A világbajnokság után nevet változtatna a walesi futballválogatott

FOOTBALL - UEFA EURO 2016 - SEMI FINAL - PORTUGAL v WALES CHAMPIONNAT NATIONS PAYS DE GALLES PORTUGAL semi Soccer WALES Horizontal CHAMPIONSHIP EURO EUROPE EUROPEAN FOOT FOOTBALL SPORT UEFA
A Wales fan holds up her scarf during the UEFA Euro 2016, Semi Final football match between Portugal and Wales on July 6, 2016 at The Grand Stade in Lyon, France - Photo Kieran McManus / Backpage Images / DPPI (Photo by KIERAN McMANUS / BACKPAGE IMAGES Ltd / DPPI via AFP)
Vágólapra másolva!
Kérvénnyel készül az Európai Labdarúgó Szövetséghez (UEFA) fordulni a walesi szövetség, amiben azt kérik, hogy a világbajnokság után Cymru néven szerepelhessenek. 

A Nagy-Britannia részét képező, de a FIFA-ban alapítóként önálló státusszal rendelkező walesi szövetség (FAW) első embere, Noel Mooney elmondása szerint azért kérvényezik a névváltoztatást, mert az országban senki nem használja a Wales elnevezést, mindenki a walesi nyelvben használt nevén, Cymruként emlegeti.

Mooney példaként a törököket hozta fel, akik ugyanilyen megfontolásból dobnák el a nemzetközileg eddig haszált Turkey nevet, és váltanának az ország nyelvén létező Türkiye névre. És így az angol "turkey" szó pulyka jelentésétől is megszabadulnának...

A szövetség jó ideje minden belső és külső kommunikációs anyagában a Cymru nevet használja, azaz inkább a Wales elnevezés, ami idegen számukra.

Mooney elmondta, túl nagy felfordulást okozott volna, ha vb előtt akarnak nevet változtatni, meglátása szerint azonban 2023 tökéletes év lesz, hogy minden érintettel - a kormányokkal, a nemzetközi szövetségekkel és magukkal a játékosokkal is - egyezségre jussanak.

"Ott van Azerbajdzsán vagy Törökország, amelyik a saját nyelvén használt megnevezéssel él. A törökökkel beszélgettünk is erről az Eb-sorsolás után (a két csapatot egy csoportba sorsoták - a szerk.), és már az UEFA-val is voltak nem hivatalos beszélgetéseink.

A névváltoztatással az is együttjárna, hogy a walesiek elmozdulnának az európai abc sorrend végéről.

"Folyton az ukránok mellett ültünk, ami klassz dolog, mert összebarátkoztunk, de most már jó lenne több időt tölteni a horvátok (Croatia) és a csehek (Czech) mellett is" - viccelődött Mooney, aki tisztában van vele, hogy nem lesz zökkenőmentes a névváltás, hiszen az UEFA ezután joggal tarthat attól, hogy a jövőben minden ország a saját anyanyelvén használt nevén akar majd szerepelni.

Egyébként érdekesség, hogy a FAW igazgatói posztját betöltő Mooney nem is walesi, hanem ír, és még csak tanulja a walesi nyelvet. Mindenesetre a lelkesedés már átragadt rá.