Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ronaldo sem tudta megmenteni a szenvedő Manchester Unitedot az újabb kínos BL-bukástól

775751492 fbl Horizontal
Manchester United's Portuguese striker Cristiano Ronaldo (R) vies with Atletico Madrid's Mozambican defender Reinildo Mandava (L) during the UEFA Champions League round of 16 second leg football match between Manchester United and Atletico Madrid at Old Trafford stadium in Manchester, north west England on March 15, 2022. (Photo by Paul ELLIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Kedd este a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágó mérkőzésén a Manchester United hiába támadott többet, az első félidőben 1-0-s hátrányba került az Atlético Madrid ellen az Old Traffordon, és a második félidőben sem tudott gólt rúgni a remekül védő Jan Oblaknak, így a spanyol csapat 2-1-es összesítéssel továbbjutott a negyeddöntőbe. A másik találkozón az Ajax gyakorlatilag végigtámadta a Benfica elleni meccset, a portugálok egy pontrúgás után szerzett fejessel mégis 1-0-ra győztek idegenben, és 3-2-es összesítéssel kiejtették a BL titkos esélyesének tartott amszterdami sztárcsapatot. 

Manchester United-Atlético Madrid

A Manchester United és az Atlético Madrid párharcának első mérkőzésén Joao Felix, illetve Anthony Elanga góljával 1-1-es döntetlent játszott egymással a két együttes Madridban. A visszavágón az angol sztárcsapat kezdőjében természetesen ott volt Cristiano Ronaldo, aki a hétvégén újabb fantasztikus mérföldkőhöz érkezett a pályafutásában. A Tottenham Hotspur ellen 3-2-re megnyert Premier League-rangadón mesterhármast ért el a portugál világsztár, és immár 807 gólnál tart, így ő lett minden idők legeredményesebb futballistája, megelőzve az osztrák és csehszlovák színekben szerepelt Josef Bicant, aki 805 találattal tartotta a rekordot.

Ronaldo ugyan a madridi BL-nyolcaddöntőn nem lőtt gólt, de okkal bízhattak benne a United-drukkerek, ugyanis a spanyol együttes az egyik kedvenc ellenfele.

Az ötszörös aranylabdás 2014 óta a BL-ben, a spanyol bajnokságban, a Király Kupában, illetve a spanyol szuperkupában összesen 36 mérkőzést játszott az Atlético ellen, ezeken 25 gólt szerzett és kilenc gólpasszt adott.

Ralf Rangnick csapatában csak a cserepadon kapott helyet a világbajnok Paul Pogba, valamint Luke Shaw sem épült fel, de Bruno Fernandes a betegsége, Scott McTominay pedig a vádlisérülése után visszatérhetett a keretbe.

A túloldalon Diego Simeone több kulcsemberére sem számíthatott, mert Yannick Carrasco eltiltás, Matheus Cunha, Daniel Wass, Sime Vrsaljko, Thomas Lemar pedig sérülés miatt nem játszhatott. A sok hiányzó ellenére Antoine Griezmann és a madridi meccs gólszerzője, Joao Felix ott lehetett a kezdőben, a kispadon pedig ott ült Luis Suárez és az ebben a szezonban többször is fontos gólokat szerző Angel Correa.

A La Ligában az utóbbi 4 meccsét egyaránt megnyerő Atlético Madrid a Manchester Unitedhez hasonóan hektikus szezont fut, így kiélezett ütközetre volt kilátás, ráadásul az első nyolcaddöntő is kiegyenlített küzdelmet hozott.

Aktívabban kezdte a meccset a United, az első meccsen egyenlítő gólt szerző Elanga startolt rá egy ívelésre, de Jan Oblak kapust is elsodorta, így szabadrúgással jöhetett a spanyol csapat a 4. percben. Az angol együttes irányította többnyire a játékot, az Atlético viszont fegyelmezetten védekezett és a kontratámadásaiban bízott, és amikor tudta, próbálta megbecsülni a labdát.

Elanga és Oblak ütközése a meccs elején Forrás: AFP/Paul Ellis

A 13. percben alakult ki az első nagy helyzet, szenzációs United-támadás után Elanga tette bele a lábát közelről egy beadásba, de pont fejbe rúgta Oblakot, aki így nagyot mentett.

Pár perccel később a túloldalon is akadt egy nagy kapusbravúr, Rodrigo De Paul megpattanó lövését szép mozdulattal hárította David De Gea.

A 21. percben Bruno Fernandes esett el gyanús körülmények között a 16-oson belül, de a kockázatos szerelést bemutató Reinildo a labdát találta el, így jogosan elmaradt a 11-es. Továbbra is támadásban maradt a United, a 26. percben Diogo Dalot távoli lövését kellett védenie Oblaknak, aki magabiztosan fogta a labdát.

A 34. percben a játék képe alapján váratlanul megszerezte a vezetést az Atlético Joao Felix révén, de a "gólpasszt" adó Marcos Llorente lesen tartózkodott, így megúszta a bekapott gólt a Manchester. A 41. percben már érvényes gólt szerzett Simeone csapata, méghozzá a bal oldali szárnyvédő, Renan Lodi révén.

Egy Elangával szembeni szabálytalanságot reklamáltak a United focistái, miközben az Atlético egy gyönyörű támadás után talált be. Felix tette ki a labdát a jobb oldalra, Griezmann a hosszú saroknál érkező Lodi felé ívelt, aki okosan fejelt a kapu rövid oldalába.

Renan Lodi (balra) szerezte az Atlético vezető gólját Forrás: AFP/Paul Ellis

Megnyomta a hajrát a MU, Fernandes távoli lövését védte szögletre Oblak, de a sarokrúgást is lehúzta Ronaldo fejéről a szlovén kapus, így előnnyel vonulhatott pihenőre az Atlético.

Az eredménykényszerben lévő United lendületesen kezdte a második félidőt, de egyre nagyobb bajban volt, mert fogyott az idő és kiesésre állt. Az 59. percben Dalot beadása után Jadon Sancho éles szögből lőtt kapásból, ám kísérlete jócskán elkerülte a kaput, de a közönség díjazta a szép támadást. A 62. percben Felix maradt le kevéssel egy labdáról, egy újabb Atlético-gól megpecsételhette volna a manchesteriek sorsát.

Rangnick a 67. percben Paul Pogbát, Marcus Rashfordot és Nemanja Maticot is becserélte, hogy további lendületet vigyen csapata játékába, Simeone továbbra sem változtatott. A 72. percben Raphael Varane felrúgásáért végezhetett el szabadrúgást a hazai együttes, de Oblak lehúzta Ronaldo elől a labdát.

Edinson Cavanit is bevetette a hajrára Rangnick, de csapatának nagyon fogyott az ideje, továbbra is 2-1-es összesítéssel az Atlético állt továbbjutásra.

Ralf Rangnick gyakorlatilag az összes támadó szellemű játékosát becserélte, mégsem tudott gólt lőni a MU Forrás: AFP/Paul Ellis

A 77. percben Varane fejesét védte bravúrral Oblak, majd Ronaldo látványos ismétlését is hárította a klasszis kapus. A 83. percben megint Dalot veszélyeztetett messziről, majd Juan Matát is becserélte a United német edzője, méghozzá a csapatkapitány, Harry Maguire helyére.

Hatalmas bajban volt a Manchester United, Simeone együttese azonban fegyelmezetten védekezett és időnként kontratámadásokkal indult meg az ellenfél kapuja felé.

Az Atlético is egyre többet cserélt, a végén Joao Felix helyére jött be egy hátvéd, Felipe, a spanyolok célja egyértelműen az volt, hogy kivédekezzék az utolsó perceket.

Ronaldóék a négy perces hosszabbításban sem tudták bevenni Oblak kapuját, az Atlético Madrid 1-0-ra győzött az Old Traffordon, így 2-1-es összesítéssel kiejtette a Manchester Unitedot.

41GólRenan Lodi
43Sárga lapRodrigo De Paul
81Sárga lapHector Herrera
81Sárga lapNemanja Matic
87Sárga lapDiogo Dalot
Összeállítások
Manchester United4-2-3-1
Atletico Madrid3-5-2
Football Pálya
11
Mason
Greenwood
1
David
De Gea
20
Diogo
Dalot
19
Raphael
Varane
5
Harry
Maguire
27
Alex
Telles
39
Scott
McTominay
17
25
Jadon
Sancho
18
Bruno
Fernandes
36
Anthony
Elanga
21
Yannick
Carrasco
17
Daniel
Wass
19
Matheus
Cunha
24
Sime
Vrsaljko
13
Jan
Oblak
2
Jose
Gimenez
15
Stefan
Savic
23
14
Marcos
Llorente
5
Rodrigo
De Paul
16
Hector
Herrera

Manchester United

Kezdők
11Mason Greenwood
1David De Gea
20Diogo Dalot
87
19Raphael Varane
5Harry Maguire
84
27Alex Telles
39Scott McTominay
67
17Fred
75
25Jadon Sancho
18Bruno Fernandes
67
36Anthony Elanga
67
7Cristiano Ronaldo
26Dean Henderson
22Tom Heaton
3Eric Bailly
4Phil Jones
2Victor Nilsson Lindeloef
29Aaron Wan-Bissaka
14Jesse Lingard
8Juan Mata
31Nemanja Matic
81
6Paul Pogba
21Edinson Cavani
10Marcus Rashford
Cserék

Atletico Madrid

Kezdők
21Yannick Carrasco
17Daniel Wass
19Matheus Cunha
24Sime Vrsaljko
13Jan Oblak
2Jose Gimenez
15Stefan Savic
23Reinildo
14Marcos Llorente
5Rodrigo De Paul
43
16Hector Herrera
81
6Koke
80
12Renan Lodi
41
7Joao Felix
90
8Antoine Griezmann
93
41
11Thomas Lemar
1Benjamin Lecomte
31Christian Gomez
22Mario Hermoso
4Geoffrey Kondogbia
26Javier Serrano
9Luis Suarez
10Angel Correa
18Felipe
38Fran Gonzalez
36Carlos Martin
47Ibrahima Camara
28Alberto Moreno
Cserék

Ajax-Benfica

A Benfica otthonában játszott 2-2-es döntetlen volt az első BL-mérkőzése a mostani idényben az Ajaxnak, amit nem nyert meg, ugyanis százszázalékos teljesítménnyel jutott tovább a csoportkörből. Ahogyan Manchesterben bízhattak Cristiano Ronaldóban, úgy várhatták a gólokat Amszterdamban Sebastien Hallertől. Az elefántcsontparti csatár az első, aki pályafutása első hét BL-meccsén kivétel nélkül gólt szerzett, és a leggyorsabban jutott el 11 találatig a legrangosabb európai kupasorozat történetében.

A csoportkörben a Barcelonát 3-0-ra legyőző Benfica a sokak által titkos esélyesnek tartott Ajax ellen kétszer is egyenlített a lisszaboni mérkőzésen, és a védelem alappillérének, Nicolas Otamendinek is rendbe jött a bokája a visszavágóra, bár egyik legjobb támadója, a svájci Hasir Seferovic sérülés miatt nem játszhatott Amszterdamban.

Haller már a 7. percben a portugálok kapujába lőtte Dusan Tadic passzát, de a szerb játékos lesről indult, így nem volt érvényes az elefántcsontparti támadó találata. Aktívabb volt az előzetesen esélyesebbnek tartott Ajax, de az első 25. percben kaput eltaláló lövést még nem tudott felmutatni Erik Ten Hag együttese.

35 perc elteltével 64 százalékban birtokolta a labdát az Ajax, úgy tűnt, idő kérdése, mikor szerzi meg a vezetést a folyamatosan támadó amszterdami csapat, de a Benfica hősiesen védekezett, és Odisszeász Vlahodimosz kapuja sem forgott igazán nagy veszélyben.

Tadicék nyomasztó fölényben futballoztak, de leginkább csak távoli lövésekig jutottak, az első 45 percben igazán nagy helyzetet nem sikerült kialalkítaniuk.

Az első félidőben többnyire az Ajax támadott és a Benfica védekezett Forrás: AFP/John Thys

Tadic szép lefordulás utáni lövésével kezdte a második játékrészt az Ajax, de ez a kísérlet is Vlahodimosz kapuja fölött zúgott el. Továbbra is az amszterdami sztárcsapatnál volt többet a labda, de ez leginkább meddő fölénynek bizonyult, nagyobb helyzetek továbbra sem alakultak ki a stabilan védekező Benfica kapuja előtt.

Hiába a hatalmas Ajax-nyomás, a 77. percben Darwin Nunez révén a Benfica gólt szerzett és nagyon közel került a továbbjutáshoz. Egy szabadrúgás után a 22 éves uruguayi csatár remekül emelkedett és André Onana kapust megelőzve a kapuba csúsztatott.

Darwin Nunez gólja valósággal sokkolta az Ajaxot Forrás: AFP/John Thys

A folytatásban sem tudott gólt lőni az Ajax, a Benfica kivédekezte az utolsó perceket, így meglepetésre Amszterdamban 1-0-ra győzött, így 3-2-es összesítéssel továbbjutott, kiejtve a Bajnokok Ligája titkos esélyesét.

67Sárga lapGoncalo Ramos
77GólDarwin Nunez
83Sárga lapJurrien Timber
94Sárga lapRyan Gravenberch
94Sárga lapDaley Blind
Összeállítások
Ajax4-2-3-1
Benfica4-2-3-1
Football Pálya
32
Remko
Pasveer
5
Sean
Klaiber
1
Maarten
Stekelenburg
0
Mohammed
Ihattaren
16
Jay
Gorter
24
Andre
Onana
12
Noussair
Mazraoui
2
Jurrien
Timber
21
Lisandro
Martinez
17
Daley
Blind
8
Ryan
Gravenberch
14
Haris
Seferovic
99
Odisseas
Vlachodimos
2
Gilberto
Junior
30
Nicolas
Otamendi
5
Jan
Vertonghen
3
Alejandro
Grimaldo
49
Adel
Taarabt
28
Julian
Weigl
27
Rafa
Silva
88
Goncalo
Ramos
7

Ajax

Kezdők
32Remko Pasveer
5Sean Klaiber
1Maarten Stekelenburg
0Mohammed Ihattaren
16Jay Gorter
24Andre Onana
12Noussair Mazraoui
2Jurrien Timber
97
83
21Lisandro Martinez
17Daley Blind
94
8Ryan Gravenberch
94
4Edson Alvarez
81
11Antony
23Steven Berghuis
81
10Dusan Tadic
22Sebastien Haller
33Przemyslaw Tyton
51Charlie Setford
3Perr Schuurs
6Davy Klaassen
9Danilo
15Devyne Rensch
18Brian Brobbey
19Zakaria Labyad
20Mohammed Kudus
25Kenneth Taylor
31Nicolas Tagliafico
30Mohamed Daramy
Cserék

Benfica

Kezdők
14Haris Seferovic
99Odisseas Vlachodimos
2Gilberto Junior
91
30Nicolas Otamendi
5Jan Vertonghen
3Alejandro Grimaldo
77
49Adel Taarabt
46
28Julian Weigl
27Rafa Silva
88Goncalo Ramos
91
67
7Everton
72
9Darwin Nunez
81
77
77Helton Leite
11Soualiho Meite
15Roman Yaremchuk
17Diogo Goncalves
20Joao Mario
22Valentino Lazaro
23Nemanja Radonjic
31Gil Dias
34Andre Almeida
55Paulo Bernardo
91Morato
39Henrique Araujo
Cserék

Mindent egy helyen az Eb-ről