Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Botrány a nézőtéren, nevetséges videóbíró, hatalmas Barcelona-bukás

Horizontal
Barcelona's Spanish midfielder Pedri reacts during the Europa League quarter final second leg football match between FC Barcelona and Eintracht Frankfurt at the Camp Nou stadium in Barcelona on April 14, 2022. (Photo by Jose Jordan / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Eintracht Frankfurt meglepetésre 3-2-re legyőzte a Barcelonát a Camp Nouban, így 4-3-es összesítéssel kiharcolta az elődöntőbe jutást a labdarúgó Európa-liga negyeddöntős párharcának csütörtöki visszavágóján. A meccsen legalább 20 ezer (egyes források szerint 30 ezer) frankfurti néző volt, mert a Barcelona-szektorokba is jegyeket szereztek. Emiatt a második félidő elején a hazai szurkolók saját csapatuk vezetése ellen tüntettek.

A két csapat frankfurti összecsapásán 1-1-es döntetlen született, így valamivel a katalánok várhatták jobb helyzetből a visszavágót. A klub legendás játékosa, Xavi Hernandez novemberi vezetőedzői kinevezése óta néhány hónap alatt sikeresen összekapta a katalán sztárcsapat keretét, tétmérkőzésen ugyanis utoljára tavaly decemberben szenvedett vereséget a Barca. Xavinak ugyanakkor a sérültek pótlását ezúttal is meg kellett oldania, a katalán csapatból hiányzott Sergi Roberto, Samuel Umtiti és Ansu Fati, valamint az első meccsen megsérült Gerrard Piqué. A vendégeknél Diant Ramaj sérülés miatt, míg Tuta eltiltás miatt nem léphetett pályára a Camp Nouban.

A Barcelona a Ter Stegen – Mingueza, Araújo, Eric García, Alba – Busquets, Gavi, Pedri – Dembelé, Aubameyang, Ferran Torres összeállításban kezdett, míg a túloldalon Oliver Glasner két helyen változtatott a múlt heti kezdőcsapathoz képest, így a Frankfurt a Trapp – Touré, Hinteregger, Ndicka – Knauff, Jakic, Rode, Kosztics – Lindström, Kamada – Borré tizeneggyel lépett pályára.

A találkozó esélyese egyértelműen a Barcelona volt, amely német csapatok ellen a legutóbbi 16 hazai találkozójából 14-en nyerni tudott, igaz az Európa-ligában lejátszott legutóbbi három hazai meccsén rendre döntetlent játszott a spanyol sztárcsapat. A frankfurtiak ugyanakkor idegenben egyetlen mérkőzést sem veszítettek el az idei El-sorozatban.

Finoman szólva sem a Barcelona szája íze szerint kezdődött a mérkőzés, ugyanis a bátran futballozó Frankfurt már a harmadik percben tizenegyest kapott, miután Eric Garcia rántotta le Lindströmöt a tizenhatoson belül. A megítélt büntetőt Filip Kosztics magabiztosan lőtte be, ezzel az az első meccshez hasonlóan a német együttes szerzett vezetést.

Meglepte az Eintracht Frankfurt a Barcelonát, kétgólos előnyt szerzett az első félidőben Forrás: AFP/Jose Jordan

A gól után a vendégek látványosan visszaálltak és kontratámadásokra rendeződtek be, míg a Barcelona igyekezett a hatalmasat fölényét gólra váltani. Előbb Aubameyang fejelt fölé, majd Araújo veszélyes lövését tolta a léc fölé Kevin Trapp.

A folytatásban a mezőnyjáték dominált, helyzetek és kapura lövések csak elvétve alakultak ki, aztán a 36. percben

egy hatalmas góllal megduplázta előnyét a Frankfurt. Egy labdaszerzés után Kosztics passzolt Rafael Borréhoz, aki mintegy 20 méterről lőtte ki a jobb felső sarkot.

A kolumbiai csatár bombagólját ide kattintva nézheti meg.

Hatalmas bombagóllal duplázta meg előnyét a német együttes Forrás: AFP/Lluis Gene

Bár az első félidőben a Barcelona hatalmas fölényben játszott, kapura nem igazán tudott veszélyt jelenteni, mindössze két lövéssel próbálkoztak, amiből egy talált kaput.

A második félidőegyből Barca-ziccerrel kezdődött, majd érezhetően nagyobb sebességre kapcsolt a hazai csapat, amely türelmesen próbálta feltőrni a frankfurti reteszt. Fél órával a rendes játékidő vége előtt a katalánok tizenegyest reklamáltak, miután Borré látszólag kézzel ért a labdához a tizenhatoson belül, de a játékvezető nem ítélt büntetőt. A meccs ezután hat percig állt, mert a videóbíró kihívta a játékvezetőt megnézni a jelenetet, a monitor azonban nem működött. Egy idő után a bíró jelezte, hogy nincs tizenegyes, de még ezt követően is percekig állt a játék, nem világos, hogy miért.

A 67. percben aztán úgy tűnt, Filip Kosztics második góljával végleg megpecsételődött a Barca sorsa.

Óriási meglepetésre már a legjobb nyolc között kiesett a Barcelona az Európa-ligában Forrás: AFP/Jose Jordan

A hajrára aztán megnyomta a Barca, Busquets pedig öt perc alatt kétszer is betalált, de az elsőt les miatt elvette a videbíró, viszont a 91. percben összejött a szépítés. Némi reményt adott a gól a katalán együttesnek, az utolsó tíz perc pedig drámai végjétékot hozott.

A rendes játékidő hosszabbításának 100. percében Depay tizenegyesből tette szorosabbá az eredményt, ám végül hatalmas meglepetésre a Bundesliga kilencedik helyén álló Frankfurt kiütötte a későn ébredt Barcelonát

és 4-1-es összessítéssel jutott elődöntőbe, ahol majd a West Ham Uniteddel találkozik. Az elődöntő másik párharcában a három magyar válogatott labdarúgót, Gulácsi Pétert, Willi Orbánt és Szoboszlai Dominikot foglalkoztató RB Leipzig a skót Rangers ellen harcolhatja ki a finálét.

Az első elődöntős mérkőzésekre április 28-án, a visszavágókra pedig május 5-én kerül sor. A sorozat fináléját május 18-án rendezik Sevillában.

Európa-liga, negyeddöntő, visszavágók:
FC Barcelona (spanyol)-Eintracht Frankfurt (német) 2-3 (0-2)
gólszerzők: Busquets (90+1.), Depay (100., tizenegyesből), illetve Kosztics (4., 67.), Borré (36.)
Kiállítva: N'Dicka (Frankfurt, 90+11)
Továbbjutott: az Eintracht Frankfurt, 4-3-es összesítéssel.

Olympique Lyon (francia)-West Ham United (angol) 0-3 (0-2)
gólszerzők: Dawson (38.), Rice (44.), Bowen (48.)
Továbbjutott: a West Ham United, 4-1-es összessítéssel.

Atalanta (olasz)-RB Leipzig (német) 0-2 (0-1)
gólszerzők: Nkunku (18., 87., a másodikat tizenegyesből)
Továbbjutott: az RB Leipzig, 3-1-es összesítéssel.

Rangers FC (skót)-SC Braga (portugál) 3-1 (2-0) – hosszabbítás után
gólszerzők: Nkunku (2., 44., a másodikat tizenegyesből), Roofe (101.), illetve Carmo (83.)
Kiállítva: Tormena (Braga, 42.), Medeiros (Braga, 105.)
Továbbjutott: a Rangers, 3-2-es összessítéssel.

Mindent egy helyen az Eb-ről