Vágólapra másolva!
A katalán Sport értesülése szerint az FC Barcelona egy lehetséges pert készít elő az Atlético Madrid ellen a francia világbajnok Antoine Griezmann kölcsönszerződésének kijátszása miatt.

Griezmann tavaly nyáron kölcsönszerződés keretein belül került vissza az FC Barcelonától az Atlético Madridhoz. A szerződés tartalmaz egy olyan opciót, miszerint ha Griezmann hivatalos meccsek felét, vagy a játékpercek legalább 50 százalékát a pályán tölti, akkor a madridi csapatnak kötelező lesz megvásárolnia őt 40 millió euróért. A Barcelonának minden lehetséges bevételre szüksége van, azonban az Atlético megpróbálta kimatekozni, hogyan bújjon ki a fizetés alól.

Griezmann tavaly nyáron kétéves kölcsönszerződés keretében visszatért korábbi sikerei helyszínére, de az előző szezonban a 29 bajnokin szerzett három gólja korántsem nevezhető elit teljesítménynek.

Itt jön a képbe a 40 milliós vásárlási opció, amit nyilván nem szeretne kifizetni az Atlético egy 32. életévében járó focistáért, aki jól láthatóan már túl van a fénykorán. A gyenge teljesítménye ellenére Griezmann az előző szezonban a meccsek játékidejének 82.5 százalékát töltötte a pályán, a Barcelona így joggal reménykedhetett abban, hogy ez a második szezonban sem fog változni, így 2023 nyarán érkezhet majd 40 millió euró a klub számlájára.

Griezmann (középen) üzleti megfontolásból koptatja a kispadot Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Azonban az Atlético megpróbálta kimatekozni, hogyan bújjon ki a fizetési kötelezettség alól. A La Liga első négy fordulójában Griezmann a 360 percből mindössze 109-et töltött a pályán, kicsivel több 30 százalék.

A tendencia is tökéletesen megfigyelhető:

  • Az első fordulóban a Getafe elleni meccsen 28 percet kapott csereként
  • A második fordulóban a Villarreal elleni meccsen 28 percet kapott csereként
  • A harmadik fordulóban a Valencia elleni meccsen 26 percet kapott csereként
  • A negyedik fordulóban a Real Sociedad elleni meccsen 27 percet kapott csereként
  • A Bajnokok Ligájában a Porto elleni meccsen a 61. percben állt be csereként

Amennyiben ez a tendencia folytatódik – vagyis átlagban kevesebb mint 30 perceket játszik –, akkor a szezon végére a játékideje nem fogja elérni a szerződésben rögzített 50 százalékot, vagyis az Atléticónak elvileg nem lesz kötelező Griezmann megvásárlása.

Azonban a katalán sport úgy tudja, hogy Griezmann már a tavalyi szezonban teljesítette a 40 millió euró kifizetéséhez szükséges feltételeket, ugyanis a mérkőzések több mint 50%-án játszott.

A szerződésben az szerepelt, hogy a kölcsön egy évre szól, és egy évvel meghosszabbítható. Ez a feltétel a második évben akkor teljesül, ha az első évben a percek több mint 50%-át játszotta azokon a mérkőzéseken, amelyeken bekerült a csapat keretébe. A Barcelona álláspontja szerint Griezmann így már az első évben teljesítette a 40 milliós kifizetéshez szükséges feltételt.

A Barcelona számára tehát lényegtelen, hogy Griezmann a 60., az 50. vagy a 90. perctől játszik. A percek százalékos arányának fent említett állapota az előző szezonra vonatkozott érintette, amikor kölcsönben futballozott az Atléticónál.

Griezmann győztes gólt fejelt a Porto elleni BL-meccsen Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A kölcsön egy évre szólt, nem két szezonra. Ezt követően volt egy hosszabbítás, amelyet attól függően lehetett megadni, hogy Griezmann megfelelt-e bizonyos paramétereknek.

A katalán Sport úgy tudja, a Barcelona jogi osztálya most készíti elő a pert a 40 millió euró kifizetésének kikényszerítésére, tekintettel arra, hogy az Atlético elutasította ezt az értelmezést, mivel a Barca szerint a több mint 50%-os játékidő csak a kölcsönadás első évének felel meg.