Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Európa-ligában a nyolcaddöntőbe jutásért zajló párharc első mérkőzésén a Gulácsi Pétert, Willi Orbánt és Szoboszlai Dominiket foglalkoztató RB Leipzig hazai pályán 2-2-es döntetlent játszott a spanyol Real Sociedad csapatával.

Az RB Leipzig a legutóbbi Bundesliga fordulóban hazai pályán legyőzte az FC Köln csapatát, és ezzel Gulácsi Péterék feljöttek a negyedik helyre a német bajnokságban. A meccsen a spanyol Dani Olmo is betalált, aki Szoboszlai legnagyobb vetélytársa a középpályán. A spanyol Real Sociedad ellen is csak a kispadon kapott helyet a magyar válogatott középpályás. A kapuban Gulácsi Péter védett, Willi Orbán betegség miatt hiányzott a lipcseiek keretéből.

A hazaiak a Gulácsi – Klostermann, Simakan, Gvardiol – Adams, Laimer, Kampl, Angelino – Olmo – Nkunku, Silva tizeneggyel álltak ki. A vendég Real Sociedad pedig Ryan – Zaldua, Elustondo, Le Normand, Rico – Portu, Zubeldia, Merino, Rafinha Alcantara – Sörloth, Oyarzabal kezdővel vágott neki a találkozónak.

Az első percekben egyből átvette a játék irányását a Real Sociedad, és már a 8. percben megszerezték a vezetést a vendégek: a baloldalon Portu remekül sarkazott az üres területre futó Ricónak, a spanyol játékos beadása pedig átszállt a hazai védők felett.

A labda Le Normand elé került ,a francia hátvéd pedig nyolc méterről Gulácsi mellett a jobb alsó sarokba lőtt.

Gulácsi tehetetlen volt az első gólnál Forrás: AFP/Ronny Hartmann

A bekapott gól után lendületesebben játszott a Lipcse, többet birtokolták a labdát a hazaiak, de a tizenhatos vonalán betömörülő Sociedad játékosok között nem tudtak nagyobb helyzeteket kialakítani.

A 30. percben azonban sikerült egyenlíteni a hazai csapatnak: a Lipcse az ellenfél tizenhatosa előtt pár méterrel járatta a labdát, majd Adams a baloldalon felfutó Angelino elé passzolt. A spanyol szárnyvédő remekül ívelt középre,

és a lipcsei játékos beadását Nkunku, kissé lehajolva, fejelte a Sociedad kapujának bal alsó sarkába.

Nkunku fejese remek volt Forrás: AFP/Ronny Hartmann

A német csapat idei legjobbja Christopher Nkunku újra bizonyította gólérzékenységét. A több poszton is bevethető francia labdarúgó az ősszel hét gólt szerzett a BL-ben,

legutóbbi öt bajnokiján pedig négyszer volt eredményes.

Az első félidőben nem született több gól. Az RB Leipzig hatszor próbálkoztak kapuralövéssel, a vendégek mindössze egyszer, de abból be is találtak Gulácsi kapujába.

A második félidő első tíz percében többet birtkolta a labdát a Lipcse. A hazaiak szinte minden támadásukat Angelino vezérletével a baloldalon vezették. Az 59. percben Gvardiol kezezett a tizenhatoson belül egy szögletet követően. A játékvezető némi videóbírózás után tizenegyest ítélt a Real Sociedadnak. Oyarzabal végezte el a büntetőt:

a spanyol támadó félmagasan a kapu bal oldalába lőtte a labdát, Gulácsi a másik oldalra vetődött.

Ismét megszerezte a vezetést a vendég Sociedad.

Gulácsi a másik oldalra vetődött Forrás: AFP/Ronny Hartmann

Az utolsó tíz percre beállt Szoboszlai Dominik a spanyol Dani Olmo helyére.

A magyar válogatott középpályás a 81. percben egy remek ritmusú irányváltással betört a tizenhatosra, ahol az egyik védő szabálytalankodott vele szemben.

A megítélt tizenegyest a csereként beállt Forsberg végezte el, és a lipcseiek csatára esélyt sem adott a Sociedad kapusának, Ryannek.

Az utolsó percekben mindent megpróbált a Lipcse, hogy újabb gólt szerezzen. A Real Sociedad azonban remekekül védekezetett, és a kapus Ryan bravúrjaival tartotta az eredményt. A találkozó így 2-2-es döntetlennel ért véget, és teljesen nyílt maradt a párharc a visszavágóra.

Szoboszlai főszerepet vállalt a Lipcse egyenlítésében Forrás: AFP/Ronny Hartmann

A további három csütörtök esti találkozón a házigazdák győztek, az FC Porto és az Atalanta egy-, a Sevilla kétgólos előnyből várhatja az egy hét múlva sorra kerülő visszavágót.

Európa-liga, a nyolcaddöntőbe jutásért, első mérkőzések:
FC Porto (portugál)-SS Lazio (olasz) 2-1 (1-1)
gólszerzők: Toni Martínez (37., 49.), illetve Zaccagni (23.)

RB Leipzig (német)-Real Sociedad (spanyol) 2-2 (1-1)
gólszerzők: Nkunku (30.), Forsberg (82., tizenegyesből), illetve Le Normand (8.), Oyarzabal (64., tizenegyesből)

Atalanta (olasz)-Olimpiakosz (görög) 2-1 (0-1)
gólszerzők: Djimsiti (61., 63.), illetve Soares (16.)

Sevilla (spanyol)-Dinamo Zagreb (horvát) 3-1 (3-1)
gólszerzők: Rakitic (13., tizenegyesből), Ocampos (44.), Martial (45+1.), illetve Orsic (41.)

Mindent egy helyen az Eb-ről