Magabiztos győzelemmel őrzik az első helyüket Cristiano Ronaldóék

Cristiano Ronaldo, Csehország, Portugália, Nemzetek Ligája
Lisszabon, 2022. június 9. A portugál Cristiano Ronaldo a labdarúgó Nemzetek Ligája A divíziója 2. csoportja harmadik fordulójának Portugália-Csehország mérkőzésén Lisszabonban 2022. június 9-én.
Vágólapra másolva!
A csehek elleni lisszaboni találkozón nem adtak esélyt a portugálok, akik 2-0-s győzelmükkel növelték előnyüket a Nemzetek Ligája A divíziójának 2. csoportjának élén.

Mindkét együttes egy Svájc elleni győzelemmel, valamint egy Spanyolország elleni döntetlennel hangolódott a lisszaboni mérkőzésre, így az itteni győztes féltávhoz érve komoly lépést tehetett volna a csoportgyőzelem és az ezzel járó négyes döntő felé – a cseheknek ezt ezúttal is az ágyéksérüléssel bajlódó Patrik Schick nélkül kellett megtenniük.

Először csapott össze a két válogatott nem Európa-bajnokságon, de a hangulat és helyenként a játék minősége most is olyan volt, mintha egy Eb-főtáblás mérkőzést láthatnánk.

Az első veszélyes lehetőségre így is a 15. percig kellett várni, amikor egy portugál szabadrúgás után William Carvalho kapáslövését tudta blokkolni az ötösön belül Aleš Matějů.

A formás ellentámadásból a csehek előtt adódott esély, ám a lefejelt labdát Michal Sadílek csúnyán fölévágta 15 méterről. A folytatásban a portugáloknál volt inkább a labda, ám komolyabb helyzet a csehek előtt alakult ki a 30. percben, miután egy helyezkedési hibát kihasználva Jan Kuchta lövését kellett reflexből védenie Diogo Costának.

Ez azonban meghozta a portugálok játékkedvét, akik a 33. percben a jobb szélen rohamoztak két Manchester City-játékos jóvoltából:

João Cancelo és Bernardo Silva szép összjátéka után előbbi tört a tizenhatoson belülre, és óriási erővel rúgta be a hosszú sarokba a labdát, vezetést szerezve a portugáloknak. Öt percet kellett várni a következő találatra, amikor Rúben Neves előrerúgott labdájából ismét Silva adott gólpasszt, ezúttal azonban a 2019-es finálét eldöntő Gonçalo Guedesnek, aki kissé szerencsés mozdulattal rúgta ki a hosszú alsót.

Az első félidő maradék részében is a portugálok nyomtak, ám komoly lehetőséget már nem sikerült kialakítaniuk, viszont így is kétgólos előnnyel mehettek a pihenőre. A második játékrész elején a mezőnyben folyt a játék, az első kapura lövésig a 61. percig kellett várni, amikor három cseh támadó vezette két portugál védőre a labdát, ám a szünetben beállt Václav Jurečka lecsúszott lövése nem fenyegette Costa kapuját.

A későbbiekben kisebb portugál lehetőségek adódtak, de újabb gólszerzésre egyik csapatnak sem volt nagyobb esélye.

A 86. percben aztán a csehek még kaptak egyet, miután Rúben Neves adta el hátul a labdát, a hirtelen jött helyzetet azonban Adam Vlkanova elkapkodva rúgta az oldalhálóba. Ezt követően pedig már a portugálok ráültek az eredményre, és kipasszolták a hátralévő időt, nem juttatva újabb szépítési esélyhez a vendégeket.

Jogos az öröm a portugáloknál, akik magabiztos győzelemmel erősítették meg a csoportbeli vezetésüket Forrás: NurPhoto via AFP/Pedro Fiuza/NurPhoto/Pedro Fiuza

Portugália néhány helyzetet ugyan ajándékozott a cseheknek, ám a vendégek nem tudtak élni egyikkel sem, így összességében gond nélkül tartották otthon Ronaldóék a három pontot.

Vasárnap a portugálok a pont nélkül álló Svájc otthonába látogatnak, míg Csehországnak Málagába kell utaznia, hogy visszaelőzzék a spanyolokat a tabellán.

Eredmények, 3. forduló:
A-divízió, 2. csoport:
Portugália - Csehország 2-0 (2-0)
Svájc - Spanyolország 0-1 (0-1)
Az állás: 1. Portugália 7 pont, 2. Spanyolország 5, 3. Csehország 4, 4. Svájc 0

B-divízió, 4. csoport:
Norvégia - Szlovénia 0-0
Svédország - Szerbia 0-1 (0-1)
Az állás: 1. Norvégia 7, 2. Szerbia 6, 3. Svédország 3, 4. Szlovénia 1

C-divízió, 2. csoport:
Görögország - Ciprus 3-0 (2-0)
Koszovó - Észak-Írország 3-2 (2-1)
Az állás: 1. Görögország 9, 2. Koszovó 6, 3. Észak-Írország 1 (2-4), 4. Ciprus 1 (0-5)

C-divízió, 4. csoport:
Észak-Macedónia - Georgia 0-3 (0-0)
Gibraltár - Bulgária 1-1 (0-1)
Az állás: 1. Georgia 9, 2. Észak-Macedónia 4, 3. Bulgária 2, 4. Gibraltár 1

D-divízió, 2. csoport:
Málta - Észtország 1-2 (0-1)
Az állás:
1. Észtország 6, 2. Málta 3, 3. San Marino 0