Vágólapra másolva!
Szeptember első hétvégéje elképesztő izgalmakat tartogat a futballrajongók számára, hiszen négy bajnokságban is városi rangadót rendeznek. Az NB I-ben óriási kihívás előtt áll az utolsó helyezett Újpest, amely a bajnoki címvédő Ferencvárost fogadja a Szusza Ferenc Stadionban. Olaszországban, a legendás San Siróban Milánó két sztárcsapata, az AC Milan és az Inter csap össze egymással, míg a Premier League-ben a világsztárokkal felálló Liverpool az Everton otthonába látogat. Skóciában a futballtörténelem egyik legősibb derbijére kerül sor, Glasgow-ban a Celtic és a Rangers rangadóján öldöklő küzdelem várható.

Az Újpestnek csodára lesz szüksége a Fradi elleni örökrangadón

A labdarúgó NB I 7. fordulójában rendezik meg először a bajnokság örökrangadóját, az Újpest a Szusza Ferenc Stadionban fogadja a címvédő Ferencvárost.

A lila-fehérek borzasztóan rossz formában kezdték a szezont, öt lejátszott meccs után három döntetlennel és két vereséggel a tabella utolsó helyén állnak.

Milos Kruscic csapata eddig csak négy gólt lőtt az NB I-ben, a hétközi fordulóban a Honvéd ellen is látványosan szenvedett, és ennek a szurkolók is hangot adtak.

A Honvéd ellen is csak szenvedett az Újpest Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A nyáron két gólerős támadó, az egyaránt grúz válogatott Giorgi Beridze és Budu Zivzivadze is távozott Újpestről, az együttes legjobbja, a francia Yohan Croizet pedig még a felkészülési időszakban szenvedett súlyos sérülést, ezért hónapokig nem léphet pályára. Ezen a nyáron a tulajdonosváltás sem történt meg, továbbra is a belga Roderick Duchatelet maradt a klub élén, egy régóta napirenden lévő kérdésben viszont meghozták a végleges döntést, ugyanis visszaállították az Újpest eredeti címerét.

A IV. kerületi együttes játékoskerete inkább gyengült, mint erősödött, az átigazolási időszakban ugyan visszatért a csapattal korábban Magyar Kupa-győztes bosnyák balhátvéd, Dzenan Burekovic, de továbbra is kérdésés, kiktől várhatják majd az eredményes támadójátékot és a gólokat a szurkolók.

A jelenlegi forma mellett a közelmúlt összecsapásai is a címvédő Ferencváros sikerét ígérik, az utóbbi négy szezon aranyérmese tízmeccses győzelmi sorozatban van ősi riválisával szemben.

Az Újpest legutóbb 2019 februárjában szerzett pontot, győzelmet pedig 2015 decemberében aratott a városi derbin.

Legutóbb áprilisban találkozott a két csapat, akkor a Fradi 2-1-re nyert a Groupama Arénában Fotó: Csudai Sándor - Origo

A sorozatban negyedik éve európai kupasorozat főtáblájára jutó Fradi - amely ezúttal is az Európa-liga csoportkörében szerepel - a nemzetközi meccsei miatt még csak négy mérkőzést játszott az NB I-ben, de ezek közül az összeset magabiztosan megnyerte és jelenleg második helyen áll az éllovas Kisvárda mögött. A zöld-fehérek a Vasas elleni 1-0-s győzelmmel hangoltak a vasárnapi rangadóra, a meccsen csereként pályára lépett a közönségkedvenc Sigér Dávid is, aki sérülése miatt eddig nem állhatott Sztanyiszlav Csercseszov rendelkezésére.

mondta a magyar válogatott játékos, aki 2018 óta 135 meccset játszott a Fradiban.

A bajnoki címvédőtől a nyáron ugyan távozott az ukrán válogatott Olekszandr Zubkov, valamint többek között Somália, Miha Blazic és Lasha Dvali is, de a Fradi kerete egyáltalán nem gyengült, hiszen remek futballisták érkeztek a helyükre. Rasmus Thelander, Mats Knoester és Xavier Mercier megszerzése is jelentős erősítés, de a legnagyobb fogásnak a Sheriff Tiraspoltól leigazolt Adama Traoré tekinthető.

A 27 éves mali csatár már az összes sorozatban betalált, a bajnokságban, a BL-selejtezőkben és az Európa-liga playoffjában is eredményes volt,

eddig 12 meccsen 10 gólt szerzett és 3 gólpasszt adott a Fradiban.

Adama Traoré remekül beilleszkedett a Fradiba Fotó: Csudai Sándor - Origo

A két nagy múltú budapesti csapat vasárnap délután a 236. bajnoki mérkőzését vívja egymással, az FTC 112, az Újpest 61 győzelmnél tart, 62-szer pedig döntetlennel zártak a felek.

Egy ilyen városi derbi mindig háromesélyes, de a jelenlegi forma és az utóbbi évek eredményei alapján egyértelműen a Ferencváros a favorit, az Újpestnek a pontszerzéshez is bravúrra lesz szüksége.

Milánói gigászok csúcsrangadója

Már a Serie A ötödik fordulójában összecsap egymással a legendás San Siro stadionban Milánó két sztárcsapata, a címvédő AC Milan és a 2021-ben bajnok, idén Olasz Kupa-győztes Inter. Ezúttal a Milan lesz a pályaválasztó, amely két győzelemmel és két döntetlennel kezdte a bajnokságot.

Stefano Pioli csapatában szerződést hosszabbított a svéd szupersztár, Zlatan Ibrahimovic, de a klasszis csatár még sokáig nem játszhat, mert májusban meg kellett műteni a térdét.

A 40 éves futballista 2020 januárjában kezdte meg karrierjének második időszakát a Milannal, és az előző szezonban csak 23 meccsen lépett pályára, de jelenlétével és fontos góljaival nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy az együttes 2011 után újra megnyerje a Scudettót. Az előző idény utolsó mérkőzése után emlékezetes beszédet tartott a csapattársainak, az öltözőben az asztalt is felborította, a pályán pedig szivarral a kezében ünnepelte a bajnoki címet.

Zlatan Ibrahimovic szivarral ünnepelte a Milan bajnoki címét tavasszal Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Ibrahimovic nélkül is rendkívül erős a csapat kerete, amely ugyan nyáron elveszítette a Barcelonához szerződő Franck Kessiét és a Lazióhoz igazoló csapatkapitányát, Alessio Romagnolit, de megszerezte a belga futball csodagyerekének tartott Charles De Ketelaerét. A Milan a Barcelona jobbhátvédjét, Sergino Destet is leigazolta (egyelőre kölcsönben), vett egy BL-győztes csatárt, Divock Origit a Liverpooltól, valamint megtartotta egyik legnagyobb tehetségét, az előző szezon legjobbjának választott Rafael Leaót.

Hosszú bizonytalanság után a csapat új tulajdonosára is fény derült, amely ezúttal nem egy kétes eredetű távol-keleti vállalat, hanem a RedBird Capital Partners nevű cégcsoport, az üzlet részeként pedig a New York Yankees baseballcsapat tulajdonosa is kisebbségi részt vásárolt a klubban.

A 2021-ben még Antonio Conte irányításával bajnoki címet szerző Inter már nem veretlen a szezonban, mert a Laziótól kikapott, de emellett három győzelme van, így jelenleg egy ponttal előzi meg a városi riválist Simone Inzaghi csapata.

Az Internek is lesz egy nagy hiányzója a városi derbin, a Chelsea-től visszatérő Romelu Lukaku az egyik edzésen megsérült, és nagy valószínűség szerint a Bayern München elleni BL-csoportmeccsen sem játszhat majd.

A belga csatár fontos szerepet játszott a 2020/2021-es idényben megszerzett bajnoki címben, majd hatalmas összegért a Chelsea-hez igazolt, de Londonban nem érezte jól magát, Thomas Tuchel vezetőedzővel is összeveszett, ezért kölcsönben visszatért korábbi csapatához, ahol már az első meccsén gólt lőtt.

Romelu Lukaku góllal tért vissza az Interbe, de sérülés miatt kénytelen kihagyni a Milan elleni rangadót Forrás: NurPhoto via AFP/Lorenzo Di Cola/NurPhoto/Lorenzo Di Cola

Az Inter ezen a nyáron több veterán játékosát, többek között Ivan Perisicet, Arturo Vidalt, Alexis Sánchezt és Andrea Ranocchiát is ingyen elengedte, de Lukaku mellé a csatársorba megszerezte a Laziótól a gólerős argentin Joaquin Correát. A védelmebe szintén a Laziótól jött a rutinos Francesco Acerbi, a másik fővárosi csapattól, az AS Romától pedig Henrikh Mkhitaryan leigazolása jelenthet erősítést a középpályán.

A mostani szezonban valószínűleg mindkét milánói sztárcsapat versenyben lesz a bajnoki címért,

nehéz megmondani, melyik együttes tekinthető esélyesebbnek a szombati csúcsrangadón, az olaszok által "Derby della Madonninának" nevezett városi derbin. Az elmúlt években az egymás elleni találkozókon az Inter profitált többet, érdekesség, hogy a Milan különösen házigazdaként maradt adós az eredménnyel. Utóbbi pályaválasztóként 2016 januárja óta nyeretlen, azóta három döntetlen és három vereség a mérlege a bajnokságban városi riválisával szemben.

Látványos mérkőzést, öldöklő csatát hozhat a Milan és az Inter rangadója Forrás: AFP/Miguel Medina

Az Everton ellen játszik városi rangadót a világsztárokkal felálló Liverpool

A Premier League hatodik fordulója egy városi rangadóval indul, a nyitómeccset a szezont döcögősen kezdő Liverpool játssza az Everton vendégeként, és hatalmas meglepetés lenne, ha az eddig nyeretlen hazai együttes pontot szerezne az előző szezonban ezüstérmes és BL-döntős sztárcsapattól.

A Chelsea legendás játékosa, a londoni klub kispadjáról 2021 janauárjában elküldött Frank Lampard az idei év elején vette át az Everton irányítását, és az előző idényben csak nagy nehézségek árán tudta kiharcolni a bennmaradást.

A liverpooli csapat a 2022/2023-as szezont sem kezdte túl jól, két vereséggel és három döntetlennel rajtolt, így várhatóan ezúttal is a kiesés elől kell majd menekülnie.

A nyári átigazolási időszakban legnagyobb sztárját, a brazil Richarlisont elveszítette a csapat, és az angol válogatott Dominic Calvert-Lewin sérülése is nagy veszteség, így nagy teher hárulhat a klub legígéretesebb tehetségére, a 21 éves Anthony Gordonra, akit a sztárcsapatok érdeklődése ellenére sikerült megtartania az Evertonnak.

Frank Lampard csapatának nem lesz könnyű dolga a Liverpool ellen Forrás: AFP/Paul Ellis

A Liverpool trófeával indította a szezont, miután 3-1-re legyőzte a bajnoki címvédő Manchester City-t az Angol Szuperkupában. Jürgen Klopp csapata a Premier League új idényét viszont nem kezdte jól, már az első fordulóban döntetlent játszott az újonc Fulhammel, aztán a Crystal Palace-t sem tudta legyőzni. A csapat sztárigazolása, a Benficától hatalmas összegért szerződtetett

Darwin Nunez ugyan az első PL-meccsén gólt lőtt, viszont a második fordulóban botrányt okozott, mert lefejelte ellenfelét, ezért a bíró azonnal kiállította.

Darwin Nunez már a második PL-meccsén piros lapot kapott Forrás: AFP/Paul Ellis

A következő meccs sem alakult jól a Liverpoolnak, ugyanis a szezont két vereseéggel indító Manchester United 2-1-re legyőzte az Old Traffordon. A negyedik fordulóra alaposan összeszedték magukat Mohamed Szalahék, és 9-0-ra kiütötték a Bournemouth együttesét, amely a sokkoló vereség után ki is rúgta az edzőjét.

Klopp csapata a hétközi fordulóban drámai körülmények között szerezte meg második győzelmét, a Newcastle United ellen a 98. percben lőtte be a győztes gólt a 20 éves Fabio Carvalho az Anfield Roadon.

Ez a mérkőzés sem múlt el botrány nélkül, a meccset eldöntő gól után a Newcastle kispadja felől tárgyakat dobáltak a Liverpool technikai zónája felé, mindeközben a hazaiak kapusedzője, John Achterberg a győzelem jelét, egy V-betűt mutogatott az ellenfél kispadja felé.

Jurgen Klopp csapata feszült meccset játszott a Newcastle ellen Forrás: AFP/Paul Ellis

Az Everton elleni városi derbire győzelemmel hangolt a Liverpool, amely a nyáron a Bayern Münchenhez távozó Sadio Manét ugyan elveszítette, de játékoskerete továbra is bombaerős, az átigazolási időszak utolsó napján a Juventus középpályását, Arthur Melót is meg tudta szerezni.

Frank Lampard csapatának az utóbbi évek és a jelenlegi forma alapján nem sok esélye van a győzelemre, de egy városi rangadón természetesen bármi megtörténhet. Az Everton legutóbbi 23 derbijéből csupán egyet nyert meg a Liverpool ellen, és a Goodison Parkban 2010 óta nem tudta legyőzni ősi riválisát.

Több mint 130 éve tartó versengés Glasgow-ban

Skóciában a bajnokság 6. fordulójában kerül sor a liga, sőt, a futballtörténelem egyik legősibb rangadójára, ugyanis a Celtic a Rangers csapatát fogadja a Celtic Parkban. A két glasgow-i csapat rivalizálásának már 134 éves hagyománya van, először 1888 májusában játszottak egymással, a köztük lévő ellentét gyakran csúcsosodott ki tömegverekedésben és a szurkolók közötti összecsapásokban.

Hatalmas csata várható a Celtic és a Rangers összecsapásán Forrás: AFP/Andy Buchanan

A zöld-fehér együttes meggyőző teljesítménnyel kezdte a skót Premiership 2022/2023-as szezonját, 5 kör után százszázalékos mérleggel, 21-1-es gólkülönbséggel vezeti a tabellát.

A címvédő Celtic 135 éves fennállása során a legnagyobb arányú idegenbeli győzelmét aratta az előző fordulóban, amikor a Dundee United csapatát 9-0-ra semmisítette meg.

Ange Postecoglou együttese fennállása 52. bajnoki elsőségét szerezte meg az előző idényben, és az elmúlt 11 szezonból 10 alkalommal nyerte meg a ligát. Skót bajnokként a Celtic a BL-ben is főtáblára jutott, ahol a Real Madrid, a Shatar Donyeck és a három magyar válogatott játékost foglalkoztató RB Leipzig lesznek az ellenfelei.

A Celtic az elmúlt évtizedben dominálta a skót bajnokságot, 2011 és 2020 között sorozatban kilenc alkalommal végzett az élen, de 2021-ben megelőzte a Steven Gerrard vezette Rangers, amely tavaly 10 év után tudott újra bajnok lenni.

A másik glasgow-i csapatot, a Rangerst már nem a Liverpool legendás futballistája irányítja, hanem egy másik egykori klasszis, a játékosként 106-szoros holland válogatott Giovanni Van Bronckhorst, aki pályafutása során többek között az Arsenalban, a Barcelonában és karrierje elején a Rangersben is futballozott.

A 47 éves szakember vezetésével a Rangers az előző szezonban fantasztikusan szerepelt a nemzetközi kupaporondon,

az Európa-ligában a Dortmundot és a Lipcsét is kiejtette, és egészen a döntőig menetelt, ahol az Eintracht Frankfurt állította meg.

A Rangers Európa-liga-döntőig menetelt az előző szezonban Forrás: AFP/Cristina Quicler

A skót bajnokság előző idényének ezüstérmese az ősi rivális Celtichez hasonlóan bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe, miután óriási csatában, 3-2-es összesítéssel kiejtette a PSV Eindhoven együttesét a playoff-ban. A Rangers jelenleg két ponttal lemaradva, a második helyen áll a Celtic mögött a ligában, így öldöklő csatára lehet számítani a szombat délután sorra kerülő glasgow-i városi rangadón.