Vágólapra másolva!
Pénteken este a magyar labdarúgó-válogatott a németek vendége lesz a Nemzetek Ligája A divíziójának utolsó előtti fordulójában. A tét nem kicsi, ugyanis Marco Rossi csapata Lipcsében elérheti az induláskor elérhetetlennek tűnt bennmaradást, de akár a csoportelsőséget is megszerezheti. Az Origo csütörtök délelőtt óta a helyszínen követi a fejleményeket, és készül a pénteki, remélhetőleg újabb felejthetetlen estére..

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Lipcséből.

Kezdjük a matekkal: a magyar válogatott a júniusi első négy találkozóján hét pontot szerzett és egy ponttal előzi meg pénteki ellenfelét, míg az olasz csapatot kettővel, a kétszer legyőzött angolokat pedig öttel.

A magyar esélyek így jelenleg kifejezetten kedvezőek, hiszen egy pontra van szükség az utolsó két fordulóban és mindössze egyetlen forgatókönyv létezik, amely alapján kiesne a csapat,

méghozzá, ha mindkét hátralévő meccsét elveszti, miközben az Eb-ezüstérmes Anglia mindkettőt megnyeri.

A magyar válogatott eddig kiválóan szerepelt a Nemzetek Ligájában Fotó: Koncz Márton - Origo

A nemzeti csapatunk júniusi teljesítménye alapján az sem elképzelhetetlen ugyanakkor, hogy pénteken az A divízióban maradás mellett csoportelsőséget is ünnepelhet. Mindezt akkor, ha legyőzi Lipcsében a német válogatottat, és közben az Európa-bajnok olaszok pontokat veszítenek a vendég angolokkal szemben. Ez már csak azért is fontos, mert a kvartett első helyezettje jövő nyáron a sorozat négycsapatos döntőjében szerepelhet.

A magyar csapat számára egy szomorú hírrel kezdődött a felkészülés hajrája, ugyanis szerdán a csapatkapitány

Szalai Ádám bejelentette, hogy a mostani két találkozó után búcsút int a címeres meznek.

Érdekesség, hogy a jelenleg 84 válogatott fellépésnél tartó támadó Németországban Puskás Ferencet érheti utol.

Szalai Ádám, a magyar válogatott csapatkapitánya búcsúzik a nemzeti csapattól Forrás: AFP/Adrian Dennis

Ilyen előzmények után felemás érzésekkel lehetett útra kelni.

A Nemzetek Ligája rajtja előtt nem sokan fogadtak volna arra, hogy még lesz esélye a magyar csapatnak ebben a négyesben a bennmaradásra, arra meg pláne, hogy az elsőségért léphet pályára az utolsó előtti körben.

Viszont Szalai Ádám visszavonulásának híre nemcsak a szurkolókat éríntette fájdalmasan.

A hajnali indulás ellenére a müncheni átszállásig minden rendben ment, majd a Lipcsébe tartó járat közel egy órás késéssel szállt fel. Ez nem is csoda, mivel az átszállásra mindössze tíz perc jutott, ez pedig sokaknak nem volt elegendő, így maradt a várakozás a repülőn. A megérkezést követően a reptéren már sorakoztak a taxik, így nem volt nehéz eljutni a városba. Ott elsőként a Red Bull Aréna jelentette a célállomást, majd elsőre kívülről lehetett megcsodálni az impozáns arénát.

Természetesen az RB Leipzig szurkolói boltja sem maradhatott ki, ahol egy kis rábeszélés után sikerült videózni is.

"Elnézést, megengedi, hogy videózzak egy kicsit?" - kérdeztem németül az egyik eladót, aki kicsit hezitált, majd, amikor mondtam, hogy Magyarországról érkeztem, engedékenyebb lett és csak ennyit válaszolt: "Csak egy kicsit."

Sokat nem is időztem a boltban, ugyanis elképesztő árak vannak. Száz eurónál kezdődik egy felirat nélküli mez, de egy pici, az autó szélvédőjére akasztható "lipcsei bika" is 20 euró.

A következő állomás a bolt volt, már csak azért is, hogy kiderüljön, mit írnak a német lapok a meccsről. Természetesen átlapozni nem volt lehetőség minden újságot, de

egyelőre nem úgy tűnik, mintha a németeket különösebben megmozgatná a meccs. Egyébként a városban sem lehetett semmilyen nyomát érezni annak, hogy pénteken este itt fontos NL-meccs vár a Nationalelfre.

Persze egy nappal a meccs előtt azért ez nem szokatlan dolog.

Sok idő nem maradt a pihenésre, ugyanis a magyar válogatott 18 órakor tartotta a hivatalos stadionsétáját a Red Bull Arenában, majd utána a sajtótájékoztatóját, amelyen Schäfer András és Marco Rossi állt az újságírók rendelkezésre.

A magyarok csapatbusza egy kis késéssel gurult be a lipcsei arénába, így a programban is csúszás volt. Utólag nem is baj, mert

a helyi szervezők nem igazán akarták beengedni a magyar média munkatársait a pályabejárásra, hiába ment a kérlelés, hogy bizony a hivatalos edzés helyett - amire még Telkiben került sor - van ez a sajtóesemény.

Hosszú beszélgetés és egy kis könyörgés után megérkezett a zöld jelzés, irány a pálya. Így a magyar sajtó azon munkatársai, akik akartak, ott tudtak lenni, amikor megérkezett a csapat a Red Bull Aréna gyepére.

A magyar labdarúgó-válogatott tagjai a stadionbejáráson Lipcsében Forrás: MTI/Illyés Tibor

Természetesen emiatt csúszott a sajtótájékoztató is, amelyen Marco Rossi mellett az Union Berlin játékosa, Schäfer András vett részt. Az esemény kiváló hangulatban telt, a magyar középpályás még az újságírók közé is beült, hogy onnan hallgassa a kapitányt.

Az Origo kérdésére, miszerint előny vagy hátrány, hogy a Bundesligában játszanak többen is, a következőket mondta Schäfer András.

"Igazából az a fontos, hogy magasabban jegyzett bajnokságban tudunk héttől-hétre pályára lépni, teljesen mindegy, hogy Bundesligáról vagy épen Premier League-ről van szó. A válogatott találkozók mindig mások, mint a klubmeccsek.

- árulta el az Union Berlin középpályása, aki hozzátette, még mindig a bennmaradás a cél az A-csoportban.

Schäfer András és Marco Rossi is csak arra koncentrál egyelőre, hogy meglegyen a bennmaradás Forrás: MLSZ

"A németek és az olaszok célja még mindig az, hogy megnyerjék a csoportot. Ez a kezükben is van, főleg a németeknek. Tudjuk pontosan, hogy nagyon nehéz mérkőzés lesz. Fel vagyunk készülve, ugyanolyan hangulatban és olyan célokkal vágunk neki ezeknek a találkozóknak, mint júniusban.

- mondta Marco Rossi, aki a kezdőcsapattal kapcsolatban először azzal viccelt, hogy Szoboszlai Dominik, Gulácsi Péter és Willi Orbán nem játszik, de utána elmondta, hogy természetesen a lipcsei hármas ott lesz a kezdő sípszónál.

Ha már az RB Leipzig magyar légiósai szóba kerültek, a találkozó külön érdekessége lesz az ő szereplésük. Mindhárom magyar játékos otthon érezheti majd magát, számukra szinte hazai fellépés lesz ez az összecsapás.

A két csapat 54. alkalommal találkozik egymással. Eddig 25-ször Németország, 17-szer az NDK és 11-szer az NSZK volt az ellenfél.

A mérleg: 20 magyar és 17 német győzelem, valamint 16 döntetlen.

A legutóbbi két alkalommal egyaránt pontosztozkodással zártak a felek: előbb tavaly nyáron az Európa-bajnokság csoportkörében emlékezetes mérkőzésen született 2-2-es döntetlen, amely a magyar válogatott búcsúját jelentette, idén júniusban pedig a Puskás Arénában 1-1-gyel zárult a találkozó.

Vendégként legutóbb 2004-ben győztek a magyarok, akkor barátságos meccsen Torghelle Sándor két góljával 2-0-ra verték a német együttest Kaiserslauternben.

A világbajnokságra készülő németeknél van gond bőven. Az első számú kapusuk,

Manuel Neuer, valamint Leon Goretzka sem léphet pályára, mivel mindketten megfertőződtek a koronavírussal, de a Dortmund középpályása, Julian Brandt is elhagyta a német csapat edzőtáborát,

mivel influenzás lett. Marco Rossinak is fog hiányozni kulcsembere, mivel Sallai Roland arcsérülés miatt harcképtelen.

Manuel Neuer és Leon Goretzka is koronavírusos Forrás: DFB

A Freiburg játékosát Gazdag Dániel pótolhatja, aki kiváló formája mellett hetek óta kifejezetten gólerősen is futballozik a Philadelphia Union színeiben.

"Intenzív edzéseket vezényeltünk, gyakoroltuk a védekezést, ezen kívül a pontrúgásokat és azt,

hiszen Katarban is előfordulhat majd hasonló eset, nekünk pedig minden helyzetre reagálnunk kell" - fogalmazott Hansi Flick szövetségi kapitány, aki szerint a magyar válogatott fantasztikus munkát végez Marco Rossi irányításával.

"Sikerült egy olyan csapatot összeraknia, amely taktikailag nagyon okosan dolgozik, nagyon kevés helyet ad az ellenfeleknek. Ezért fontos lesz, hogy bátran játsszunk,

ha helyzetbe kerülünk, meg tudjuk valósítani az elképzelésünket. Megmutattam a csapatomnak, hogyan lehet teret nyerni ellenük, s remélem, a játékosaim ezt meg is tudják majd valósítani" - mondta Flick.

Hansi Flick bízik a csapatában Fotó: Koncz Márton - Origo

Ami még a németeket illeti,

a német válogatott csütörtökön délután, vonattal utazott Frankfurtból Lipcsébe.

Annak örülünk, hogy a német keret még hadra fogható tagjai épségben megérkeztek, de reményeink szerint pénteken este Lipcsében nem működik majd tökéletesen a német gépezet.

A várható kezdőcsapat:
Gulácsi Péter - Lang Ádám, Willi Orbán, Szalai Attila - Fiola Attila, Nagy Ádám, Schäfer András, Styles Callum - Szoboszlai Dominik, Gazdag Dániel - Szalai Ádám

Nemzetek Ligája, A divízió, 3. csoport, 5. forduló:
péntek:
Németország-MAGYARORSZÁG, Lipcse 20.45
Olaszország-Anglia, Milánó 20.45

A csoport állása:
1. MAGYARORSZÁG 4 2 1 1 7-3 7 pont
2. Németország 4 1 3 - 8-5 6
3. Olaszország 4 1 2 1 5-7 5
4. Anglia 4 - 2 2 1-6 2

Korábbi eredmények:
1. forduló (június 4.):
Magyarország-Anglia 1-0 (0-0)
Olaszország-Németország 1-1 (0-0)
2. forduló (június 7.):
Olaszország-Magyarország 2-1 (2-0)
Németország-Anglia 1-1 (0-0)
3. forduló (június 11.):
Magyarország-Németország 1-1 (1-1)
Anglia-Olaszország 0-0
4. forduló (június 14.):
Anglia-Magyarország 0-4 (0-1)
Németország-Olaszország 5-2 (2-0)

A csoport további programja:
6. forduló (szeptember 26.):
MAGYARORSZÁG-Olaszország, Puskás Aréna 20.45
Anglia-Németország, London 20.45