Nevetséges külföldi edzők, totális bukások Debrecenben

Kisvárda, 2021. november 7. A portugál Joao Janeiro, a Kisvárda vezetőedzője a labdarúgó OTP Bank Liga 12. fordulójában játszott Kisvárda Master Good - Ferencvárosi TC mérkőzésen a kisvárdai Várkerti Stadionban 2021. november 7-én. A Ferencváros 4-0-ra győzött. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A hét elején még Joao Janeiro irányította a hétszeres magyar bajnok DVSC-t, de a nemrég érkezett portugál edző már nem dolgozik Debrecenben. Az ok prózai: a Loki az első hat mérkőzéséből egyet sem tudott megnyerni, és elképzelés nélküli játékot produkál. Janeirót pedig azonnali hatállyal kirúgták.

A magyar labdarúgó-bajnokság legmagasabb osztályában idén az első edzőcserére Debrecenben került sor. Utólag persze könnyű okoskodni, de ez kicsit várható volt. Ugyanis a városba a nyáron egy portugál edzőt szerződtettek, és

külföldi tréner sok sikert nem ért el ott. Mármint Debrecenben.

Sőt, igazából a városhoz nem kötődők közül is csak kevesen tudtak maradandót alkotni a csapat 1943-as elsőosztályú bemutatkozása óta.

A Magyar Néprajzi Lexikon szerint a cívis „hagyománytartó, sajátos életformával rendelkező réteg, amely éppen konzervativizmusa révén zárt közösséget alkotot." Ez abszolút jellemző volt a DVSC elmúlt 120 évére.

A mai napig előszeretettel épít a csapat saját nevelésű játékosokra,

vagyis él a definiált „zárt közösség". Külföldi focistát is csak keveset alkalmaztak a közelmúltban, legalábbis a többi hazai nagy klubhoz képest.

Szakály Péter gólt szerez az Európa-liga csoportkörében Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Nem magyar edző pedig először 2006-ban irányította a szakmai munkát. És egy kivétellel mind csúnyán megbukott, ezért is volt várható, hogy a hét közepén az ottani munkáját elhagyó portugál Joao Janeiro sem ír sok fejezetet a klub aranykönyvébe.

Érdekes, hogy az egyetlen sikeres külföldi edző az első, a cseh Miroslav Beránek volt

Ő 2006-ban a bajnokság harmadik fordulójában, meglehetősen furcsa előzmények után érkezett a DVSC élére. A két korábbi évben a Lokit bajnoki címig vezető Supka Attila (aki nem debreceni születésű, de játszott a csapatban) gyakorlatilag

az első fordulót követően a repülőn mondott le posztjáról.

Persze ez a repülő nem Miskolcról vagy Paksról hozta haza a DVSC-t, hanem Szkopjéból, ahol a DVSC a Rabotnyicskitől elszenvedett vereség után kiesett a Bajnokok Ligájából. Ezen találkozó után mondta az akkori tulajdonos, Szima Gábor, hogy

nincs olyan magyar edző, aki a csoportkörbe tudna vinni egy csapatot,

és ezt vette zokon Supka. Érkezett helyére Miroslav Beránek, aki korábban még nem dolgozott külföldön, különösebb sikerei sem voltak. Vagyis mindkét fél számára ez ugrás volt az ismeretlenbe.

Miroslav Beránek első éve szenzációs volt Forrás: AFP/John Thys

Beránek némi ismerkedés után fantasztikus szezont produkálva szerezte meg a városnak a harmadik bajnoki címet. A szezon utolsó 18 mérkőzéséből csak kettőt nem nyert meg csapatával. Ám a BL-csoportkört ő sem érte el, a svéd Elfsborg állította meg a BL-selejtezőben a magyar bajnokot. Majd az ősz sem sikerült úgy, mint a tavasz, 15 találkozóból csak nyolcat nyert meg a Loki. A szezon felénél távozott is, de az ő szerepvállalása nem mondható bukásnak.

Beránek utódja a segítője, Herczeg András lett.

Az ősdebreceni.

Aki megcsinálta, amiben Szima Gábor nem reménykedett Beránek érkezése előtt: előbb a Bajnokok Ligája, majd az Európa-liga csoportkörébe vezette a DVSC-t. Egy furcsa szerződéskötés miatt 2010 végén az El csoportköre után (vagyis a bajnokság felénél) Herczeg átadta a helyét, és ezzel kezdetét vette a külföldi trénerek kálváriája Debrecenben.

Herczeg András a Bajnokok Ligája és az Európa-liga csoportkörében is irányította a Debrecent Forrás: AFP/Sergei Supinsky

A sikeredző után Beránek honfitársa érkezett: Zdenek Scasny.

Emlékszik még rá valaki?

Pedig alig több, mint 10 éve vállalt szerepet a XXI. század meghatározó magyar klubcsapatánál. Egy győzelem, három döntetlen, három vereség volt a bajnoki mérlege, ezen kívül kiesés a Magyar Kupából a második meccsen. Ezek az eredmények önmagukért beszélnek. A nem éppen remek cseh mester három és fél hónapot töltött a Loki élén, de mivel a tavaszi szezon március 8-án kezdődött gyakorlatilag alig több, mint egyet.

Ennyi idő alatt a csúcsról a reménytelenségbe vezette a csapatot.

Azt a gárdát, mellyel utódja, a korábban a Lokiban is játszó Kondás Elemér a következő szezonban veretlenül lett bajnok. Ennél beszédesebben semmi nem bizonyítja, hogy milyen rossz edző volt Scasny, akire már senki nem emlékszik.

Kondás Elemér veretlenül lett bajnok a DVSC-vel Forrás: AFP/Bruno Fahy

A rossz tapasztalat ellenére Kondás utóda is egy külföldi lett: a portugál Leonel Pontes. Vele indult el a 2005 és 2014 között hét bajnoki címet szerző gárda a szakadék felé, ahonnan a mai napig nem tudott kikecmeregni. A még közepes eredmények elérésére is képtelen Pontessel hároméves szerződést kötött a Debrecen, és amikor távozott, akkor

a kiesés közelébe zuhant a csapat.

Az utolsó fordulóban vereség esetén a másodosztályba kerülhetett volna, ezért egy meccsel a zárás előtt meg kellett válni tőle, és Herczeg András biztosította be a további elsőosztályú tagságot.

Leonel Pontes debreceni szereplése hidegzuhany volt mindenkinek Forrás: AFP/Olaf Kraak

Annak ellenére, hogy finoman szólva sem alkottak maradandót a külföldiek a DVSC kispadján, tavaly mégis megint egy spanyol kapott lehetőséget. Joan Carillo novemberben egy érdekes helyzetben vette át a csapatot. Huszti Szabolcs 10 bajnokin mindössze kétszer nyert, és megalázó módon esett ki a Magyar Kupából, ezért jöhetett ő. A csapat jó játékosokból állt, a támadójátékkal nem is volt gond Huszti idején.

Aztán Carillonál mindennel baj lett.

Leginkább persze az eredményekkel: 21 mérkőzésből hetet nyert a Loki. Megint a kiesés szélére sodródott, de végül akadt nála két gyengébb. Vagy mondjuk úgy: két pechesebb. Nem lehetett meglepetés, hogy az új szezont nem vele kezdte a Loki. Az viszont meglepő, hogy egy újabb portugállal, Joao Janeiróval.

Sem Pontes, sem Carillo kudarca nem vette el a kedvét a debreceni vezetőknek a portugál edzőktől Forrás: NurPhoto via AFP/Carlos Palma/NurPhoto/Carlos Palma

Az újabb portugál nem volt ismeretlen hazánkban, sőt, Debrecen szűkebb térségében, Kelet-Magyarországon sem. Tavaly a Kisvárdát irányította, és a sikeresen szereplő társaságot bajnokság közben egyik pillanatról a másikra hagyta ott, hogy Dunaszerdahelyen vállaljon munkát. A távozás időzítésénél csak az indoka volt meglepőbb, ugyanis azt mondta, hogy

a nyírségi kisvárosban nem talált portugál nyelvű iskolát a gyerekének.

Az nem lehet tudni, hogy Dunaszerdahelyen hány portugálul tanuló osztály van, de az biztos, hogy ilyen hírtelen egy tetőfedő-bádogosnak vagy egy kőművesnek sem illik távozni, nemhogy egy fociedzőnek.
Ha Janeiro a világ legjobb trénere lenne akkor sem biztos, hogy ezen erkölcstelen lépése után érdemes szerződtetni, de ő elég messze van az említett szinttől.

Ezt bizonyította is Debrecenben az elmúlt hetekben. Nem is elsősorban az eredménytelenségről van itt szó (0 győzelem, 4 döntetlen, 2 vereség) hanem arról a koncepció nélküli, ötlettelen, teljesen esetleges játékról, amit a Loki produkált Janeiro irányításával.

Ilyet akkor is tudott volna, ha találomra kinevezik vezetőedzőnek bármelyik benzinkút kezelőjét a városban.

Nem edzői papírokkal rendelkező kúttulajdonosról van szó, mint annak idején Pajkos János, akivel Magyar Kupát nyert a Loki 2001-ben, hanem egy egyszerű szakemberről.

Vajon mikor lesz legközelebb debreceni gólöröm egy nemzetközi kupamérkőzésen? Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Ám Debrecenben nemhogy külföldi edző nem lehet sikeres, de a város határain túlról érkezett is csak ritkán.

Annak idején csak rövid időt tudott a DVSC kispadján tölteni a legendás Dr. Lakat Károly. Kovács Ferenc kiesett a Lokival, két évvel azelőtt, hogy a Videotonnal az UEFA Kupában a döntőbe jutott. Dunai Antal, aki a Loki fiataljaira épített olimpiai csapattal szerepelhetett Atlantában szintén idő előtt volt kénytelen távozni.

Érdemes tehát nagyon meggondolni Debrecenben, honnan érkezzen az új mester!

Lehet, hogy nem érdemes az egész világon körbenézni, elég csak a szűkebb környezetben. Most még van idő javítani a teljesítményen, annak ellenére, hogy az elszórakozott hat mérkőzés (és a vele elveszített 14 pont) még a végelszámolásnál lehet, hogy hiányozni fog.