Vágólapra másolva!
A Ferencváros hazai pályán 1-1-es döntetlent játszott a francia AS Monacóval, és óriási bravúrt elérve az utolsó forduló eredményétől függetlenül már biztosan csoportelsőként készülhet a tavaszi folytatásra, sőt, egyenesen a 16 közé jutott, mert a csoportgyőzteseknek nem kell játszani a következő fordulóban (a másik meccsen a Crvena zvezda legyőzte a Trabzonsport). Magyar csapat még soha nem jutott tovább csoportkörből!

Óriási tét mellett, és, ahogy azt az Európa-liga csoportkörének korábbi mérkőzésein - és úgy általában a Fradi nemzetközi kupameccsein - megszokhattuk, ezúttal is telt ház előtt lépett pályára a magyar bajnok a Groupama Arénában a francia élvonal egyik sztárcsapata, az AS Monaco ellen.

Ezúttal sem maradt üres a hazai szektorokban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mindkét csapat játékosai jól tudták: hazai győzelem esetén a Fradi számára biztossá válik a tavaszi folytatás, sőt, a csoport első helye, azaz közvetlen a nyolcaddöntőbe jutás is kézzel fogható közelségbe kerül.

De a Fradinak egy döntetlen is a biztos folytatást jelenthette, akkor csak az marad a kérdés az utolsó fordulóra, hogy hol szerepelhet majd a magyar bajnokcsapat.

Sztanyiszlav Csercseszov a két csapat szeptember 15-i, a Fradi 1-0-s győzelmét hozó találkozóhoz képest több helyen is változtatott, és, ha kényszerből is de Botka Endre kezdett középen Samy Mmaee párjaként, így a két szélre Pászka Lóránd és Henry Wingo került. A középpályán ott volt a monacói meccs győztes gólját szerző Vécsei Bálint, míg az ék a bőséges választékból ezúttal Ryan Mmaee lett.

A francia csapat a kinti meccshez képest két helyen változott: a védelem közepén Malang Sarr helyett Maripán, míg a támadósorban Krepin Diatta helyett Kevin Volland várta az albán játékvezető első sípszavát.

Első félidő

A ferencvárosi B-közép még a szokásosnál is látványosabb élőképpel készült, melyen egy Forma-1-es autó, a volánnál a Fradi-címeres sisakot viselő pilótával, a visszapillantóból figyel üldözőit.

Előz a Fradi, az üldözők a tükörben Fotó: Csudai Sándor - Origo

Hazai labdabirtkolással indult a mérkőzés, és már a 4. percben felhördült a hazai tábor, amikor a jobb szélen Zachariassen lépett ki, középre adott labdája azonban Nübel ölében landolt. Amer Gojak talán nem minden alap nélkül reklamált a norvég csapattársnál, hogy egyedül érkezett középen a második hullámban.

Válaszul a franciák rúgtak egy lesgólt, tisztán látszott, hogy méteres lesről lépett ki Ben Yedder,

így nem igazán volt érthető, mit legyintgettek a játékvezető felé a vendégek kispadja előtt állók. Egy perccel később viszont már nagyobb volt a veszély, miután Wingo középre lőtt labdáját Vanderson kapura küldte, és bizony a felső lécről vágódott le a lövés, az ismétlésnél javított a Fradi védője, miután blokkolta Fofana lövését.

Kristoffer Zachariassen (16) az első perctől versenyrutásra kényszerített a francia védőket Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 10. perctől inkább a Monaco játszott mezőnyfölényben, de igazán komoly helyzetet nem tudott kidolgozni a francia csapat. Csercseszov is nyugodtan sétálgatott az oldalvonal mellett, és egy-egy megoldás után mutatta, hogy "jó lesz ez, csak nyugalom". A 20. perc végén a Fradi rúghatta az első szögletet, de ismét Nübel zsákmánya lett a labda. A túloldalon biztos, ami biztos alapon Dibusz kivédte a lesről kiugró Ben Yedder ziccerét.

A 23. percben Fofana maradt lent látványosan szenvedve, orvosi ellátást kért és kapott, de kiderült, hogy nincs nagy baj, sőt semmilyen baj nincs, a francia középpályás folytatni tudta a játékot.

A 31. percben pedig jött az, amire a játék képe alapján nem igazán lehetett számítani: a Monaco megszerezte a vezetést.

Amikor még 0-0-t mutatott az eredményjelző Fotó: Csudai Sándor - Origo

Disasi ment fel a jobb oldalon, középre adott labdáját pedig Ben Yedder sarokkal húzta a Fradi kapujába megelőzve Botkát.

Kicsit elvesztette a fonalat a Fradi, a zöld-fehérek nehezen hozták át a labdát a félpályán, miközben a Monaco megérezte, hogy egy újabb góllal akár meg is foghatja a magyar bajnokot. A 37. percben Samy Mmaeenak kellett javítania egy tökéletes ütemű szereléssel Vécsei Bálint hibáját.

A félidő hajrájára kicsit indulatosabb lett az addig békés mederben csordogáló meccs, előbb Vandersont kellett lecserélni egy ütközés után,

majd Jorgji játékvezető két ítélete, amellyel a franciákat segítette, dühítette fel a Fradi-tábort.

A ráadás első percében előbb Gojak dőlt rá egy lövésre a 16-os vonalán, de blokkolták a franciák, majd Ryan Mmaee harcolt ki szögletet, amit után Zachariassen centikkel fejelt a bal alsó sarok mellé - óriási helyzet volt!

Amer Gojak (jobbra) is ritkán tudott helyzetbe kerülni Fotó: Csudai Sándor - Origo

2. félidő

Szünetben Csercseszov cserélt, Gojak helyére a kreatívabb Marquinhos érkezett a támadások szervezésére, és aktívabb is lett a magyar csapat játéka. Igaz, védenie így is Dibusznak kellett a 49. pecben, de Fofana megpattanó lövése nem okozott gondot a magyar válogatott kapusának.

Az 53. percben Laidouni tartott meg erőszakosan egy labdát, a passza után pedig Marquinhos lőhetett estében, de az egyensúlyát vesztő brazil játékos lövése nem okozott gondot Nübelnek. A Fradi-tábor lelkesedése szerencsére semmit sem csökkent, sőt, egyre hangosabban zúgtak a dalok, még tovább tüzelve a játékosokat.

Henry Wingo fejel el egy labdát Caio Henrique elől Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az 56. percben a Vécsei helyére érkező Muhamed Besic gyorsan felvette a ritmust, jó labdaszerzései után több beadás érkezett a vendégek kapuja elé, de nagy helyzet egyikből sem lett. Viszont ebben az időszakban látványos fölényben tudott játszani a magyar bajnok.

A 65. percben ismét változtatott Csercseszov, Pászka helyett Tokmac érkezett, a magyar védő helyére pedig Adama Traoré húzodott vissza, amikor a franciák támadtak. A 67. percben hatalmas Fradi-helyzet maradt ki: Wingo adott középre, amiből előbb Marquinhos próbált ollózva kapura lőni, majd Ryan Mmaee estében lőtt, de Nübel védett.

A franciák okulva az első meccsből nagyon szorosan őriztek minden Fradi-játékost Fotó: Csudai Sándor - Origo

A franciák már a 70. percben elkezdték az időhúzást, minden szögletnél legalább fél percet tanácskoztak egymással, vagy vitatkoztak a partjelzővel.

A 81. percben aztán a Fradi harcossága meghozta az eredményét: habár Laidouni és Marquinhos is kaphatott volna egy szabadrúgást, Tokmac nem várt a sípszóra, középre adott, Zachariassen pedig a jobb felső sarokba bombázott az ötösről!

Az utolsó percek óriási feszültségét is elbírta a Fradi, és miután a Crvena zvezda hazai pályán 2-1-re legyőzte a Trabzonsport, eldőlt, a magyar bajnok az utolsó forduló eredményétől függetlenül csoportelsőként jut tovább az Európa-liga tavaszi folytatásába - így egyből a 16 közé került!

Eredmény, Európa-liga csoportkör, 5. forduló:
Ferencváros - AS Monaco (francia) 1-1 (0-1)
Groupama Aréna, v.: Enea Jorgji (albán)
Ferencváros: Dibusz - Wingo, S. Mmaee, Botka, Pászka (Tokmac 65.) - Laidouni, Vécsei (Besic 56.) - Zachariassen, Gojak (Marquinhos 46.), Traoré - R. Mmaee
Monaco: Nübel - Disasi, Maripán, Badiashile - Vanderson (Diatta 40.), Y. Fofana, M. Camara, Caio Henrique - Golovin - Volland, Ben Yedder
gól: Zachariassen 81., ill. Ben Yedder 31.

A csoport másik mérkőzésén:
Crvena zvezda (szerb) - Trabzonspor (török) 2-1 (1-1)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Bayer Leverkusen 6 6 0 0 19-3 16 18
GY
GY
GY
GY
GY
I
2.
Qarabag FK 6 3 2 1 7-9 -2 10
GY
V
V
D
GY
3.
Molde 6 2 3 1 12-12 0 7
V
GY
GY
D
V
4.
BK Häcken 6 0 6 0 3-17 -14 0
V
V
V
V
V