Vágólapra másolva!
Egészen elképesztő történetet ír egy magyar apa és fia Európa egyik legkisebb országában, a Feröer-szigeteken. A ZTE csapatával egykoron bajnok Turi Géza 48 évesen is tartalékkapusként ült a feröeri bajnok Klaksvik kispadján a norvég aranyérmes Bodø Glimt elleni meccsen - és ott a Klaksvik majdnem csodát tett, közel volt a norvégok kiütéséhez. Fia, Turi Géza Dávid pedig a Vikingur Gøta csapatával jutott tovább a Konferencia Liga selejtezőjében. A Vikingur az az együttes, amely a teljes európai kupamezőnyben a legkisebb együttes - már ami a csapat székhelyének lakosságszámát illeti. Gøtában ugyanis mindössze 656-an élnek.

Még a nagyon népszerű magyar oldal, a Trollfoci is felkapta a témát, amikor felfedezték, hogy 2022. július 13-án szerdán

a Klaksvik-Bødo Bajnokok Ligája selejtező visszavágóján a 48 éves Turi Géza 48-as mezszámmal a kispadon ült.

Turi a hétköznapokon a Klaksvik bajnokcsapatának kapusedzője, de ezeken a meccseken rendre benevezik őt a cserék közé. Hiszen bármikor adódhat egy olyan pillanat, amikor be kell állni a kapuba.

Klaksvik városa, ahol Turi Géza a bajnokcsapat kapusedzőjeként dolgozik Forrás: robertharding via AFP/Patrick Dieudonne/Patrick Dieudonne

Turi Géza neve idehaza sem ismeretlen a focirajongók előtt. Tagja volt annak a zalaegerszegi bajnokcsapatnak, amely Bozsik Péter vezetésével 2002-ben megnyerte az NB I-es bajnokságot. Sőt, Turi a Manchester United elleni BL-selejtező visszavágóján

csereként kellett beálljon az Old Traffordon, miután a zalai csapat elsőszámú kapusát, Ilicset a bíró kiállította.

Nem mellesleg: éppen ezen a héten ünnepli a ZTE együttese annak a bajnoki címnek a 20. évfordulóját, s az ünnepségekre, valamint az AC Milan elleni mérkőzésre Turi is hazajön. De most menjünk vissza Feröerre!

A Klaksvik kis híján csodát tett a BL-selejtező 1. fordulójában. Az első meccsen a papírformának megfelelően 3-0-ra kikapott a tavasszal a Konferencia Liga negyeddöntőjéig jutó norvég bajnoktól. A visszavágón azonban már 2-0-ra is vezetett, a norvégok ekkor rúgtak egy számukra életmentő gólt, amellyel mindent eldöntöttek. Nem sokkal a lefújás előtt a Klaksvik szerzett még egy gólt, ezzel 3-1-re verte meg a Bodø csapatát, s ez volt a BL első selejtezőkörének egyik legnagyobb meglepetése. (A másik, hogy a lengyel bajnok egy ötöst kapott Azerbajdzsánban.)

Turi Géza évekkel ezelőtt abbahagyta az aktív játékot. Jelenleg a Klaksvik kapusedzője és a Feröeri Labdarúgó Szövetségben is dolgozik hasonló beosztásban. Az utánpótlás válogatottakért felel, miközben naponta bejár dolgozni.

Az önkormányzat mindenese, ő a helyi vízfelelős, azaz ellenőrzi azt, hogy az ivóvíz minősége teljesen rendben legyen.

Feröeren ugyanis a labdarúgás vagy amatőr vagy pedg félamatőr státuszban van.

Turi Géza még 42 évesen is bajnok lett a Vikingur csapatával Forrás: Lantos Gábor

A Turi család amúgy Klaksviktól 14 km-re él abban a faluban (Gøta), amelyről ez a történet szól. Turi Géza fia, Turi Géza Dávid az ebben a faluban lévő Vikingur Gøta csapatának stabil kezdőjátékosa,

s nagy szerepe volt abban, hogy a kis feröeri együttes továbbjusson a Konferencia Liga második selejtező körébe, ahol a négy magyarral felálló Dunaszerdahely (DAC) lesz az ellenfele.

Az első meccset július 20-án a Feröer-szigeteken rendezik meg, a visszavágót egy héttel később Dunaszerdahelyen.

Mesefalut írtam, s azok, akik már jártak a Feröer-szigeteken, megerősíthetik mindezt. Az Atlanti-óceán közepén elterülő 18 kis zöld bársonyfoltocska a világ egyik legszebb helye, s ami ennél is fontosabb: Feröeren ma még ismeretlen a tömegturizmus fogalma.

Az ország éghajlata zord,

rengeteget esik az eső, s amikor az Izland partjainál megszülető frontrendszerek erőre kapnak, akkor éppen ezen az országon, azaz a Feröer-szigeteken száguldanak át szinte akadálytalanul. Éppen ezért errefelé gyakoriak a tengeri viharok és nagyon sokszor fúj erős szél.

A feröeri Gota igazi mesefalu, háttérben a focipálya, ahol nem lehet nemzetközi meccseket rendezni Forrás: Lantos Gábor

Ez aztán olykor a futballra is kihatással van. A legemlékezetesebb eset az volt, amikor a világbajnoki ezüstérmes francia labdarúgó-válogatott repülőgépe nem tudott leszállni az ország egyetlen repülőterén, Vagarban. Az eset 2007. október 13-án történt. De nemcsak a gallok, hanem a meccs UEFA ellenőre, Berzi Sándor is így járt.

A gépek órákon át köröztek a szigetek felett, majd amikor a sűrű köd miatt nem tudtak landolni, visszarepültek Norvégiába.

2021.október 24-én a magyar nő labdarúgó-válogatott is hasonlóképpen járt, amikor az ő gépük sem tudott leszállni.

Térjünk most vissza a focihoz: a Vikingur az első körben kettős győzelemmel ütötte ki a gibraltári Europa FC-t. Az első meccsen 1-0-ra, a másodikon, idegenben 2-1-re nyert a Vikingur, a visszavágón az egyik gólpasszt Turi Géza Dávid adta. Bár ez a harmadik számú európai kupasorozat első selejtezőköre volt, egy feröeri csapat továbbjutása mindig nagy szenzáció arrafelé.

Nem csoda, hogy a mindössze 656 lakosú mesefaluban (Gøta elhelyezkedése, az egész környezet álomszerű) kitört a fociláz.

A helyiek számolják a napokat, amikor újra felkerekedhetnek és elindulhatnak az ország fővárosába, Tórshavnba. A Vikingur hazai meccseit ugyanis ott játssza, mivel a kis ékszerdoboz stadionja nem alkalmas a nemzetközi meccsek megrendezésére - az UEFA szerint. Ez a döntés persze hátrányosan érinti a Vikingurt, de arrafelé nem szokás nagyon panaszkodni.

Európa legkisebb települései a nemzetközi kupákban

1. Gota (Feröer) 656 fő
2. Montegiardino (San Marino) 1003 fő
3. Felcsút (Magyarország) 1688 fő
4. Bala (Románia) 1974 fő
5. Floriana (Málta) 2032 fő

Feröeren az időjárási viszonyok miatt a bajnokságot tavaszi-őszi rendszerben rendezik meg. A Klaksvik 2021 őszén lett bajnok, ezért indulhat most, 2022 nyarán a BL-selejtezőben. (Ugyanez a helyzet a Vikingurral, amely 2021 őszén a harmadik helyen végzett és így lehet most ott a Konferencia Ligában.)

A Vikingurban focizó Turi Géza Dávidot 2021-ben az egész bajnokság legjobb fiatal játékosának választották meg.

Turi Géza másik gyermeke, Fanni szintén focista, kapus lett a Klaksvik csapatában. A klaksviki női csapat is bajnok lett, így Turi Fanni is játszhat majd a női Bajnokok Ligája selejtezőjében.

A Vikingur stadionja előtt nagy focilabda díszeleg Forrás: Lantos Gábor

De kanyarodjunk vissza Turi Géza Dávidhoz, aki szinte az egész életét Feröeren töltötte. (Kisgyerek volt, amikor a szüleivel országot váltottak.) A fiatal focistával még a télen beszélgettem. "Az, hogy a Vikingurral harmadikok lettünk a bajnokságban azért volt fontos, mert így kiléphettünk a nemzetközi porondra.

tette hozzá nevetve az ifjabb Turi.

Idehaza keveset lehetett Turi Géza fiáról olvasni, éppen ezért volt meglepő a hír, hogy az 2021 nyarán az NB II-ben szereplő Pécsnél járt próbajátékon. A szerződés végül nem jött létre. A nagyon hosszú ideje Feröeren élő Turi Géza Dávidot a helyi szövetség is csábította, hogy szerepeljen a feröeri felnőtt válogatottban. Ennek az ügynek az intézése hosszú ideje tart már.

"A fiam azért nem ment Magyarországra focizni, mert arra vár, hogy megkaphassa a dán útlevelet" - tette hozzá az édesapa. "Itt az a szabály, hogy amíg nem kapja meg az ember az útlevelet, nem hagyhatja el hosszú távra a szigeteket.

Ha a fiam elment volna Pécsre focizni, akkor ez a folyamat megszakad, s úgy jött volna ide vissza, mint egy turista.

Az addigi összes megszerzett papírjait is elvesztette volna.Ezt pedig nem akartuk kockáztatni."

A sors szeszélye folytán a jövőben is találkozhat majd a magyar és a feröeri válogatott Eb, vagy vb-selejtezőn.

Kemény dolog lenne ez. Nem is tudom, hogy mit tennék.

Még egy magyar focisztori Feröeren

A feröeri nagyválogatott kapusedzője szintén magyar ember, Gángó András, aki évekkel ezelőtt még aktív játékosként szerepelt az ottani bajnokságban, majd edzőnek állt, s elvégezte az UEFA legmagasabb szint kapusedzői képzését is.

Itt egyelőre még nem tartunk, hiszen most az európai kupák második selejtezőköre következik. A Klaksvik - miután a BL-selejtezőjéből kiesett - a Konferencia Liga 2. selejtező körében folytathatja, az ellenfele a montenegrói Sutjeska lesz. A Klaksvik július 20-án este idegenben kezd, ugyanezen a napon a Vikingur Tórshavnban fogdja a DAC együttesét - Turi Géza Dáviddal a soraiban.

Turi Géza Dávid, a Vikingur focistája Forrás: Facebook

Nagy kérdés, hogy a félamatőr, 2008-ban alapított Vikingur mire megy majd a profi szlovák csapattal szemben. A helyiek a mai napig büszkén emlegetik a 2014-15-ös nemzetközi kupaszezont, amikor a Vikingek két fordulót is mentek az Európa-liga selejtezőjében. Akkor az első körben a lett Daugavát, majd a folytatásban a norvég Tromsøt búcsúztatták. Legutóbb akkor volt olyan fociláz a kis feröeri faluban, mint most, amikor várják a magyarokkal felálló Dunaszerdahely csapatát.