Vágólapra másolva!
Izgalmas párharcokkal zárult szerda este a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntős párharcainak első felvonása. A játéknap rangadóján az Atlético Madrid és a Manchester United története első BL-mérkőzését vívta egymással, a másik találkozón pedig két nagy múltú, korábbi győztes csapat, a Benfica és az Ajax Amsterdam csapott össze Lisszabonban. A Manchester United történelmi góllal egyenlített a hajrában, méghozzá a 19 éves Anthony Elanga pályafutása első BL-találatával, míg a holland bajnok közönségszórakoztató mérkőzésen játszott 2-2-es döntetlent. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a szerdai játéknap további érdekességei.

Rangnick csodacseréi "feltámasztották" a MU-t

Az Atlético Madrid és a Manchester United első Bajnokok Ligája-meccse 1-1-es döntetlennel zárult a Wanda Metropolitano Stadionban. A spanyol bajnok már a 7. percben vezetést szerzett Joao Felix szépségdíjas fejesgóljával. A portugál csatár a 20. meccsén a hetedik gólját szerezte a Bajnokok Ligájában, 2020 decembere óta az elsőt.

Diego Simeone csapata az erős kezdés után is nagyon agresszíven futballozott, az MU pedig gyakorlatilag alárendelt szerepet játszott. Bár Cristiano Ronaldo az elmúlt két évtizedben számtalan problémát okozott a góljaival az Atlético Madridnak – a Real Madrid színeiben 35 mérkőzésen 25 gólt szerzett és 9 gólpasszt adott, s karrierje során csak a Sevilla ellen volt többször (27) eredményes – ezúttal csak szenvedett a pályán.

A 37 éves portugál klasszisnak az utóbbi időben látványosan nem megy a játék, az idei naptári évben kilenc meccs alatt mindössze egy gólt lőtt.

Ronaldo ezúttal csak szenvedett az Atlético Madrid ellen Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

Az ötszörös aranylabdás sztárfocista a mérkőzés után a hivatalos Instagram-oldalán üzent a szurkolóknak.

Minden klubverseny anyja! Most lehetőségünk nyílt a saját stadionunkban lezárni a párharcot, megmutatva mindenkinek azt, miért az Old Trafford az Álmok Színháza. Végül, de nem utolsósorban óriási köszönet a szurkolóink elképesztő támogatásáért! Erőt ad nekünk a jelenlétetek, és együtt megyünk előre! Hajrá, Ördögök! - olvasható Ronaldo Instagram-bejegyezésében.

Az angolok a Rangnick-korszak egyik, ha nem a leggyengébb első félidejét produkálták, ugyanis mindössze kétszer próbálkoztak lövéssel, de egy sem talált kaput.

Aztán a fordulást követően ritmust váltott az MU, Ralf Rangnick remekül nyúlt bele a mérkőzésbe és a cseréi rendre be is váltak, ezáltal a támadójáték érezhetően feljavult.

A Manchester United 19 esztendős játékosa, Anthony Elanga mindössze öt perce volt a pályán, amikor pályafutása első BL-találatával egyenlített a hajrában.

A fiatal svéd támadó szerezte a Vörös Ördögök történetének 500. gólját a legrangosabb európai kupasorozatban, valamint 19 évesen és 302 naposan Elanga lett a klub valaha volt legfiatalabb játékosa, aki gólt lőtt az egyenes kieséses szakaszában.

– emlékezett vissza a góljára Anthony Elanga.

Anthony Elanga pályafutása első BL-találatával egyenlített az MU az Atlético otthonában Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

"Amikor csak lehetőséget kapok szeretném góllal meghálálni a menedzser bizalmát. A legjobb akarok lenni, ezért mindig úgy lépek pályára, hogy a maximumnál is többet adjak ki magamból. Az első félidőben nem játszottunk jól, de fordulás után a cserékkel kicsit feljavultunk.

Remélhetőleg a manchesteri visszavágó még kedvezőbben fog alakulni számunkra" – nyilatkozta a lefújást követően Anthony Elanga, a Manchester United szélsője a BT Sportnak.

Az utolsó percekre nyílttá vált a mérkőzés, mindkét csapat eldönthette volna a találkozót, a spanyolok Antoine Griezmann révén kapufáig is eljutottak, előnyt azonban egyik félnek sem sikerült kiharcolnia a manchesteri visszavágóra, így érthető módon egyik fél sem volt maradéktalanul elégedett.

"Nem tudom, mennyire igaz az az állítás, hogy megmentettem a cserékkel a csapatot. Úgy gondoltam, az első félidőben nyújtott teljesítményünknél rosszabb már nem lehet. Még most sem igazán hiszem el, milyen gyengén futballoztunk az első 45 percben.

"Hiányzott a tudatosság és az agresszió a játékunkból, emiatt pedig csak szenvedtünk.

Ralf Rangnick remekül nyúlt bele a meccsbe az Atlético Madrid ellen Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

A szünet után már jobban néztünk ki, többet birtokoltuk a labdát. Talán ha még tíz perccel tovább tart a mérkőzés, akkor akár nyerhettünk is volna. Nagyon csalódott voltam az első félidőben nyújtott teljesítmény miatt. Mindig nehéz, ha korán hátrányba kerül a csapat, pláne, ha az ellenfél olyan szervezetten védekezik, mint ahogy azt az Atlético tette. Agresszívebbnek kellett lennünk, az egyenlítő gólunk pontosan ennek volt köszönhető. A visszavágón úgy kell játszanunk, ahogy a második félidőben tettük" – mondta Ralf Rangnick a Manchester United vezetőedzője, majd kitért az egyenlítő gólt szerző Anthony Elanga teljesítményére is.

– dicsérte fiatal játékosát a Manchester United német trénere.

Az MU egyenlítő gólját szerző Anthony Elangának gratulál Geoffrey Kondogbia a lefújás után Forrás: AFP/Javier Soriano

"A Unitednek egyetlen esélye volt, azt kihasználta. Ettől függetlenül nagyon elégedett vagyok a csapattal. Remek munkát végeztünk, jó volt a csapatszellem, sok minden nagyszerűen működött, de leginkább az tetszett, ahogy küzdöttek a srácok, így kell folytatnunk. Szinte végig hiba nélkül játszottunk. Azt hinné az ember, hogy ezáltal most náluk van az előny, de mivel eltörölték az idegenben lőtt gólok szabályát, ez nem így van" – mondta a jövőre nézve bizakodóan a mérkőzés után Diego Simeone, az Atlético Madrid vezetőedzője.

"Múlt héten gyakoroltuk a beíveléseket, és pontosan ezt terveztük. Így kell folytatnunk a játékot, és keményen kell dolgoznunk tovább, hogy jól tudjuk befejezni a szezont.

Ilyen a futball. Mindannyian magabiztosak vagyunk, és az a célunk, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki magunkból a Bajnokok Ligájában és a bajnokságban is" – jegyezte meg Joao Félix, az Atlético Madrid gólszerzője.

Joao Felix gyönyörű fejessel szerzett vezetést az Atléticónak, de a spanyolok nem tudták kihúzni kapott gól nélkül Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

Ugyan a manchesteriek a második félidőre feljavultak, ennek ellenére nem minden legenda volt elégedett a United játékával.

– mondta a BT Sport szakértőjeként dolgozó Rio Ferdinand, aki 2008-ban a BL-győztes Manchester United csapatkapitánya volt.

Fontos gólt szerzett az MU a spanyol bajnok otthonában, így továbbra is nyílt a párharc Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Ajax-gól és öngól Lisszabonban

A másik szerdai összecsapáson két korábbi győztes, a Benfica és az Ajax Amsterdam csapott össze Lisszabonban. A holland együttesre sokan titkos favoritként tekintenek, mivel a csoportkörből százszázalékos teljesítménnyel, 20 gólt szerezve jutott tovább.

A két nagy múltú együttes közönségszórakoztató találkozója végül 2-2-es döntetlennel ért véget, amelyben az Ajax gólrekordere, Sébastien Haller játszotta a főszerepet. Az elefántcsontparti támadó - aki a csoportkörben mind a hat mérkőzésen betalálva tíz gólt szerzett – négy perc alatt kétszer is eredményes volt, azonban előbb a saját, majd az ellenfél kapujába talált be.

Haller elképesztő formáját mutatja, hogy ő lett az első játékos, aki az első hét BL-fellépése mindegyikén betalált, s összességében immár 11 gólnál tart a legrangosabb kupasorozatban.

A második játékrész derekánál ismét egyenlített a Benfica. A hátralévő időben több kétes tizenegyes-szituáció is akadt, de a játékvezető egyik csapatnak sem ítélt büntetőt, így végül maradt a 2-2-es döntetlen.

Hiába vezetett kétszer is az Ajax, végül nem bírt a Benficával Forrás: NurPhoto via AFP/Pedro Fiuza/NurPhoto/Pedro Fiuza

– vélekedett az Ajax legendája, a világbajnoki ezüst- és bronzérmes Wesley Sneijder.

Ugyan az Ajax számít a párharc esélyesének, de a Benfica különösen a második félidőben nyújtott teljesítményével bizonyította, hogy méltó ellenfele tud lenni a négyszeres BEK/BL-győztes együttesnek, így a párharc továbbra is nyílt.

Az Ajax elképesztő formában van, ugyanis a legutóbbi 16 idegenbeli BL-mérkőzéséből mindössze egyet veszített el, tízet pedig megnyert. A holland bajnok a Benficával szemben is megőrizte jó sorozatát, ugyanis a két együttes legutóbbi nyolc összecsapásából mindössze egyet veszített el, és négyet megnyert.

Dusan Tadic szerzett vezetést az Ajaxnak Forrás: NurPhoto via AFP/Pedro Fiuza/NurPhoto/Pedro Fiuza

A Benfica ellen mindig nehéz játszani, különösen ebben a stadionban. A visszavágót viszont a saját közönségünk előtt játszhatjuk Amszterdamban, és tudjuk, hogy ott képesek lehetünk kiharcolni a továbbjutást" – vélekedett a lefújást követően Dusas Tadic, az Ajax rutinos támadója, aki 33 évesen szezonbeli tizedik gólját szerezte a 31. meccsén.

"A második félidőben nekünk voltak komolyabb lehetőségeink. A végére teljesen nyílttá vált a mérkőzés, bármelyik csapat nyerhetett volna. Az Ajax jól tartotta a labdát, mi viszont remekül tudtuk bejátszani azt az üres területekre. Összességében egy elfogadható eredmény született" – mondta az RTL 7-nek Jan Vertonghen, a Benfica világbajnoki bronzérmes belga védője, aki korábban 220 mérkőzésen szerepelt az Ajax csapatában.

Az Ajax sztárja, Sebastien Haller nem hagyta, hogy ünnepelt hősből negatív főszereplővé váljon Forrás: AFP/Carlos Costa

"Kettős érzésem van a meccsel kapcsolatban. Egyfelől ez egy jó eredmény, másfelől viszont hagytuk elbukni a győzelmet. Volt két-három komoly lehetőségünk, amit nem használtunk ki, pedig Álvarez, Gravenberch és Antony is könnyen gólt szerezhetett volna. Aztán egy ellentámadásból kaptunk egy gólt, ami teljesen elkerülhető lett volna" – értékelt a mérkőzés után Erik ten Hag, az Ajax vezetőedzője.

Nem igazán vagyok elégedett a döntetlennel. Nehéz ezzel megbarátkozni, mert sokkal jobban is tudunk ennél játszani.

Azt hittem, Remko megszerzi a labdát, de elment alatta, ezért megijedtem és menteni próbáltam. Sajnálom, az én hibám volt az öngól. Talán, ha máshogy helyezkedtem volna, akkor nem így alakul"

– nyilatkozta az öngóljáról Haller, aki a legtöbb gólt szerezte a holland csapat színében egy európai kupaidényben.

– mondta a Benfica vezetőedzője, Nélson Veríssimo.

Roman Jaremcsuk góljával egyenlített a Benfica, továbbra is teljesen nyílt a párharc Forrás: NurPhoto via AFP/Pedro Fiuza/NurPhoto/Pedro Fiuza

Hosszabbítás:

Végül jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • Bruno Fernandes a Bajnokok Ligája történetének első játékosa, aki sorozatban hatodik meccsén osztott ki gólpasszt egy angol csapat színeiben. A portugál középpályás David Beckham 1998-ban felállított rekordját adta át a múltnak.
  • A Manchester United első angol csapatként érte el az 500 gólos mérföldkövet, amely korábban csak a Real Madridnak (1001), a Bayern Münchennek (760) és az FC Barcelonának (624) sikerült.
    Cristiano Ronaldo a legutóbbi négy meccsén nem tudott gólt lőni az Atlético otthonában Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Burak Akbulut
  • Cristiano Ronaldo a Wanda Metropolitanóban lejátszott legutóbbi négy mérkőzésén nem lőtt gólt, nem jegyzett gólpasszt és nem tudott nyerni aktuális csapatával. Minden sorozatot figyelembe véve háromszor döntetlennel, egyszer pedig vereséggel távozott az Atlético otthonából.
  • Dusan Tadic mindössze a harmadik játékos Kylian Mbappé és Riyad Mahrez után, aki legalább 10 gólt és ugyanannyi gólpasszt jegyzett a Bajnokok Ligájában azóta, hogy a 2018/2019-es idényben bemutatkozott (10 gól, 11 gólpassz)
  • Daley Blind a 43. BL-mérkőzését játszotta az Ajax színeiben, nála többször egyetlen labdarúgó sem szerepelt a legrangosabb európai kupasorozatban az amszterdamiaknál.
    Az Ajax holland védője, Daley Blind BL-rekorder lett Forrás: AFP/Carlos Costa
  • Joao Félix a 19. BL-mérkőzésén a hetedik gólját lőtte – A portugál csatárnál csak Diego Costának (öt meccsből hét gól) volt szüksége kevesebb meccsre, hogy elérje ezt a számot az Atlético színeiben. Érdekesség, hogy Antoine Griezmann szintén a 19. BL-meccsén szerezte a hetedik találatát.
  • Az Atlético Madrid az idei szezonban a meccseinek csak a 25%-át nyerte meg akkor, amikor Joao Félix a kezdőben kapott lehetőséget (3 győzelem, 3 döntetlen, 6 vereség), míg nélküle 54,5%-ban járt sikerrel a csapat (12 győzelem, 4 döntetlen, 6 vereség).

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzések:
Benfica (portugál)-Ajax Amsterdam (holland) 2-2 (1-2)
gól: Haller (26., öngól), Jaremcsuk (72.), illetve Tadic (18.), Haller (29.)

Atlético Madrid (spanyol)-Manchester United (angol) 1-1 (1-0)
gól: Joao Felix (7.), illetve Elanga (80.)

A visszavágókat március 15-én rendezik.