. Nem tartom kudarcnak a kiesést. Benne van a játékban a vereség. Sajnáljuk és dühösek vagyunk" - értékelt Massimiliano Allegri, a Juventus edzője.

Massimiliano Allegri szerint nem csalódás a Juventus kiesése Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

HOSSZABBÍTÁS

Végül jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • Marco Asensio az idei szezonban 12 meccs alatt két gólpasszt adott, pontosan annyit, az előző szezonban 42 mérkőzésen.
  • Az ötszörös BL-győztes Isco megszerezte első gólját a Sevilla színeiben, és 2020 februárja után talált be ismét a legrangosabb európai kupasorozatban.
  • Juszef en-Nesziri a negyedik gólját szerezte, nála többször egyetlen sevillai játékos sem szerzett több gólt fejjel a Bajnokok Ligájában, ráadásul immáron ő a klub történetének második legeredményesebb játékosa a sorozatban Wissam Ben Yedder (10) után.
  • Rodrygo 21 évesen és 289 naposan a legfiatalabb Real-játékos, aki tizenegyesből szerzett gólt a Bl-ben.
    Rodrygo gólja csak a szépítésre volt elég a Real Madridnak Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas
  • Matteo Gabbia 23 évesen és 4 naposan a második legfiatalabb védő, aki gólt szerzett az AC Milan színeiben Bajnokok Ligája-mérkőzésen. A rekordot Christian Panucci tartja, aki 20 évesen és 233 naposan talált be 1993 decemberében a Porto ellen.
  • Az AC Milan története során negyedszer szerzett négy gólt idegenben Bajnokok Ligája-mérkőzésen, legutóbb 2005-ben a török Fenerbahce ellen történt hasonló.
  • A horvát válogatott Mateo Kovacic a 197. tétmérkőzésén mindössze az ötödik gólját szerezte a Chelsea-ben.
  • A Red Bull Salzburg a BL történetének negyedik legfiatalabb (22 év és 10 nap) kezdőcsapatával állt ki a Chelsea ellenfelek.
  • A 2016/2017-es szezon óta a Manchester City már 25 tizenegyest hagyott ki minden sorozatot figyelembe véve, ami legtöbb a Premier League-ben szereplő angol csapatok közül.
  • William Lewis 1906/07-es szezonban elért bravúrja óta Graham Potter az egyetlen angol edző, aki az első kilenc meccsén veretlen maradt a Chelsea menedzsereként sorozatot figyelembe véve.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 5. forduló:
E csoport:
Dinamo Zagreb (horvát)-AC Milan (olasz) 0-4 (0-1)
gól: Gabbia (39.), Leao (49.), Giroud (59.), Ljubicic (69., öngól)

Salzburg (osztrák)-Chelsea (angol) 1-2 (0-1)
gól: Adamu (49.), illetve Kovacic (23.), Havertz (64.)
A csoport állása: 1. (és nyolcaddöntős) Chelsea 10 pont, 2. AC Milan 7, 3. Salzburg 6, 4. Dinamo Zagreb 4

F csoport:
Celtic Glasgow (skót)-Sahtar Donyeck (ukrán) 1-1 (1-0)
gól: Jakumakisz (34.), illetve Mudrik (58.)

RB Leipzig (német)-Real Madrid (spanyol) 3-2 (2-1)
gól: Gvardiol (13.), Nkunku (18.), Werner (81.), illetve Vinicius Junior (44.), Rodrygo (94., 11-esből)
A csoport állása: 1. (és nyolcaddöntős) Real Madrid 10 pont, 2. RB Leipzig 9, 3. Sahtar Donyeck 6, 4. Celtic Glasgow 2

G csoport:
Borussia Dortmund (német)-Manchester City (angol) 0-0

Sevilla (spanyol)-FC Köbenhavn (dán) 3-0 (0-0)
gól: en-Nesziri (61.), Isco (88.), Montiel (92.)
piros lap: Hocsolava (95., FC Köbenhavn)
A csoport állása: 1. (és nyolcaddöntős) Manchester City 11 pont, 2. (és nyolcaddöntős) Borussia Dortmund 8, 3. Sevilla 5, 4. FC Köbenhavn 2

H csoport:
Paris Saint-Germain (francia) - Makkabi Haifa (izraeli) 7-2 (4-1)
gól: Messi (20., 45.), Mbappe (32., 64.), Neymar (35.), Goldberg (67., öngól), Soler (84.), illetve Seck (38., 50.)

Benfica (portugál)-Juventus (olasz) 4-3 (3-1)
gól: Silva (17.), Joao Mario (28., 11-esből), Rafa Silva (35., 50.), illetve Kean (22.), Milik (77.), McKennie (79.)
A csoport állása: 1. (és nyolcaddöntős) Paris Saint-Germain 11 pont (14-6), 2. (és nyolcaddöntős) Benfica 11 (10-6), 3. Juventus 3 (8-11), 4. Makkabi Haifa 3 (6-15)