A Sportdöntőbírósághoz fordulnak az oroszok a kizárások miatt

FIFA, UEFA And Russia Photo Illustrations russia russian flags emblem brand sports federation soccer international federations Horizontal FINANCE ECONOMY FLAG LOGO BOARD COMPANY SPORT EVENT FIFA UEFA FOOTBALL EUROPEAN
FIFA and UEFA logos displayed on phone screens and Russian flag displayed on a phone screen are seen in this multiple exposure illustration photo taken in Krakow, Poland on February 28, 2022. (Photo illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Az Orosz Labdarúgó Szövetség csütörtökön bejelentette, hogy a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul, mert a nemzetközi (FIFA) és az európai szövetség (UEFA) hétfőn felfüggesztette az orosz válogatott és az orosz klubcsapatok részvételét a nemzetközi sorozatokban, amiért Oroszország egy hete háborút indított Ukrajna ellen.

Az oroszok szerint a FIFA és az UEFA döntése ellentétes a sport szellemiségével, és kategorikusan nem értenek egyet a szankciókkal.

A két szervezet döntése alapján az orosz válogatott nem játszhat világbajnoki pótselejtezőt március 24-én a lengyelek ellen, és így ki sem juthat a november 21. és december 18. között sorra kerülő katari vb-re.

A Szpartak Moszkva sem állhat ki az Európa-liga nyolcaddöntőjében a három magyar válogatott játékost, Gulácsi Pétert, Szoboszlai Dominiket és Willi Orbánt foglalkoztató RB Leipzig ellen.

Ezeken túl az UEFA felbontotta szponzori szerződését az orosz energiaipari vállalattal, a Gazprommal, amely 2012 óta - sajtóértesülések szerint - évi 40 millió eurót fizetett többek között a Bajnokok Ligája és 2024-es Európa-bajnokság támogatásáért.