Vágólapra másolva!
A labdarúgó NB II-ben óriási harc várható a bajnokság hajrájában, ugyanis a szinte már biztosan feljutó Vasas mellett három csapatnak van reális esélye arra, hogy a következő szezonban az élvonalban szerepeljen. A Diósgyőr feljutása sokáig biztosnak tűnt, de az utóbbi időben hatalmas pofonokat kapott, és a Dragan Vukmir vezetőedző kinevezése körül kialakult botrány drámai helyzetbe sodorta a csapatot. A DVTK mellett a Kecskemét és a Szeged áll még harcban az NB I-es tagságért, így a hátralévő öt forduló elképesztő izgalmakat és rengeteg fordulatot tartogathat a feljutásért vívott küzdelemben.

Drámai helyzetbe került a DVTK

Az NB II 30. fordulójában a Diósgyőr hazai pályán játszott rangadót a Szegeddel. A mérkőzés borzasztóan alakult a hazaiak számára, mert a vendégcsapat gyakorlatilag agyonverte ellenfelét, az első félidőben már három góllal vezetett, végül 5-0-ra kiütötte riválisát. Elképesztő győzelmével a Szeged akkor két pontra megközelítette a DVTK-t, és bejelentkezett a második feljutó helyezésért.

A következő fordulóban drámai körülmények között nyert a Diósgyőr, amely a magyar válogatott Könyves Norbert 94. percben lőtt góljával szerezte meg a három pontot Dorogon, így továbbra is a második helyet foglalta el a tabellán.

Hiába állt azonban feljutást érő helyen a miskolci csapat, a vezetőség kirúgta Kondás Elemért, és éppen a Szeged edzőjét, a szerb Dragan Vukmirt hozta a helyére.

Kondás Elemér - akit tavaly a Debrecentől is elküldtek szezon közben - nyáron került az NB I-ből 2010 után előszőr kieső DVTK élére, amelyet 31 meccsen irányított a másodosztályban, ahol 18 győzelem és 7 döntetlen mellett 6 vereség volt a mérlege.

Kondás Elemért a 31. forduló után rúgta ki a DVTK Fotó: Csudai Sándor - Origo

nem egy mérkőzés alapján döntöttünk a váltás mellett. A célunk továbbra is a feljutás, a Szeged elleni találkozón és az azt megelőző mérkőzéseken azonban nem tudtuk felfedezni azokat a játékelemeket, ami garancia lenne erre" - indokolta meg a klub döntését Benczés Miklós, a DVTK sportigazgatója.

"Dragan Vukmir munkáját az egész szezonban figyelemmel követtük, megítélésem szerint egy igazi fejlesztő edző, a játékosai sokat fejlődtek a keze alatt, nekünk is erre van szükségünk" - mondta Benczés az új edző kinevezése után.

"Leültünk és megbeszéltük a tulajdonossal és a vezetéssel, hogy milyen tervei vannak a klubnak, milyen filozófia mentén szeretne működni a DVTK, és mivel nekem ez nagyon szimpatikus volt, hamar meg tudtunk állapodni. Örülök annak, hogy rám esett a Diósgyőr vezetőinek a választása.

mondta Vukmir, aki 2003-ban lett a Ferencváros játékosa, később Kínába igazolt, majd Magyarországra való visszatérése után futballozott még a Budapest Honvéd és az MTK színeiben is.

Az új tréner diósgyőri kinevezése botrányos körülmények között zajlott, ugyanis a Szeged-Csanád Grosics Akadémia szerint korábbi vezetőedzője még a felmondási idejét töltötte a klubnál, amikor bejelentették, hogy a DVTK-nál állt munkába.

Dragan Vukmir viharos körülmények között került a Diósgyőr élére Forrás: dvtk.hu

"Vukmir április 7-én rendes felmondásként értékelhető, utólag kiegészített írásos jognyilatkozatot adott át. Ezek alapján április 8-tól felmondási idejét tölti, így jelenleg is klubunk, a Szeged 2011 Kft. alkalmazottja.

írta közleményében a szegedi klub.

A Disgyőr reagált a szegediek megnyilvánulására, miszerint a szakember érvényes munkaszerződéssel rendelkezik, és teljesen jogszerűen ült a kispadon a Tiszakécske elleni meccsen. A Szeged azonban nem fogadta el a DVTK álláspontját, és a hivatalos honlapján közzétette, hogy a klub munkaügyi pert indít Vukmir távozásával kapcsolatban.

"Az elmúlt hét közleményei és eseményei után, klubunk vezetősége továbbra is azt az álláspontot képviseli, hogy az egykori vezetőedzőnk jogszerűtlenül járt el a munkaviszonyának felmondása során.

Ezért klubunk a munkaügyi per megindítása mellett döntött" -

írta a szegedi futballklub rövid közleményében.

Véletlennek aligha nevezhető, hogy a DVTK április 8-án kirúgta Kondás Elemért, majd órákkal később bejelentette Vukmir érkezését. Mindez egy nappal azután történt, hogy a szerb tréner a szerződése felbontását kérte a Szegednél. Érdekesség, hogy az élvonalba jutásért zajló küzdelemben éppen a Szeged az egyik legnagyobb kihívója a Diósgyőrnek, tehát nem csoda, hogy az eset nagy port kavart mindkét együttes háza táján.

A miskolci csapat helyzete egyelőre az új edzővel sem változott, a csapat Vukmirral még nyeretlen, ráadásul gólt sem lőtt az eddigi két meccsen.

A középmezőnyben található Tiszakécske ellen hazai pályán gólnélküli döntetlent játszott a DVTK, majd Szombathelyen 1-0-ra kikapott az egész meccsen jobban futballozó Haladástól, így pillanatnyilag nem áll feljutást érő helyen.

A Diósgyőr nehéz helyzetbe került a feljutásért vívott harcban Forrás: Diósgyőri VTK/Facebook

A Kecskemét és a Szeged is összetörheti az NB I-ért küzdő Diósgyőr álmait

Egyre drámaibb helyzetben van a feljutásért vívott harcban a DVTK, amely az utóbbi években rendre az utolsó pillanatban kerülte el az élvonalból való kiesést, 2021 tavaszán azonban nem jött össze a bravúr, és a csapat a másodosztályba zuhant.

A korábban nagy célokat kitűző miskolci klubnál kötelező elvárásnak tartják, hogy egy év után azonnal visszajussanak az NB I-be, de hiába állt az idény során többször is a tabella élén az együttes, a szezon végére borzasztóan nehéz helyzetbe került.

A Vasas pillantnyilag toronymagasan vezeti bajnokságot, feljutása borítékolható, így a DVTK-nak csak a második helyre van reális esélye, amelyre a Kecskemét és a Szeged is pályázik, ezért hatalmas küzdelem várható az utolsó öt fordulóban.

Az NB II állása a 33. forduló után:

A DVTK jelenleg csak a harmadik helyen áll a tabellán Forrás: nb2.hu

Jelenleg az egyre jobb formába lendülő Kecskeméti TE - amely tavaly jutott fel a másodosztályba - foglalja el a második helyet. Szabó István együttese 33 forduló alatt ugyanannyi pontot gyűjtött, mint a DVTK, ám jobb gólkülönbsége miatt megelőzi riválisát.

A KTE nagyszerű sorozatot produkál, nyolc meccs óta veretlen, legutóbb a 89. és a 94. percben lőtt gólokkal fordította meg a kiesés elől menekülő, Pintér Attila által irányított III. Kerületi TVE elleni összecsapást.

"Tudtuk, hogy Pintér Attilának határozott edzői elképzelése van, és azt is kaptuk a csapatától, amire számítottunk: végig nagyon szervezetten futballozott. Ezzel együtt mi uraltuk a mérkőzést, és ha a végén egy kis szerencsére is szükségünk volt hozzá, megérdemelten fordítottunk. Korábban négy büntetőt is elhibáztunk, most visszaadott valamit nekünk az élet" - fogalmazott a győzelem után a második helyre feljövő Kecskemét vezetőedzője, Szabó István.

A Kecskemét nyolc mérkőzés óta veretlen az NB II-ben Forrás: facebook.com/kecskemetite

Az NB II meglepetéscsapata remek szezont fut, pedig 2015 és 2018 között licenchiány miatt a megyei osztályban küzdött, most viszont az NB I-es tagságért harcol. Jogi akadálya már biztosan nincs a feljutásnak, mert a klub licenckérelmét a napokban elfogadta az MLSZ, így 2015 után újra élvonalbeli csapat lehet a Kecskemét.

Amikor a Szeged a 30. fordulóban 5-0-ra kiütötte idegenben a DVTK-t, akkor két pontra megközelítette ellenfelét, viszont a Kecskemét nagyszerű formája és saját, gyengébb eredményei miatt visszacsúszott a negyedik helyre, bár még mindig van esélye a feljutásra. A Diósgyőr legyőzése után a csapat Dragan Vukmir utolsó meccsén 1-0-ra legyőzte a Csákvár együttesét, de a szerb tréner távozása után a Szeged a Vasastól és a Siófoktól is kikapott.

Erős csapatunk van, ráadásul több mint száz szurkoló kísért el bennünket a Vasashoz, ezt csak kevés magyar klub tudja elmondani, hogy ennyien szurkolnak nekik egy idegenbeli mérkőzésen, pláne munkanapon. Együtt erősek vagyunk és képesek leszünk elérni a céljainkat" - nyilatkozta az éllovas Vasas elleni mérkőzés után a szegediek sportigazgatója, Adem Kapic.

A Szegednek is van még esélye a feljutásra Forrás: szeged-grosicsakademia.hu

Öt forduló maradt már csak hátra az NB II küzdelmeiből, és a következő játéknapon fontos kérdések dőlhetnek el, hiszen éppen a második helyezett Kecskemét otthonába látogat a negyedik helyen álló Szeged, és a két csapatot csupán három pont választja el egymástól.

Ha a Szeged nyerni tud idegenben, még szorosabbá válik a feljutásért vívott harc, ha viszont kikap, akkor minden bizonnyal lemondhat az NB I-es álmairól. A Kecskemét a 34. fordulóban esedékes rangadó mellett a Dorog, a Tiszakécske, a Haladás és a Szentlőrinc ellen lép még pályára ebben a szezonban, míg a Szegedre a Szolnok, a Pécs, a Győri ETO és a Nyíregyháza elleni mérkőzések várnak, így papíron talán a szegediek sorsolása nehezebb.

A feljutásért harcoló három csapat hátralévő mérkőzései Forrás: Origo

A Diósgyőr számára nem tűnik lehetetlen feladatnak az utolsó öt mérkőzés, mert rangadót már nem kell játszania, de az utóbbi időben mutatott teljesítménye és a Dragan Vukmir kinevezése körül kialakult botrány rányomhatja a bélyegét a csapat teljesítményére. A DVTK sorrendben a Szentlőrinc, a Budaörs, a Soroksár, az Ajka és a tavaly még szintén NB I-es Budafok ellen játssza a hátralévő meccseit.

A DVTK számára hatalmas csalódás lenne, ha nem jutna vissza az NB I-be Forrás: DVTK.hu

Minden bizonnyal hatalmas izgalmakat és fordulatokat tartogat még a bajnokság hajrája, bármelyik csapat okozhat meglepetést, pillanatnyilag nehéz megjósolni, hogy a már szinte biztosan feljutó Vasas mellett melyik együttes lesz tagja az NB I 2022/2023-as idényének. Az biztos, hogy a DVTK-n van a legnagyobb nyomás, kérdés, hogy meg tud-e felelni az elvárásoknak. A miskolci csapat legutóbb 2010-ben esett ki az élvonalból, de egy szezon után azonnal visszajutott. Amennyiben ezt most nem tudja megismételni, akkor azt óriási kudarcként fogják megélni a Diósgyőr szurkolói.