Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A PSG után a BL-címvédő Chelsea-t is kiütötte Benzema

Chelsea FC v Real Madrid Quarter Final Leg One - UEFA Champions League soccer Chelsea FC Real Madrid Karim Benzema Waist up One person UEFA Champions League Quarter Final Leg One match second goal Stamford Bridge United Kingdom sides April London Horizont
Karim Benzema of Real Madrid celebrates after scoring his sides second goal during the UEFA Champions League Quarter Final Leg One match between Chelsea FC and Real Madrid at Stamford Bridge on April 6, 2022 in London, United Kingdom. (Photo by Jose Breton/Pics Action/NurPhoto) (Photo by Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Szerda este a labdarúgó Bajnokok Ligájában két negyeddöntős párharc első mérkőzését rendezték. A játéknap csúcsrangadóján a Real Madrid Karim Benzema három góljának köszönhetően 3-1-re legyőzte a BL-címvédő Chelsea-t Londonban, és nagy lépést tett a továbbjutás felé. A másik mérkőzésen a Villarreal ismét meglepetést okozott, ezúttal a végső győzelemre esélyes Bayern Münchent verte meg 1-0-ra hazai pályán, így előnyből várhatja a visszavágót. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a szerdai játéknap további érdekességei.

Benzema a kiesés szélére sodorta a címvédőt

A Real Madrid tavaly az elődöntőben találkozott a Chelsea-vel, de 3-1-es összesítéssel kiesett, majd az angol csapat meg is nyerte a sorozatot. Akkor még Zinedine Zidane volt a spanyol együttes edzője, amely ezúttal Carlo Ancelotti irányításával arra készült, hogy története során először legyőzze a londoni klubot.

A mérkőzést a Chelsea kezdte jobban, Thomas Tuchel csapata irányította a játékot az első húsz percben, mégis a Real szerzett vezetést egy csodás góllal. Vinícius Junior nagyszerűen játszott össze Karim Benzemával, aki fantasztikusan fejelt 13 méterről a kapuba. Benzema négy perccel később Luka Modric beadását is a kapuba fejelte, sokkolva ezzel a Chelsea-t. A címvédő hiába játszott fölényben, nem igazán talált fogást a madridiakon, akik fegyelmezetten védekeztek, és amikor lehetőségük volt rá, villámgyorsan megindultak a kapu felé. A szünet előtt az előző BL-döntő gólszerzője, Kai Havertz szépített, az első félidő magas színvonalat hozott.

A második játékrész elején azonban a Chelsea két játékosa is óriási hibát követett el, tálcán kínálva az újabb gólt Benzemának. Egy hosszan előrevágott labda Edouard Mendy kapushoz került, aki röviden passzolt a határozatlan Antonio Rüdigerhez, így a szemfüles Benzema könyörtelenül kihasználta a lehetőséget.

A francia csatár lett az első játékos, aki a BL-ben mesterhármast szerzett a Chelsea ellen, ráadásul a Real először verte meg tétmeccsen a londoni csapatot.

A folytatásban küzdött az egyenlítésért a Chelsea, de nem volt meg a játékában az átütő erő, így Tuchel edzőként először veszített meccset a Real ellen.

Benzema vezérletével egy emlékezetes mérkőzésen nyert a Real a Stamford Bridge-en, a címvédő borzasztóan nehéz helyzetbe került, ugyanis a Santiago Bernabéu Stadionban nem könnyű legyőzni a spanyol sztárcsapatot. Az angoloknak ráadásul két góllal kellene nyerniük ahhoz, hogy legalább a hosszabbítást kiharcolják.

Lényegében mindennel probléma volt, a passzainkkal, a támadásainkkal és a játékunk intenzitásával is. A második félidőben tizenhat lövésünk volt, a Realnak egy. Megvoltak a helyzeteink ahhoz, hogy három kettőre mi nyerjünk, de ez ma nem sikerült" - értékelt csalódottan a lefújást követően Thomas Tuchel.

Thomas Tuchel bosszúsan nyilatkozott a Real elleni meccs után Forrás: AFP/Adrian Dennis

"Vissza kell térnünk a korábbi formánkhoz. Nem tudom, hogy a válogatott szünet óta mi történt velünk, de az első félidei teljesítményünk olyan rossz volt, mint a Brentford elleni második félidő" - utalt a német edző a Premier League 31. fordulójában hazai pályán elszenvedett 4-1-es vereségre.

A visszavágóra egyelőre még nem is gondolunk, most a Southampton elleni bajnoki meccsre kell koncentrálnunk. Ha ott is így játszunk, megint kikapunk" - tette hozzá önkritikusan a tréner.

A Real Madridnál érthetően sokkal boldogabban nyilatkoztak a felek, hiszen a spanyol sztárcsapat hatalmas lépést tett az elődöntőbe jutás felé.

"Ugyanolyan varázslatos este volt ez, mint a Paris Saint-Germain ellen a Santiago Bernabéuban" - mondta a mesterhámast elérő Karim Benzema, aki a francia csapat ellen is három gólt szerzett a nyolcaddöntő visszavágóján.

Tényleg nagyon örülök, ez egy fantasztikus este volt" - nyilatkozta boldogan a kiváló csatár, aki 36. meccsén a 37. gólját szerezte ebben az idényben.

Benzema a BL mostani kiírásában már 11 gólnál jár, így ő lett az első francia labdarúgó, aki egy szezonban 10 találat fölé jutott a legrangosabb európai kupasorozatban.

A Real belga kapusa, Thibaut Courtois nem fukarkodott a jelzőkkel, egyenesen a világ legjobb csatárának nevezte Benzemát. "Ő a világ legjobb csatára. Nagyon magas szinten van, és ezt meg is mutatta, egyszerűen hatalmas!" - méltatta csapattársát Courtois.

A győztes csapat vezetőedzője, Carlo Ancelotti is boldogan értékelt a meccs után, de óvatosan fogalmazott.

mondta az olasz tréner, aki 2014-ben már nyert egy BL-t a Real edzőjeként.

Carlo Ancelotti szerint még nem dőlt el a párharc Forrás: AFP/Adrian Dennis

A Villarreal megint megmutatta, hogy komolyan kell venni

A BL-szezon egyik meglepetéscsapata, a Villarreal a nyolcaddöntőben kiütötte a Juventust, ám ezúttal azt a Bayern Münchent fogadta, amely egy döntetlen mellett az eddigi összes meccsét megnyerte a Bajnokok Ligája idei kiírásában. Julian Nagelsmann együttese a csoportkörből hibátlan mérleggel jutott tovább, majd a nyolcaddöntő első meccsén Salzburgban nem tudott nyerni, ám a müncheni visszavágón erődemonstrációt tartott és 7-1-re kivégezte az osztrák csapatot.

A meccset a Bayern kezdte aktívabban, de meglepetésre a Villarreal szerzett vezetést a 8. percben. Egy szép összjáték után a jobb oldalról adott középre Giovani Lo Celso, az érkező Dani Parejo eltörte a labdát, de az pont Arnaut Danjuma elé került, aki remek ütemben tette bele a lábát és a bal alsó sarokba passzolt.

Arnaut Danjuma fontos gólt szerzett a Bayern ellen Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A német rekordbajnok próbált felpörögni és helyzeteket kialakítani, azonban a spanyol csapat nagyszerűen védekezett és támadásban is aktív volt, többször veszélyes kontrákból alakított ki helyzeteket. A második félidőben is nyomott a Bayern, de Gerard Moreno révén a Villarreal kapufát lőtt, és lett volna rá esélye, hogy megszerezze a második gólt.

A hajrában alaposan beszorította ellenfelét a kapuja elé Nagelsmann együttese, de Unai Emery csapata kihúzta kapott gól nélkül és a játék képe alapján teljesen megérdemelt győzelmet aratott.

"A csapatom nagyon versenyképes. Rengeteg nagyszerű élményt és emléket gyűjtöttünk az elmúlt szezonban és a mostani idényben is. Bátran játszottunk, azzal a tudattal, hogy esélyesebb ellenfelünkkel szemben is be akarunk jutni az elődöntőbe.

nyilatkozta a győzelem után a Villarreal edzője, akivel a csapat az előző szezonban megnyerte az Európa-ligát.

Ha 1-0-ra legyőzöd a Bayernt, és még tudsz hová fejlődni, akkor az egy nagyon pozitív dolog. Unai egy taktikai zseni. Mi bízunk benne és ő is bízik bennünk - így válunk lépésről lépesre egyre jobbá" - mondta a győztes gólt szerző holland támadó, Arnaut Danjuma, aki a hatodik találatát szerezte a mostani BL-idényben.

mondta a mezőny egyik legjobbja, az argentin Giovani Lo Celso.

A Bayern háza táján nagy volt a csalódottság, az edző és a futballisták is egyetértettek abban, hogy a Villarreal sokkal jobban játszott és teljesen megérdemelten szerzett előnyt.

A fordulás után egy őrült félidőt láthattunk, nem tartottuk kézben a dolgokat, mert mentünk előre az egyenlítésért, de nemhogy nem lőttünk gólt, kettőt mi kaphattunk volna" - mondta őszintén a Bayern vezetőedzője, Julian Nagelsmann.

mondta Thomas Müller.

A németek középpályása, Joshua Kimmich szerint az első félidőben nagyon rosszul játszottak, a másodikban többet kockáztattak, ezért nagyon mozgalmas lett az összecsapás. "Az az igazság, hogy örülhetünk annak, hogy végül csak egy góllal kaptunk ki" - nyilatkozta Kimmich.

Thomas Müller és a Bayern sokat szenvedett a Villarreal ellen Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Hosszabbítás

Végül jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • Karim Benzema előtt korábban csak három futballista ért el mesterhármast két egymást követő BL-meccsen: Cristiano Ronaldo és Lionel Messi a 2016/2017-es szezonban és Luiz Adriano a 2014/2015-ös idényben.
  • Benzema 82 gólnál jár a Bajnokok Ligájában, mindössze három találattal van lemaradva az örökranglista harmadik helyét elfoglaló Robert Lewandowskitól.
  • A mostani összecsapás előtt a Chelsea a legutóbbi hat BL-meccsét kapott gól nélkül nyerte meg a Stamford Bridge-en.
  • A Real osztrák védője, David Alaba a 100. BL-meccsén lépett pályára, első mérkőzését 2010 márciusában játszotta a Bayern színeiben.
  • A Villarreal az utóbbi 10 hazai mérkőzésén veretlen.
  • Az Európa-liga címvédője a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában a legutóbbi hét hazai meccsén veretlen.
  • A Bayern München először kapott ki az idei BL-szezonban.
  • A Bayern 22 meccs óta tartó idegenbeli veretlenségi sorozata a BL-ben Villarreal ellen ért véget.
  • A 2020-ban győztes Bayern legutóbb 2019 februárjában, a Liverpool ellen játszott 0-0-s mérkőzés alkalmával nem tudott gólt szerezni a BL-ben a szerdai negyeddöntő előtt.
  • Utóbbi 29 BL-találkozóján ez volt a német sztárcsapat második veresége.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, első mérkőzések:
Chelsea (angol)-Real Madrid (spanyol) 1-3 (1-2)
gól: Havertz (40.), illetve Benzema (21., 24., 46.)

Villarreal (spanyol)-Bayern München (német) 1-0 (1-0)
gól: Danjuma (8.)

A visszavágókat április 12-én, kedden rendezik.

Mindent egy helyen az Eb-ről