Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája eddigi egyik leggólgazdagabb meccsét játszotta a Paris Saint-Germain, amely hazai pályán Messi és Mbappé vezérletével 7-2-re kiütötte a Maccabi Haifa csapatát, ezzel továbbjutott a csoportjából. A három magyar válogatott focistát foglalkoztató RB Leipzig nagy meglepetésre 3-2-re legyőzte a címvédő Real Madridot, és nagy lépést tett a továbbjutás felé. A Juventus viszont kiesett miután 4-3-ra kikapott a Benfica otthonában.

A három magyar válogatott játékost foglalkoztató RB Leipzig azzal a tudattal léphetett pályára a már biztosan nyolcaddöntős Real Madrid ellen, hogy ha nyer és a csoport másik meccsén a Sahtar Donyeck nem szerez pontot a Celtic vendégeként, akkor biztosan továbbjut. A hétvégi Augsburg elleni bravúros pontszerzés után ezúttal is a kezdőben kapott helyet Willi Orbán, valamint Szoboszlai Dominik, aki ezen a napon ünnepelte a 22. születésnapját. Ugyanakkor a térdsüléséből lábadozó Gulácsi Péter továbbra is hiányzott.

A lipcseiek bizakodhattak a jó eredményben ugyanis Carlo Ancelotti, a Real Madrid edzője több kulcsjátékosát is pihentette. Kisebb izomfáradtság miatt a friss aranylabdás Karim Benzema és a szintén aranylabdás Luka Modric is hiányzott, de David Alaba, Dani Carvajal és Ferland Mendy is csak a kispadon kapott helyet.

Bátran kezdtek a házigazda németek és egy perc elteltével gólhelyzetbe kerültek, de Forsberg közeli lövését Courtois hatalmas bravúrral védeni tudta. Aztán a 13. percben már megszerezte a vezetést a Lipcse.

Szoboszlai szöglete után André Silva fejesét a belga kapus még hatalmas bravúrral védte, de a kipattanót Josko Gvardiol fejelte az üres kapuba.

Gvardiol fejesénél már nem volt esélye Courtoisnak Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Hendrik Schmidt

A vezető gól után sem vett vissza a Lipcse és sorra alakította ki a helyzeteket, Courtoisnak kétszer is nagyot kellett védenie. Aztán a 18. percben megduplázta előnyét Marco Rose együttese. A francia válogatott Christopher Nkunku azután, hogy néhány perccel korábban oldalhálót lőtt, irgalmatlan nagy erővel bombázott a felső lécre, a labda pedig onnan a kapuba pattant. A spanyol sztárcsapat ezzel negatív rekordot döntött, ugyanis korábban még soha nem kapott két gólt az első 18 percben a BL-ben.

A folytatásban is a Lipcse akarata érvényesült, a Realnak az első fél órában kaput eltalált lövése sem volt. Majd a 35. percben egy kontratámadás után Rodrygo került helyzetbe, de Janis Blaswich szögletre ütötte.

Ezt követően a Real nyomás alá helyezte ellenfelét, ennek ellenére Szoboszai Dominik eldönthette volna a meccset,

de a kapus kezébe lőtt.

Remekül kezdett a Lipcse és 18 perc alatt sokkolta a címvédőt Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Hendrik Schmidt

Aztán még az első félidő végén visszajött a meccsbe a Real Vinicius Junior fejesgóljával.

A fordulás után kiegyenlítetté vált a játék, de a kapuk nem forogtak veszélyben, köszönhetően annak, hogy mindkét oldalon jól és szervezetten működtek a védelmek.

A Lipcsében Willi Orbán egészen elképesztő teljesítményt nyújtott.

A 71. percben lezárhatta volna a meccset a Lipcse, de Szoboszlai remek indítása után a csereként beállt Werner kilenc méterről nem talált kaput. A kimaradt helyzetek miatt a tűzzel játszott a német gárda, ugyanis a Realnak meg voltak a lehetőségei és kis híján egyenlíthetett is volna, de Vinícus ordító helyzetben kapu mellé lőtt. A hajrában aztán egy kontratámadás végén a hazaiak megszerezték a harmadik találatukat. Mohamed Simakan futott el a jobb szélen, a középen érkező Werner pedig az üres kapuba passzolt.

A hátralévő idő sok izgalmat már nem hozott, de egy teljesen felesleges szabálytalanság után büntetőből szépített a címvédő a hosszabbításban. Végül a Leipzig hatalmas meglepetésre legyőzte a címvédőt és nagy lépést tett a továbbjutás felé, amit jövő héten a Sahtar Donyeck ellen vívhat ki.

Szoboszlaiék meglepték a Real Madridot Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas

A H csoportban a Lionel Messivel, Kylian Mbappéval és Neymarral felálló Paris Saint-Germain hazai pályán fogadta a Maccabi Haifa csapatát és a három klasszis támadó negyedóra alatt eldöntötte a találkozót.

Először a hétszeres aranylabdás Messi talált be a 20. percben, majd a világbajnok francia válogatott támadó csavart védhetetlen gólt a bal felsőbe, végül Neymar villant a 35. percben.

Az izraeli csapat három perccel később Abdoulaye Seck találatával szépített, de a PSG még a szünet előtt visszaállította a háromgólos különbséget. Mbappé gólpassza után Messi mutatott be egy gyönyörű cselt, majd után 17 méterről bombázott a jobb alsóba.

Parádézott a Messi, Mbappé, Neymar trió Forrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt

A fordulás után az izraeli csapat a tetemes hátrány ellenére is becsülettel küzdött és a szenegáli Seck második góljával szépített. A PSG erre két gyors góllal válaszolt, majd a hajrában Messi gólpassza után a csereként beállt Carlos Soler állította be a 7-2-es végeredményt. Győzelmével a francia együttes már biztosan nyolcaddöntős.

A csoport másik meccsén a Benfica is azzal a tudattal fogadta a csalódást keltően szereplő Juventust, hogyha nyer, akkor BL-nyolcaddöntős. Ennek megfelelően nagy elánnal kezdtek a portugálok és meg is szerezték a vezetést Antonio Silva révén. A Juventus szinte azonnal góllal tudott válaszolni, de Cuadrado kezezése miatt tizenegyest kaptak a hazaiak.

A Benfica nagyon simán kivégezte a Juventust Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

Az olaszok halovány továbbjutási álmait aztán Rafa Silva egy gyönyörű sarkazós góllal oszlatta szét. A 29 éves portugál válogatott támadó aztán a második félidő elején is eredményes tudott lenni.

A hajrá előtt két perc alatt két gólt szerezve vissza jött a meccsbe a torinói csapat, de az egyenítés már nem jött össze, így sikerével a Benfica egy fordulóval a vége előtt bebiztosította továbbjutását, míg a Juventus kiesett.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 5. forduló:

E csoport:
Dinamo Zagreb (horvát)-AC Milan (olasz) 0-4 (0-1)
gól: Ljubicic (69. - öngól), illetve Gabbia (39.), Rafael Leao (49.), Giroud (59. - tizenegyes)

Salzburg (osztrák)-Chelsea (angol) 1-2 (0-1)
gól: Adamu (49.), illetve Kovacic (23.), Havertz (64.)

F csoport:
Celtic Glasgow (skót)-Sahtar Donyeck (ukrán) 1-1 (1-0)
gólszerző: Giakoumakis (34.), illetve Mudrik (58.)

RB Leipzig (német)-Real Madrid (spanyol) 3-2 (2-1)
gólszerzők: Gvardiol (13.), Nkunku (18.), Werner (81.), illetve Vinicius Junior (45.), Rodrygo (90+4 - tizenegyes)

G csoport:
Borussia Dortmund (német)-Manchester City (angol) (0-0)

Sevilla (spanyol)-FC Köbenhavn (dán) 3-0 (0-0)
gól: en-Nesziri (61.), Isco (88.), Montiel (92.)
piros lap: Hocsolava (95., FC Köbenhavn)

H csoport:
Paris Saint-Germain (francia) - Makkabi Haifa (izraeli) 7-2 (4-1)
gól: Messi (19.,45.), Mbappé (32., 64.), Neymar (35.), Soler (84.), illetve Seck (38., 50.), Goldberg (67., öngól)

Benfica (portugál)-Juventus (olasz) 4-3 (3-1)
gólszerzők: Silva (17., 50.), Joao Mario (28. - tizenegyes), Rafa Silva (35.), illetve Vlahovic (21.), Milik (77.), McKennie (79.)

Mindent egy helyen az Eb-ről