A FIFA elnöke elhatárolódott a kétévenkénti vb-rendezéstől

fbl Horizontal
FIFA president Gianni Infantino poses with Al Rihla, the official match ball before a press conference during the 72th FIFA Congress in the Qatari capital Doha, on March 31, 2022. - The countdown towards the most controversial World Cup in history really begins tomorrow as the draw for Qatar 2022 takes place in Doha 2022, less than eight months befor the start of the tournament itself. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
Míg a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke, Gianni Infantino korábban lelkesen beszélt a kétévenkénti labdarúgó világbajnokságok ötletéről, addig a szervezet csütörtöki katari kongresszusán már egészen más hangnemben beszélt a saját öltetéről.

A svájci sportvezető tavaly szeptemberben dobta be a kétévenkénti világbajnokság ötletét, amivel meglátása szerint mind szakmailag, mind anyagilag új lendületet lehetett volna adni a klubok nagy tornái, elsősorban a Bajnokok Ligája miatt a fényét valamelyest elveszítő versengésnek. Az ötletnek kevés pártolója, ám annál több ellenzője akadt, és most már Infantino sem tűnt annyira határozottnak a változtatást illetően.

"Hadd legyek teljesen világos: a FIFA sosem kezdeményezte a kétévenként vb-rendezést" - idézi Infantinót a Reuters hírügynökség beszámolója. A sportvezető szerint csupán annyi történt, hogy az előző kongresszus 88 százalékos támogatottsággal úgy döntött, hogy a korábbi Arsenal-menedzser, Arsene Wenger vezetésével álljon fel egy szakmai bizottság, amely megvizsgálja a kétévenkénti rendezés lehetőségeit.

Gianni Infantino aligha adta fel a kétévenkénti vb-rendezés tervét Forrás: AFP/Franck Fife

"A megvalósíthatóságot vizsgáltuk, és nem kezdeményeztük a változtatást. Végül arra jutottunk, hogy a terv megvalósítható, aminek majd lesznek bizonyos következményei."

Infantino szerint most hosszas tárgyalások és egyeztetések következnek, elsősorban a nagy ligákkal, valamint a játékosokkal, ugyanis "a cél az, hogy mindenki jól járjon".

Infantino örömmel fogad minden visszajelzést, legyen az pozitív, negatív, vagy semleges, egyúttal leszögezte, nagyon örül, hogy a válogatott futball újra beszédtéma lett.

Miközben a játékosokat tömörítő szervezet, a FIFPRO felmérésben résztvevő 1000 megkérdzett háromnegyede a kétévenkénti rendezés ellen van, addig egyes számítások szerint a változtatás rövid távon is 4,4 milliárd dolláros extra bevételt jelentene a FIFA-nak, amiből a tagországoknak is bőven jutna pénz.