Vágólapra másolva!
A spanyol Villareal az olasz Juventus kiejtése után a német Bayern München elleni is nyerni tudott hazai pályán a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében. A tavalyi Európa-Liga győzelem után a kontinens legjobb nyolc csapata közé került spanyol kiscsapat edzőjének, a korábban a PSG-nél és az Arsenalnál is megbukott Unai Emery-nek nagy álma a BL-győzelem. Kedden este Münchenben a Bayern ellen 1-0-s előnyről kezdi a visszavágót a spanyol együttes.

Egy héttel ezelőtt a Bayern München öt éves idegenbeli veretlenségi sorozatának a spanyol Villareal vetett véget a Bajnokok Ligájában. A bajorok elleni BL-negyeddöntő előtt a spanyol csapat két vereséget szenvedett a kiesőjelölt Cadiztól és Levantétól, és jelenleg is csak a spanyol bajnokság hetedik helyén áll.

A Villareal a Bajnokok Ligájában viszont szárnyal. A spanyolok főleg a középpályán bemutatott kompakt védekezésüknek köszönhették a sikert a Bayern München ellen. Többek között ki kell emelni Étienne Capoue és Daniel Parejo játékát, akik Robert Lewandowski semlegesítésében vették ki a részüket. Különösen Raúl Albiol dicsérhető még a csapatból, aki minden tapasztalatát felhasználva őrizte a lengyel csatárt.

Lewandowski hatékony semlegesítését mutatja, hogy az egész mérkőzésen mindössze 16 passz fűződött a lengyel csatár nevéhez.

A Bayern támadója hiába próbálkozott elmozgásokkal, a Villarreal a hatékony középső védelmi vonalának köszönhetően teljesen elzárta a labdák elől a lengyel klasszist.

Raul Albiol nem engedte a labda közelébe Lewandowskit Forrás: AFP/Christof Stache

A kanadai hátvéd Alphonso Davies helyezkedési hibái miatt a Bayern játékos mögötti területeket támadta a Villareal.

Unai Emery csapata nem csak a védekezésben, hanem a támadásban is remekelt.

Labdavesztések esetén nem az volt az első, hogy mélyen a saját kapujuk előtt kezdtek el védekezni, hanem a támadók együttes erővel szűkítették a területet a labdát szerző ellenfél körül.

A lengyel csatár Daviest vigasztalta a vereség után Forrás: AFP/Christof Stache

Az utolsó húsz percre a Bayern München játéka már valamivel kiegyensúlyozottabbá vált, de a fölényük továbbra is erőtlennek bizonyult. A meccs hajrában megérkeztek a veszélyes spanyol kontrák, a kinyíló müncheni védelem jobbnál jobb lehetőségeket kínált a Villareal előtt, akik viszont a kapu előtt rendre rossz döntéseket hoztak. A kihagyott helyzetek így nagyon sokba kerülhetnek a müncheni visszavágón az Allianz Arénában.

Egy szerethető kiscsapat

Unai Emery 2020-as nyári kinevezése óta a Villarreal nem bukott el egyenes kieséses párharcot az európai kupaporondon. Tavaly megnyerték az Európa-ligát, aminek köszönhetően a BL-ben szerepelhetett a Sárga Tengeralattjárónak is becézett gárda. A spanyol csapat a szintén remek focit játszó Atalanta előtt tudott továbbjutni a BL-csoportkörből,

majd a nyolcaddöntőben egy szervezett és hatékony játékot bemutatva tudta kiverni a Juventust.

A spanyol Unai Emery-t sokszor vesztes típusú edzőnek titulálta a közvélemény korábban, akire leginkább a Barcelona elleni, négygólos előnyről elbukott BL-nyolcaddöntő miatt emlékeznek a legtöbben.

A Paris Saint-Germain és az Arsenal élén töltött sikertelen időszakokat követően újra magára talált az edző, akinek bizalmat szavazott a spanyol kisváros fociscsapatának vezetősége. Ráadásul a Villareal csapatában is több olyan játékos is van, akik Emery játékrendszerében nagyon jó teljesítményt tudnak nyújtani.

Villareal játékosai ünneplik a Juventus elleni továbbjutást Forrás: NurPhoto via AFP/Alberto Gandolfo/NurPhoto/Alberto Gandolfo

Március elején a Granada CF ellen pályafutása első mesterhármasát szerezte meg Arnaut Danjuma, aki a Villareal egyik legfontosabb játékosa az idei szezonban. A holland szélső az utóbbi években fáradásos törést szenvedett mindkét lábában, és az idei szezonban is félő, hogy túlerőlteti magát. Gerard Moreno sérülése és Paco Alcácer gyengébb formája miatt azonban egyre nagyobb a teher a holland játékoson, aki eddig állja a sarat.

Danjuma nehéz sorsú ember, egyedül tartja el a családját: az anyjának lakást vásárolt, kifizette a testvérei tandíjait. A játékos öccse molekuláris biológiát tanul az Utrechti Egyetemen, húga egy angliai egyetemen diplomázott. A focista sokat szán jótékonyságra is: olyan szervezeteket támogat, melyek Szomáliában, Nigerben, Palesztinában fúrnak kutakat,

hogy a helyi lakosság számára a tiszta ivóvíz elérhető legyen.

Danjumát imádják a csapattársak is Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Isabella Bonotto

Az ősszel Bajnokok Ligájában, az F csoportban a svájci bajnok Young Boyst oda-vissza elverte a Villareal, a Manchester United elleni két találkozón később viszont kikaptak. A döntőnek az Atalanta-meccsek bizonyultak, ahol a holland szélső nagyon jó teljesítményt nyújtott:

Danjuma ezeken háromszor talált be, és kulcsszereplővé vált abban, hogy a Villarreal bejutott Európa legjobb 16 csapata közé.

A Villareal szurkolók talán legnagyobb kedvence Manu Trigueros, aki a tehetsége ellenére korántsem volt biztos benne, hogy valaha élvonalbeli profi futballista lehet belőle. Amikor 2012-ben felkerült a Villarreal CF első csapatához, akkor sem dőlt hátra, és inkább a jövőjére gondolt.

Előbb pénzügyi, könyvelői tanulmányokat folytatott, majd miután rájött, ez nem az ő világa, a tanítás felé fordult.

Lakóhelyén, Castellónban beiratkozott az Universidad CEU Cardenal Herrera helyi campusára, ahol 2017-ben átvette általános iskolai tanári diplomáját. Az angol-, illetve mentális fejlesztő tanárként végzett Triguerost gyakorlótanítása idején a gyerekek Don Manu, vagy Mr. Manu néven ismerték meg: a katedrán egy laza, nem túl szigorú, ám határozott tanár vált belőle.

Manu Trigueros élete a Villareal csapata Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

A középpályás a 2020-2021-es idényben kiosztott hét assziszttal megdöntötte egyéni gólpassz-rekordját a bajnokságban, a gárda pedig megállíthatatlanul menetelt az Európa-ligában. Manu nagy pillanata az Arsenal FC elleni elődöntő ötödik percében jött el, amikor körülbelül kilenc méterről kíméletlenül bebombázta a labdát a hiába vetődő Bernd Leno kapujába.

Unai Emery az ősszel támadóbb szerepkört határozott meg Triguerosnak a csapata játékrendszerében. Így rögtön La Liga harmadik fordulójában gólt szerzett az Atlético Madrid elleni idegenbeli 2–2-n, majd a Bajnokok Ligája csoportkörének első fordulójában az Atalanta ellen is betalált.

A szélső vagy támadó posztokon Arnaut Danjuma, Samuel Chukwueze és Moi Gómez szerepelt, de rendszeresen feltűnt itt Gerard Moreno vagy éppen Manu Trigueros is. A szemtelenül fiatal Jeremy Pino Unai Emery szerint sokoldalú játékos,

éppen ennek a képességének köszönheti, hogy ilyen szintű vetélytársak mellett is játékpercekhez juthat.

Yeremi Pino óriási tehetség Forrás: AFP/Jose Jordan

Sőt! Február végén a 19 éves Yeremi Pino mesternégyesének köszönhetően 5-1-re ütötte ki otthon az Espanyol együttesét. Pino 19 évesen és 130 naposan a La Liga történetének negyedik legfiatalabb játékosaként szerzett négy gólt egy meccsen, viszont Pino lett az első Villarreal-futballista, akinek ez sikerült.

Pino nagyon szeret cselezni, leginkább a támadóharmadon belül.

Unai Emery csapatában idén neki van a legtöbb cselezési kísérlete, emellett nagyon hasznos védekezésben is.

A fiatal támadót már a tavalyi szezon vége óta környékezik a sztárklubok, ezért a Villarreal vezetése 2021 novemberében 2027-ig szerződést hosszabbított a játékosukkal. A szerződésben egy 80 millió eurós kivásárlási záradék is helyet kapott, így mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki el akarja vinni a játékost a La Cerámica stadionból.

A legfőbb álom a Bajnokok Ligája

Unai Emery korábban az Almeria, a Valencia, a Szpartak Moszkva, a Sevilla, a Paris Saint-Germain, az Arsenal csapatainál dolgozott. A baszk származású szakember több trófeát is nyert, de a legnagyobb álmát még nem váltotta valóra.

– mondta el Emery a Bayern elleni negyeddöntő előtt.

– árulta el Emery.

Emery számára nagyon fontos a taktikai elemzés Forrás: AFP/Janek Skarzynski

A 2010-es évek elején Emery Valenciája a Pep Guardiola vezette Barcelona és a José Mourinho által edzett Real Madrid mögött a legjobb csapat volt a spanyol bajnokságban.

Később a Sevillával három egymást követő évben nyerte meg az Európa-Ligát.

A PSG-nél töltött időszaka alatt a tíz megszerezhető trófeából hetet begyűjtött, de a Bajnokok-Ligájában először a Barcelona, majd egy év múlva a Real Madrid ütötte ki Emery csapatát. Az Arsenalnál jól kezdett, de mindössze 19 hónap után 2019 novemberében bukott edzőként távozott Londonból.

Sevilla csapatával igazi Európa-Liga specialista lett, háromszor nyerte meg a trófeát Forrás: NurPhoto via AFP/Franco Romano/NurPhoto/Franco Romano

Emery mindig akkor tudta a legjobb formáját nyújtani egy klubcsapat élén, ha nem kellett a tulajdonosi körrel viaskodnia, és nagy egojú sztárokat csitítgatnia. Nem igazán bírta az állandó nyomást, és Londonban és Párizsban sem minden feltétel volt adott a spanyol edző számára.

– mondta el Emery. A német válogatott Mesut Özillel nem tudott zöldágra vergődni az Arsenalnál, és a svájci Granit Xhaka kapitánnyá tétele is ballépés volt a londoni klub szurkolóinak szemében.

– nyilatkozta Emery.

– árulta el Emery. A spanyol edző dícsérte az Arsenal jelenleg mesterét, Mikel Artétát. Emery szerint a honfitársa most megkapja azt a bizalmat a klub részéről, amit ő anno nem kapott meg. Ő ezt megérti, és szerinte jó munkát végez Arteta a londoni csapatnál.

Unai Emery Londonban is együtt élt a játékkal Forrás: AFP/Daniel Leal

2020 nyarán vette át a Villarealt a spanyol edző.

Ezt követően a spanyol kiscsapat 98 éves történelme alatt az első európai kupadöntőt játszhatott Emery vezetésével.

Az elődöntőben az Arsenal győzték le, majd a döntőben egy maratoni hosszúságú tizenegyespárbajban a Manchester Unitedet múlták felül.

– mondta el a Villareal edzője.

A jelenlegi szezon tele van kihívásokkal, de eddig remekül teljesít Unai Emery csapata. Az edző szerint a tavalyi idény kijelölte számukra az utat, hogyan kell 90 percig jól játszaniuk és két fronton is helytállniuk. Bár a spanyol bajnokságban nem tudnak idén kiegyensúlyozottak maradni, Emery szerint megpróbálnak javítani majd ezen a szezon hátralévő szakaszában.

A csapat holland játékosa, Danjuma szerint Emery minden egyes meccsre külön taktikai tervvel áll elő. A tavalyi Manchester United elleni EL-döntő előtt tizenhét mérkőzését nézte meg az angol csapatnak, hogy minden eshetőségre fel tudja készíteni a Villarealt.

– mondta el Emery.

Villarreal játékosai dobálják a spanyol edzőt az EL-döntő megnyerése után Forrás: AFP/Janek Skarzynski

A spanyol edző 33 évesen a spanyol harmadosztályban szereplő Lorcánál kezdte el edzői karrierjét. A pályafutása alatt győzelmekben és vereségekben egyaránt része volt, de ez a mai napig sem csökkentette a szenvedélyét a labdarúgás iránt.

– árulta el Emery.

– zárta le mondandóját Unai Emery.